19 Ιουλίου, 2016

«Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στη συμβιβαστική, ρεαλιστική πρόταση του αναλογικού bonus»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου 2016, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς συζήτησε με τους δημοσιογράφους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή στο πλαίσιο της εκπομπής «Τα Ασυμβίβαστα» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν σε ελληνικό έδαφος, τονίζοντας πως η πολιτική δεν πρέεπι να τρέχει πριν τη δικαιοσύνη και πως η τελευταία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει το έργο της σε μια περίπλοκη υπόθεση, ενώ παράλληλα πρέπει να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή εκτίμησε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να χάσει νερά στη σχετική ψηφοφορία, με βάση και τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Το Ποτάμι θα επιμείνει μέχρι τέλους στη ρεαλιστική, συμβιβαστική πρότασή του η οποία εξυπηρετεί την πολιτική σταθερότητα και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το αναλογικό bonus της τάξεως της μίας έδρας για κάθε 2% του πρώτου κόμματος, ευρισκόμενη στο μέσον μεταξύ των δύο ακραίων θέσεων: του υπερβολικού bonus των 50 εδρών που επιλέγει η Ν.Δ. και της απλής αναλογικής που εισηγείται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ‘Εκρινε πως σε περίπτωση διεξαγωγής σχετικής δημοσκόπησης η πλειοψηφία θα επέλεγε το προτεινόμενο από το Ποτάμι σύστημα ενώ τόνισε πως παρά το ότι επιμέρους βουλευτές από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος κρίνουν θετικά την πρόταση του Ποταμιού, υπερισχύουν οι κομματικές παρωπίδες που αποτρέπουν την από κοινού στήριξή της.

Εκτίμησε ως εξαιρετικά δύσκολη την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από 200 βουλευτές. Υπενθύμισε την τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, για οικονομικούς / επαγγελματικούς λόγους και τους οποίους το κόμμα θεωρεί ξενιτεμένους και όχι εξοστρακισμένους. Πρότεινε αντί του θρήνου για το brain drain, να δοθεί φωνή σε αυτό το κομμάτι των Ελλήνων, με τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία, όπως, για παράδειγμα, με τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Τέλος, στάθηκε αρνητικά έναντι της μείωσης του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, διαπιστώνοντας πως το ισχύον κατώφλι διασφαλίζει επαρκώς τον πλουραλισμό, αφού υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 8 κόμματα στο Κοινοβούλιο και τονίζοντας πως το Ποτάμι στηρίζει το όριο του 3%, ενάνται στο συμφέρον του γιατί προτάσσει το συμφέρον της χώρας.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας επιφυλακτικός έως αρνητικός στο ενδεχόμενο απ’ ευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα υπό καθεστώς απλής αναλογικής, καθώς η ενδεχόμενη δυαρχία θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.