19 Ιουνίου, 2015

Στρατηγική και καινοτομία στο επίκεντρο της εκδήλωσης για την «Aειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού»

Ποτάμι

Οι εθελοντές Ανατολικής Αττικής του Ποταμιού διοργάνωσαν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015, εκδήλωση στην Πνευματική Εστία της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας με θέμα «Η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού».

Την εκδήλωση προλόγισε η Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής με το Ποτάμι και ο περιφερειακός συντονιστής Αττικής Δημήτρης Αυγουστάτος. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο κ. Κωνσταντέλλος.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι βουλευτές του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Μαυρωτάς καθώς και ο Στρατής Μούγερ, πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνισμού & ΜμΕ καθώς και ο Αλέξανδρος Λαμνίδης, γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., ο Φώτης Κοκοτός, μέλος ΔΣ του Σ.Ε.Τ.Ε. και ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, εμπειρογνώμων – σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Θεοφανοπούλου, μέλος ΔΣ του Σ.Ε.Τ.Ε.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε το κοινό για τα βασικά μεγέθη του τουρισμού, τονίζοντας την σημαντικότητα του κλάδου στην οικονομία της χώρας. Οι αναπτυξιακές προτάσεις που έθεσε στην ομιλία του αφορούσαν στην ενοποίηση εισφορών, εξαλείφοντας τις εργοδοτικές, μοντέλο το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία, να φέρει ευελιξία στην αγορά εργασίας και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία. Αναφορά έγινε και στον ΦΠΑ. Η πρόταση του κ. Θεοχάρη αφορά σε έναν συντελεστή στο 19% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εξαιρώντας τους χαμηλοεισοδηματίες και μόνο ο τουρισμός να παραμείνει με χαμηλό συντελεστή στο 8-9% για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Όπως ο ίδιος ανέφερε, «ο ΦΠΑ δεν είναι κοινωνικός φόρος. Οι πολλαπλοί συντελεστές βοηθούν στην φοροδιαφυγή και αυξάνουν τη γραφειοκρατία». Πρότεινε επίσης ως αντισταθμιστικό μέτρο, να αυξηθεί η επιδότηση στους πραγματικά φτωχούς.

Ο Αλέξανδρος Λαμνίδης αναφέρθηκε στο έργο του ΣΕΤΕ, ως κοινωνικού εταίρου, καθώς και σε βασικές στρατηγικές επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, τα city breaks και η καθιέρωση ενός ημερολογίου με όλες τις εκδηλώσεις και τα σημαντικά γεγονότα για τα οποία θα μπορεί να ενημερώνεται ο τουρίστας για να σχεδιάσει καλύτερα το ταξίδι του στη χώρα μας. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα που υπάρχει για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λόγω του ότι οι υποδομές μας σε αρκετές περιοχές είναι ήδη κορεσμένες.

Αυτό που θα βοηθήσει το τουριστικό προϊόν να αναπτυχθεί, εισηγήθηκε ο Στρατής Μούγερ, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του. «Πρέπει να δημιουργήσουμε προϊόντα που δεν έχει κανένας άλλος. Πρέπει να καινοτομήσουμε» είπε ο κ. Μούγερ. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον καταδυτικό τουρισμό, τα εθνικά πάρκα τα οποία θα αναδεικνύουν την φύση, τον πολιτισμό καθώς και σε άλλα niche προϊόντα όπως η ανάπτυξη του yachting.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό κλίμα και πλούτο μορφολογίας, μας θύμισε ο Γιώργος Μαυρωτάς. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνει ένας προπονητικός προορισμός και είναι εξίσου εύκολο να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές όπως ο αναρριχητικός τουρισμός, ο καταδυτικός, το ψάρεμα (fishing trips) και κάθε είδος αθλητικού τουρισμού. Αυτό που μας λείπει για την υλοποίησή τους είναι marketing των events, συνεργασίες και συνέργιες ομοσπονδιών / τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων.

Ο Φώτης Κοκοτός, έθιξε πολύ παραστατικά το λόγο για τον οποίο είμαστε τουριστικά «υποανάπτυκτοι». Όπως χαρακτηριστικά είπε «Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη οι οποίες δέχονται πολύ περισσότερους τουρίστες από αυτούς που δέχεται στο σύνολο η χώρα μας. Σε εμάς επαφίεται να γίνουμε ποιοτικοί. Πρώτα όμως πρέπει να λύσουμε εμείς τα δικά μας προβλήματα.» Αναφέρθηκε στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη στις υποδομές που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και πρότεινε ως βασική προϋπόθεση για αειφόρο ανάπτυξη τη θεσμοθέτηση περιοχών προστασίας, την χωροταξία και τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτών.

Τέλος, ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, ανέλυσε τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι προορισμοί όσο και ο κλάδος της φιλοξενίας στη διαμόρφωση στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του, αφορούσαν στο ρόλο των DMOs, στην ανάγκη για στρατηγικές αναζωογόνησης κορεσμένων προορισμών αλλά και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος, στη στροφή στον βιωματικό τουρισμό, στο τοπικό και στο αυθεντικό καθώς και στην σπουδαιότητα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και συμπεράσματα για την ανάπτυξη της αειφορίας στον τουρισμό.

19 Ιουνίου 2015

Σχετικά