5 Ιουλίου, 2018

Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν μαχαιριά στην εθνική συνεννόηση

Γιώργος Γκαρής

Το δημοψήφισμα του 2015 δεν ήταν μόνο πολιτικό λάθος. Δεν ήταν ούτε οικονομική τραγωδία. Δεν ήταν καν ο βατήρας για να ανανεωθούν μνημόνια και επιτροπείες. Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν μαχαιριά στην εθνική συνεννόηση, στην εθνική συμφιλίωση, στην προσπάθεια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας να εδραιώσει κράτος και θεσμούς.

Όχι βέβαια πως όλα πριν ήταν καλώς καμωμένα. Οι πολιτικές δυναστείες ανέκαθεν θεωρούσαν, ότι με ευλογία Θεού ασκούσαν εξουσία. Και οι πολίτες το επιβεβαίωναν επιζητώντας ακόμα περισσότερο κράτος, ακόμα περισσότερες φορολογικές εξαιρέσεις, ακόμα περισσότερα ρουσφέτια και καταστρατηγήσεις νόμων με τροπολογίες ή χωρίς. Αμφίδρομα, οι ηγεσίες εκπαίδευαν τους πολίτες και οι πολίτες εκπαίδευαν τις ηγεσίες σε αυτή τη χώρα από τον μεγάλο πόλεμο και μετά.

Αυτήν την κακή εκπαίδευση την γνώριζε ο ΣυΡιζΑ. Και με αυτήν την εκπαίδευση έστησε το πιο πρόστυχο πολιτικό «μαγαζί» που έχει γνωρίσει η πατρίδα, από τα καποδιστριακά χρόνια που συστάθηκε ως κράτος. Το δημοψήφισμα του ’15 δεν ανήκει στο παρελθόν. Τα απόνερά του έχουν μέλλον. Ο ΣυΡιζΑ έχει στο πολιτικό του DNA τον διχαστικό πολιτικό λόγο. Στελέχη του έχουν υιοθετήσει ακόμη και τον ένοπλο πολιτικό λόγο. Απλά ξέρουν να μεταλλάσσονται. Ξέρουν να περιμένουν. Ξέρουν να εκμεταλλεύονται πολιτικές ευκαιρίες. Ξέρουν να κινούνται υπολογιστικά σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.

Το Ποτάμι ήταν καρφί στο μάτι αυτού του δήθεν αριστερού, αλλά σίγουρα εθνολαϊκιστικού μορφώματος. Όσο το συριζέικο μόρφωμα λειτουργούσε οργανωμένα, μεθοδικά με στρατηγική και τακτικισμούς το ’12-’15 για να κερδίσει την εξουσία, άλλο τόσο εστίαζε στην καταστροφή του Ποταμιού, από τον ερχομό του στην εξουσία και μετά.

Και Το -άπειρο- Ποτάμι έκανε όσα λάθη μπορούσε απέναντι στους «άδολους» ριζοσπάστες αριστερούς, οι οποίοι μεταλλάχθηκαν σε επαγγελματίες εξουσιαστές, με την κατάληψη της εξουσίας.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τη χώρα, και ξύπνησε μνήμες πολιτικού μίσους, οι οποίες -με κόπο- είχαν παραχωθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, Το Ποτάμι συνεχίζει και υπάρχει για την ελληνική κοινωνία.

Το Ποτάμι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣυΡιζΑ γιατί αντιτάσσεται με λόγο και έργο στο δομικό λαϊκισμό αυτής της άθλιας κυβέρνησης, με τους εκατομμυριούχους αριστερούς υπουργούς.

Το Ποτάμι δεν πρόκειται να δώσει στο ΣυΡιζΑ, στους ΣυΡιΖΑνελ και σε όποια εθνολαϊκιστική κυβέρνηση βάζει ο νους, σανίδα κυβερνητικής ή πολιτικής σωτηρίας.

Στην πορεία για το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, έχουμε να συζητήσουμε πολλά.
Τα αξιωματικού χαρακτήρα τα θεωρούμε δεδομένα.
Και πάνω σε αυτά χτίζουμε.

*Ο Γιώργος Γκαρής είναι γραμματέας του Οργανωτικού