19 Σεπ, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των συντεχνιών και των συμφερόντων

Ποτάμι

«Οι χαμένοι των μνημονίων είναι εδώ και απαιτούν λύσεις. Να δημιουργήσουμε δουλειές. Είναι η πρώτη μεγάλη υποχρέωσή μας. Και οι δουλειές θέλουν σχέδιο, δεν θέλουν συνθήματα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για τη σημασία μιας «σοβαρής κυβέρνησης με κύρος στην Ευρώπη», η οποία θα επιτρέψει στους εταίρους μας να δεχθούν τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να ανασάνει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επεσήμανε ότι το για να μετριαστούν οι συνέπειες του Μνημονίου χρειάζονται «μεταρρυθμίσεις και αλλαγές υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των συντεχνιών, των κολλητών και των συμφερόντων. Η χώρα έχασε και χάνει πολύτιμο χρόνο. Η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο και η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Έλεγε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και εννοούσε κομματικές προαγωγές».

Τι αναμένετε από την κάλπη της Κυριακής;
Να μιλήσει η λογική. ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ, τους πληρώσαμε ακριβά. Αναμένω λοιπόν να τους το πει δυνατά ο ελληνικός λαός: «Σας πληρώσαμε ακριβά – Τώρα Ποτάμι». Να μην τους επιβραβεύσει με την ψήφο του. Να μη γυρίσουμε πίσω στα αποτυχημένα σχήματα. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να βγούμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της κομματοκρατίας. Να κυβερνούν οι επαΐοντες και όχι οι κομματικοί υπάλληλοι ή οι επαγγελματίες της πολιτικής. Μπορούμε; Εμείς λέμε ναι! Αν το Ποτάμι πάρει ένα 10%, θα γίνουμε γέφυρα για να βγουν μπροστά οι ικανοί. Μόνο έτσι θα σηκώσει κεφάλι η πραγματική Ελλάδα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν και όχι οι κηφήνες των κομμάτων.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τι θα πράξει το κόμμα σας; Τι κυβερνητικές συνεργασίες προβλέπετε και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχετε σε αυτές;
Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία. Όχι πια εκλογές. Σταθερότητα και δουλειά. Και σε αυτό να συμφωνήσουμε όλοι ανεξαρτήτως αν θα μετέχουμε ή δε θα μετέχουμε στην κυβέρνηση. Να πάψει ο ένας να πυροβολεί τον άλλο. Να έχουμε αντιπαραθέσεις, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα στις λύσεις. Να μαλώνουμε για τις λύσεις, όχι για το παρελθόν. Οι χαμένοι των μνημονίων είναι εδώ και απαιτούν λύσεις. Να δημιουργήσουμε δουλειές. Είναι η πρώτη μεγάλη υποχρέωση μας. Και οι δουλειές θέλουν σχέδιο, δε θέλουν συνθήματα. «Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσείς τα ίδια παραμύθια» που λέει και ο ποιητής. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα παραμύθια και ας δώσουμε λύσεις.

Υπάρχουν περιθώρια για «παράλληλο πρόγραμμα» μέσα στο μνημόνιο, για να μετριαστούν οι συνέπειές του; Και περιθώρια ελιγμών στη διπλή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει για την αξιολόγηση και την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα;
Το παράλληλο πρόγραμμα είναι ένα: Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των συντεχνιών, των κολλητών και των συμφερόντων. Η χώρα έχασε και χάνει πολύτιμο χρόνο. Η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο και η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Έλεγε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και εννοούσε κομματικές προαγωγές. Θα θυμάστε την απάντηση του κ.Τσίπρα όταν τον ρώτησα στην Βουλή γιατί στις θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση τοποθετούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Μα αυτό έκαναν και οι προηγούμενοι». Αυτό όντως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Γι΄αυτό εμείς λέμε: Κάντε άκρη τους προηγούμενους και δώστε δύναμη στο Ποτάμι για να βρεθούν στις θέσεις κλειδιά οι ικανοί και όχι οι κομματικοί. Αν έχουμε μια σοβαρή κυβέρνηση με κύρος στην Ευρώπη, τότε ναι, οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν αλλαγές. Αν έχουμε ξανά τους παλιούς οι Ευρωπαίοι θα μας γυρίσουν την πλάτη.