12 Φεβρουαρίου, 2017

Το αληθινό restart που θέλουμε να υπηρετήσουμε

Επιτροπή Νέων

Ενόψει της ταχέως εξελισσόμενης πολιτικής επικαιρότητας και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Επιτροπή Νέων του Ποταμιού, πιστή στις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, μετά από δίωρη συνεδρίαση κατέληξε ομόφωνα στην εξής επιστολή – ψήφισμα που έθεσε υπόψιν του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος:

Αξιότιμα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου,

Με την παρούσα επιστολή εμείς, οι Νέοι που εμπνευστήκαμε και κινητοποιηθήκαμε από τις ιδέες του Ποταμιού, σας καταθέτουμε τη συλλογική μας φωνή για το όραμα που μοιραζόμαστε για το κίνημα και τον πολιτικό χώρο που εκφράζει.

Το πολιτικό πρόγραμμα του Ποταμιού αποτέλεσε και αποτελεί την πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι ιδέες του Ποταμιού αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια ειλικρινή, ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα. Αυτή η Πολιτική Πρόταση κατόρθωσε να συγκεντρώσει τη «συμπάθεια» της συντριπτικής πλειοψηφίας του προοδευτικού χώρου. Μιας συμπάθεια ωστόσο την οποία δεν κατορθώσαμε να μετουσιώσουμε σε ενεργή πολιτική στήριξη. Μας έλειπε κάτι. Έλειπε μια συγκολλητική ουσία. 4-5 λέξεις που να συνόδευαν τα όνειρα μας καιρό τώρα. Μας έλειπε μια σαφής κοινή ιδεολογική αφόρμηση. Η κοινή αναφορά σε αρχές και αξίες που έρχονται από πολύ μακριά για να μετουσιωθούν σε σύγχρονες λύσεις για χρόνια προβλήματα. Το δίλημμα «μεταρρύθμιση ή λαϊκισμός» δεν αποτέλεσε ισχυρή κινητήριο δύναμη για τους πολίτες. Κι αυτό γιατί καμία από αυτές της έννοιες δεν είναι πολιτικές.

Τα διλήμματα της εποχής μας άλλαξαν και σε αυτά πρέπει να προσαρμοστούμε. Σήμερα στη μία πλευρά έχουμε το στρατόπεδο των συντηρητικών κομμάτων, των «κλειστών» θεσμών και των εσωστρεφών πολιτικών. Τους αμφισβητίες της πολιτικής ορθότητας και του χλευασμού των δυνάμεων που απελευθερώθηκαν στον τόπο από το Διαφωτισμό και εντεύθεν. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφίσταται τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της από τους «θιασώτες» της φαντασιακής αμεσοδημοκρατίας και των «ψευδοαντισυστημικών» παραισθήσεων. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα κινδυνεύει να μεταλλαχθεί και την ίδια στιγμή οι Θεσμοί της κινδυνεύουν αν δεν βρουν τις κατάλληλες εγγυήσεις, να αντιμετωπιστούν εργαλειακά εξυπηρετώντας τα μελανά «σημεία των καιρών».

Αντιλαμβανόμενοι αυτές τις προκλήσεις, εμείς, τα μέλη ενός κόμματος που γεννήθηκε για να υπηρετεί συγκεκριμένες αδιαπραγμάτευτες αξίες, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις ιδέες που ενέπνευσαν ιστορικά τον προοδευτικό χώρο, τον χώρο του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Η Δημοκρατία και η συμμετοχή της, η Ελευθερία και η διασφάλισή της, η Ισότητα και η έκφρασή της , η Ανεξαρτησία και η εμπέδωσή της, όλες αυτές οι αξίες κι άλλες τόσες δίπλα σε αυτές που κάποτε ξύπνησαν, ενέπνευσαν και ξεσήκωσαν ανθρώπους, σήμερα ζητούν έκφραση. Το Ποτάμι -σήμερα περισσότερο από ποτέ- οφείλει να μιλήσει δυνατά σε κάθε μετερίζι της κοινωνίας. Να μιλήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος όπως τον γνωρίσαμε την εποχή της ευημερίας και, προχωρώντας, με λόγο καθαρό, να προτάξει τις θεμελιώδεις, γενεσιουργές πολιτικές αξίες του ως ασπίδα στις επιθέσεις των πολιτικών με τα «μπερδεμένα φρονήματα». Το Ποτάμι πρέπει να μιλήσει καθαρά και κατανοητά για την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία του αύριο. Για τους ανοιχτούς πολιτικούς Θεσμούς. Για την ισότητα. Για την μετεξέλιξη των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Για την πρόσβαση στις ευκαιρίες. Για την οικονομική απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων. Η επανεκκίνηση του κόμματος ξεκινά από την αναζωπύρωση των κινηματικών διαδικασιών του. Χρειαζόμαστε τα ιδεολογικά μας εφόδια και μερικούς στρατιώτες. Στελέχη που θα βγουν στη γειτονιά, στα σπίτια, στα καφενεία, στα ραδιόφωνα και στις τοπικές τηλεοράσεις και θα μιλήσουν για αυτές τις ιδέες. Θα εμπνεύσουν με την καθαρότητα και την αμεσότητα τους τον κόσμο ώστε να πιστέψει σε αυτούς και εν συνεχεία να πιστέψει στο Ποτάμι.

Ο χρόνος υπάρχει, αν αποφασίσουμε να αγαπήσουμε τη βραδύτητα στην πολιτική. Και η συνέπεια, αργά μεν, αλλά πάντα, ανταμείβεται.

Καλό μας αγώνα.