7 Απριλίου, 2019

– Τι επάγγελμα κάνετε;- Πολιτικός! -Να σας αξιολογήσουμε!

Ξένη Μπαλωτή

Κάποια στιγμή ρώτησαν, ευγενικά, την Καγκελάριο Μέρκελ γιατί έχει, στιλιστικά, την ίδια πάντα εμφάνιση. Εκείνη, αφοπλιστικά, απάντησε : θεωρώ ότι είμαι εργαζόμενη και πηγαίνω στην εργασία μου. Οπότε, έχω την ενδυμασία του επαγγέλματος μου.

Πριν χρόνια, όταν τα στάδια γέμιζαν από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και όλοι κρεμόμασταν από τα χέρια του που αγκάλιαζαν τις νότες, ξέραμε ότι θα τον δούμε στα μαύρα ντυμένο. Και αυτόν τον είχαν ρωτήσει για την στιλιστική επιλογή του. Και αυτός είχε απαντήσει πως θεωρεί ότι ασκεί ένα επάγγελμα που χρειάζεται ενδυματολογικό σεβασμό.

Μέρκελ και Θεοδωράκης θεωρούνται λοιπόν, ο καθένας τον τομέα του, εργαζόμενοι.

Άρα, το προϊόν της δουλειάς τους τίθεται στην κρίση μας και το σύνολο του έργου τους αξιολογείται με τον δέοντα, σε κάθε επάγγελμα, τρόπο.

Μήπως το ίδιο να κάναμε και με τους Ευρωβουλευτές μας;

Το γνωρίζουμε άριστα και το αντίθετο θα ήταν υποκρισία, αν το ισχυριζόμασταν: στο ερώτημα τι έκανε κάθε ευρωβουλευτής την προηγούμενη 5ετία, δεν έχουμε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση. Και το γεγονός ότι θα τους/δεν θα τους επανεκλέξουμε δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης. Θα έχουμε κάνει τις επιλογές μας με οποιαδήποτε άλλα κριτήρια εκτός των αξιολογικών.

Ευκαιρία λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο να αναγεννηθεί: να υιοθετήσει για όλους τους εν ενεργεία Ευρωβουλευτές του, με τη λήξη της θητείας τους και πριν τις εκλογές, την αξιολόγηση όλων με κριτήρια που θα έχουν δημοσιοποιηθεί και με ευρήματα που θα μάθουμε όλοι οι ψηφοφόροι.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να διεκδικήσουν την άξια επανεκλογή τους.

Ένα από τα προτερήματα της πρότασής μου είναι, επίσης, πως σταματάει να είναι η οικογενειοκρατία ψόγος ή πλεονέκτημα!

Αν ο Θεοδωράκης και η Μέρκελ θεωρούν ότι ασκούν επάγγελμα, γιατί οι άλλοι το βλέπουν ως υπηρεσία που μας προσφέρουν;

Αξιολόγηση για τους εργαζόμενους; Ναιιιιιιιι, αλλά για όλους

*Η Ξένη Μπαλωτή είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι & στέλεχος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν

Πηγή: Globalview