23 Οκτωβρίου, 2018

Τι είδε το Ποτάμι στη Θεσσαλονίκη που δεν φαίνεται!

Το Ποτάμι Θεσσαλονίκης

Την… άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης που αποφεύγουν συνήθως οι πολιτικοί, επισκέφτηκε  το Ποτάμι. Εν όψει του Συνεδρίου, αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, την Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιάννα Παναγοπούλου, αλλά και στελέχη του Κινήματος είδαν, άκουσαν, περπάτησαν, συνομίλησαν, κατέγραψαν μερικά από τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στην πόλη – μέρα και νύχτα - τα οποία συνήθως δεν είναι στο φως της δημοσιότητας.

Τα σχολεία της νύχτας

Πως θα σας φαινόταν να κάνατε μάθημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρά μόνο με βιβλία;

Πως θα σας φαινόταν να κάνετε μάθημα μηχανολογίας αυτοκίνητων σε όχημα κατασκευής του 1971;

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στα νυχτερινά σχολεία της πόλης.

Εκεί με τα ρούχα της δουλειάς κι αφού έχουν τελειώσει από εξαντλητικά 10ωρα εργασίας κάθονται στα θρανία των νυχτερινών σχολείων εκατοντάδες άνθρωποι που επιδιώκουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Η εικόνα αυτή είναι ξεκάθαρη κάθε βράδυ από τις 6 ως τις 10:30 το βράδυ στην οδό Μοναστηρίου, στην άκρη της Πόλης, όπου στεγάζονται το 5ο , το 12ο και το 13ο  ΕΠΑΛ της πόλης.

Τα μαθήματα παρακολουθούν 350 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες – οι περισσότεροι άνω των 40 ετών – προερχόμενοι από πολλές περιοχές πέριξ της πόλης (Διαβατά, Κουφάλια, Μαγνησία, Αγ. Αθανάσιο κ.α). Θέλουν να πάρουν το απολυτήριο. Δίνουν τον αγώνα της μάθησης ώστε να εξασφαλίσουν το απολυτήριο του λυκείου ή κάποιας τεχνικής σχολής που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν.

«Έχουμε εξαιρετικούς καθηγητές, μας εμψυχώνουν και μας διδάσκουν πολλά αλλά έχουμε την αίσθηση ότι το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα σπανίως μας θυμάται.

Θέλουμε νέες ειδικότητες που ζητάει η αγορά εργασίας. Διατροφολογία, ψυκτικούς, υπηρεσίες ασφάλειας δηλ. τα αυτονόητα για ένα νέο τεχνικό σχολείο. Θέλουμε αναβάθμιση των εργαστηρίων μας και εκπαιδευτική επάρκεια. Θέλουμε να μπει wifi, συχνότερα δρομολόγια λεωφορείων, και μία αυλή γιατί κάνουμε διάλειμμα στο πεζοδρόμιο» ήταν τα αιτήματα των μαθητών.

Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού συνομίλησε με τους μαθητές Μιχάλη Λουίζο, Απόστολο Γερόπουλο, Γιάννη Καραγιώργη ενώ εκ μέρους των καθηγητών με τον Αλέξανδρο Σαχπεκίδη και τον υποδιευθυντή του σχολείο κ. Αμπόνη.

Το «μάτι» του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Το Ποτάμι επισκέφτηκε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη που καλύπτει γεωγραφικά μία περιοχή από τα Γιάννενα έως τον Έβρο και από τη Φλώρινα μέχρι τα Ψαρά!

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολλές επιτυχίες στον εντοπισμό και την εξάρθρωση αδικημάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως την παιδική πορνογραφία και απάτες μέσω διαδικτύου.

Διοργανώνει ομιλίες - ημερίδες Αφύπνισης, τις οποίες μέσα στο ‘18 έχουν παρακολουθήσει 45.000 μαθητές και γονείς.

Υπάρχει έντονη παρουσία του τμήματος στο εξωτερικό και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία βάσει της Ευρωπαϊκής Εντολής με τη Europol και τους μεγαλύτερους ιντερνετικούς παρόχους.

Το αίτημα της υπηρεσίας είναι να οριστεί τοπικός εισαγγελέας με αρμοδιότητες προσαρμοσμένες στο εξειδικευμένο αντικείμενο.

«Το παν είναι η πρόληψη και η ενημέρωση» τόνισε ο Γιώργος Αμυράς συμπληρώνοντας ότι η υπηρεσία χρειάζεται οπωσδήποτε μεγαλύτερη στελέχωση και στήριξη σε υλικοτεχνικές υποδομές αφού μόνο οι τρέχουσες υποθέσεις ξεπερνούν τις 300.

Αστυνομικοί της γειτονιάς κι όχι της χαρτούρας

«Το πάρεργο είναι αυτό που μας κρατάει πίσω και δεν έχουμε το χρόνο και τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούμε με το βασικό μας έργο την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας.  Το σκυλάκι που γαβγίζει στο μπαλκόνι. Οι αμέτρητες επιδόσεις εγγραφών και η χαρτούρα. Η εύκολη λύση που λέει πως ό,τι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν οι δήμοι ας το κάνει η αστυνομία είναι ο ορισμός του πάρεργου που αφαιρεί πόρους χρόνο και αστυνομικούς από το βασικό τους έργο».

Αυτή την εικόνα μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του Ποταμιού οι αστυνομικοί του τμήματος Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Δενδροποτάμου που έχει δύναμη 34 ατόμων  για μία περιοχή με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.

Ηλεκτρονική κάλπη

Κι όμως το Ποτάμι ανακάλυψε στην πόλη ηλεκτρονική κάλπη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν ο μοναδικός που έκανε τις εκλογές του για την ανάδειξη της νέας διοίκησης ηλεκτρονικά.

«Το Ποτάμι έχει θέσει ως μεγάλη προτεραιότητα στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη συμμετοχή των πολίτων μερος της οποίας είναι και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» σημείωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Την αντιπροσωπεία του Ποταμιού συνόδευε το μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΘ, Νίκος Καρανταγλής αλλά και ο Πρόεδρος  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Φωτογραφίες: Ρένα Θωμαΐδου