2 Μαρτίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Να φέρουν τη συμφωνία στη Βουλή

Ποτάμι

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, o επικεφαλής του Κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση

Σταύρος Θεοδωράκης: Ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος μαζί και τα στελέχη για τις επαφές που είχα στο εξωτερικό. Για τα συμπεράσματα απ’ αυτές τις πολλές συναντήσεις. Υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα στην Ευρώπη· το βλέπουμε και στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Άλλα όλα αυτά νομίζω θα έχω τη δυνατότητα να τα πω και με τον Πρωθυπουργό, γιατί έχω ζητήσει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κι ελπίζω τις επόμενες ημέρες να τον δω και να του τα πω. Ας το πω πρώτα σ’ αυτόν και μετά στην κοινή γνώμη και στους δημοσιογράφους.

Έχει οριστεί κάποιο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν έχει οριστεί αλλά φαντάζομαι θα οριστεί· είναι το πρόγραμμά του πολύ βεβαρημένο. Θα περιμένουμε… Υπάρχει βέβαια, ένα επίσης ανησυχητικό μήνυμα αυτή τη φορά στο εσωτερικό. Είναι αυτή η απόφαση 55 «ναι» στις αποφάσεις του Τσίπρα, 45 «όχι» στις αποφάσεις του Τσίπρα, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε, αυτός ο διχασμός να μην επικρατήσει και στην κυβέρνηση. Αν και υπάρχουν σημάδια ότι υπουργοί της κυβέρνησης συμπεριφέρονται περισσότερο ως αρχηγοί συνιστωσών, παρά ως υπουργοί μιας εθνικής κυβέρνησης. Και βλέπουμε ότι από τη μία μιλούν για έκτακτους φόρους, για έκτακτες εισφορές, δηλαδή κάτι που έχουμε καταδικάσει όλοι στο παρελθόν και δεν θέλουμε να ξαναγίνει κι απ’ την άλλη βολεύουν φίλους και ημετέρους. Δηλαδή δίνουν κάποιες αυξήσεις σε συνδικαλιστές που πιέζουν και σε κάποιους άλλους που τους βοήθησαν, λένε ότι θα τους ξαναπάρουν στο Δημόσιο. Νομίζω ότι αυτή είναι μία λάθος πορεία κι είναι ένα λάθος μήνυμα και στο εξωτερικό.

Τα νομοσχέδια, το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται από Τετάρτη, θα τα στηρίξετε;

Σταύρος Θεοδωράκης: Εμείς θα βλέπουμε και θα αποφασίζουμε. Αν τα πράγματα βοηθούν τη χώρα να πηγαίνει μπροστά θα στηρίζουμε. Όποιος και να φέρνει την πρόταση. Αυτό θα κάναμε αν ήταν και η ΝΔ και οποιοσδήποτε. Δεν έχουμε τέτοια ταμπού. Ο κόσμος θέλει αποφάσεις. Θέλει σημαντικές αποφάσεις. Εάν λοιπόν έχουν διάθεση να φέρουν κάτι σημαντικό, να το δούμε, να το κρίνουμε. Θα έπρεπε -με ρωτήσατε για τη συμφωνία- ξέρετε αυτό με ρώτησαν οι γερμανοί δημοσιογράφοι, όταν βγήκα από τη συνάντηση με τον αντικαγκελάριο, μου είπαν «σε λίγο η Γερμανία θα ψηφίσει για τη νέα βοήθεια, για τη νέα συμφωνία, τέλος πάντων, στη χώρα σας. Οι έλληνες βουλευτές θα ψηφίσετε;». Και δεν μπορούσα παρά να του πω ότι, ναι, θα πρέπει να έρθει η συμφωνία να την ψηφίσουμε. Επιμένω λοιπόν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να τοποθετηθούν οι βουλευτές, αυτοί που έχουν αντίρρηση να το πουν, να καταλάβουμε τι αντιρρήσεις έχουν και να πάμε παραπέρα.

Πριν από λίγο υπήρξε επίσημο έγγραφο από το Μαξίμου ότι δεν θα έρθει στη Βουλή, ότι θα έρθει μόνο ως ανακοίνωση και ότι δεν έχουν δικαίωμα οι βουλευτές να μιλήσουν επ' αυτού.

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι λάθος τους, να μην φοβούνται. Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για ένα άλλο κοινοβούλιο για δημοκρατικές διαδικασίες, για τη δυνατότητα να μιλάμε και να αποφασίζουμε μέσα στη Βουλή. Εμείς λοιπόν λέμε να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχετε γνώση κ. πρόεδρε αν πιέζει ο κ. Ντράγκι να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή; Γιατί κυκλοφορούν κάποιες τέτοιες ειδήσεις ότι το θέτει και ως προϋπόθεση για να ξεμπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποιες διαδικασίες...

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση. Ευχαριστώ.