13 Μαΐου, 2019

Τί είναι προοδευτικό στην εποχή μας;

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Να αναζητάς συνέχεια τις καλύτερες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί, αλλά να μην περιορίζεσαι συντηρητικά στην «πέπατημένη»: χρειάζεται συνέχεια τόλμη και διακινδύνευση, αλλά πάντα με δίχτυ ασφαλείας.

Να ακούς αυτό που λένε οι συμπολίτες σου, αλλά να μην παρασύρεσαι από τα κλειστά συμφέροντα που θέλουν να αναπαράγουν τον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο της ομφαλοσκόπησης, απαγορεύοντας σε όποια άτομα θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν και να ανοίξουν παλιές και νέες αγορές!

Να σέβεσαι τα ατομικά δικαιώματα και να μη ζητάς χαρτί γιατρού για να αποδεχτείς τον αυτόπροσδιορισμό του ατόμου, να σέβεσαι τις συλλογικές διεκδικήσεις, ιδίως όταν δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στα δικαιώματα των άλλων! Να μην αφήσεις καμίας μορφής δοξασία ή προκατάληψη να καταδυναστεύει το πώς επιλέγουν να ζήσουν συναινούντες ενήλικες!

Να αναζητάς τις ευρύτατες δυνατές διεθνείς συναινέσεις για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την εθνική ταυτότητα: με τοπικιστικές σταυροφορίες που αφορούν μόνο το εσωτερικό ακροατήριο δεν έφτασε κάνενας λαός και κανένα έθνος πουθενά, ποτέ! Να αξιοποιείς όλα τα νομικά εργαλεία του διεθνούς δικαίου και να μην επενδύεις στην λήθη για τους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά αντίθετα να είσαι περήφανος για την ιστορική μνήμη και να την επικαλείσαι στη διαπραγμάτευση!

Να μαθαίνεις και να μιλάς στον άλλο στη γλώσσα του, όχι να περιμένεις να μάθει εκείνος την δική σου: μόνο έτσι θα κάνεις εσυ τα πρώτα βήματα και θα αποκτήσεις το προβάδισμα της διατύπωσης και θα επιταχύνεις την συζήτηση που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων!

Να μην περοφρονείς την τεχνολογία, να είσαι ο πρώτος που μαθαίνεις να την χειρίζεσαι ο ίδιος αδιαμεσολάβητα: όσο προσθέτεις φίλτρα, γραμματείς, μεταφραστές τόσο προσθέτεις εξαρτήσεις που θα έπρεπε να αφαιρούνται σταδιακά. Να μην την αφήσεις, όμως, να σε καταπίνει, αλλά να φτιάξεις τους θεσμούς και τους κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι αντίθετα!

Να διοικείς ανοιχτά, με διαφάνεια, με αξιοπρέπεια, χωρίς να ανησυχείς και να φοβάσαι: εφόσον ζεις και πολιτεύεσαι έχοντας με αυτό κατά νου, θα αποφύγεις καταστατικά οτιδήποτε θα σε εξέθετε σε διαφθορά, διαπλοκή, μυστικοπάθεια και συνωμοσιολογία. Να λες την αλήθεια στον πολίτη για τις δυνατότητες σου και να ξέρει από την αρχή μέχρι που μπορεί να φτάσει η διοίκηση και τα αποτελέσματά της.

Να μην τα περιμένεις όλα από τους δημοσίους υπαλλήλους, την γραφειοκρατία, τις εισηγήσεις, τις υπηρεσίες: η προοδευτική πολιτική δεν «άγεται και φέρεται» από τους υπηρεσιακούς, αλλά με δική της γνώση υποδεικνύει τις παθογένειες και φέρνει τις δικές τις λύσεις.

Να μην επικαλείσαι ποτέ καμία ιδεολογία, πεποίθηση, δοξασία, κανένα στερεότυπο για να δικαιολογείς την αδυναμία σου: να αναλαμβάνεις ανεπιφύλακτα την ευθύνη ως ατομικό έλλειμμα και προσωπική αποτυχία.

Να αναγνωρίζεις ότι, ναι, η πολιτική είναι και αυτή ένα επάγγελμα και για αυτό δεν χρειάζεσαι ερασιτέχνες, αλλά τους καλύτερους δυνατούς επαγγελματίες: είναι η πιο απαιτητική από όλες τις ανθρώπινες ενασχολήσεις και η πιο ευγενής!

Να μην μας λες τίποτε απολύτως για τους γονείς σου, τους παππούδες, τους θείους σου, γιατί δεν θα διοικήσουν αυτοί!

Να θέτεις στο επίκεντρο κάθε απόφασης τις επόμενες γενιές, όχι τις σημερινές, ούτε τις παρελθούσες!

Η εκπαίδευση, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν θέλουν μόνο λεφτά, κονδύλια, επενδύσεις και κεφάλαια: θέλουν να φέρνεις και αποτέλεσμα. Να διαμορφώνεις ένα περιβάλλον που δεν εξαρτώνται όλα από την αδειοδότηση, αλλά που είναι συνδεδεμένα με τα ευρήματα, τα έργα, τις επιτυχίες, τις βραβεύσεις, την αριστεία, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των άλλων.

Προοδευτικό είναι να πηγαίνεις σπίτι σου, όταν δεν έχεις τίποτε άλλο να προσφέρεις. Να παραιτείσαι ακόμα κι όταν είσαι δημοφιλής και αγαπητός! Να θυσιάζεις την δημοφιλία και το πολιτικό κόστος σου, όταν πρέπει να πάρεις την επώδυνη αλλά σωστή πολιτική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον!

Να δίνεις λύσεις, όχι υποσχέσεις!

* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι