6 Δεκεμβρίου, 2018

Στο ναδίρ ξανά η Ευρώπη​

Οντίν Λιναρδάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται στα χειρότερα της μόλις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές που θα κρίνουν την επιβίωση της.

Τρεις χώρες και δύο πρόσωπα που μας έκαναν να ελπίζουμε, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, πως η νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι γεγονός, κλυδωνίζονται με απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Στη Γαλλία η δημοφιλία του προέδρου Μακρόν έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τη στιγμή που μπήκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων αγγίζοντας το 23%. Το 80% των πολιτών υποστηρίζει τα κίτρινα γιλέκα αν και διαφωνεί ριζικά με εκείνους που προκαλούν τα βίαια επεισόδια.

Οι Γάλλοι δεν συγχώρεσαν ποτέ στον Μακρόν το γεγονός πως το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ήταν να μειώσει το φόρο που είχε επιβληθεί στους πλούσιους. Αλλά και οι πολλές και βαθιές μεταρρυθμίσεις που έκανε στο εργατικό δίκαιο της χώρας προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των Γάλλων που άρχισαν να τον χαρακτηρίζουν υπερόπτη.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους δεν συγχώρεσαν ποτέ στην Άνγκελα Μέρκελ την ανεκτικότητα που έδειξε απέναντι στους πρόσφυγες. Και χρησιμοποιήσαν τη ψήφο τους στις τοπικές εκλογές για να της το δείξουν.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραιτήθηκε από την αρχηγία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και τώρα μπορεί τη θέση της, όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην καγκελαρία να πάρει ένας στενός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Φρίντριχ Μερτς. Πρόκειται για παλαιάς κοπής πολιτικό, ο οποίος όπως γράφει το περιοδικό Σπήγκελ στην ηλεκτρονική του έκδοση σκοπεύει να αναβιώσει τη CDU της παλιάς Γερμανίας. Είναι η CDU της εποχής Κολ, όταν πολιτικοί α λα Σόιμπλε και Μερτς “υπαγόρευαν την ατζέντα και οι γυναίκες έφτιαχναν καφέ”. Στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών αυτή την εβδομάδα θα κριθούν όλα.

Ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις από την Ισπανία .

Ήταν μέχρι χθες η μόνη χώρα που βγήκε από την κρίση χωρίς να πάρει δύναμη η ακροδεξιά.

Οι τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία έδειξαν πως αυτό σταμάτησε να ισχύει. Πρώτη φορά από το 1982 το ακροδεξιό, ξενόφοβο, εθνικιστικό Vox, ένα σχετικά νεοσύστατο κόμμα, εξέλεξε 12 βουλευτές στην Ανδαλουσία.

Το Vox είναι ακραία περίπτωση ακροδεξιού κόμματος. Θέλει την απαγόρευση των αμβλώσεων, να χτιστεί τείχος στη Θέουτα και Μελίγια και να παραμένουν χωρίς ιατρική περίθαλψη οι παράτυποι μετανάστες.

Τρόμο προκαλεί δε το γεγονός πως οι Σιουδαδάνος, ένα κόμμα που το θεωρούσαμε μέχρι πρότινος αληθινά ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προτείνει, όπως γράφει η Ελ Παϊς, συνεργασία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Vox προκειμένου να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν σε αυτό το κλίμα, με μία Γερμανία χωρίς την Ανγκελα Μέρκελ, με έναν αποδυναμωμένο γάλλο πρόεδρο και με την ακροδεξιά να συγκυβερνά στην Ανδαλουσία της Ισπανίας τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και την επόμενη μέρα ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κοινοβούλιο που θα ελέγχεται απολύτως από τους ευρωσκεπτικιστές.

Θα έχουμε χάσει το παιχνίδι της ενωμένης Ευρώπης και το Μπρέξιτ θα αποτελεί μία παρανυχίδα.

*Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι

Πηγή: Μεταρρύθμιση