7 Δεκεμβρίου, 2017

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να αποτελούν βασικό γνώμονα της εξωτερικής πολιτικής μας»

Ηλίας Τασόπουλος

Ο εμπειρογνώμονας του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού, Ηλίας Τασόπουλος, παραβρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Τασόπουλος τόνισε πως η ατζέντα της ελληνικής πλευράς φαίνεται να διαφέρει αρκετά από αυτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το ζήτημα των 8 ήταν αναμενόμενο να τεθεί στο τραπέζι, ωστόσο η έκταση που πήρε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης ήταν μια έκπληξη για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Λίο αργότερα, αναφορικά με τη σημασία της επίσκεψης, δήλωσε πως «η σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία είναι ένα κεφάλαιο που μας απασχόλησε και θα συνεχίσει να μας απασχολεί». «Αυτή η επίσκεψη έχει ενδιαφέρον και για την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη» διαπίστωσε.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, οι δημοσιογράφοι της εκπομπής έθιξαν τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και τις αξιώσεις του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τασόπουλος, «το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν -ακόμα κι αν προσπαθεί να το κρύψει- είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ειδικότερα μετά τη νομισματική κρίση που πέρασε η τουρκική λίρα». «Υπάρχει μια αβεβαιότητα του Τούρκου προέδρου για το κατά πόσο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει όλα τα σχέδιά του» δήλωσε.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ κομβική γεωπολιτική θέση αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται και σε ένα σημείο-κλειδί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο» υποστήριξε ο κ. Τασόπουλος ενώ, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, συμπλήρωσε πως «Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ ψάχνουν ένα "modus operandi" με τον Ερντογάν».

Τέλος, σχολιάστηκε το ζήτημα που έφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι, για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τασόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη να βρεθεί ένα σημείο συνεννόησης με την Τουρκία. «Είναι εντελώς απρόβλεπτος συνομιλητής ο Ερντογάν», σχολίασε, «οπότε είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη αυτή η κατάσταση, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλους μεγάλους παίκτες του διεθνούς συστήματος».

Δείτε τα βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Ηλίας Τασόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και εμπειρογνώμονας του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού