22 Φεβ, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο λαός είναι εκείνος που θα δημιουργήσει μεγάλους σχηματισμούς»

Ποτάμι

«Το Ποτάμι θα στήριζε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της χώρας. Μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων που ψήφισαν το μνημόνιο του κ.Τσίπρα. Ο τόπος χρειάζεται ικανούς και έμπειρους, υπάρχουν και πρέπει να τους χρησιμοποιήσει. Οι πειραματισμοί κόστισαν και κοστίζουν ακριβά» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS247.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση της Βίκυς Σαμαρά για την πρόσκληση συνεργασίας που απευθύνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι είπε: «Η δημιουργία τριών ή δεύτερων πόλων στην πολιτική δε διατάσσεται και δεν αποφασίζεται από την κορυφή της πυραμίδας γιατί τότε ποτέ δεν ξέρεις αν ακολουθεί η βάση. Ο λαός είναι εκείνος που δημιουργεί τους μεγάλους σχηματισμούς αλλά πρέπει να πειστεί πρώτα από τα προγράμματα και τις ιδέες» ενώ στη συνέχεια για τις κυβερνητικές ανέφερε: «Όλοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει μια επιθυμία ή μια πρόβλεψη για το Ποτάμι. Οι προβλέψεις τους όμως είναι ρηχές και ο δικός μας σχεδιασμός έχει μεγαλύτερο βάθος. Το Ποτάμι συνεχίζει την αυτόνομη διακριτή πορεία του. Συγκρούεται με την κυβέρνηση και προτείνει λύσεις. Αυτό είναι σήμερα το χρήσιμο. Όλα τα άλλα είναι πρόωρα».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ποτάμι είναι φιλελεύθερο ή κεντροαριστερό τόνισε: «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών», ενώ για τις εσωκομματικές ζυμώσεις του Κινήματος είπε: «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά το Ποτάμι είναι κυψέλη ιδεών και γόνιμης αντιπαράθεσης. Ακούω απόψεις, συνθέτουμε απόψεις, στο Συνέδριο πολύ περισσότερο αλλά δεν έχω αντιληφθεί κάποιον να θέλει να αυτομολήσει».

Καταθέτοντας την εκτίμηση για το αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές ανέφερε: «Έχω την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους έχει δέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι 153 θα συνεχίσουν να ψηφίζουν, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει πως κυβερνά αλλά ο τόπος θα συνεχίσει να πορεύεται χωρίς σχέδιο» ενώ για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού δήλωσε: «Η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά λάθη πέρυσι και συνέβαλε στην εκτόξευση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Και σήμερα δεν έχει πολιτική. Τώρα αντιγράφει βιαστικά αυτά που της λέγαμε πέρυσι τον Απρίλιο. Εμείς καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 10 ξεκάθαρες και μελετημένες προτάσεις. Μια εθνική πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ας τις συζητήσουμε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις γιατί ο χρόνος της Ελλάδας και σε αυτό το θέμα τελειώνει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Λέτε όχι σε πρόωρες εκλογές. Μήπως τις φοβάστε; Μήπως φοβάστε ότι στην επόμενη κάλπη το Ποτάμι θα στερέψει;

Ασχέτως του γεγονότος ότι δε συμφωνώ με την εκτίμηση, το Ποτάμι προτάσσει πάντα το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της χώρας, και αυτή τη στιγμή οι εκλογές θα ήταν άλλο ένα γερό χαστούκι για την οικονομία και την κοινωνία.

Έχει λόγο ύπαρξης το Ποτάμι μετά την εκλογή του κ.Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ; Πολλοί ψηφοφόροι σας τον στήριξαν. Γιατί λοιπόν να ψηφίσουν Ποτάμι ξανά;

Σε κάθε εκλογή υπάρχει αναδιανομή ψήφου - αυτό δεν ακυρώνει την ύπαρξη των κομμάτων. Το Ποτάμι έχει ένα ευδιάκριτο πολιτικό στίγμα και αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι των πολιτών. Είναι οι πολίτες που έχουν βαρεθεί τον λαϊκισμό και την ακινησία. Ο κ.Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που βρίσκεται πολύ πίσω από τις απόψεις του- το Ποτάμι αντιθέτως δεν έχει κανένα βαρίδι. Γι' αυτό δε θα πούμε ποτέ για παράδειγμα "πάρτε πίσω το ασφαλιστικό να μιλήσουμε από μηδενική βάση" όταν επείγει η αξιολόγηση. Εμείς λέμε να κρατηθούν τα θετικά και να αλλάξουν τα παράλογα του ασφαλιστικού.

Ελέγχετε το κόμμα σας ή μήπως στο επικείμενο συνέδριο κινδυνεύετε να φύγει ο Θεοχάρης προς τα δεξιά και ο Λυκούδης προς τα κεντροαριστερά;

Τα κόμματα δεν είναι αυτοκίνητα για να ελέγχουμε τα λάδια και τα υγρά μπαταρίας. Είναι ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά το Ποτάμι είναι κυψέλη ιδεών και γόνιμης αντιπαράθεσης. Ακούω απόψεις, συνθέτουμε απόψεις, στο Συνέδριο πολύ περισσότερο, αλλά δεν έχω αντιληφθεί κάποιον να θέλει να αυτομολήσει.

Τελικά το Ποτάμι είναι φιλελεύθερο ή κεντροαριστερό;

Αφού επιμένετε στους τίτλους το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών.

Γιατί είπατε όχι στο ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του τρίτου πόλου, κάτι που σας ζητούσε η κ.Γεννηματά, η οποία τώρα δεν το επιθυμεί και τώρα σας ζητά ο κ.Βενιζέλος;

Δεν θα σας πω ποιος επιθυμεί τι αλλά θα σας πω τι θέλουμε εμείς. Η δημιουργία τριών ή δεύτερων πόλων στην πολιτική δε διατάσσεται και δεν αποφασίζεται από την κορυφή της πυραμίδας γιατί τότε ποτέ δεν ξέρεις αν ακολουθεί η βάση. Ο λαός είναι εκείνος που δημιουργεί τους μεγάλους σχηματισμούς αλλά πρέπει να πειστεί πρώτα από τα προγράμματα και τις ιδέες.

Τον Σεπτέμβριο πολλοί - εντός κι εκτός Ελλάδος - ανέμεναν να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι θα είστε πιθανός κυβερνητικός εταίρος του Μητσοτάκη. Νιώθετε πιο κοντά στη ΝΔ και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Όλοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει μια επιθυμία ή μια πρόβλεψη για το Ποτάμι. Οι προβλέψεις τους όμως είναι ρηχές και ο δικός μας σχεδιασμός έχει μεγαλύτερο βάθος. Το Ποτάμι συνεχίζει την αυτόνομη διακριτή πορεία του. Συγκρούεται με την κυβέρνηση και προτείνει λύσεις. Αυτό είναι σήμερα το χρήσιμο. Όλα τα άλλα είναι πρόωρα.

Εάν το Μαξίμου αποφάσιζε να προχωρήσει σε διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή εάν προέκυπτε ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής, θα συμμετείχατε;

Το Ποτάμι θα στήριζε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να λύση τα επείγοντα προβλήματα της χώρας. Μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων που ψήφισε το μνημόνιο του κ.Τσίπρα. Ο τόπος χρειάζεται ικανούς και έμπειρους, υπάρχουν και πρέπει να τους χρησιμοποιήσει. Οι πειραματισμοί κόστισαν και κοστίζουν ακριβά.

Ως δημοσιογράφος, τι βλέπετε; Εκλογές ή οικουμενική; 'Η θα καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει τον κάβο του ασφαλιστικού και της αξιολόγησης;

Δεν είμαι πια δημοσιογράφος, είμαι πολιτικός. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω εκτιμήσεις με διαφορετικά κριτήρια. Πάντως έχω την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους έχει δέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι 153 θα συνεχίσουν να ψηφίζουν, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει πως κυβερνά αλλά ο τόπος θα συνεχίσει να πορεύεται χωρίς σχέδιο.

Έχετε μετανιώσει που εγκαταλείψατε τη δημοσιογραφία, αλλά και το χώρο της εστίασης, για την πολιτική;

Είναι μια ερώτηση που πρέπει να μου την κάνετε αρκετά χρόνια αργότερα. Η ώρα της μάχης δεν είναι ώρα αποτίμησης. Πάντως, για τη σύντομη ιστορία του Ποταμιού, ο απολογισμός είναι περισσότερο από θετικός.

Γιατί διαφωνείτε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών; Είστε τελικά εκφραστής της διαπλοκής και του παλιού;

Επειδή ακριβώς δεν είμαι της διαπλοκής και της διαφθοράς πρότεινα στον κ.Παππά να πάψει να παριστάνει τον νέο μεγάλο καναλάρχη. Εμείς λέμε δυνατό ΕΣΡ όπως παντού στην Ευρώπη - προτείναμε και ονόματα– να διαλύσουμε τις τριγωνικές σχέσεις MEDIA – πολιτικοί – τράπεζες και να αφήσουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει. Η κυβέρνηση λέει «κάθε νέο καθεστώς πρέπει να έχει και τα δικά του κανάλια, άρα εμείς θα αποφασίσουμε ποιος θα κάνει τηλεόραση και πως θα την κάνει». «Μετά λοιπόν την διαπλοκή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ χειροκροτείστε την διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Η αντίληψη που έχουν για τη λειτουργία της ενημέρωσης έλκει την καταγωγή της από αριστερά μαπολυταρχικά καθεστώτα και εμείς εκεί θα είμαστε πάντα απέναντι.

Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις και στο προσφυγικό και η ΧΑ βρίσκει ευκαιρία να επαναδραστηριοποιηθεί μέσα από τις αντιδράσεις στα κέντρα μετεγκατάστασης. Ποια η θέση σας;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά λάθη πέρυσι και συνέβαλε στην εκτόξευση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Και σήμερα δεν έχει πολιτική. Τώρα αντιγράφει βιαστικά αυτά που της λέγαμε πέρυσι τον Απρίλιο. Καθυστέρησε και δεν κατάφερε να πιέσει προς μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και αλληλεγγύης. Και τώρα πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποκύπτουν στα φοβικά σύνδρομα των συντηρητικών πολιτών τους. Πρέπει να βρούμε κοινή γλώσσα στην Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε πολλά και στο εσωτερικό. Εμείς καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 10 ξεκάθαρες και μελετημένες προτάσεις. Μια εθνική πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Ας τις συζητήσουμε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις γιατί ο χρόνος της Ελλάδας και σε αυτό το θέμα τελειώνει.