16 Φεβρουαρίου, 2019

Το ευρωπαϊκό πνεύμα μπορεί να νικήσει τον εθνικισμό

Θόδωρος Τσίκας

Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, το 1ο Thessaloniki Regional Forum, με θέμα: "Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές για το αύριο: Βαλκάνια 2030", στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπίες από 11 χώρες των Βαλκανίων, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε και της Βαλκανικής, επικεφαλής δεξαμενών σκέψης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών. Το Forum ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον Επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, εκπροσώπησε στο Forum, o Θόδωρος Τσίκας, Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε παρέμβαση του στη συζήτηση ο Θόδωρος Τσίκας, τόνισε ότι το πρόβλημα της ανόδου του εθνικισμού είναι σοβαρό σήμερα, τόσο στις χώρες των Βαλκανίων, όσο και -με διάφορες μορφές- σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ανέφερε ότι επιβάλλεται να βρίσκονται λύσεις στα διμερή και πολυμερή προβλήματα σε πνεύμα αμοιβαίων συμβιβασμών. ''Παρ΄όλα αυτά", συνέχισε ''η επίλυση των προβλημάτων δεν οδηγεί μονοσήμαντα στη μείωση του εθνικισμού, καθώς πάντα υπάρχουν σε όλες τις πλευρές, φωνές που ομιλούν για προδοσίες και προδοτικές λύσεις". Και κατέληξε: ''Μόνο ο ευρωπαϊσμός, το ευρωπαϊκό πνεύμα, οι ευρωπαϊκές αξίες μπορούν να νικήσουν και να υπερβούν τον εθνικισμό".

Στο περιθώριο του Forum, πολλοί εκπρόσωποι χωρών από την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, συνεχάρησαν Το Ποτάμι για την "γενναία", όπως την χαρακτήρισαν, στάση του με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που βοηθάει πολύ στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού