17 Ιανουαρίου, 2019

Στις ψηφοφορίες δεν δίνουμε μαθήματα

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του Μίλτου Κύρκου στην καθημερινή ενημερωτική εκπομπή "Απευθείας" της ΕΡΤ 1 με τους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη.

Διαβάστε τα βασικότερα σημεία: 

  • Όταν έγινε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, εμείς ήμασταν τελείως αντίθετοι σε αυτή την παρά φύση συνεργασία. Παρ’ ότι καταλαβαίναμε τους λόγους για τους οποίους ένας πειθήνιος εταίρος είναι πολύ καλύτερος από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Αυτό δεν μας απαγόρευσε - αντίθετα, μας έσπρωξε- οτιδήποτε βήματα γινόντουσαν νομοθετικά που είχαν επίδραση στη ζωή των πολιτών, να τα στηρίξουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Η κυβέρνηση εξελέγη με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μετά με το Παράλληλο Πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η έξοδος από τα μνημόνια, θετικά σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους, αρνητικά σύμφωνα με το κόμμα μου. Από εκεί και πέρα, εφόσον ολοκλήρωσε το έργο της, πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Να μην έχουμε μία κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα μωσαϊκό διαφορετικών βουλευτών, εκλεγμένων με άλλα κόμματα. Για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, καλό θα ήταν να πάμε σε εκλογές, αφού περάσουν οι Πρέσπες.
  • Η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να σηματοδοτεί την έξοδο από τη λιτότητα. Τα υπερβολικά πλεονάσματα δείχνουν ότι η λιτότητα δεν θα σταματήσει. Ο έλεγχος επίσης είναι δεδομένος, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και η έξοδος στις αγορές, δηλαδή η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δεν έχει διαφανεί ακόμη. Χωρίς τις βασικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση δεν υπάρχει θέμα ανάπτυξης, δεν υπάρχει θέμα να βγούμε από τη στενωπό και να φτάσουμε σε μία ανταγωνιστική οικονομία. Τότε μόνον βγαίνουμε από την ουσία των μνημονίων, δηλαδή ότι δανειζόμαστε για να επιβιώσουμε και όχι για να επενδύσουμε.

Δείτε τη συνέντευξη:

Διαβάστε ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση:

Χαίρομαι που άκουσα τον Γιώργο Αμυρά γιατί είχα καιρό να μιλήσω, από το Συνέδριό μας.

Ήταν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έλεγε.

Είστε όμως σε δύο διαφορετικές πλευρές, φαίνεται τώρα, κύριε Κύρκο. Ο κύριος Αμυράς είναι ξεκάθαρος. Όχι στην Συμφωνία, δεν δέχομαι ούτε αποχή.

Έθεσε και τις δικές του τοποθετήσεις για την επόμενη μέρα.

Βεβαίως. Ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό που είπε ότι: “Εγώ εξελέγην με Το Ποτάμι, άρα αν φύγω θα παραδώσω την έδρα”. Eίναι πολύ έντιμη στάση και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Γιώργο σε όλες του τις τοποθετήσεις και σε όλη την κοινοβουλευτική δουλειά που έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια που κράτησε την σημαία του Ποταμιού ψηλά.

Σε αυτό το θέμα όμως, της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας πια, διαφωνούμε κάθετα.

Και θα ήθελα να κάνω και μία μικρή κριτική, ακριβώς επειδή ξέρω τη σημασία που ο ίδιος ο Γιώργος δίνει και στην ταυτότητα των ανθρώπων, γιατί έχει δουλέψει και για αυτό πολύ στο κοινοβούλιο. Δεν είναι Σκόπια. Είναι στην καλύτερη περίπτωση, στην Ελληνική περίπτωση, FYRO-Μακεδονία . Αυτό το “Μ” είναι Μακεδονία. FYROM- Μακεδονία λοιπόν μπορούμε να αναφερόμαστε, και όχι σε “Σκόπια”, υποτιμητικά δυστυχώς.

Τώρα να μπούμε στην ουσία του πράγματος. Το Ποτάμι δεν αποφάσισε χθες ή προχθές. Εδώ και μήνες, και με δήλωση του Προέδρου του, του επικεφαλής, του Σταύρου Θεοδωράκη, έχουμε ξεκαθαρίσει πως η πλειοψηφία του Ποταμιού κινείται για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήταν τέσσερις οι βουλευτές που τη στήριζαν. Τώρα είναι τρεις. Ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη, και σωστά, διότι δεν μπορείς να στηρίζεις τις κυβερνητικές επιλογές απ’ αόριστον, επί οκτώ μήνες. Δεν μπορείς να φορτώνεσαι το βάρος του τί θα κάνει η κυβέρνηση.

Αλλά από εκεί και πέρα, παραμένει η τοποθέτησή μας και σήμερα θα επιβεβαιωθεί φαντάζομαι στην συνάντηση του διευρυμένου πολιτικού οργάνου που έχουμε. Και η πυξίδα μας, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι το εθνικό συμφέρον, το οποίο δεν αλλάζει.

Κύριε Κύρκο, ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι σήμερα δεν θα παρθεί απόφαση γιατί Το Ποτάμι δεν θα αποφασίσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι ξεκίνησε η τοποθέτηση του σήμερα σε μας εδώ.

Ο Γιώργος, επειδή είναι στην Αθήνα, πιθανώς ξέρει περισσότερα πράγματα. Εμείς έχουμε ειδοποιηθεί να έρθουμε από την Ευρωβουλή στην Αθήνα, ακριβώς διότι θα συζητηθεί αυτό το θέμα. Ελπίζω να μην κατεβαίνουμε για να ανταλλάξουμε απόψεις που ήδη έχουμε κουβεντιάσει μέσα στο Ποτάμι. Ελπίζω να κατεβαίνουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την φιλολογία “Το Ποτάμι μπορεί να ψηφίσει αποχή”.

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία. Άρα δεν ψηφίζει αποχή.

Δεν έχετε μιλήσει με τον κύριο Θεοδωράκη; Ελπίδα εκφράζετε τώρα; Δεν έχετε γνώση της κατάστασης γιατί παίρνετε το αεροπλάνο να επιστρέψετε πίσω;

Για να παίρνω το αεροπλάνο, καταλαβαίνετε ότι έχω και τη διαβεβαίωση ότι δεν το παίρνω άδικα, αφήνοντας τα καθήκοντά μου στην Ευρωβουλή.

Άρα όσον αφορά στο κεφάλαιο “αποχή”, έχει βγει το σενάριο αυτό από το τραπέζι. Έτσι όπως καταλαβαίνουμε και από σας και από τα όσα μας είπε ο κύριος Αμυράς πριν. Εδώ πάμε ποιοι θα πούνε “ναι” και ποιοι θα πούνε “όχι”. Θα πούνε “ναι”; Προφανώς;

To πρωί άκουσα τον Γιώργο τον Μαυρωτά να μιλάει σε ένα κανάλι. Και είπε ότι η προσπάθεια είναι να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να φανεί και η κυβερνητική μεθόδευση ότι είναι αρνητική. Εγώ είμαι πιο καθαρός και βλέπω τα πράγματα όπως τα έχει δηλώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον, δεν δίνουμε μαθήματα σε αυτή την ψηφοφορία ή σε οποιοδήποτε άλλη.

Στηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε ως σωστό. Το κάναμε τέσσερα χρόνια με μία σειρά νομοσχεδίων που η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε γιατί στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στηρίζαμε ΣΥΡΙΖΑ - και οι ΑΝΕΛ ήταν εναντίον βεβαίως. Στηρίζαμε νομοσχέδια τα οποία έκαναν καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Όπως καταψηφίσαμε και μία σειρά φυσικά νομοσχεδίων που ήταν καταστροφικά για τη χώρα.

Εμείς είμαστε καθαροί και αυτό πιστεύω θα εκφραστεί και με την τοποθέτηση μας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, το έχουμε δηλώσει και αυτό καθαρά.

Άρα δεν υπάρχει και πρόβλημα διαγραφής των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν μία διαφορετική προσέγγιση, όπως ο Αμυράς και ο Γρηγόρης.

Μην φύγουν μόνοι τους, όμως. Όχι να τους διαγράψετε. Εδώ, ο άλλος σου λέει διαφωνούμε σε πράγματα βασικά. Σηκώνομαι και φεύγω.

Δεν άκουσα τον κύριο Αμυρά να λέει αυτό το πράγμα. Αλλά αν αυτό συμβεί, θα είναι ένα επακόλουθο της στάσης που κράτησε Το Ποτάμι. Μία στάση αξιών. Αν κάποιος αποφασίσει ότι το Ποτάμι δεν τον εκφράζει πια, ας παραδώσει την έδρα και ας φύγει. Εγώ ελπίζω και οι δύο συνάδελφοί μου να μην το κάνουν.

Το Ποτάμι είναι πολύτιμο για να το διαλύσουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να παίρνει τις ευθύνες του. Χαίρομαι που ο Γιώργος είπε πως η αποχώρηση από ένα κομματικό χώρο έχει σαν αποτέλεσμα την παράδοση της έδρας.

Κύριε Κύρκο, να σας ρωτήσω κάτι άλλο που έλεγε το Ποτάμι μερικές εβδομάδες πριν, ή εν πάση περιπτώσει στο παρελθόν, ότι θα ήταν θετικό ως προς την Συμφωνία, αλλά ήθελε κι εκλογές αμέσως μετά.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Κι εγώ το είπα.Από άλλη όμως κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση εξελέγη με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, μετά με το Παράλληλο Πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η έξοδος από τα μνημόνια, θετικά σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους, αρνητικά σύμφωνα με το κόμμα μου. Από εκεί και πέρα, εφόσον ολοκλήρωσε το έργο της, πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Να μην έχουμε μία κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα μωσαϊκό διαφορετικών βουλευτών, εκλεγμένων με άλλα κόμματα.

Για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, καλό θα ήταν να πάμε σε εκλογές αφού περάσουν οι Πρέσπες.

Δεν μας είπατε την άποψή σας, κύριε Κύρκο. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θετικά, σύμφωνα με το κόμμα σας αρνητικά, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, τελειώσαν τα μνημόνια; Βγήκαμε ή όχι; Ποια άποψη ακολουθείτε; Των εταίρων των ευρωπαίων ή του κόμματός σας; Ή έχετε δική σας διαφορετική άποψη;

Η έξοδος τα μνημόνια πρέπει να σηματοδοτεί την έξοδο από τη λιτότητα.

Τα υπερβολικά πλεονάσματα δείχνουν ότι η λιτότητα δεν θα σταματήσει. Ο έλεγχος επίσης είναι δεδομένος, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και η έξοδος στις αγορές, δηλαδή η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δεν έχει διαφανεί ακόμη.

Εγώ πιστεύω πως χωρίς τις βασικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση δεν υπάρχει θέμα ανάπτυξης, δεν υπάρχει θέμα να βγούμε από τη στενωπό και να φτάσουμε σε μία ανταγωνιστική οικονομία. Τότε μόνον βγαίνουμε από την ουσία των μνημονίων, δηλαδή ότι δανειζόμαστε για να επιβιώσουμε και όχι για να επενδύσουμε.

Κύριε Κύρκο, εγώ θα ήθελα να γυρίσω στη Συμφωνία των Πρεσπών και να σας ρωτήσω αν θα καταφέρει να έχει τον αριθμό 151, το οποίο αν το συνδέσουμε με το θέμα των εκλογών που εσείς ζητάτε “μετά τη συμφωνία, εκλογές” φαίνεται ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά για ένα μεγαλύτερο διάστημα και να μη σκεφθεί ότι τίθεται ένα θέμα πολιτικό ώστε να πάει στις εκλογές νωρίτερα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτετε γιατί το διαβάζω δεξιά κι αριστερά.

Η κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα θα αποφασίσει η ίδια πότε πάμε για εκλογές. Θα ακολουθήσει δηλαδή την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιλέγουν τον χρόνο και όχι την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η καταψήφιση ή υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν επιδρά σε αυτή την απόφαση. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να κάνει τις εκλογές όποτε θέλει. Επομένως είναι ένα ψευτοδίλημμα το αν ψηφίζοντας τη Συμφωνία ρίχνεις την κυβέρνηση ή όχι. Δε ρίχνεις την κυβέρνηση, είναι καθαρό. Αυτό το έχουν δηλώσει, εξάλλου, και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Μουμτζής – άνθρωποι που ανήκουν στη δεξιά παράταξη.

Πριν την ψήφο εμπιστοσύνης. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα ψευτοδίλημμα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση που έχει την ψήφο εμπιστοσύνης και που καταθέτει μία συμφωνία. Εγώ πιστεύω πως η Συμφωνία καλύπτει τις εθνικές ανάγκες, είναι σύμφωνη με τα εθνικά δίκαια και πρέπει να ψηφιστεί. Αν καταψηφιστεί, θα είναι μία μεγάλη απώλεια διότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πάρα πολλές δυνάμεις παγκοσμίως. Αλλά δεν θα χαλάσει και ο κόσμος.

Κύριε Κύρκο, κάθε βουλευτής στο Ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να πει ναι ή όχι στην Συμφωνία. Ουσιαστικά αναμετράται με τη συνείδησή του και λογοδοτεί στο εκλογικό σώμα, σε όλους όσους τον έβαλαν στη Βουλή.

Θέλω να σας υποβάλω το ίδιο ερώτημα που έκανα στον κύριο Αμυρά.

Επειδή καταλαβαίνουμε ότι αν υπάρχει μία κοινή γραμμή στο Ποτάμι είναι ότι εν πάση περιπτώσει, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με ένα ψηφιδωτό ανθρώπων. Από την άλλη όμως, το ερώτημα είναι: Υπάρχει πολιτική λογική πίσω από το επιχείρημα: “αφού πήρε με αυτό τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, εγώ καταψηφίζω και αυτά με τα οποία συμφωνώ;”

Να σας το πάω διαφορικά. Ιστορικά. Όταν έγινε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, εμείς ήμασταν τελείως αντίθετοι σε αυτή την παραφύση συνεργασία. Παρ’ ότι καταλαβαίναμε τους λόγους για τους οποίους ένας πειθήνιος εταίρος είναι πολύ καλύτερος από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Αυτό δεν μας απαγόρευσε - αντίθετα, μας έσπρωξε! - οτιδήποτε βήματα γινόντουσαν νομοθετικά που είχαν επίδραση στη ζωή των πολιτών, να τα στηρίξουμε.

Τώρα έχουμε μία κυβέρνηση οποία στηρίζεται σε ένα μωσαϊκό βουλευτών προερχόμενο από διάφορα κόμματα πάλι. Είμαστε αντίθετοι με αυτό. Η δημοκρατία δεν προωθείται με τέτοιες λύσεις.

Εγώ άλλο ρώτησα όμως. Αν έχει πολιτική λογική: “Επειδή δεν μου άρεσε ο τρόπος που πήρε την πλειοψηφία, να μην στηρίξω κάτι με το οποίο συμφωνώ”.

Σας απάντησα. Τόσα χρόνια, παρότι διαφωνούσαμε με την παρά φύση συνεργασία Αριστεράς - Ακροδεξιάς, στηρίζαμε τα νομοσχέδια που ήταν σημαντικά για τον απλό Πολίτη. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Ωραία, κατάλαβα. Εμμέσως απαντήσατε.

Αμέσως απάντησα.

Ο κύριος Αμυράς απάντησα πιο άμεσα.

Μίλησε για παιδικότητα, είπε: “Παιδικότητα είναι να λες ότι δεν ψηφίζω επειδή έφυγε ο Δανέλλης”.

Πολιτική δεν είναι παιδικότητες ή μη. Είναι παιδικότητα να πεις ότι επειδή έφυγε ο Δανέλλης, ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εθνική πυξίδα σαν να δείχνει άλλου.

Συναντηθήκατε εδώ με τον κύριο Αμυρά στην φρασεολογία.

Ερώτημα: Επειδή έχει ανοίξει η κουβέντα. Κάτω από 151 ψήφοι. Αν περάσει η Συμφωνία με αυτόν τον τρόπο, είναι αποδεκτό για εσάς.

Σε πόσους ψηφίσαντες εννοείτε; Αν υπάρχουν δικαιολογημένες απουσίες και τα λοιπά;

Εγώ πιστεύω πως η Συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτό φαντάζομαι ελπίζει και ο κύριος Μητσοτάκης, ώστε να φύγει από την παλάμη του η καυτή πατάτα που έρχεται.

Αν μπορούσατε να ρωτήσετε τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα βλέπατε τι κυριαρχεί στο ευρωκοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να δοθεί λύση. Εγώ πιστεύω πως θα είναι πάνω από τις 150, για να δοθεί και ένα μήνυμα ότι είναι πιο ισχυρή.

Κόκκινη γραμμή, αυτός ο αριθμός;

Για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αν θα είναι κόκκινη γραμμή;

Δηλαδή - πρακτικά να το πάρουμε - αν θα ζητήσουμε τι; Να ανατραπεί η Συμφωνία, αν πάρει 149;

Αν καλύπτεστε, αν το θεωρείτε…

Διαβάζοντας τους συνταγματολόγους, λέω όχι.

Εγώ ελπίζω όμως να πάρει 151 και παραπάνω, ώστε να δίνουμε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες, που δεν μπαίνουν στις λεπτομέρειες του Συντάγματος. Να είναι ισχυρή και αν μπορούμε με αυτήν να κλείσουμε την πόρτα στον αλυτρωτισμό των γειτόνων και να ξεχάσουμε και τα δικά μας προβλήματα, και να κινηθούμε και σε Βαλκάνια που είναι ευρωπαϊκά…….

Κατανοητό.

Την καλημέρα μας, κύριε Κύρκο.