17 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι έχει αντίπαλο τους κομματικούς μηχανισμούς που δεν επιτρέπουν τον εξορθολογισμό της χώρας

Ποτάμι

"Το πρώτο κόμμα δεν θα μας ακούσει αν δεν έχουμε αυξημένο ποσοστό. Γι' αυτό ζητάμε 10%. Αν θέλει ο κόσμος να αλλάξει τη ζωή του και τη χώρα να βάλει έναν νέο, χρήσιμο παίκτη στο παιχνίδι. Να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία, την οποία θα πρέπει να υπολογίσει" ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση Alpha» και τον Σπύρο Χαριτάτο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο κομματικό κράτος λέγοντας "Καθημερινά ορισμένοι προσπαθούν να διασπείρουν καινούριες φήμες για το Ποτάμι. Ο λόγος είναι ότι εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο το κομματικό σύστημα και όλους αυτούς που καλύπτονται πίσω από τη λογική της υπεράσπισης ενός κόμματος, βάζοντας το πάνω από το καλό της χώρας", ενώ στη συνέχεια τόνισε "Άνθρωποι που έχουν υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες αλλά όταν εκλέγονται κάνουν τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν δεν μπορούν να ζητάνε σήμερα την εμπιστοσύνη του λαού". Τέλος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα αναρωτήθηκε "Μα υπάρχει Έλληνας που να εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσες συνιστώσες έχει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το μέλλον της χώρας; Ένας φαύλος κύκλος εκλογών;" ενώ για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανέφερε “Με ποιους θα κυβερνήσει; Με τους ίδιους που μας έφεραν στην απόγνωση;".

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη:

-Καθημερινά ορισμένοι προσπαθούν να διασπείρουν καινούριες φήμες για το Ποτάμι. Ο λόγος είναι ότι εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο το κομματικό σύστημα και όλους αυτούς που καλύπτονται πίσω από τη λογική της υπεράσπισης ενός κόμματος, βάζοντας το πάνω από το καλό της χώρας. Πολλά σχολεία δεν άνοιξαν φέτος λόγω ελλείψεων. Ο κ. Κουράκης έκανε 2.500 μετακινήσεις “φίλων” και αρεστών στο ΣΥΡΙΖΑ για να ικανοποιήσει το κόμμα του, αλλά δεν φρόντισε για τα βασικά, δηλαδή την κάλυψη των κενών στα σχολεία. Αυτό είναι που λέμε ότι πρέπει να αλλάξει. Αυτή τη στιγμή το Ποτάμι έχει έναν βασικό αντίπαλο: τους κομματικούς μηχανισμούς που καλύπτουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της χώρας.

-Προσπαθούμε να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη μέρα. Το πρώτο κόμμα δεν θα μας ακούσει αν δεν έχουμε ένα αυξημένο ποσοστό. Γι' αυτό ζητάμε 10%. Αν θέλει ο κόσμος να αλλάξει τη ζωή του και τη χώρα, να βάλει έναν νέο, χρήσιμο παίκτη στο παιχνίδι. Να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία, την οποία θα πρέπει να υπολογίσει. Με ένα ποσοστό της τάξης του 4-5% θα ζητήσουν τις λίγες έδρες μας για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά θα κυβερνούν μόνοι τους. Νομίζω ότι ο κόσμος την κρίσιμη στιγμή θα σκεφτεί "πρώτη φορά στα σοβαρά".

-Ο κ. Τσίπρας θέλει να εκλεγεί και μάλιστα αυτοδύναμος ή να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο. Μα υπάρχει Έλληνας που να εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσες συνιστώσες έχει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το μέλλον της χώρας; Ένας φαύλος κύκλος εκλογών; Ο κ. Λαφαζάνης για παράδειγμα έκανε σαμποτάζ στο υπουργείο του. Σχεδόν κανένας υπουργός από εκείνους που επέλεξε ο κ. Τσίπρας δεν του βγήκε.

-Οι άνθρωποι που παρουσιάσαμε ως Ποτάμι και στο ψηφοδέλτιο επικράτεια μας αλλά και στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες μας δεν επιζητούν τίποτα άλλο εκτός από το να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Εμείς χθες αντί να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου-μονόλογο, παρουσιάσαμε τις λύσεις που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Κι αυτή η χώρα μπορεί να προχωρήσει. Η Ελλάδα είναι πρόσφορο μέρος για επενδύσεις, είναι μια καλή αγορά για πολλούς λόγους. Χρειάζονται λοιπόν άμεσες και γρήγορες αποφάσεις από μια δυνατή ομάδα που δεν θα σκέφτεται "τι θα κάνω με το κόμμα μου” αλλά το πως θα πάει μπροστά η χώρα.

- Άνθρωποι που έχουν δώσει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες αλλά όταν εκλέγονται κάνουν τα αντίθετα, χωρίς να υλοποιούν το παραμικρό από όσα υποσχέθηκαν δεν μπορούν να ζητάνε σήμερα την εμπιστοσύνη του λαού. Ελπίζω να καταλάβει ο κόσμος ότι με ψέματα και υποκρισία δεν πάμε πουθενά.

- Βγήκε πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας και είπε "έκανα λάθη". Σωστά. Πως διορθώνει όμως τα λάθη αυτά; Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που φέρνει; Γιατί βλέπουμε ότι τους ίδιους ανθρώπους που είχε υπουργούς και απέτυχαν τους ως επικεφαλής των λιστών του. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μεϊμαράκη. Με ποιους θα κυβερνήσει; Με τους ίδιους που μας έφεραν στην απόγνωση; Ξέρετε γιατί κρύβουν με ποιους θα κυβερνήσουν; Γιατί θα κυβερνήσουν με τους ίδιους. Θα κυβερνήσουν με τα παλιά και φθαρμένα πρόσωπα του παρελθόντος. Εμείς αντιθέτως τολμάμε και λέμε "δείτε τα νέα πρόσωπα, δείτε τους οικονομολόγους, δείτε άξιους ανθρώπους, δείτε τι δύναμη κρύβει η ελληνική κοινωνία".

- Το Ποτάμι δεν έχει όλες τις λύσεις. Το Ποτάμι όμως ανακαλύπτει διαρκώς καινούριους ανθρώπους από την κοινωνία και τους βάζει μπροστά.

-Επειδή το Ποτάμι έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, μας ψάχνουν. Δεν έχουν βρει ποτέ το οτιδήποτε. Έχω φυσικά φωτογραφίες με όλους τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς. Στα γραφεία τους όμως. Δεν είναι φωτογραφίες από κοινά γλέντια, βίλες και κότερα. Δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια της πολιτικής και των επιχειρηματιών. Αποκαλύπτεται όμως σιγά σιγά ότι κάποιοι άνθρωποι που κάνουν κριτική στο Ποτάμι, δεν είναι καλά "εμβολιασμένοι" κατά της διαφθοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση του κ. Φλαμπουράρη. Ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις απ' όλους όσους είναι ενεργοί στο δημόσιο βίο και έχουν προνομιακή πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα.

- Δεν μπήκα στην πολιτική για να παζαρεύω τα λεγόμενα και τις θέσεις μου. Μπήκα για να πω αυτό που πιστεύω. Φάνηκε ποιος έχει τα λεφτά από την προεκλογική εκστρατεία του καθενός. Εμείς δεν έχουμε ούτε ένα γραφείο σ' όλη την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι να λέει ο πολιτικός την αλήθεια. Κι εμείς λέμε ότι αν πάρουμε ένα 10% θα "κακοπάθουν" οι κομματικοί μηχανισμοί.

- Το Δημόσιο πρέπει να ανήκει στα νέα παιδιά και να φύγουν οι κηφήνες.

- Η κυκλική ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. Πρέπει η ευρωπαϊκή πολιτεία να καταλάβει ότι το άνεργο παιδί στην Ελλάδα, είναι και δικής της υποχρέωση. Πρέπει να βοηθηθούν τα νέα παιδιά να δοκιμάσουν στην Ελλάδα ακόμη κι αν αποτύχουν.

-Το Ποτάμι κατεβάζει καθαρό παγωμένο νερό και γι’ αυτό πρέπει τώρα ο κόσμος να το ψηφίσει.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη καλή σας μέρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καλώς ήρθατε στην πρωινή ενημέρωση Alpha.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: πως είστε;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μια χαρά, εσείς;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ορεξάτος.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να σας πω κάτι που έχω σημειώσει εδώ, να σας το διαβάσω;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και θέλω την άμεση αντίδρασή σας, σας παρακαλώ, γιατί είστε και έμπειρος Δημοσιογράφος, δάσκαλος και στην τηλεοπτική δημοσιογραφία.
«Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις. Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι πολλοί που δεν ξέρουν αλλά που αξίζουν. Γιώργος Σεφέρης».
Επειδή έχω παρακολουθήσει τη ρητορική σας, νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να το συζητήσουμε αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν αφαιρέσω την ποιητική ακρότητα, η οποία..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και λόγω ποιητικής αδείας μπορεί να υπάρχει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, που εμπλουτίζει το κείμενο, με πολύ πιο δυνατές λέξεις από αυτές που μπορώ να χρησιμοποιήσω εγώ. Αυτή είναι η ουσία κι αυτή είναι η μεγάλη μας μάχη κι αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος που δεχόμαστε ξέρετε.
Κάθε μέρα και ειδικά τις τελευταίες ώρες, προσπαθούν να διασπείρουν πάλι καινούριες φήμες για το Ποτάμι, πόσο κακό είναι, πόσο ανθελληνικό είναι. Η πηγή είναι μια: Ότι εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε τρόπο το κομματικό σύστημα, αυτός είναι ο εχθρός μας, ο μεγάλος μας εχθρός είναι το κομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κομματικός στρατός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι ο επίορκος γιατρός που επιστρέφει στον Ευαγγελισμό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι καλύπτονται. Κοιτάξτε, όλοι αυτοί στο δημόσιο..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι ο νόμος Κατρούγκαλου ξέρετε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Όλοι αυτοί καλύπτονται πίσω από τη λογική της υπεράσπισης ενός κόμματος.
Τα σχολεία μας και τα λέγατε προχθές κι έχετε δίκιο, δεν άνοιξαν. Δεν έχουν ανοίξει πολλά σχολεία και λόγω της προεκλογικής ατμόσφαιρας δε δίνετε χρόνο σε αυτά τα ρεπορτάζ, ασχολείστε με μας τους Πολιτικούς.
Πολλά σχολεία δεν άνοιξαν, ο κ. Κουράκης όμως που κατεβαίνει υποψήφιος και θέλει να είναι Βουλευτής και τα λοιπά, έκανε 2,5 χιλιάδες μετακινήσεις αρεστών.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο κ. Κουράκης δε μας έχει απαντήσει ποτέ, ούτε για τα αναλφάβητα παιδιά στα ακριτικά νησιά και με τις προτάσεις μας, ούτε για τα παιδιά με προβλήματα όρασης.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έκανε όμως 2,5 χιλιάδες μετακινήσεις.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ούτε για τις θέσεις εργασίας, δεν έχει εμφανιστεί ούτε μέσω μηνύματος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε όμως τι γίνεται; Κάνω 2,5 χιλιάδες μετακινήσεις..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή είναι όνομα που για μας χτυπάει ξέρετε, κόκκινος συναγερμός. Οφείλω να το πω κι ας είναι προεκλογική περίοδος, δεν μπορώ να κρύβομαι, το βίωσα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κάνουν λοιπόν 2,5 χιλιάδες μετακινήσεις, γιατί πρέπει να ικανοποιήσουν το κόμμα τους, τους φίλους τους, τους κολλητούς τους, τους συγγενείς και τα σχολεία είναι απροετοίμαστα για τη σχολική χρονιά, τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει και δεν τους ενδιαφέρει. Δεν τους ενδιαφέρει.
Αυτό είναι που λέμε ότι πρέπει να αλλάξει, γι΄ αυτό επιμένω και μάλλον δικαιώνομαι, το θέμα δεν είναι αριστερά και δεξιά αυτή τη στιγμή στη χώρα, το θέμα είναι ικανός ή ανίκανος, κομματάρχης ή προς όφελος των πολλών;
Αυτή είναι η μεγάλη μάχη και όταν λύσουμε αυτό το πράγμα, μετά μπορούμε να πάμε σε λίγο πιο αριστερές ή λίγο πιο δεξιές ιδέες. Αλλά προς το παρόν έχουμε έναν αντίπαλο, που είναι οι κομματικοί μηχανισμοί στο δημόσιο, οι κομματικοί μηχανισμοί στα πανεπιστήμια, οι κομματικοί μηχανισμοί που καλύπτουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της χώρας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα πάρουμε μια μικρή ανάσα, για να επιστρέψουμε και να έχουμε όλο το χρόνο μέχρι τη λήξη της εκπομπής.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη διάθεσή σας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο το πιστεύετε το 10% το οποίο ζητάτε ευθέως από τους Έλληνες πολίτες γι΄ αυτή τη δύσκολη, ίσως την πιο δύσκολη των τελευταίων 30 ετών εκλογική αναμέτρηση. Σε τρία λεπτά επιστρέφουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στην πρωινή ενημέρωση Alpha είναι ο επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέα μας για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας. Κύριε Θεοδωράκη 10%;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι είναι τολμηρή κίνηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τολμηρή κίνηση;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω. Εμείς προσπαθούμε με κάθε ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη μέρα.
Το πρώτο κόμμα δε θα μας ακούσει αν είμαστε σε μια καθοδική πορεία. Θα συνεχίσει να κάνει του κεφαλιού του και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος στη χώρα αυτή. Έχουμε γνωρίσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχουμε γνωρίσει τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν πολλοί ευχαριστημένοι Έλληνες.
Μπορεί να ψηφίζουν ως το λιγότερο κακό έναν από τους δύο, αλλά δε θα βρεις πολλούς Έλληνες που να λένε μπράβο, υπερασπίζομαι τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα, έτσι δεν είναι;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι αλλά η οργή και αγανάκτηση τους πάει σε ακραίες τάσεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω, τους πάει και στην πλάκα τους πάει και σε ακραίες τάσεις, τους πάει αλλού.
Εμείς τι λέμε λοιπόν; Θες να αλλάξεις τη ζωή σου; Θες να αλλάξεις τη χώρα σου; Βάλε τον νέο παίχτη, αυτόν που είναι κόντρα στο κομματικό σύστημα που προσπαθούν να στήσουν τα άλλα κόμματα, βάλε τον χοντρά στο παιχνίδι.
Να αισθανθεί ο Μεϊμαράκης ή ο Τσίπρας αν είναι πρώτος, ότι «τι λέει εδώ η κοινωνία; Υπάρχει ένα ανερχόμενο κίνημα πολιτών, υπάρχει μία δύναμη που δε βασίζεται στα παλιά υλικά, η οποία μου λέει ότι πρέπει να προσέξω μερικά πράγματα». Ίσως έτσι μας προσέξουν.
Εάν πάμε σε ένα καθεστώς να έχουμε 4-5% θα σου λένε απλώς δώσε μου τις 10 έδρες που τις έχω ανάγκη να κυβερνήσω, αλλά θα κυβερνήσω εγώ, θα αποφασίζω εγώ, θα κοιτάγομαι εγώ στον καθρέφτη και θα λέω πόσο ωραίος είμαι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα σας εξαγοράσει και με ένα-δύο Υπουργεία ή Υφυπουργεία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Δε μας ενδιαφέρουν τα Υπουργεία. Εμένα δε με ενδιαφέρουν τα Υπουργεία, δε με ενδιαφέρουν οι δόξες, δε με ενδιαφέρουν οι αστυφύλακες και τα περιπολικά να με συνοδεύουν.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι εφικτό το 10% ή κοντά στο 10%;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι εφικτό. Να σας πω γιατί είναι εφικτό. Πρώτον τις τελευταίες ώρες επειδή οι δημοσκοπήσεις είναι συνεχόμενες, τα πράγματα κυλούν καλύτερα για το Ποτάμι.
Ο κόσμος νομίζω ότι την κρίσιμη στιγμή θα σκεφτεί αυτό που πρέπει να σκεφτεί κι είναι ένα. Και να σας το πω με ένα σύνθημα; Τι μας έλεγε τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ; «Πρώτη φορά Αριστερά». Λοιπόν το σύνθημα για μας είναι ένα: «Πρώτη φορά στα σοβαρά».
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «τώρα είναι πρώτη φορά», κάποιο λάθος έγινε.. και ο Τσίπρας νομίζω στην Κοζάνη είπε «τώρα ξεκινάμε πρώτη φορά».
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι τώρα ξεκινάμε... και αν η κυβέρνηση πέσει γιατί πάλι άλλοι 30 θα διαφωνήσουν, η επόμενη φορά θα είναι η αληθινή.
Υπάρχει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τον Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ που το επισημαίνουν αρκετοί συνάδελφοί σας. Θέλει ο κ. Τσίπρας να βγει και μάλιστα θέλει να βγει και αυτοδύναμος όπως λέει ή θέλει να βγει μόνο με τον άνθρωπο που αισθάνεται καλά, με τον συνεταίρο τον κ. Καμμένο.
Υπάρχει Έλληνας που εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσες συνιστώσες έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί είχε κάποιες, φύγανε δύο, πάμε σε εκλογές. Έτσι θα κάνουμε; Κάθε τρεις-τέσσερις μήνες εφτά μήνες θα φεύγουν δύο συνιστώσες και θα πηγαίνουμε σε εκλογές;
Είδα μια συνέντευξη ενός στελέχους που σήμερα κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι "δεν είναι δεδομένη η ψήφος μας, εμείς θα αποφασίζουμε ανάλογα τα μέτρα που θα φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας". Δηλαδή αυτό είναι το μέλλον της χώρας; Ένας φαύλος κύκλος εκλογών; Για μας είναι πιο απλά τα πράγματα..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όπως συνέβαινε και με την Αριστερή Πλατφόρμα, όταν καθησύχασε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε διαδικασίες, κυριαρχεί η πλειοψηφία και είδαμε διάσπαση, αυτό λέτε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα του το είχαμε πει ότι ο κ. Λαφαζάνης έκανε σαμποτάζ στο Υπουργείο. Κανείς υπουργός από αυτούς που έβαλε ο κ. Τσίπρας δεν του βγήκε ή για να είμαι ειλικρινής η συντριπτική πλειοψηφία δεν του βγήκαν. Ποια είναι η αυτοκριτική του;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε σε ένα ερώτημα που έθεσε χτες ένας συνάδελφος στο γραφείο που συζητάγαμε για το Ποτάμι κι εσάς και βλέπαμε τη διακαναλική και είχα ένα φίλο έμπειρο και σκηνοθέτη και λέει μου εξηγείς πως το Ποτάμι πάει και μπαίνει μπροστά ο Γραμματικάκης που προσκυνάει όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα διεθνώς/
Πως βάζει επικεφαλή στο επικρατείας το Διαμαντούρο που επίσης διεθνώς είναι ένας άνθρωπος αναγνωρισμένος και πως καταφέρνει σε μία διακαναλική να έχει οχτώ διεθνούς φήμης Οικονομολόγους να συζητάνε για την ανάπτυξη και το υπάρχον πρόβλημα;
Που τους βρίσκετε; Ξέρετε, ανάβει η συνωμοσιολογική αντίληψη, πως τους έβαλες μαζί στον ίδιο χώρο, πως τους κατάφερε ο Θεοδωράκης;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον είναι τόσο μεγάλες προσωπικότητες που όπως αντιλαμβάνεσαι δεν εξαγοράζονται.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καλά προφανώς ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν επιζητούν τίποτα άλλο, από το να είναι χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία.
Χθες όντως κάναμε κάτι πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, αντί να πω τα ποιήματα που γράφουν συνήθως οι διαφημιστές για τις τελευταίες ώρες, γιατί το βασικό πράγμα σε μια προεκλογική μάχη είναι τις τελευταίες ώρες να μην κάνει λάθος, να μη δυσαρεστήσεις κανέναν, να πεις κάποια έκθεση ιδεών.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Που μπορείς να πεις και κάποια ζητήματα πολωτικά και να φτιάξεις τον άλλον.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή μπράβο να βρίζεις τους αντιπάλους σου. Εμείς λοιπόν αντί να κάνουμε αυτό, που θα ήταν αρκετά εύκολο να κάνουμε μία συνέντευξη τύπου και να μονολογώ, παρουσιάσαμε τις λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Γιατί θα πρέπει να πούμε κάτι και το είπες παρακολουθώντας πίσω από τις κάμερες, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτή η χώρα μπορεί να ξαναγεννηθεί. Και θα στο πω σαν άνθρωπο της αγοράς. Έχεις ένα ελατήριο, το έχεις συμπιέσει πάρα πολύ, και αυτό ή θα σπάσει κάποια στιγμή από την πολλή συμπίεση ή θα σε εκτινάξει ψηλά.
Είμαστε στη φάση αυτή: ή το ελατήριο θα το σπάσουμε οπότε θα πάμε στον πάτο, ή θα εκτιναχθούμε. Γιατί είναι χαμηλές οι αξίες αυτή τη στιγμή. Είναι πρόσφορο μέρος η Ελλάδα για επενδύσεις. Είναι πρόσφορο μέρος η Ελλάδα για εισαγωγές και εξαγωγές, για καινούριες καινοτομίες στη βιομηχανία, είναι πρόσφορο έδαφος, είναι καλή αγορά.
Κι αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει να αλλάξουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Χρειάζονται λοιπόν άμεσες αποφάσεις, γρήγορες αποφάσεις, χρειάζεται κυρίως μια δυνατή ομάδα όπως λέμε εμείς, που δε θα σκέφτεται ωχ τι να κάνω με το κόμμα μου, ωχ τι να κάνω με τα δικά μου παιδιά, αλλά μέσα σε λίγους μήνες να βάλει τις βάσεις μιας νέας οικονομίας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στα Χανιά κι εσείς.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα Χανιά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στο Ηράκλειο ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κρήτη.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ξέρεις, η Κρήτη..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μέλι έχει η Κρήτη;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πέρα από τον τόπο καταγωγής τι, βγάζει Αρχηγό, βγάζει Πρωθυπουργό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Κρήτη έχει πρόσφορο έδαφος και καλό είναι που όλοι πηγαίνουν στην Κρήτη..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και νομίζω θα εμφανιστεί δυο φορές στην Κρήτη ο κ. Τσίπρας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι καλά, την άλλη φορά πήγε για τσικουδιές, την προηγούμενη φορά ήταν ντεκόρ η Κρήτη, τώρα θα πάει για ομιλία.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μάλιστα, εντάξει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, πολλοί θέλουν να παίρνουν δύναμη από την Κρήτη και δεν είναι κακό, είναι ωραίος τόπος κι είναι και δυνατός τόπος. Αλλά λιγότερα ψέματα. Δηλαδή τους ψωματάρηδες η Κρήτη δεν τους αγαπά. Άνθρωποι που έχουν έρθει, έχουν δώσει όλες τις υποσχέσεις και μετά από λίγους μήνες πάνε και λένε όλα τα πράγματα αντίθετα, πώς να τους εμπιστευθεί ο κόσμος;
Θα μου πεις υπάρχει ένας κόσμος ακόμα που τους εμπιστεύεται. Ελπίζω ότι τις τελευταίες ώρες και όσο εμφανίζονται οι Πολιτικοί Αρχηγοί των ιδίων κομμάτων να καταλάβει ο κόσμος ότι με υποκρισίες και ψευτιές δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μα κ. Θεοδωράκη ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ που δεν τόλμησαν άλλοι, η υπόθεση Φλαμπουράρη μάλλον ήταν μια δημοσιογραφική αστοχία, αυτά απαντήθηκαν ήδη για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι άκουσα κάποια στιγμή τον κ. Τσίπρα και είπε «ψηφίστε με γιατί εγώ δεν ήμουνα στη SIEMENS» κι εγώ δεν ήμουνα στη SIEMENS, ψηφίστε κι εμένα που δεν ήμουνα στη SIEMENS. Η SIEMENS είναι πριν 15 χρόνια, τι να ήμασταν στη SIEMENS;
Αυτό είναι το θέμα; Το θέμα είναι αν ήσουν στα σκάνδαλα του παρελθόντος; Και το Ποτάμι δεν ήταν σε κανένα πάρτι του παρελθόντος, σε κανένα σκάνδαλο του παρελθόντος. Αυτό θετικό είναι, να μην ψηφίζουμε τους σκανδαλιάρηδες, αλλά αρκεί; Δώσε μας μία λύση για τα προβλήματα της χώρας.
Και το λέω γιατί βγήκε ο κ. Τσίπρας με ένα ύφος στεναχωρημένο και πειστικό στον κόσμο πριν από λίγο καιρό και είπε "έκανα λάθη", το θυμάσαι. "Έκανα λάθη" λέει, "έβαλα κάποιους σταρ"..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι και το είπε αρκετές φορές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, «έβαλα κάποιους σταρ που δεν έπρεπε να τους βάλω. Δεν έπρεπε να τους εμπιστευτώ». Βεβαίως. Καλοδεχούμενη η συγνώμη. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που βάζει; Γιατί εγώ είδα ότι τον κ. Μπαλτά τον βάζει πρώτο σε μια περιφέρεια. Είδα ότι όλους αυτούς που κατηγορούμε και λέμε ότι κάνανε λάθη, τους ξαναβάζει βουλευτές. Δηλαδή θα βγάλει άλλους βουλευτές, θα βγάλει τους παλιούς βουλευτές που νιώθει σιγουριά και πότε θα δώσει έδαφος στους νέους ανθρώπους; Και το ίδιο ακριβώς ερώτημα υπάρχει και για τον κ. Μεϊμαράκη.
Η Ν.Δ. δεν τόλμησε να εκλέξει αρχηγό. Δεν τόλμησε να αλλάξει έναν άνθρωπο στις λίστες. Και όταν τον πίεσα τον Βαγγέλη και του είπα πες μας υπουργούς, πες μας ποιοι θα κυβερνήσουν; Οι προηγούμενοι; Αυτοί που μας φέρανε στην απόγνωση του 2014 θα ξανακυβερνήσουν; Το ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο; Λέει όχι, θα φέρω άλλους. Ποιους άλλους; Και γιατί μας τους κρύβεις; Πέντε μέρες πριν τις εκλογές, τρεις μέρες, δυο μέρες πριν τις εκλογές γιατί μας κρύβεις με ποιους θα κυβερνήσεις;
Να σας πω εγώ γιατί τους κρύβουν; Γιατί θα κυβερνήσουν με τους ίδιους. Θα κυβερνήσουν με τα παλιά υλικά. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το παλιό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά είναι γεμάτος από παλιά υλικά. Και αντιγράφει το παλιό. Αυτή είναι η λογική τους. Δεν τολμούν να πούνε νέα πρόσωπα, γιατί θα κινηθούν με τους παλιούς. Εμείς τολμάμε και λέμε εδώ είναι τα νέα πρόσωπα. Δείτε τα. Δείτε τους 8 οικονομολόγους, δείτε το επιτελείο μου, δείτε ποιους ανθρώπους βάζουμε στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, δείτε ποια δύναμη κρύβει η ελληνική κοινωνία.
Θα μπορούσαμε και εμείς να οχυρωθούμε στον κομματικό στρατό. Δηλαδή ποιους είχα; Αυτούς. Άντε παιδιά ξανά μανά οι ίδιοι. Όχι. Άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες της πολιτικής που χαριεντιζόμαστε, καθόμαστε στον καθρέφτη και λέμε το Ποτάμι έχει όλες τις λύσεις. Το Ποτάμι δεν έχει όλες τις λύσεις. Κανένα κόμμα δεν έχει όλες τις λύσεις.
Το Ποτάμι πάει συνέχεια με τις πηγές του στην ελληνική κοινωνία, ανακαλύπτει καινούργιους ανθρώπους και τους βάζει μπροστά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχω παρατηρήσει ότι αποφεύγετε να κάνετε προσωπικές επιθέσεις. Γιατί εγώ θα μπορούσα τώρα να σας ρωτήσω εάν εσείς, για παράδειγμα, σας βλέπαμε σε ένα σκάφος πάνω να κάνετε διακοπές, θα είχατε άλλη αντιμετώπιση και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες αντιδράσεις γενικά και στο διαδίκτυο.
Αν επίσης διαπιστώναμε ότι έχετε μια σχέση με τον ιδιωτικό παράγοντα ιδιαίτερη, δεν θα σας το συγχωρούσε κανείς. Και εάν είχατε μια εργολαβία με το δημόσιο και εμπλέκετο κάπου το όνομά σας, αυτή τη στιγμή δεν ξέρω εάν θα τολμούσατε να συνεχίσετε να κατεβαίνετε και στην εκλογική αναμέτρηση. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχετε παραιτηθεί κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης.
Όλα αυτά όμως συγχωρούνται στην αριστερά, γιατί είναι πρώτη φορά αριστερά, πιθανόν.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω εάν συγχωρούνται από τον κόσμο και θέλω να μην συγχωρούνται.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχετε σκεφτεί τι θα περνούσατε και εσείς εάν εμπλέκετο με στοιχεία το όνομά σας σε κάτι από όλα αυτά που αναλωνόμαστε τρεις εβδομάδες τώρα, ένα μήνα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι τώρα που το λέτε έχετε ένα δίκιο, γιατί ξέρεις επειδή το Ποτάμι έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, ψάχνουν να βρουν, ψάχνουν τα βιογραφικά μας, ψάχνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ψάχνουν όλα και δεν έχουν βρει ποτέ και εάν είχαν βρει θα το είχαν βγάλει, το οτιδήποτε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχω δει φωτογραφία σας στο διαδίκτυο δίπλα σε αρχηγούς και πρωθυπουργούς του παρελθόντος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ως δημοσιογράφος.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Παρ’ ότι είσαστε και δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης. Και αναρωτιέμαι εγώ εάν ποτέ τολμούσα να σκεφτώ να κατέβω στην πολιτική, τι θα δείξουν. Έχω συναντηθεί με όλους τους ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά προσέξτε όμως. Και ο κόσμος νομίζω ότι το καταλαβαίνει. Έχω βέβαια φωτογραφία με όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς στα γραφεία τους, ούτε στα σαλόνια τους, ούτε στα σκάφη επιχειρηματιών.
Έχω συζητήσει με όλο τον κόσμο από πόρνες, επιχειρηματίες, φυλακισμένους.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υποχρεωμένος είστε ως δημοσιογράφος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έκανα αυτή τη γκάμα, αλλά οι φωτογραφίες μου δεν είναι από κοινά γλέντια. Οι φωτογραφίες μου δεν είναι από κότερα και από βίλες. Οι φωτογραφίες μου είναι από τη δουλειά μου. Η προσωπική μου ζωή ήταν πάντα μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια της πολιτικής, δεν μπήκα ποτέ στα σαλόνια των επιχειρηματιών.
Και πραγματικά είναι παράδοξο κάποιοι άνθρωποι που κάνουν κριτική στο Ποτάμι, να αποκαλύπτεται ότι δεν είναι τόσο ανθεκτικοί απ’ ό,τι φαίνεται και δεν είναι εμβολιασμένοι στο αντίδοτο της διαφθοράς. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση.
Πρέπει να μας πει με καθαρό τρόπο ο κ. Φλαμπουράρης τι έχει συμβεί. Με καθαρό τρόπο. Δεν θέλω να συνεχίσω αυτή την ιστορία με προσωπική αντιπαράθεση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σηκώνει πολύ κουβέντα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις. Ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις. Όχι από τον συγκεκριμένο υπουργό, απ’ όλους όσους θέλει να είναι στο δημόσιο και θέλουν να υπερασπιστούν το δημόσιο χρήμα. Είμαστε υποχρεωμένοι. Gια αντίστοιχες μικρότερες υποθέσεις έχουν χάσει την πολιτική τους καριέρα στη Φιλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δεν φοβάστε το ενδεχόμενο να χάσετε ένα κομμάτι ψηφοφόρων όταν ζητάτε πεντακάθαρο δημόσιο παράγοντα; Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν μάθει να ζούνε στο δημόσιο και να θεωρούν συνήθεια το να παίρνουν από τον Έλληνα φορολογούμενο και να τα σπαταλούν χωρίς να δουλεύουν, όποιοι από αυτούς δεν δουλεύουν. Ή οι επίορκοι τσαντίζονται. Είναι μερικές χιλιάδες πολιτών όλοι αυτοί.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ φίλε μου δεν μπήκα στην πολιτική για να παζαρεύω κάθε μέρα τα λεγόμενά μου. Δεν έχω διαφημιστές, δεν έχω εταιρείες επικοινωνίας. Μπήκα για να πω αυτό που πιστεύω. Που πιστεύω ότι το πιστεύει και ο υπόλοιπος κόσμος.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κατηγορηθήκατε για το αντίθετο στην αρχή. Αλλά για να είμαι ειλικρινής κατέπεσε αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φάνηκε ποιοι έχουν τα λεφτά. Εκτός εάν πιστεύει κάποιος ότι τα συμφέροντα θα με υποστηρίξουν όταν πάω για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα υποστηρίζουν τους άλλους και μετά από 20 χρόνια θα με υποστηρίξουν. Φάνηκε ποιος έχει τα λεφτά. Εμείς δεν έχουμε ανοίξει ένα γραφείο σε όλη την Ελλάδα. Ένα γραφείο και μιλάνε τώρα για κομματική συσπείρωση. Πώς να έχουμε κομματική συσπείρωση;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μήπως τα κρατάτε τα χρήματα σε τοίχους μέσα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το σημαντικό και εδώ νομίζω ότι πρέπει να εστιάσει ο κόσμος είναι να λέει ο κάθε πολιτικός την αλήθεια του. Εμείς λέμε ότι εάν είμαστε 10% θα κακοπάθουν οι κομματικοί μηχανισμοί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να αλωνίζουν στο δημόσιο.
Ο δημόσιος υπάλληλος θέλει να κριθεί, θέλει να αμείβεται με βάση αυτό που παράγει, αλλά δεν θέλει ο διπλανός του να παίρνει περισσότερα λεφτά με λιγότερη δουλειά, επειδή είναι κομματικό στέλεχος ή επειδή έχει προστάτη στα κόμματα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Και ο άνεργος θέλει μια θέση εργασίας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Έτσι. Και πρέπει το δημόσιο να ανοίξει στα νέα παιδιά και να φύγουν οι κηφήνες.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Και δεν είδαμε καμία σαφή πρόταση στο debate των αρχηγών, ούτε όλων των αρχηγών, ούτε των δύο αρχηγών.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Εγώ θα σας πω, γιατί ξέρετε στο debate το Ποτάμι στο λίγο χρόνο που είχαμε, Παρουσίασε προτάσεις. Συμφωνείς; Διαφωνείς; Δεν έχει σημασία. Αλλά παρουσίασε προτάσεις. Είπαμε για τις πολεοδομίες ότι υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο πώς θα μπορέσουν να κλείσουν οι πολεοδομίες και να περάσουμε σε ένα άλλο τρόπο για την οργάνωση της οικοδομής, της δημιουργίας κλπ.
Είπαμε για τους φόρους. Είπαμε συγκεκριμένα πράγματα και πάμε στους ανέργους που μου λέτε. Χθες οι άνθρωποι που είχα την τιμή να είμαι μαζί τους, ο κ. Ματσαγγάνης, ο κ. Παγουλάτος, παρουσίασαν λύσεις που μπορεί να υπάρχουν. Είπε ο κ. Παγουλάτος, ξέρετε ότι η μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα, η κυκλική αυτή ανεργία που είναι προϊόν της κρίσης, δεν είναι διαρθρωτική ανεργία που υπάρχει σε όλες τις χώρες, είναι μια ανεργία 5% - 7% υπάρχει σε όλες τις χώρες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθεια που κάνει και η γαλλική πολιτεία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Φιλελεύθερες δυνάμεις, πρέπει η ευρωπαϊκή πολιτεία να καταλάβει ότι το άνεργο παιδί στην Ελλάδα είναι και δική της υποχρέωση, είτε για επαγγελματική πολιτική, περισσότερο χρόνο, περισσότερα λεφτά, είτε για καινούργιες ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από την επιβοήθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Πρέπει να βοηθηθούν τα νέα παιδιά να δουλέψουν στην Ελλάδα. Να δοκιμάσουν στην Ελλάδα. Να αποτύχουν στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και στις ξένες χώρες. Και στη Δανία αποτυγχάνουν, αλλά προσπαθούν.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Δώστε ένα μήνυμα γιατί να ψηφίσει ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος το Ποτάμι; Για ποιο λόγο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Γιατί τώρα είναι καθαρό το Ποτάμι και γιατί το Ποτάμι δεν πρέπει να συμβιβαστεί και ίσως σε 4 χρόνια, ή 8 χρόνια, το Ποτάμι να αρχίζει και αυτό να κάνει συμβιβασμούς. Να αρχίζει να τα βρίσκει με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες.
Τώρα όμως το Ποτάμι κατεβάζει καθαρό παγωμένο νερό. Αυτό που ενοχλεί τους γερασμένους πολιτικούς οργανισμούς της χώρας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Και ξεπλένει το παλιό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Δεν το ξεπλένει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Χαίρομαι γιατί δεν πατήσατε …. Έμπειρος δημοσιογράφος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Δεν το ξεπλένει. Με καμία δύναμη.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Εγώ ευχαριστώ.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ:
Εύχομαι καλές αντοχές και επιτυχία όπως εύχομαι σε κάθε υποψήφιο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:
Ευχαριστώ.