11 Μαρτίου, 2018

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι μέρος της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και το στηρίζω με κάθε τρόπο

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

Τα παιδιά στο γραφείο είχαν ανοιχτή την τηλεόραση στο γαλλικό TV5. Ακούω, ξαφνικά, κάτι αόριστα γνώριμο, γυρνάω και βλέπω ότι παίζει διαφήμιση για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Όπως μου είπαν τα κορίτσια που παρακολουθούν τακτικά τα ευρωπαϊκά κανάλια, συχνά βλέπουν σκηνοθέτες στο TV5 να αναφέρονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως σημείο αναφοράς για την καριέρα τους.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έφτανε κιόλας στην 20ή διοργάνωσή του! Έχω υπάρξει φανατικός θεατής του. Άλλωστε τις εποχές της ευμάρειας, πολλοί από όλη την Ελλάδα, ανέβαιναν Θεσσαλονίκη και παρακολουθούσαν όλη μέρα ντοκιμαντέρ. Το ίδιο συνέβαινε και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τον Νοέμβριο.

Παραδόξως κι ευτυχώς, το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να μείνει μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς. Τον Δημήτρη Εϊπίδη, εμπνευστή και ψυχή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, διαδέχθηκε η Ελίζ Ζαλαντό, η οποία συνεχίζει επάξια το έργο του.

Πάρα τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, το Φεστιβάλ κράτησε τον κόσμο, έφερε δημιουργούς και διατήρησε τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη του κινηματογράφου. Το μεγάλο στοίχημα είναι η εξαγωγή των Ελλήνων δημιουργών και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του θεσμού. Είναι μέρος της ταυτότητας της πόλης και περηφάνια της Θεσσαλονίκης. Και θα το στηρίξω με κάθε τρόπο.

Ραντεβού τον Νοέμβρη.

Δείτε και σχολιάστε την ανάρτηση: