22 Φεβρουαρίου, 2019

Συζήτηση για προοδευτικές συγκλίσεις μόνο εάν την ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με κριτική αποτίμηση της τετραετίας

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη στην εκπομπή του NEWS 247 "Παιχνίδια εξουσίας" με το Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού

Θλίβομαι πολύ που ο κ. Παπανδρέου, η κ. Γεννηματά, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης θεώρησαν ότι δεν πρέπει να έρθουν στη συζήτηση που οργανώνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου. Θα είναι ο πρώτος (από τους 27) ευρωπαϊκός σταθμός της παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων σε επίπεδο ΕΕ.
Επειδή το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή τοποθετείται σε μία θέση άμυνας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ, εκχωρούν στον πρωθυπουργό τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που όμως είναι το δικό τους γήπεδο! Μα είναι δυνατόν να αφήνουμε χώρους κενούς και μετά να αναρωτιόμαστε γιατί οι άλλοι τους καλύπτουν; Εμείς συνεργαστήκαμε με τους σοσιαλδημοκράτες αυτά τα πέντε χρόνια πάρα πολύ δημιουργικά. αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορική διαδρομή. Πώς την εκχωρεί έτσι φοβικά;

Σχετικά με το κείμενο Γέφυρα περί προοδευτικήςπρογραμματικής σύγκλισης, εγώ βλέπω αλλιώς τα πράγματα. Το να πάω εγώ, ή οι 84, και να χτυπήσουμε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας "Να σας εξηγήσουμε τι κατά τη γνώμη μας κάνατε λάθος; Εσείς δεν θα πείτε τίποτε, απλώς θα μας αγκαλιάσετε και θα πορευτούμε όλοι μαζί" δεν δουλεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ο ίδιος να ανοίξει τη συζήτηση με κριτική αποτίμηση της τετραετίας, να μας εξηγήσει τι έμαθε από τη διακυβέρνηση του. Όπως απαιτούμε από τη Νέα Δημοκρατία να μας εξηγήσει επιτέλους πως φτάσαμεστο 15% έλλειμμα της εποχής Καραμανλή ή τηντεράστια φαρμακευτική δαπάνη των 21 δισ. Αντί νακάνουν σαν να μην τους αφορά. Έτσι ζητάω κι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μιλάμε για προοδευτική λύση για το αύριο, να ανοίξει τη συζήτηση για αυτά τα τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης με τον ακροδεξιό εταίρο. Αυτή την διαδικασία χρειάζεται ο προοδευτικός χώρος και όχι πρωτοβουλίες συμπόρευσης χωρίς συζήτηση. Το κάναμε και με το ΚΙΝΑΛ και είδατε που καταλήξαμε.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Πρώτα - πρώτα θα είσαι ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής από ότι έχουμε καταλάβει, ε;

Ναι. Την Τρίτη που θα παρουσιάσουμε το ψηφοδέλτιό μας, από ό,τι ενημερώθηκα κι εγώ, θα βρίσκομαι εκεί, ναι.

Για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς Το Ποτάμι στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές;

Στις ευρωεκλογές γιατί δουλέψαμε πάρα πολύ. Σε Ευρωπαϊκή κατεύθυνση, υποστηρίξαμε τα ελληνικά θέματα χωρίς παρωπίδες, στηρίξαμε την κυβέρνηση όπου χρειαζόταν και την καταδικάσαμε όπου χρειαζόταν.

Και προχωρήσαμε το ευρωπαικό κάρο λίγο παραπέρα, με κατεύθυνση άμυνας απέναντι στον λαϊκισμό και στην ακροδεξιά.

Στην εθνική Βουλή - δεν ξέρουμε δυστυχώς πότε θα γίνουν εκλογές - αλλά εκεί Το Ποτάμι είναι ακόμα πιο απαραίτητο.

Με εμάς πέρασαν όλα τα δικαιωματικά νομοσχέδια, εμείς στηρίξαμε την Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα τόσων δεκαετιών, εμείς κάναμε σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν μπόρεσε να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ή δεν θέλησε να τις κάνει - να το λέμε πιο καθαρά τώρα.
Αυτός ο τρόπος συναίνεσης και παρουσίας μέσα στο κοινοβούλιο θα λείψει από την Ελληνική Βουλή, αν εμείς δεν τον εκπροσωπούμε. Γιατί δυστυχώς κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τέτοια συμπεριφορά. Το παρατηρήσατε, η αντιπολίτευση μονίμως καταδικάζει. Και η συμπολίτευση μονίμως δεν ακούει τίποτα.

Εμείς είμαστε μία διαφορετική νότα. Για αυτό αξίζει να ψηφίσει Το Ποτάμι.

Και μεταξύ μας, γιατί αν κοιτάξτε τις άλλες επιλογές, οι πολίτες οι οποίοι δεν είναι στα δόκανα του δικομματισμού δεν έχουν άλλη πραγματική επιλογή.

Τώρα να σας ρωτήσω, κύριε Κύρκο.
Θα είστε μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση στις 4 Μαρτίου που οργανώνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Αθήνα;

Ναι, είναι η παρουσίαση της μελέτης για τις κοινωνικές ανισότητες Κατσέλη – Ράσμουσεν. Την έχει ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και θα παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα έχω και εγώ την τιμή να είμαι μέλος του πάνελ των ομιλητών.

Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι ακριβώς να μειωθούν οι ανισότητες. Και αυτή η μελέτη Ράσμουσεν - Κατσέλη δείχνει ακριβώς πως όλες οι πολιτικές μπορεί να έχουν μία τέτοια πλευρά. Ώστε να μην μιλάμε απλώς και να καταδικάζουμε την έλλειψη πολιτικών για την κοινωνική ανισότητα, αλλά να προτείνουμε και συγκεκριμένα μέτρα.

Για αυτά θα μιλήσουμε στην εκδήλωση.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τις προοδευτικές συγκλίσεις αυτή την περίοδο, κύριε Κύρκο, εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος όλων των προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ;

Διάβασα σήμερα το κείμενο των 84, το κείμενο - γέφυρα όπως ονομάστηκε. Και νόμιζα πως για αυτό θα μιλάγαμε.

Μιλάμε τώρα.

Κοιτάξτε, για να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ….

Θα σας το κάνω πιο περιγραφικό. Αν πάω εγώ και χτυπήσω την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και πω "Να σας εξηγήσω τι κάνετε λάθος; Και μετά να με αγκαλιάσετε και να πάμε όλοι μαζί;" Είναι ο λάθος τρόπος.
Ο σωστός τρόπος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει την συζήτηση περνώντας από μία κριτική αποτίμηση της τετραετίας. Δεν είναι πια ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Κυβέρνησε αυτή τη χώρα τέσσερα χρόνια. Με δύο διαδοχικές κυβερνήσεις και με έναν ακροδεξιό εταίρο.

Αυτό λοιπόν που πρέπει, για να ανοίξει η συζήτηση, περί προοδευτικού μετώπου ή προγραμματικής σύγκλισης και τα λοιπά, είναι κυρίως ο μεγάλος εταίρος ο οποίος κυβέρνησε, να μπορέσει να μας εξηγήσει τι είναι αυτά που πήγαν λάθος αυτά τα τέσσερα χρόνια. Γιατί αν τίποτε δεν πήγε λάθος, τότε δεν θέλω να έχουμε καμία σχέση.

Αν μπορούμε όμως να δούμε τι πήγε λάθος και να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, από την μεριά τους πρώτα γιατί αυτή είναι η κυβέρνηση….

Όπως απαιτούμε από τη Νέα Δημοκρατία να μας εξηγήσει - που δεν το εξηγεί - πώς έγινε το 15% έλλειμμα της εποχής Καραμανλή ή η τεράστια φαρμακευτική δαπάνη που κάνουν σαν να μην τους αφορά, σαν να πρόκειται για άλλη δεξιά κυβέρνηση - δεν θυμούνται καν το όνομα του τότε πρωθυπουργού, έτσι ζητάω κι από τον ΣΥΡΙΖΑ - αν μιλάμε για προοδευτική λύση για το αύριο- να μας εξηγήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης με τον ακροδεξιό εταίρο. Τί μας έμαθαν; Γιατί τα πράγματα πέρασαν από αυτή τη μεγάλη ύφεση; Γιατί διαλύθηκαν οι τράπεζες και τώρα προσπαθούμε να βρούμε το βηματισμό μας; Γιατί δεν εξελίχθηκαν αλλιώς τα πράγματα;

Να καταθέσουν την εμπειρία τους και την αυτοκριτική τους. Αλλά όχι για μαστίγωμα. Για να μπορέσουμε να βρούμε όντως συγκλίσεις. Σας περιγράφω μία διαδικασία που είναι λογική.

Το να πάω εγώ ή οι άλλοι 85 να χτυπάμε την πόρτα λέγοντας "Να σας εξηγήσουμε εμείς τι κατά τη γνώμη μας κάνατε εσείς λάθος, αλλά βεβαίως εσείς δεν θα τα πείτε ποτέ, απλώς θα μας αγκαλιάσετε".....

Και, σαφώς δεν εντάσσω την συζήτηση για την παρουσίαση του προγράμματος της σοσιαλδημοκρατίας, Κατσέλη - Ράσμουσεν, στην Ελληνική πολιτική. Για αυτό θλίβομαι πάρα πολύ που και ο κύριος Παπανδρέου και η κυρία Γεννηματά, αλλά και ο δικός μου ο Σταύρος Θεοδωράκης θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να έρθουν στην συζήτηση.

Αφήνουμε το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ώστε να έρθει κάποιος άλλος ο οποίος, στο ευρωκοινοβούλιο ας πούμε, είναι συνταγμένος με τον Μελανσόν που είναι αντιευρωπαιστής, με τους κομμουνιστές που είναι αντιευρωπαιστές παρότι είναι στη GUE; Ε, δεν μπορούμε να είμαστε και με τον ένα και με τον άλλο. Ευχαρίστως να έρθει ο κύριος Τσίπρας.

Άρα, αρνήθηκε ο κύριος Θεοδωράκης να έρθει στην εκδήλωση στις 4 Μαρτίου;

Ναι, δυστυχώς. Προσεκλήθη και αυτός

Και εσείς πάτε.

Εγώ πηγαίνω γιατί πρώτον δεν έχει σχέση με την Ελληνική πολιτική συζήτηση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή, γιατί είναι μία εκδήλωση η οποία θα γίνει σε όλες τις χώρες. Και μακάρι να μπορούσα να πάω και σε άλλες χώρες να μιλήσω. Γιατί είναι πραγματικά μία προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης.

Μην τα κατεβάζουμε όλα στο επίπεδο το δικό μας. Σε λίγο θα συζητήσουμε αν θα έρθει και ο κ. Πολάκης να μιλήσει εκεί πέρα.

Είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι προτάσεις. Και να το ευτελίζουμε λέγοντας πως "Θα έρθει ή δεν θα έρθει ο πρωθυπουργός;". "Εγώ θα έρθω ή δεν θα έρθω;" "Ο κύριος Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα έρθει ή δεν θα έρθει; Θα τον αφήσει η κυρία Γεννηματά να έρθει ή δεν θα τον αφήσει;”"Καταλαβαίνετε που έχουμε ρίξει το επίπεδο της πολιτικής μας.

Το γεγονός ότι ο κύριος Παπανδρέου, ενώ αρχικά ήταν θετικός, τελικά δεν θα πάει, πώς το εξηγείτε;

Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως επειδή το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία θέση άμυνας και αντί να αξιοποιήσουν τον χώρο της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που είναι ο δικός τους χώρος παραδοσιακά, μέσα σε αυτή την φοβική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, εκχωρούν τον χωρο στην ενδεχόμενη παρουσία του πρωθυπουργού και αποσύρονται. Μα ειναι δυνατον να αφήνουμε χώρους κενούς και μετά να αναρωτιόμαστε γιατί οι άλλοι τους καλύπτουν;

Του ΠΑΣΟΚ είναι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας. Εμείς συνεργαστήκαμε με τους σοσιαλδημοκράτες αυτά τα τέσσερα, τα πέντε χρόνια, πάρα πολύ δημιουργικά. Αλλά εκεί το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορική διαδρομή. Πώς την εκχωρεί έτσι φοβικά, και δεν πάει καν; Όχι, να πάει και να τοποθετηθεί στις πολύ σημαντικές προτάσεις που θα ακουστούν.

Εφόσον το Ποτάμι εκλέξει Ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα; Είναι λυμένο αυτό στο Ποτάμι;

Όχι. Όπως και την προηγούμενη φορά, αφού εκλεγούμε και αφού δούμε τις ισορροπίες που θα υπάρχουν, τις ομάδες που θα έχουμε - μην ξεχνάτε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες συγκρότησης των ομάδων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου- με τον ίδιο τρόπο φαντάζομαι θα επιλέξουμε και αυτή την φορά. Δεν έχει κανένα νόημα εκ των προτέρων.

Επειδή το Ποτάμι είναι ένας χώρος σύγκλισης διαφορετικών δυνάμεων, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα που θα το δούμε μετά τις εκλογές.

Εγώ ήμουν με την επιλογή να πάμε στο S&D στους σοσιαλδημοκράτες, αλλά υπήρχαν και άλλες απόψεις. Θα μπορούσαμε κάλλιστα, αλλά οι άλλες επιλογές εκείνη την εποχή ήταν λιγότερο δυνατές. Μην ξεχνάτε στο ALDE βρίσκονται και οι Γερμανοι Liberals οι οποίοι τώρα θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι - η πρώτη δύναμη στο ALDE. Αυτοί ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, και κατηγορούσαν τον Σοιμπλε ότι ήταν πολύ χαλαρός με τους Έλληνες και πρέπει να τους τρίξει τα δόντια. Λοιπόν το παρελθόν μας δικαίωσε. Ήταν πολύ παραγωγικά αυτά τα χρόνια στη σοσιαλδημοκρατία.

Έχουμε εξαντλήσει το χρόνο αλλά σε μισό λεπτό θα ήθελα να σχολιάσετε αυτή η δήλωση του κυρίου Κύρτσου ότι ο Όρμπαν να μείνει στο ΕΛΚ και προς τα εκεί προσανατολίζεται και ο Σαλβίνι.

Εγώ κρατάω πως το ΕΛΚ ψήφισε μέσα στην Ευρωβουλή τις κυρώσεις, την έναρξη των κυρώσεων για τον Όρμπαν. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή του ΕΛΚ. Ο Γιώργος ο Κύρτσος δεν είναι ακροδεξιός, δεν είναι αντιευρωπαιστής. Απλώς βλέπει το Λαϊκό κόμμα να κλυδωνίζεται με το αποτέλεσμα της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αυτά του δημιουργούν μια ανησυχία και γι’ αυτό προσπαθεί να βγάλει και από την μύγα ξύγκι. Προφανώς δεν ταιριάζει ο Σαλβίνι με το ΕΛΚ, προφανώς είναι σύμμαχος της Λεπέν, προφανώς υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ Σαλβίνι και Λαϊκού κόμματος.
Αλλά μην ξεχνάμε, διότι και στην Ευρώπη παίζουν με τις ψήφους, ότι είναι μια επικίνδυνη συζήτηση και δεν θα έπρεπε ο Κύρτσος καθόλου να βάλει τέτοια θέματα στο τραπέζι.

Ακούστε το απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=8kETdsE8a7Y%20%5Cn%20_blank