20 Δεκ, 2016

Την εποχή που όλοι προσπαθούμε να ζούμε με λιγότερα, τα λειτουργικά έξοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά €1 δισ.

Κώστας Μπαργιώτας

«Το βοήθημα της κυβέρνησης θα πάει σε κάποιους ανθρώπους που όντως το έχουν ανάγκη, όμως την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλες κατηγορίες πολιτών που μπορεί να το έχουν περισσότερο ή όπου το ίδιο ποσό θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα, όπως αν δινόταν σε επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χρήματα υπάρχουν, για να μπορέσεις να ασκήσεις την πολιτική σου, όμως η κυβέρνηση τα σπαταλά. Στον προϋπολογισμό του 2016 οι δαπάνες του δημοσίου για λειτουργικά έξοδα ήταν 5.1δις ευρώ, από τα οποία ξέφυγαν και έφτασαν στα 6δις ευρώ. Την εποχή που πρέπει να προσπαθούμε να τα βγάζουμε πέρα με λιγότερα, τα έξοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ. Αυτό είναι άλλο ένα πλεόνασμα που χάθηκε» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία Τηλεόραση» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Κολλάτο και Σοφία Σπανού.

Σχολιάζοντας την τακτική της Νέας Δημοκρατίας να ζητά μετ’ επιτάσεως εκλογές, χωρίς να έχει όμως προτάσεις σε καίρια ζητήματα πολιτικής, επεσήμανε ότι «η ΝΔ δεν έχει πολιτική, το μόνο που έχει είναι ένα μόνιμο αίτημα για εκλογές. Από κει και πέρα ούτε ατζέντα υπάρχει κάτω από αυτή την ταμπέλα ούτε λέει τι θα κάνει για παράδειγμα με το ασφαλιστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο το οποίο είναι μια πολιτική εκ των πραγμάτων. Όμως, η ΝΔ και ο Πρόεδρός της, ζητώντας εκλογές με μια λογική της δεκαετίας του ’80 του στυλ «είστε κλέφτες και ανίκανοι», αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία. Επαγγέλλεται τις μεταρρυθμίσεις, όμως δεν λέει με ποιους. Η «σκιώδης» κυβέρνηση που ανακοίνωσε πρόσφατα αποτελείται ως επί το πλείστον από Σαμαρικούς και λίγους Καραμανλικούς είναι χαρακτηριστική. Αν ήταν να κάνουν αυτοί μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν τις έκαναν ως το 2014 που ήταν στην κυβέρνηση;».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην διαχρονική ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου να μπορέσει να μεταρρυθμιστεί: «όταν για να μπορέσει να κλείσει μια κλινική σε ένα δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή, να πάρει ΦΕΚ και μια σειρά σφραγίδων και υπογραφών, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό. Ο,τιδήποτε και να θες να μετακινήσεις ή να αλλάξεις στο Δημόσιο απαιτεί μήνες. Κι όλα αυτά είναι αλληλένδετα με πελατειακά δίκτυα που έχουν μάθει να εξυπηρετούν και να αυτοεξυπηρετούνται. Στο νομοθετικό κομμάτι, όταν ψηφίζεται ένας νόμος, είναι σαν να αφήνεις μια βάρκα στο Φάληρο και περιμένεις να φτάσει στη Μυτιλήνη. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ από μόνο του. Αν θες να εφαρμοστεί ο νόμος για το κάπνισμα για παράδειγμα, απαιτείται εφαρμοστικός βραχίονας και συγκεκριμένη υπηρεσία για έλεγχο. Εδώ μοιράστηκαν οι αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να μην είναι κανένας ουσιαστικά υπεύθυνος για τον έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας