20 Απριλίου, 2018

Το ευαγγέλιο του νεοελληνικού lifestyle

Παύλος Σιλβιστόπουλος

Είναι περίεργο να είσαι υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, της αλλαγής, του νεωτερισμού και να έρχεσαι σήμερα να κουνάς το δάχτυλο και να υποτιμάς τα χρόνια της νιότης σου. Εκεί περίπου στα τέλη του 1980 συνέβησαν στην κοινωνία μας διάφορα γεγονότα που άσκησαν επιρροή στο μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας. Ιδιωτικά τηλεόραση, MTV, «Κλικ» και η
επακόλουθη γέννηση μιας νέας μαζικής κουλτούρας που είχε ως βάση την ενημέρωση. Μέχρι τότε ΕΡΤ, παράνομοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και δυο - τρία περιοδικά lifestyle με τα βασικά.

Η αλληλεπίδραση με τα new media είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική βελτίωση της αισθητικής των νέων μέσω των εικόνων,
είτε αυτές προέρχονταν από τα βιντεοκλίπ του MTV είτε από τις φωτογραφίες που έβρισκε κανείς στις σελίδες του Κλικ».

Δημιουργήθηκε έτσι ένας καινούργιος τρόπος ζωής που άγγιζε τόσο τα παιδιά των φτωχών συνοικιών όσο και τους νέους εύπορων οικογενειών. Κοινή τους αναφορά το ντύσιμο, τα μέρη όπου σύχναζαν, αλλά και τα σημεία των διακοπών τους. To Levis 501, τα Doc Martins, η Μύκονος, ιταλικές φίρμες, κολόνιες, κοκτέιλ και ευρωπαϊκό σινεμά ήλθαν να αντικαταστήσουν τη Μυρτώ, τη ρετσίνα, τα μπλουζάκια Dur και τη Βουγιουκλάκη. Ηταν η εποχή, λίγα χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και την είσοδο της χώρας στην EOK, κατά την οποία λεφτά υπήρχαν ή, εν πάση περιπτώσει, αυτά που υπήρχαν έφταναν για να περάσεις καλα·

Βέβαια αυτό δεν σήμαινε ότι όποιος ακολουθούσε αυτό το lifestyle (της κατανάλωσης και της καλοζωίας) δεν διάβαζε τον Μαρωνίτη στο «Βήμα», δεν πήγαινε διακοπές στη Σίκινο και δεν μπορούσε να κυκλοφορεί το ίδιο άνετα με μια σαγιονάρα και ένα απλό τισέρτ. Τουναντίον, η νέα γενιά είχε εξισορροπήσει τέλεια ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις. Γοητευόταν από τους νεωτερισμούς, αλλά δεν υποτιμούσε τις παραδοσιακές συνήθειές της. Πολλά πρόσωπα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνη την εποχή, όπως βέβαια είχαν παίξει και άλλα τις προηγούμενες δεκαετίες. Το πρόσωπο των ημερών, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ήταν ένα από αυτά. To master mind πίσω από το «Κλικ», με εκδότη τον Αρη Τερζόπουλο και με μια πλειάδα άξιων συνεργατών, ήταν αυτό που άλλαξε τον έντυπο Τύπο στην Ελλάδα.

Τα πρώτα δύο τεύχη μπήκαν μέσα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που χλεύαζαν τη νέα προσπάθεια. Παρ' όλα αυτά, το περιοδικό κατάφερε να γίνει «θεσμός» και οι περισσότεροι νέοι έτρεχαν στα περίπτερα κάθε μήνα για να το προμηθευτούν. Χιλιάδες εφηβικά δωμάτια γέμισαν με κομμένες σελίδες του περιοδικού και δεν είναι υπερβολικό να το χαρακτηρίσει κανείς ως ευαγγέλιο του νεοελληνικού lifestyle.

Μπορεί ο Πέτρος Κωστόπουλος να προκαλεί ενίοτε με τις δημόσιες δηλώσεις του ή ακόμα και να υπερβάλλει, αλλά θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε τη δική του συμβολή στη διαμόρφωση του γούστου μιας ολόκληρης γενιάς. Από την άλλη, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τη δυναμική της εποχής, το ευνοϊκό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και τη συμμετοχή των συνεργατών του, αλλά και του ίδιου του αγοραστικού του κοινού. Γιατί έχω την εντύπωση ότι, αν δεν ήταν ο Πέτρος Κωστόπουλος, θα υπήρχε ο Κώστας Πετρόπουλος.

Ο Παύλος Σιλβιστόπουλος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού

Πηγή: Τα Νέα (έντυπη έκδση)

Σχετικά