25 Φεβρουαρίου, 2019

Τα Χανιά απαιτούν έργα

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

Η καταστροφή συνεχίζεται στα Χανιά. Υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους – έχουν βρεθεί αυτοκίνητα τσακισμένα στα ρέματα - και πολλοί κτηνοτρόφοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ορεινές τοποθεσίες. Αγροτικοί δρόμοι έχουν χαθεί εντελώς. Ποταμοί υπερχειλίζουν, γεφύρια γκρεμίζονται, πλαγιές κατρακυλούν, οικισμοί εκκενώνονται.

Δεν ξέρω τι από όλα αυτά που μου λένε οι δήμαρχοι των Χανίων πρέπει να προτάξω. Όλοι τους, μαζί και ο Περιφερειάρχης, είναι στους δρόμους προσπαθώντας να δουν που και πως μπορούν να επέμβουν.
Ειδικά ο Πλατανιάς έχει κοπεί στα τέσσερα. Οι κάτοικοι ούτε μπορούν να φύγουν ούτε μπορούν να επιστρέψουν. Όλες οι γέφυρες πεσμένες. Στα Σφακιά ακόμη και τα μηχανήματα του Δήμου δυσκολεύονται να διασχίσουν τους δρόμους που είναι πλέον λίμνες. Στην Κίσσαμο οι κάτοικοι δίπλα από τα ρέματα και τους ποταμούς έχουν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Και δυστυχώς τα άγρια καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι.
Δεν είναι προφανώς η ώρα για κριτική αλλά πρέπει τις επόμενες ώρες να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα θρηνήσουμε θύματα μέσα στην νύχτα. Το υπουργείο Αμύνης πρέπει να στείλει χωρίς καθυστέρηση μονάδες μηχανικού, να στηθούν γέφυρες όπου είναι δυνατόν. Να δώσει το παρών το κράτος με άμεσες ενέργειες. Γιατί υπάρχει και ένα κακό προηγούμενο. Ο βόρειος οδικός άξονας, έξω από τον Γαλατά, έμεινε κλειστός για δύο μήνες μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχές του Δεκέμβρη. Αν λοιπόν η «εθνική» έκλεισε μετά από μια κακοκαιρία, τι θα γίνει τώρα που οι ουρανοί έχουν κυριολεκτικά ανοίξει; Αυτό αναρωτιούνται όλοι αυτές τις ώρες στα Χανιά και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Με έργα όχι με λόγια.

Η κατεστραμμένη γέφυρα του Κερίτη στον Πλατανιά – φωτογραφίες από τα Χανιώτικα Νέα.

Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook:

Η καταστροφή συνεχίζεται στα Χανιά. Υπάρχουν φόβοι για αγνοούμενους – έχουν βρεθεί αυτοκίνητα τσακισμένα στα ρέματα - ...

Gepostet von Σταύρος Θεοδωράκης am Montag, 25. Februar 2019