21 Οκτ, 2017

Τα κόμματα πρέπει να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας

Ποτάμι

Για τη δημιουργία του νέου, προοδευτικού φορέα, ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ το στερεότυπο της «κεντροαριστεράς», αλλά και για τη συμφωνία για τη βάση της Σούδας είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Aντέννα Δυτικής Κρήτης με τη δημοσιογράφο Μαρίνα Γιακουμάκη.

«Διεκδικούμε την ηγεσία ενός πολύ ευρύτερου χώρου από την "κεντροαριστερά". Μιλάμε για ένα νέο χώρο που θα περιλαμβάνει φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώους, κεντροαριστερούς, και το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν μιλάμε για ένα μόνο κεντροαριστερό κόμμα», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η χώρα είναι να υπάρξουν μεγάλοι σχηματισμοί από τα κόμματα. «Το πρώτο βήμα είναι η εκλογή αρχηγού. Πάμε σε μια καθαρή διαδικασία, στις 12 Νοέμβρη, για τον αρχηγό της νέας, κεντρώας παράταξης. Πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος και να θυμηθεί ότι 12 Νοέμβρη είναι η διαδικασία της εκλογής. Οι πολίτες δεν πρέπει να μείνουν θεατές και δεν πρέπει να επιτρέψουν να αλωθεί ο χώρος από τους νέους σχηματισμούς. Τα κόμματα πρέπει να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας, όχι μόνο κάποιων φανατικών».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο να αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης. «Πιστεύω ότι θα κατακτήσω αυτή τη μεγάλη θέση και τη μεγάλη αυτή ευθύνη. Για να προγραμματίσουμε, επιτέλους, το μέλλον, να κοιτάξουμε μπροστά! Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει ανάπτυξη, δουλειές για τα παιδιά, όχι να διανείμεις ένα δωράκι στους ψηφοφόρους».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα την αναβάθμιση των αεροσκαφών, ο Σταύρος δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά, εξηγώντας το γιατί. «Δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει με τη Σούδα και νομίζω ότι κανείς δεν κατάλαβε. Φυσικά κι έχουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά η επέκταση αυτής θα πρέπει να μπει στον επίσημο διάλογο, να αποφασίσει η Βουλή. Όλα έχουν κάποια ανταλλάγματα. Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Αμερική, είναι ξεκάθαρο ότι θα δώσουμε λεφτά για τα αεροπλάνα, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πάρουμε λεφτά για τη Σούδα. Ούτε εσείς ούτε εγώ μπορούμε να απαντήσουμε για την αναβάθμιση των F16. Υπάρχουν οι επιτελείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχουν εικόνα των επιχειρησιακών αναγκών. Το σημαντικότερο είναι να δούμε τι περιλαμβάνει η σχέση με τις ΗΠΑ».