4 Σεπτεμβρίου, 2019

Θέατρο σκιών

Γιώργος Κακλίκης

Η τουρκική προσέγγιση του χώρου του Αιγαίου συμπληρώνεται με το ιδεολόγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που τόσο έθελξε τον τούρκο Υπουργό Άμυνας και τον Πρόεδρό του που φροντίζει να φωτογραφίζεται μπροστά σε γεωγραφικές γελοιογραφίες. Αναπαραστάσεις μιας φανταστικής θαλάσσιας “επικράτειας” που φτάνει νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η μακρόχρονη μεθόδευση της Άγκυρας, ξεκίνησε με τη διεκδίκηση του μισού Αιγαίου. Με το σόφισμα ότι τα νησιά του δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Τώρα, η Άγκυρα προσθέτει στην πολιτική της την απειλή χρήσης βίας.  Φέρνοντας στο προσκήνιο νέα casus belli που δεν αφορούν πια μόνο το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά και το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου.

Με την εξωτερική πολιτική της να την έχει απομονώσει, η Τουρκία διαπιστώνει ότι  κινδυνεύει να μείνει εκτός ενεργειακού νυμφώνος. Έτσι, αποπειράται να δημιουργήσει προηγούμενα ώστε να προτάξει όχι μόνο επιχειρήματα αλλά και το εξοπλιστικό της βάρος. Και αντί να επιχειρηματολογεί με βάση το διεθνές δίκαιο, παίζει ένα επικίνδυνο πόκερ στο οποίο είναι ο μόνος παίκτης που “έχει το περίστροφο στο τραπέζι”.

Στο Κυπριακό τα πράγματα άρχισαν πάλι να κινούνται. Η κυρία Λουτ, των Ηνωμένων Εθνών,  προσπαθεί να δει ποιες είναι οι πιθανότητες να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες . Σε μία στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ και ο κ. Ακιντζί τις μεθοδεύσεις του φιλόδοξου κ. Οζερσάι.

Πολλά αρνητικά μπορεί να προκύψουν από τη “φουσκοθαλασσιά” αυτή στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Παρακολουθούμε ένα τουρκικό θέατρο σκιών με τους πρωταγωνιστές  του να φορούν στρατιωτικές στολές και να αρθρώνουν συνθήματα πολέμου. Πολύ λίγο θέλει το θέατρο αυτό να οδηγήσει την κατάσταση σε σημείο που κανείς στη Δύση δεν θα ήθελε να σκεφτεί.

Σ’ αυτό το κλίμα η Ελλάδα αντιδρά ψύχραιμα και ορθά πράττει ενισχύοντας συμπράξεις με παλιούς και νέους εταίρους. Αυτό που κυρίως θα μετρήσει η Τουρκία είναι η δύναμη τού απέναντι. Γι’ αυτό, σε  ό,τι συμβαίνει στον γύρω της χώρο, η Αθήνα πρώτιστα πρέπει να το αντιμετωπίζει από τη γωνία της ασφάλειάς της. Παράλληλα όμως και από τη γωνία της εδραίωσης των διεθνών ερεισμάτων της ώστε,  τουλάχιστον οι φίλοι της, να υιοθετήσουν τις θέσεις της και απρόσκοπτα να τις υπερψηφίσουν. Και ακριβώς στο ίδιο πνεύμα η Ελλάδα πρέπει να καταστρώσει επειγόντως ένα πλήρες σχέδιο δράσης τόσο για την περίπτωση αναβίωσης συνομιλιών που υπνώττουν όσο και, κυρίως,  για την περίπτωση που η πλάστιγγα θα γείρει προς τη Χάγη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή