24 Απριλίου, 2017

Τα Μετέωρα μπορούν να μας αγκαλιάσουν όλους

Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα

Στο Ράδιο Σταγών Καλαμπάκας 87,6FM φιλοξενήθηκε η Γραμματέας της Τ.Ο Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων καλεσμένη του δημοσιογράφου Βαγγέλη Γκιάτα για το ζήτημα που προέκυψε με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στις απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στον χώρο των Μετεώρων, και το οποίο θα συζητηθεί αύριο Τρίτη 25/4 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας – στο studio επίσης μαζί της ήταν και ο Χρήστος Μπαταλογιάννης Εκπαιδευτής αναρρίχησης Ε.Ο.Ο.Α. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρενέβησαν επίσης πολίτες, φορείς και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης.

Για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η κα Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα ανέφερε: "Το Προεδρικό Διάταγμα όπως έχει χρειάζεται να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρηστών, εννοώ πως από την στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση, δεν έχει καμία ισχύ. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2014 ήταν η αναβολή της συζήτησης και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση. Η ευρύτερη περιοχή και οι δραστηριότητες που αφορούν τον εναλλακτικό τουρισμού δεν μπορούν να περιμένουν – φτάσαμε στο και πέντε της γνωμοδότησης στο περιφερειακού συμβουλίου και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το σχέδιο ενώ υπήρχε στην περιφέρεια κάποιοι για ορισμένο χρονικό διάστημα κώφευαν αφήνοντας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στα συρτάρια. Χρειάζεται να δούμε όλα τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την αναρρίχηση - και τις ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού – σεβόμαστε τις μονές των μετεώρων, τα σημεία που υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα. Από το 2014 το Ποτάμι υποστήριξε και υποστηρίζει πως Μοναστήρια και αναρρίχηση μπορούν να συνυπάρχουν στα Μετέωρα.

Όλα τα θέματα μπορούμε να τα λύσουμε με τον διάλογο. Εγώ προσωπικά είχα προβεί σε κινήσεις για να μπούνε οι βάσεις του διαλόγου, δυστυχώς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μας έπιασε εξ απήνης. Σε πρώτη φάση χρειάζεται να γίνεται διαβούλευση φορέων, χρειάζεται χρόνος, ψυχραιμία, καλή διάθεση για να μπορέσουμε όλα τα θέματα να τα λύσουμε με ορθό τρόπο. Στην αυριανή συνεδρίαση αυτοί που θέλουν το καλό της ευρύτερης περιοχής πρέπει να γνωμοδοτήσουν αρνητικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, παρόλο που έχει εκδοθεί, χρειάζεται να γίνουν αυτές οι ενέργειες για να οδηγηθούμε σε σωστό αποτέλεσμα."

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του δημάρχου Καλαμπάκας κ. Χρίστου Σινάνη η κ. Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα ζήτησε από τον ίδιο δημόσια να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αναβληθεί η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για κατατεθούν προτάσεις συγκεκριμένες επί του σχεδίου. "Συμφωνούμε όλοι πως πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, όλοι το θέλουμε και το χρειαζόμαστε – όμως με την σωστή διαδικασία και ακούγοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές."

Ακούστε τη συνέντευξη:

*Η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα Λούδα είναι Γραμματέας της Τ.Ο Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων