11 Ιουλίου, 2018

Τι θέλουν οι Ρώσοι από την Ελλάδα;

Ανδρέας Αθανασάκης

Ξαφνικά πληροφορούμαστε από τον Τύπο ότι Ρώσοι διπλωμάτες και πολίτες βρέθηκαν αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων και σε συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια (Reuters 11/7 και Καθημερινή) και απελαύνονται από τη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνήθηκε να προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Sergei Skripal και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος.
Μέχρι τώρα οι ελίτ της χώρας είχαν αφήσει ανενόχλητη τη Ρωσική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία άγιοι γεροντάδες προφήτευαν ότι οι Ρώσοι θα σώσουν την Ελλάδα και θα μας βοηθήσουν να πάρουμε την Πόλη. Οι Ρώσοι επίσης προστάτευαν τον Κώστα Καραμανλή απέναντι σε σχέδια δολοφονίας του, πιθανόν από τους Αμερικανους. Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής έγινε παγκοσμίως διάσημος ως ο Πρωθυπουργός που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τώρα πώς γίνεται κάποιος που δεν κάνει τίποτα, σε τέτοιο βαθμό που ενώ παρέλαβε μια οικονομία ισχυρή κατάφερε να την οδηγήσει σε απόλυτη χρεοκοπία, να θυμώσει τις ΗΠΑ τόσο που να θέλουν να τον δολοφονήσουν και να τον προστατεύουν οι… Ρώσοι, μην το ρωτάτε.

Οι προπαγανδιστές θα αναφερθούν στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, έναν αγωγό που είχε εγκαινιαστεί εφτά φορές αλλά δεν είχε μπει ούτε μια βίδα για την κατασκευή του. Για να μη θυμηθούμε τα… ρούβλια που θα μας έδιναν για να βγούμε από την κρίση, μέχρι που ακούσαμε δημοσίως τον Ρώσο Πρόεδρο να μας παραπέμπει στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια (Μεντβέντεφ σε Γιώργο Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 2010).

Η Ελλάδα παρείχε πρόσφορο έδαφος στη Ρώσικη προπαγάνδα, αφενός γιατί ο αντιδυτικισμός είναι σε υψηλά επίπεδα στην κοινωνία, αφετέρου διότι οι ελίτ είναι μονίμως κατώτερες των περιστάσεων. Έτσι φτάνουμε ξαφνικά να εντοπίζουμε Ρώσους πράκτορες να αναπτύσσουν ολόκληρο δίκτυο αντεθνικών ενεργειών και χωρίς καμία προετοιμασία της κοινής γνώμης να ανακοινώνεται η απέλασή τους. Οι Έλληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκδότες του Τύπου έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται και στη χώρα μας από ανελεύθερα καθεστώτα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Πολύς κόσμος πέφτει θύμα της προπαγάνδας γιατί δεν ακούγεται αντίλογος από αυτούς που θα έπρεπε να τον προβάλουν. Είναι καθήκον των ελίτ να αναπτύξουν δυτική συνείδηση στους Έλληνες, μιας και αυτό εξυπηρετεί και το εθνικό συμφέρον και το προσωπικό συμφέρον ελίτ και πολιτών.

Την εποχή των fake news οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πώς θα προφυλαχθούν και η εκπαίδευση του κόσμου απαιτεί συντονισμένη δουλειά από τα κόμματα, τον τύπο, τους επιχειρηματίες, ακόμα και την Εκκλησία, μιας και διαβάζουμε για παιχνίδια εξουσίας που έχουν να κάνουν με το Άγιο Όρος, Έλληνες μητροπολίτες και ελληνόφωνα Πατριαρχεία. Πολύ πριν βγουν στην επιφάνεια τα fake news και η αντιδυτική προπαγάνδα με αφορμή την υποψηφιότητα Trump, στην Ελλάδα παιζόταν ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και προπαγάνδας αρχικά από εκκλησιαστικούς και δεξιούς κύκλους που στη συνέχεια γενικεύτηκε. Τα πράγματα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν.

Οι δημοκρατίες είναι εύθραυστες. Οι πολίτες έχουμε επαναπαυθεί. Νομίσαμε ότι η πρόοδος έρχεται αυτόματα, ότι η ελευθερία και η ισονομία είναι δεδομένες. Δε συνειδητοποιούμε ότι χωρίς διαρκή αγώνα είναι πολύ εύκολο να πισωγυρίσουμε σε ανελεύθερα καθεστώτα και τότε θα είναι αργά. Σε ένα ανελεύθερο καθεστώς ωφελούνται μόνο οι λίγοι που βρίσκονται γύρω από την εξουσία και αυτοί με διαρκή φόβο ότι θα την χάσουν. Χρειάζεται δυνατότερη φωνή από όλους όσους βλέπουμε τι γίνεται και ποιο είναι το διακύβευμα, πριν είναι πραγματικά αργά.

* Ο Ανδρέας Αθανασάκης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ