12 Απριλίου, 2018

Τα παιχνίδια πολέμου του Τράμπ, κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

Οντίν Λιναρδάτου

Η ώρα για επέμβαση στη Συρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περάσει και μία επίθεση εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων του Άσαντ δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Το μόνο που καταφέρνει ο Ντόναλντ Τραμπ τουιτάροντας ότι «ετοιμάσου Ρωσία, έρχονται πύραυλοι των ΗΠΑ στη Συρία» είναι να προκαλεί σοκ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει σχέδιο για τη Συρία και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος άφηνε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία. Οι επικριτές του επιπόλαιου και ενίοτε επικίνδυνου κυρίου Τραμπ υποστηρίζουν πως η Ουάσιγκτον έστειλε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στον Άσαντ και τους υποστηρικτές του να μην ανησυχούν πλέον για τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί αποσύρονται από την περιοχή.

Ο Ισααν Θαρόρ γράφει στην Ουάσιγκτον Ποστ πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδίσει ο Τραμπ στη Συρία. Και μπορεί να κατηγορεί, υποκρινόμενος μια ακόμη φορά, τον προκάτοχο του επειδή δεν έκανε αρκετά για να διώξει τον Άσαντ από την εξουσία, αλλά ο ίδιος είναι βέβαιο πως δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε την όρεξη να σταματήσει το βίαιο καθεστώς της Συρίας.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ήταν από την πρώτη στιγμή. Μέλη του κατεστημένου της Ουάσιγκτον ασκούν, ακόμα και σήμερα, σκληρή κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επειδή παραβίασε τις κόκκινες γραμμές του και δεν βομβάρδισε τη Συρία και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ όταν εκείνος χρησιμοποίησε πρώτη φορά χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Είναι, όμως, εξαιρετικά αβέβαιο αν μία περιορισμένης έκτασης επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ασαντ θα καταφέρει να απομακρύνει τον σύρο πρόεδρο από την εξουσία. Ο Άσαντ έχει στο πλευρό του δύο ισχυρές χώρες, τη Ρωσία και το Ιράν, που δεν αστειεύονται ούτε κάνουν φτηνούς παλικαρισμούς χωρίς να έχουν σχέδιο.

Αποτέλεσμα ίσως είχε μία μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, ένας γενικευμένος πόλεμος. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι ΗΠΑ θα έπρεπε να στείλουν και στρατό ξηράς στη Συρία και να διαθέσουν μεγάλα κονδύλια.

Ο Τράμπ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του έδωσε αμέσως εντολή στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ να παγώσει όλα τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για τη σταθεροποίηση περιοχών της Συρίας οι οποίες για πολλούς μήνες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους.

Τώρα ο Τραμπ απειλεί θεούς και δαίμονες, τη Ρωσία, τον Άσαντ. Άστοχες απειλές ακόμα και αν βομβαρδίσει τις επόμενες μέρες κυβερνητικές θέσεις στη Συρία.

«Ένας πρόεδρος που λέει δημοσίως πως θέλει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη Συρία δεν είναι σε θέση να απειλεί το συριακό καθεστώς», εξηγεί ο Φεϊσάλ Ιτανί του Ατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και προσθέτει πως αν ο Άσαντ εξαναγκάζει τις ΗΠΑ να αντιδράσουν, ρίχνοντας μερικούς πυραύλους στη χώρα του αυτό δεν σημαίνει πως η μεγάλη εικόνα θα αλλάξει. Και αυτό το ξέρει ο σύρος πρόεδρος για αυτό και δεν φοβάται τις απειλές του Τραμπ.

Η ώρα της επέμβασης έχει περάσει λέει ο Εμίλ Xοκάγιεμ πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πυραυλική επίθεση από τις ΗΠΑ, ίσως και τη Γαλλία, επίθεση που θα ικανοποιήσει κάποιους εγωϊσμούς, αν δεν υπάρξει όμως συγκεκριμένη στρατηγική, τότε αυτή μπορεί να πυροδοτήσει μία γενικευμένη σύρραξη με πολλά θύματα και κανένα θετικό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Χοκάγιεμ. Και η πιθανότητα να υπάρξει γενικευμένη σύρραξη είναι ορατή.

Μία αεροπορική βάση στη Συρία στην οποία εργάζονταν Ιρανοί χτυπήθηκε τη Δευτέρα από το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία γιατί αν το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Βέβαια τα γεράκια του Τραμπ που βρίσκονται στην κυβέρνηση μάλλον θα χαρούν από μία τέτοια εξέλιξη ελπίζοντας ότι το Ισραήλ θα διεξάγει έναν πόλεμο κατά βάση μυστικό.

Φυσικά οποιοδήποτε χτύπημα των Αμερικανών εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος μπορεί να προκαλέσει και την άμεση αντίδραση της Ρωσίας.

Η Δύση δεν θα έχει αυτή τη φορά με το μέρος της ούτε τους πολίτες που αντιστάθηκαν στον Ασαντ και πολέμησαν για να φύγει τόσο ο σύρος πρόεδρος όσο και οι ισλαμιστές.

Οι πολίτες αυτοί έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους και όπως λέει ένας φοιτητής της ιατρικής «όταν ξέρεις πως δεν υπάρχει κανένας να σε υποστηρίξει, όταν ξέρεις πως ο κόσμος θα παραμείνει αδιάφορος και σιωπηλός όσες φορές και αν σε βομβαρδίσουν τότε έχεις μόνο μία επιλογή, να πεις: Οκ σταματήστε τους σκοτωμούς και εγώ θα κάνω ό,τι μου ζητήσετε».

* Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων

Πηγή: Μεταρρύθμιση