2 Φεβ, 2015

Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές ζητούν οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού

Ποτάμι

Με αφορμή τα πρόσφατα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους νομούς Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και στην Κοιλάδα του Αχελώου, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητούν να συνδράμει τις παραπάνω περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, ζημιές σε επιχειρήσεις, διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές οικιών, υποδομών, καλλιεργειών καθώς επίσης και μεγάλες καταστροφές σε πολιτιστικά μνημεία των περιοχών που επλήγησαν.

Τα ορμητικά νερά των ποταμών Αράχθου και Αχελώου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σημαντικά γεφύρια-μνημεία. Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα που κτίστηκε το 1866 με άνοιγμα 40 και ύψος 21 μέτρων, το αποκαλούμενο και Ακρόπολη της Ηπείρου, και η υπερχείλιση των νερών του Αχελώου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις γέφυρες Καταφυλλίου-Αυλακίου, Τέμπλας Βρουβιανών ενώ παράλληλα παρασύρθηκαν από τα νερά τα εναπομείναντα ερείπια της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, του μεγαλύτερου μονότοξου γιοφυριού των Βαλκανίων με άνοιγμα 48 και ύψος 26 μέτρων, που κτίστηκε το 1866 και το οποίο ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Για τα δύο μνημεία θρύλους οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην ανακατασκευή και αναστήλωσή τους.

Τέλος οι κ. Γραμματικάκης και Κύρκος ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Φυσικών καταστροφών της ΕΕ για να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας.