1 Ιουνίου, 2018

Θα καμφθούν αργά ή γρήγορα οι αντιστάσεις για το erga omnes

Γιώργος Κακλίκης

Όλα όσα ανέφερε ο Γιώργος Κακλίκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Την πιθανή επικείμενη συμφωνία με την πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας σχολίασε ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, στην πρωινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως ανέφερε ο κ. Κακλίκης, «θεωρώ ότι πλησιάζουμε σε κάποια λύση. Βέβαια, υπήρξε η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά των Σκοπίων, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το erga omnes, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί».

Αναλύοντας την έννοια και την εφαρμογή του erga omnes, ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις τον τελευταίο χρόνο erga omnes σημαίνει και μέσα στη FYROM. Δηλαδή, όποια χρήση γίνεται για το κράτος να γίνεται με τη νέα ονομασία και όχι την παλιά».

Όπως τόνισε, αυτή η προσέγγιση προϋποθέτει αλλαγή Συντάγματος, ενώ διευκρίνισε τι ισχύει στα ζητήματα της ονομασίας της γλώσσας: «Ως φαίνεται εάν το κράτος λέγεται Βόρεια Μακεδονία, επίσης θα λέγεται Βορειομακεδονική η γλώσσα, δεν βλέπω κάτι άλλο».

Ακούστε το απόσπασμα:

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου