4 Οκτωβρίου, 2014

Τι είδε ο Σταύρος στο Βέλο Κορινθίας

Ποτάμι

"Η χώρα δεν θα σωθεί αν δεν παράγει και δεν εξάγει. Το έχω πει και το ξαναλέω. Η παρουσία εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Έκθεση , που οργανώνει το Επιμελητήριο Κορινθίας σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου είναι ένα θετικό σινιάλο μέσα στην κρίση.

Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η "σπονδυλική στήλη" της ελληνικής οικονομίας. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες έκλεισαν και χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία. Η Κορινθία κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 60%. Και αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που διαθέτει εξαιρετικά παραγωγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Η συμμετοχή όμως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις στον τόπο μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν, να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Εδώ χτυπά η καρδιά της πραγματικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί από την περιήγηση των περιπτέρων διαπίστωσα ότι νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, φτιάχνουν τη δική τους επιχείρηση, θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, είναι δυναμικοί και εξωστρεφείς και δεν φοβούνται τα μπουν στην αγορά. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που λέμε. Να γίνουμε χρήσιμοι στις οικογένειες μας αλλά και στην κοινωνία. Μίλησα με νέους με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους στόχους. Και χαίρομαι, πραγματικά, γιατί στη νέα γενιά υπάρχει κουλτούρα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας.

Η έννοια της επιχειρηματικότητας έχει δυστυχώς απαξιωθεί από τα παλιά κόμματα που θέλουν να ρυθμίζουν την αγορά εργασίας, να διορίζουν και να τάζουν. Και είναι να απορεί κανείς πως κάποια κόμματα που εμφανίζονται ως η ανατροπή μας καλούν ουσιαστικά να γυρίσουμε στο παρελθόν. Στην εποχή που το κόμμα διόριζε και οι πολλοί πλήρωναν τα ελλείμματα. Εμείς από την άλλη λέμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την κουλτούρα του «επιχειρείν», όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εκπαιδευτικά, συνδέοντας την εκπαίδευση με την πραγματική οικονομία, μέσα στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Είδα επίσης ότι υπάρχουν παρά τα όσα λέγονται δυναμικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί που παράγουν, μεταποιούν, εμπορεύονται και εξάγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Έχουμε ανάγκη από ομάδες παραγωγών και συγχρόνως αγροτικών συνεταιρισμών που δεν θα έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της κρατικοδίαιτης λειτουργίας. Αγροτικός τομέας, τουρισμός και πολιτισμός αποτελούν ένα ισχυρό αναπτυξιακό τρίπτυχο για την Κορινθία και την Πελοπόννησο.

Υπάρχουν βέβαια μεγάλες δυσκολίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να συνεχιστούν. Το υψηλό κόστος της ενέργειας και η υπερφορολόγηση υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ευρωπαϊκών. Η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, χωρίς πελατειακές λογικές και να υποστηρίζει πραγματικούς αναπτυξιακούς στόχους με την χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Παράλληλα εμείς εκεί πάνω, στην Αθήνα πρέπει να φροντίσουμε να αλλάξουμε το κράτος. Να απλουστεύσουμε και να αποκεντρώσουμε τις διαδικασίες.

Να αφήσουμε εν ολίγοις τον Έλληνα και την Ελληνίδα να παράγει χωρίς βαρίδια στα πόδια".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε τα εξής:

  • Το Ποτάμι είναι έτοιμο να βοηθήσει τη χώρα συνεισφέροντας σε ανθρώπους, ιδέες και κυρίως σε θέσεις.
  • Ολες οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να παίξει το Ποτάμι πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι η λεγόμενη ψήφος της χρησιμότητας.
  • Μέχρι να εμφανιστεί το Ποτάμι, το 51% -όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις- έλεγε ότι καλύτερος πολιτικός είναι ο Κανένας. Ο κόσμος ζήτησε να δημιουργηθεί το Ποτάμι.
  • Το Μάρτη, που πιθανολογώ ότι θα χτυπήσει το καμπανάκι των εθνικών εκλογών, θα έχουμε την πληρέστερη πρόταση προς τον Ελληνα πολίτη.
  • Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία θέλουν την Εθνική Ελλάδας στις κυβερνητικές θέσεις, διότι έχουν τα παιδιά τους που θέλουν να τα κάνουν υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Το Ποτάμι ούτε βαρίδια έχει ούτε ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν θέσεις. Εχω πει και επαναλαμβάνω ότι εγώ προσωπικά δεν θα δεχτώ καμία θέση.
  • Το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο να δώσει μάχη για να μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ όπως κι εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Τα παλιά κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από νέες λύσεις και νέα οπτική. Ο Ελληνας έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει αυτοδύναμα τα μεγάλα κόμματα.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

EKTHESI_2KORINTHOS_2

 

διαβάστε επίσης