26 Απριλίου, 2019

Θέλω Ευρώπη χωρίς ακροδεξιούς και λαϊκιστικούς αστερίσκους

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, υπήρξε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Από το 2005 έχει το blog για νομικά θέματα "E-Lawyer". Το 2008 ίδρυσε τις νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data & Protection. Δραστηριοποιείται ευρύτερα και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την αρθρογραφία αλλά και τον ακτιβισμό, ενώ μόλις πρόσφατα αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Ποτάμι.

Γιατί αποφάσισες να μπεις ενεργά στην πολιτική και πιο συγκεκριμένα γιατί ως ευρωβουλευτής;

Είναι μια πάρα πολύ συνειδητή απόφαση, παρ'όλο που κάποιοι αιφνιδιάστηκαν. Όπως ξέρεις, είμαι δικηγόρος με δικό μου γραφείο. Έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου ως "Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης" στην Περιφέρεια Αττικής από το 2015 έως το 2019 που κατάργησε τον θεσμό ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πριν ήμουν "Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης" από το 2012 έως το 2014 που με "κατάργησε" ο Δήμος Αθηναίων. Ασχολούμαι στενά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ως δικηγόρος, αλλά και ως μπλόγκερ γράφοντας στο e-lawyer από το 2005. Για μένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νιώθω ότι είναι κάτι πάρα πολύ κοντά. Δεν το βλέπω ως κάτι μακρινό. Για να καταλάβεις, και ως ασκούμενος δικηγόρος είχα υπηρετήσει στις Βρυξέλλες, στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Παρ'όλο που έκανα όλες τις σπουδές μου στη Νομική Αθήνας.

Και γιατί με το Ποτάμι;

Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που θέλω να σας βάλει σε σκέψη. Είναι η πρώτη φορά που ταυτίζομαι απόλυτα με ένα κόμμα. Το Ποτάμι είναι το πιο ευρωπαϊκό κόμμα απ' όλα τα κόμματα της Βουλής αυτή τη στιγμή. Δεν λαϊκίζει καθόλου, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Έκανε όλες τις τολμηρές επιλογές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας ευθέως γάμο ομόφυλων και παιδοθεσία, κάτι που καμία άλλη πτέρυγα της Βουλής δεν υποστήριξε. Με τις Πρέσπες έμεινε τόσο πιστό στις αρχές του και, κυρίως, στην εθνική γραμμή της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό» που έχασε βουλευτές του και έχασε και την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας! Ε, εγώ είμαι ακριβώς αυτής της λογικής. Χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος. Θέλω οι συμπολίτες μου που τα πιστεύουν όλα αυτά να εκπροσωπηθούν. Και κανείς άλλος δεν μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα από το Ποτάμι. Θα δεις, όλοι εκεί θα καταλήξετε αν κάτσετε να το σκεφτείτε σοβαρά.

Το κίνημα που επέλεξες ως όχημα εδώ και πολύ καιρό φυλλορροεί. Τι είναι αυτό που σε κάνει αισιόδοξο σε ό,τι αφορά την πορεία του στις ευρωεκλογές;

Έχω καταλήξει στο Ποτάμι μέσα από μία διαδρομή σκέψης. Θέλω Ευρώπη χωρίς ακροδεξιούς και λαϊκιστικούς αστερίσκους. Σε αυτό το αποτέλεσμα θα καταλήξουν όλοι όσοι σκέφτονται ακριβώς όπως εγώ. Και δεν είμαστε λίγοι. Οπότε, είναι νομοτελειακό ότι θα ξανασαναντηθούμε στο Ποτάμι. Είμαστε όλοι εμείς που ξέρουμε ποιο είναι το καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς να έχουμε συναισθηματικές πολιτικές εξαρτήσεις. Δηλαδή, το θέμα μας δεν είναι αυτή τη στιγμή να εξακολουθήσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ή απλώς να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Ευρωεκλογές έχουμε, αποφασίζουμε για τα επόμενα 5 χρόνια της Ευρώπης! Οι άλλοι θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα επειδή παρασύρονται. Ας το κάνουν! Εμείς εκφράζουμε το σωστό και το ποιοτικό. Αυτό, τώρα, είναι το Ποτάμι.

Αν υποθέσουμε ότι εκλέγεσαι, ποιο είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα σου;

Πάμε στην Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω έναν επικαιροποιημένο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γενικότερο όραμά σου για την Ευρώπη;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με εθνικά κράτη που διατηρούν την ταυτότητά τους και την ιστορία τους, αλλά με ενιαίο ομοσπονδιακό στρατό που αυτομάτως καταργεί την υποχρεωτική στράτευση. Με ομοσπονδιακή αστυνομία με άψογο εξοπλισμό για την εσωτερική ασφάλεια. Με ομοσπονδιακή φορολογία και ενιαίο ΦΠΑ σε όλα τα κράτη-μέλη. Με Ευρωπαϊκό Αστικό Κώδικα, για να έχουμε όλοι και όλες το ίδιο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.

Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση σε πολιτικούς τύπου Όρμπαν;

Ακολουθούμε την ατζέντα Μακρόν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ο Μακρόν έχει προτείνει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας. Αυτό θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο που θα παρακολουθεί φαινόμενα εκφυλισμού του πολιτεύματος και εκφασισμού και θα επιβάλει κυρώσεις, οικονομικές και άλλες. Είμαι υπέρ των θεσμικών λύσεων. Αν τους κλείσουμε την στρόφιγγα ακολουθώντας αντικειμενικά κριτήρια, θα κρατήσουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και θα εφαρμόσουν αυτό που πρέπει στον δημόσιο βίο.

Όντας μάχιμος δικηγόρος, ποια είναι η άποψή σου για το δικαστικό σύστημα;

Έχουμε ηρωικούς δικαστικούς λειτουργούς που βάζουν πάνω από όλα το καθήκον τους. Αυτοί είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως και σημαντικές εξαιρέσεις, ανθρώπων που είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Μεγάλες καθυστερήσεις. Ως δικηγόρος αξιοποιώ πλήρως την ειδική νομοθεσία που μου δίνει τη δυνατότητα να ζητάω αποζημιώσεις για τους πελάτες μου όταν μια δικαστική απόφαση καθυστερεί υπέρμετρα. Δεν αρκεί βέβαια αυτό, αλλά είναι μια καλή αρχή.

Ένα σχόλιο για την υπόθεση των ημερών τη "μαφία των φυλακών";

Με χολιγουντιανές συλλήψεις συνηγόρων απλώς εκτονώνεται η ανθρωποφαγία της κοινής γνώμης. Θέλω πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας από όλους. Ακόμη και για τους χειρότερους εγκληματίες. Είναι προσβλητικό για τον νομικό μας πολιτισμό να συλλαμβάνονται δικηγόροι που διακονούν επί δεκαετίες τη Δικαιοσύνη, όταν αυτό γίνεται καθαρά για επίδειξη δυνάμεως. Η ποινική διαδικασία δεν είναι για εκφοβισμό, αλλά για την τήρηση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Έχεις υπάρξει υπερασπιστής ανθρώπων που πραγματικά έχουν ταλαιπωρηθεί από το σύστημα, ποια είναι η δυσκολότερη στιγμή που έχεις βιώσει εντός δικαστηρίων;

Το να καταδικάζεται κάποιος στην Κομοτηνή για την ίδια πράξη, για την οποία ένας άλλος αθωώθηκε στην Αθήνα. Εκεί έζησα ότι το να είσαι μουσουλμανική μειονότητα σημαίνει στην πράξη ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα. Είναι ό,τι χυδαιότερο έχω ζήσει ως υπερασπιστής πολιτών.

Για ποια στιγμή νιώθεις πραγματικά περήφανος;

Όταν κερδίσαμε την πρώτη αναγνώριση ταυτότητας φύλου, χωρίς να υπάρχει ακόμη ο σχετικός νόμος. Άλλαξε η ζωή μιας ολόκληρης κατηγορίας συμπολιτών μας. Και ο νομοθέτης μας ακολούθησε. Ήταν μια υπόθεση που πραγματικά άλλαξε κάτι στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φύλο: ένα άτομο αναγνωρίστηκε ως αγόρι ενώ δεν είχε προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Πώς αντιδράς όταν γίνεσαι μάρτυρας αδικίας;

Δεν γίνεται να το δεις ως ψυχρός επαγγελματίας. Πάντα κάτι μέσα μου "κλοτσάει". Το δύσκολο είναι να αυτοσυγκρατηθώ. Όταν ανακτήσω την αυτοκυριαρχία μου ξέρω τι πρέπει να κάνω και σε επίπεδο διαδικασίας.

Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων στα ελληνικά hot spot. Είναι όντως τα πράγματα τόσο άσχημα;

Από τις καταγραφές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έτσι αποδεικνύεται. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι, δεδομένου μάλιστα ότι το έτος 2018 καταγράφηκε μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πρέπει να τελειώσει αυτή η απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα όλων όσοι βρίσκονται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

ΠΗΓΗ: AXIANEWS