29 Μαρτίου, 2018

Το ΚΑΣ και τα κυβερνητικά λόγια του αέρα

Τομέας Πολιτισμού

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις για τη φιλική προς τους κινηματογραφιστές πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις βροντερές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΡΤ και τις λαμπερές δεξιώσεις για να αποδειχτούν όλα αυτά «λόγια του αέρα». Το ΚΑΣ με απόφασή του αρνήθηκε να επιτρέψει κινηματογραφικό γύρισμα του φημισμένου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ για λογαριασμό του ΒΒC στο Σούνιο, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας.

Αφενός το ΚΑΣ δίκαια σταθμίζει την αξία του πολιτιστικού αποθέματος, αφετέρου όμως δείχνει να αγνοεί τη σημασία της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Οι υψηλές προδιαγραφές του κινηματογραφικού εγχειρήματος που αιτήθηκε άδειας να
χρησιμοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά αντίθετα δημιουργεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της αρχαίας κληρονομιάς και της σύγχρονης φυσιογνωμίας της χώρας.

Η υπόθεση, όπως, εξελίχθηκε είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν γίνεται με επικεφαλίδες αλλά με συντονισμένες ενέργειες, που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και τη συνεργασία των εμπλεκομένων οργάνων. Στο πεδίο αυτό η Κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό.