27 Οκτωβρίου, 2015

«Τα σκληρά μέτρα είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής απροθυμίας να κάνει μεταρρυθμίσεις»

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Όταν φτάσαμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα να έχουμε 426 φορείς ασφάλισης, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι γινόταν. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε μπορούσε να πάρει σύνταξη σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Είχαμε ένα σύστημα το οποίο είχε ξεχαρβαλωθεί πλήρως. Μιλάμε τώρα για την μεταρρύθμιση Γιαννίτση που δεν έγινε, αλλά δεν λέμε ότι αυτή είχε πολεμηθεί από το ίδιο του το κόμμα πρωτίστως, τόνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν κατά την μεταπολίτευση είναι τεράστιες γιατί συντήρησαν έναν λαϊκισμό πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε ένα σπάταλο κράτος. Και τώρα η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να εφαρμόζει με τον πιο σκληρό τρόπο αυτά τα οποία έκαναν κι οι προηγούμενοι.

Η πρόταση είναι μία: ή αναδιοργανώνεις εκ βάρθρων το κράτος που έχεις ή δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από τα μνημόνια. Όσους πρόσφυγες κι αν συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός να εγκλωβίσει στην Ελλάδα το αντάλλαγμα δεν θα είναι αρκετό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σχεδόν ένα χρόνο τώρα, κι ακόμα δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόταση για την αναδιοργάνωση του κράτους.

14 δις Το χρόνο χάνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτά είναι χρήματα που αντί να πηγαίνουν στην παραγωγή, δαπανώνται για να καταφέρονουν οι επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις. Αν έχει ρόλο το κράτος, αυτός είναι ένας εποπτικός ρόλος, να θέσει τους κανόνες και να εποπτεύει την εφαρμογή τους. Αλλά ακόμα και σε αυτό το ρόλο χρειάστηκε να έρθουν τα μνημόνια να μας επιβάλλουν τη δημιουργία δομών εποπτείας. Βέβαια, από τη στιγμή που είμαστε σε καθεστώς μνημονίου και υπάρχει δανεισμός. Η ευθύνη των δανειστών είναι επίσης πολύ μεγάλη κι είναι απορίας άξιο το γιατί αυτό δεν ακούγεται ηχηρά, γιατί δεν λέμε ότι είναι σε γνώση και των δανειστών ότι αυτά τα προγράμματα με τα μεγάλα μέτρα λιτότητας δεν βγαίνουν. Ο λόγος, λοιπόν, που οι δανειστές θέτουν τόσο αυστηρές προϋποθέσεις είναι γιατί πιστεύουν ότι η Ελλάδα κι οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις. Άρα αφού δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, τότε προτείνουν πολύ σκληρά μέτρα ως ενναλλακτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει για παράλληλα προγράμματα, για ισοδύναμα, για πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ... και τι δεν έχει πει. Μόνο μια κουβέντα για το πως θα οργανώσει το κράτος δεν έχει πει. Ούτε μία. Δεν έχει πει τίποτα για τις περίπλοκες διαδικασίες, την πολυνομία κι όλα αυτά που προκαλούν τεράστιες δαπάνες εξ αιτίας των οποίων εισάγονται στη συνέχεια τα πολύ σκληρά μέτρα. Αυτό το κράτος όπως λειτουργεί σήμερα, απαιτεί να κόβει χρήματα από την ιδιωτική οικονομία για να συντηρηθεί. Απαιτεί να λειτουργεί λάθος η ιδιωτική οικονομία. Ενώ το κράτος θα έπρεπε να είναι μοχλός παραγωγής αξίας.

Είναι αντιληπτό πως η σχέση δεν είναι γραμμική: δεν σημαίνει, δηλαδή, πως αν κλείσω μια δημόσια υπηρεσία θα γίνει κάτι καλό στην ιδιωτική οικονομία αυτομάτως, συνέχισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Δεν μπορεί να τροχιοδρομηθεί ανάπτυξη όταν η περιπλοκότητα της λειτουργίας του κράτους έχει τεράστιο κόστος. Ο λόγος που κανείς δεν τα βάζει με αυτό, είναι η κομματική πελατεία που συνωθείται μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές δράσεις τύπου real estate: δεν αρκεί να βρεις χρήματα για να νοικιάσεις κάποια διαμερίσματα. Πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης κλείνοντας.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι γραμματέας της ΚΟ και υπεύθυνος του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης