31 Οκτωβρίου, 2019

Τι συνεπάγεται το πάγωμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γιώργος Κακλίκης

Σε δήλωσή του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως αν δεν συμπεριληφθεί η χώρα του στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Και υπογράμμισε πως “η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων των Σκοπίων σχετίζεται με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Πρόκειται για μια ερμηνεία της ανακοπής της ευρωπαικής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας που αποτελεί τόσο νομική προσέγγιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε  όσο και  έκφραση δυσαρέσκειας γι’ αυτήν. Ακριβώς όπως και ο πρωθυπουργός  Ζάεφ είχε αντιδράσει, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαικού Συμβουλίου, προκηρύσσοντας εκλογές και διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την πλήρη πλέον εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας.

Η μη αποσύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας από την, πιο προβληματική, υποψηφιότητα της Αλβανίας, έχει προκαλέσει προβληματισμούς στα Σκόπια που αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν φάνηκε συνεπής. Έτσι, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι, “αν και η χώρα του δεν ανέμενε  άμεση ένταξη στις Ευρωπαϊκές δομές, θα θεωρούσε σημαντική ενθάρρυνση τη θετική στάση των Βρυξελλών. Επισημαίνοντας ότι “ένα μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της”.  Παράλληλα, ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι επεσήμανε την αρνητική  γεωπολιτική σημασία της παραμονής της χώρας εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνος.

Με την ανυπαρξία ομοφωνίας στην ΕΕ, ανακύπτει ένα όχι ευκαταφρόνητο πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος παρατήρησε ότι “η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση της ονομασίας”. Και αυτό είναι η σημαντική συνέπεια αυτής της απόφασης της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας που έφεραν τα πράγματα σε οιονεί αδιέξοδο.

Πέρα όμως από τις τρέχουσες εξελίξεις, αναμένονται και άλλες στο εσωτερικό της χώρας. Στις εκλογές του Απριλίου ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Με ενδεχόμενο να δούμε ξανά στην πρώτη θέση το εθνικιστικό VMRO  που, σήμερα τουλάχιστον, βρίσκεται δημοσκοπικά στην πρώτη θέση. Πάντως, αν και το αίσθημα εγκατάλειψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλανάται βαρύ σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, ο χρόνος μέχρι την κάλπη δεν αποκλείεται να αποφορτίσει τους ψηφοφόρους και να τους οδηγήσει στον ίδιο και πάλι δρόμο.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ότι δεν μένουν έρμαια των βλέψεων “κακόβουλων εξωτερικών παικτών” όπως πρόσφατα ανακοίνωσε το State Department. Και, μέχρι τον Μάιο,  δεν αποκλείεται, η αντίσταση του προέδρου Μακρόν και των κυβερνήσεων Ολλανδίας και Δανίας,  να καμφθεί και να γίνει δεκτή η πολυπόθητη έναρξη. Αρκεί να μη γίνουν αναφορές σε “ειδική σχέση”. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής με την απογοήτευση και τον εσωτερικό πολιτικό καιροσκοπισμό να οδηγούν σε απομάκρυνση της Βόρειας Μακεδονίας από το όραμα των Βρυξελλών. Ας μη ξεχνάμε πόση φαιά ουσία και προσπάθειες δαπανήθηκαν πριν την υπογραφή της “Συμφωνίας των Πρεσπών” όταν, σε μια ατέλειωτη παρέλασή τους στα Σκόπια, δυτικοί πολιτικοί και αξιωματούχοι υπόσχονταν στους γείτονές μας τον παράδεισο της δυτικής ασφάλειας και σταθερότητας.-

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ