8 Μαΐου, 2018

Θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στην εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της, ανέφερε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης μιλώντας στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου «Παρεμβάσεις».
Μετά το υπερπλεόνασμα το οποίο ξεπέρασε τον συμφωνημένο με τους δανειστές στόχο 3.5% κατά μια ποσοστιαία μονάδα, τώρα προχωρούν σε περισσότερες δημεύσεις λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου απ’ όσες έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές. Αντί το ποσοστό των δημευόμενων λογιαριασμών να κινείται στο 53%, όπως είχε συμφωνηθεί, έχει ήδη ανέλθει στο 64%.

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι απλώς η μνημονιακότερη των μνημονιακών, είναι, ταυτόχρονα και η περισσότερο ψευδόμενη. Τα δε «επιτεύγματά» της τα παρουσιάζει ως δικά της κατορθώματα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι πέτυχε τη μείωση της ανεργίας, χωρίς να λέει ότι αυτό έγινε χάρη στην εφαρμογή των πιο «ευέλικτων» μορφών εργασίας που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες, όμως, τότε, μεμφόταν ως μνημονιακούς υποτελείς της τρόϊκας. Προχωράει δε, την προπαγάνδα σ’ ενα επίπεδο πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα: Ενώ εφαρμόζει αυτές τις άτεγκτες «νεο-φιλελεύθερες» πολιτικές, εξαγγέλει ότι θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς και τον κατώτατο μισθό άμεσως μόλις βγούμε από το (δικό της) μνημόνιο. Ακόμη κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει, όμως, ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν συμβαδίζει με τις περιχαρακωμένες αγορές εργασίας και τους οριζόμενους με κυβερνητικά φιρμάνια μισθούς.

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις δολιχοδρομίες της κυβέρνησης εκτός κι αν δεχθούμε το οφθαλμοφανές: Ο λόγος που τους οδηγεί σε τέτοια ασυναρτησία και χονδροειδή διαστρέβλωση της παραγματικότητας είναι ο εξής απλός: Θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν. Πιστεύουν ότι τους ανήκει και ότι το δικαιούνται.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Π στο τετράγωνο - Πρόοδος στην πράξη»