6 Οκτωβρίου, 2015

Τα ειδικά μέτρα για την Ελλάδα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ας γίνουν η αρχή μιας ισχυρής επενδυτικής κινητοποίησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα

Ποτάμι

Τα παραπάνω τόνισαν οι Ευρωβουλευτές του ποταμιού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης με θέμα: "Κοινές διατάξεις για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία: ειδικά μέτρα για την Ελλάδα"

Γιώργος Γραμματικάκης:

Η Ευρώπη είναι επιτέλους υποχρεωμένη να δείξει πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Εύχομαι μάλιστα να επεκτείνει αυτήν την αλληλεγγύη - που υπήρξε θεμέλιος λίθος της δημιουργίας της - και για άλλα θέματα και για άλλες χώρες. Λυπούμαι που πέρα από την ένθερμη υποστήριξη της πρότασης της Επιτροπής υπάρχουν και φωνές παράφωνες. Έχουμε κουραστεί να κατηγορείται ολόκληρος ο ελληνικός λαός για διαφθορά, τη στιγμή που σε ισχυρές χώρες τα σκάνδαλα ανθούν. Εγώ επιμένω στη θετική πλευρά αυτής της ιστορίας. Από εδώ όμως και μετά, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Αυτή η οικονομική ενίσχυση δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Έχω λοιπόν την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλάβει ότι αποτελεί την αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης προσπάθειας που θα διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα στη χώρα.

Μιλτος Κύρκος:

Την επιπλέον συγχρηματοδότηση των έργων της προηγούμενης περιόδου (2007-2013) και την προχρηματοδότηση των έργων της νέας (2014-1017) τις βλέπουμε ως ένδειξη πως η ευρωπαϊκή πλευρά στηρίζει αλληλέγγυα την Συμφωνία του Ιουλίου. Τη Συμφωνία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκκρεμούν πέντε, δέκα ή και είκοσι χρόνια.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά την οποία έβαλε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση αναζητώντας ένα εργαλείο που θα μπορέσει να βοηθήσει στο να είναι οι διαδικασίες της αξιολόγησης, από τον ενιαίο μηχανισμό στήριξης, ανοικτές και στους ευρωπαϊκούς λαούς μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη των Πρόεδρων ήδη το δέχτηκε και ο Πρόεδρος Σουλτς το ανέλαβε και συνεργάζεται ήδη με τον κύριο Γιούνκερ για το πώς το Κοινοβούλιο μας θα μπορέσει να συμμετάσχει. Να γίνει δηλαδή ένα εργαλείο που δεν θα αφήνει να γίνονται πράγματα που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν, όπως αναίτιες καινούργιες απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσει και να επιβάλει , να ελέγξει και να βοηθήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα.