14 Οκτωβρίου, 2016

Θέλουμε συνέπεια και σοβαρότητα από το πολιτικό μας προσωπικό

Νίκος Νυφούδης

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα. Θέλουμε, επιτέλους, νηφαλιότητα συνέπεια και σοβαρότητα από το πολιτικό μας προσωπικό. Πρέπει να καταλάβουν τη θέση και τον ρόλο τους. Όποιος μπορεί, να συνεχίσει και όποιος δεν μπορεί, να αποχωρήσει», τόνισε ο πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών στο Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης, στην εκπομπή «Τα λέμε» στη Βεργίνα Τηλεόραση.

Σε συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Νυφούδης επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, καθώς στην τελευταία -παρά την κρίση- η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες.

Σχετικά με την αθρόα μετακίνηση ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, ο Νίκος Νυφούδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια μειονεκτήματα, αλλά και πλεονεκτήματα όσον αφορά στη γεωγραφική της θέση. "Δυστυχώς, πάρα πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτό, γιατί η Βουλγαρία έχει φορολογία 10%, έχουμε σχεδόν κοινό τραπεζικό σύστημα με υποκαταστήματα τραπεζών και ο επιχειρηματίας δεν αισθάνεται την ανασφάλεια. Περίμενα από τον κ. Τσίπρα ότι θα έχει μια στρατηγική επ’ αυτού. Αντιθέτως, 1,5 χρόνο βλέπω έναν πρωθυπουργό να σέρνεται από τις συνθήκες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος Τομέα Εξαγωγών με το Ποτάμι.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυξάνοντας τη φορολογία δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις, ο κ. Νυφούδης τόνισε το καίριο ζήτημα του capital control. "Δεν περνάει τίποτα μέσα από το τραπεζικό σύστημα, δεν μένει τίποτα στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Υπάρχει έναν χρόνο και αν και μπορούμε να δώσουμε ελαφρυντικά για πολλά στον πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε στο capital control με τον τρόπο των διαπραγματεύσεων, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης", είπε ο κ. Νυφούδης. Όπως συμπλήρωσε, η πραγματική οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. "Σήμερα, επειδή τα ελληνικά ΜΜΕ αναμφισβήτητα είναι πολύ επιθετικά προς την κυβέρνηση, αποφασίζει ο υπουργός να μειώσει τα κανάλια σε τέσσερα. Δηλαδή, εάν την επόμενη ημέρα αποφασίσει ότι π.χ. οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι απέναντι στο συμφέρον της κυβέρνησης, θα πάρει τον αιγιαλό; Και θα πούμε στα fund που έχουν φτιάξει ξενοδοχεία στη χώρα, να κάνουν πισίνες;",ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Νυφούδης.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Νυφούδης ανέφερε ότι δεν κάμπτουν το Ποτάμι, ούτε το αγχώνουν, καθώς το «ταμείο» θα γίνει στις εκλογές.

* Ο Νίκος Νυφούδης είναι υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών.