10 Μαρτίου, 2018

Για την πρόταση σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Παντελής Οικονόμου

Ο πρωθυπουργός καλεί το Σταύρο Θεοδωράκη την ερχόμενη Δευτέρα στου Μαξίμου για να συζητήσουν την πρόταση του δεύτερου και του κόμματος του για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

Επιτέλους! Ελπίζουμε ότι η αργοπορημένη πρωθυπουργική ενέργεια υπαγορεύεται από την αποκορύφωση των εθνικών απειλών και όχι από κομματικό τακτικισμό, μετά την σχετική τοποθέτηση της μείζονος αντιπολίτευσης ότι θα ψηφίσει σχετικό νόμο όταν η ίδια γίνει κυβέρνηση!

Υπενθυμίζεται, ότι Το Ποτάμι κατέθεσε στη Βουλή πρίν ενάμισυ χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2016, σχέδιο νόμου για το εν λόγω θέμα θεωρώντας την ψήφισή του αδήριτη ανάγκη και την απουσία του ΣΕΑ επικίνδυνο θεσμικό κενό. Σημειωτέον ότι είχε πρηγηθεί τον Νοέμβριο του 2016 δημόσια συζήτηση της εν λόγω πρότασης στο Ζάππειο.

Επεξήγηση:
Η σύσταση ΣΕΑ αφορά στη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής (δηλαδή ενός ολιστικού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου) και στην επίβλεψη της εφαρμογής και διαρκούς επικαιροποίησής της. Στόχος του ΣΕΑ είναι η αντιμετώπιση όλων των εθνικών απειλών και συναφών κινδύνων που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, την στρατηγική άμυνα, την προστασία των εθνικών πόρων και την ασφάλεια των πολιτών.
Σημειώνεται ότι το ΣΕΑ υπάρχει σχεδόν σε όλα τα μικρά ή μεγάλα σοβαρά κράτη, με τα περισσότερα να αντιμετωπίζουν λιγότερες και μικρότερες εθνικές απειλές από ότι η χώρα μας.