30 Απριλίου, 2014

7 εκ. ευρώ θα στερηθεί η κοινωνία για να κάνουν προεκλογικό αγώνα τα παλιά κόμματα

Ποτάμι

Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε τη Μέρκελ ούτε την παγκόσμια επανάσταση. Πρέπει να αλλάξουμε τώρα τη χώρα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=dvBPCm25z4I5KxFn5IBtu8

https://www.youtube.com/watch?v=dvBPCm25z4IOCm-XGB84RQ

https://www.youtube.com/watch?v=dvBPCm25z4Ity2h-Q7FmjE

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο του Ποταμιού. Κύριε Σταύρο Θεοδωράκη, καλώς ήρθατε. Δεν θα σου μιλήσω στον πληθυντικό. Ούτως ή άλλως ο Σταύρος είναι και χρόνια στο επάγγελμα και φίλος, αλλά είναι γνωστό ότι θέλει να τον αποκαλούμε με το μικρό, τι αλλαγές είναι αυτές στα ήθη τα πολιτικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να τρέξουμε λίγο; Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε λίγο όλους αυτούς τους τύπους, αυτό τον επίπλαστο συντηρητισμό; Οι πολιτικοί ξέρεις ήθελαν να παίρνουν κύρος μόνο από το μέγεθος του αυτοκινήτου, από το πόσους ανθρώπους συνοδεύουν τ’ αυτοκίνητο. Λοιπόν νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα πιο απλά και πιο φθηνά.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Βασικό και αυτό θα το δούμε πως. Έχεις αλλάξει καθόλου από τότε που έγινες πρόεδρος κόμματος; Δηλαδή το σακίδιο το έχεις μαζί σου συνέχεια…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ το έχω το σακίδιο, απλώς μεγαλώνει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Βλέπω ότι γίνεται βαρύ και δεν είναι δερμάτινο όπως το είχα δει σε κάποιες φωτογραφίες είναι το γνωστό σακίδιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είχα ποτέ δερμάτινο σακίδιο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν έχεις αλλάξει, είσαι ο ίδιος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυκλοφορούν και πλαστά σακίδια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είσαι ο ίδιος δεν έχεις αλλάξει καθόλου. Έχεις απογοητευθεί καθόλου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι καθόλου. Ίσα – ίσα που όταν πηγαίνω γιατί πηγαίνω πολύ κοντά στον κόσμο, ακόμα και όταν νιώθω μια κούραση από το ξενύχτι της προηγούμενης μέρας, γιατί δουλεύουμε με διάφορα χαρτιά διάφορα προγράμματα, μερικές αγκαλιές και μερικά χαμόγελα του κόσμου είναι αρκετά για να σε κάνουν να νιώσεις ότι, καλά έκανα και έκανα αυτή την προσπάθεια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τώρα όταν βλέπεις αυτές τις εικόνες, δεν μεγαλώνει λίγο το βάρος στους ώμους; Δηλαδή τι θα καταφέρεις να κάνεις εσύ, να πεις δηλαδή στους ανθρώπους αυτούς ότι θα φέρεις ως διαφορετικό; Θα φέρεις ως καινούργιο. Πώς θα καταφέρεις να μαλακώσεις την δική τους αγωνία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι πάντα έτσι γινόταν στην Ελλάδα πάντως. Δηλαδή οι αριθμοί ευημερούσαν και οι άνθρωποι υπέφεραν και όσο πιο μακριά ήταν από τα κέντρα εξουσίας και τα κομματικά κέντρα υπέφεραν και πιο πολύ. Και απλώς τώρα έχουμε τη δυνατότητα να το δείχνουμε. Είναι οι κάμερες παντού. Είναι το μεγάλο ψέμα της πολιτικής, ξέρεις ν’ ανακοινώνει ένας υπουργός ευημερία και κάποιος να στριμώχνεται για ένα μαρούλι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι η μεγάλη αντίθεση αυτή πραγματικά. Αλλά μπορεί ν’ αλλάξει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί ν’ αλλάξει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και υπάρχει όραμα για το πού μπορεί να πάει η χώρα έτσι ώστε να υπάρχουν και βελτιώσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί ν’ αλλάξει. Η άμεση προτεραιότητα στην Ελλάδα, αλλά νομίζω και σ’ όλη την Ευρώπη είναι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι δηλαδή οι άνθρωποι της ανεργίας και οι άνθρωποι που δεν έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτά είναι τα δυο προβλήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Είναι τα πρώτα πράγματα που είπα όταν πήγα στις Βρυξέλες, συνάντησα τον φιλελεύθερο, τον σοσιαλιστή, τους Πράσινους, συμφωνήσαμε, αλλά δεν είναι μόνο τα λόγια, νομίζω ότι αυτή τη φορά το έχουν συνειδητοποιήσει και αυτοί λίγο παραπάνω. Ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να κρίνεται από τα μεγέθη που ανακοινώνουν οι τράπεζες. Η Ευρώπη κρίνεται από τη ζωή στις γειτονιές. Και αν θέλεις από τις γειτονιές στις λαϊκές συνοικίες. Το είπα, το ξαναείπα και εμείς έχουμε πει δυο τρία πράγματα τα οποία απαιτούμε από την Ευρώπη για να γίνει δίκαιη. Έχουμε θέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας. Το χλεύασαν κάποιοι, δεν το έχουμε θέσει μόνο εμείς. Και ο Μοσχοβισί στη Γαλλία ο Πρωθυπουργός το είχε θέσει απαιτητικά. Και νομίζω ότι πρέπει και εμείς να το θέσουμε απαιτητικά. Όταν λέω «εμείς» δεν εννοώ τον Σταύρο, εννοώ όλα τα κόμματα, ευρωπαϊκό – ταμείο ανεργίας.

Ο άνεργος της Ευρώπης είναι ο άνεργος της Ευρώπης, δεν είναι ο άνεργος στον Κολωνό. Και επίσης ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες της Ευρώπης από ένα σημείο και μετά. Και από εκεί και πέρα να δούμε τι θα κάνουμε με τον πλούτο, αλλά να νοιαστούμε πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην φτώχια ή στο όριο της φτώχιας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχω την εντύπωση όμως ότι ο κ. Σαμαράς ότι βγαίνει από αριστερά, διότι πρώτος βγήκε και είπε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα το θεσπίζει κιόλας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εμείς του θυμίσαμε του κ. Σαμαρά στο πρώτο κείμενο που είχε τίτλο «ξεκινάμε», ότι η πρώτη προτεραιότητα εάν μιλάμε για πλεόνασμα είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το θεσπίζει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εντάξει το θεσπίζει, έπρεπε να το έχει θεσπίσει και μπορούσαμε να το έχουμε θεσπίσει γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια από τον Οκτώβριο, από τον Νοέμβριο. Ξέρεις υπάρχει μια καθυστέρηση στο πολιτικό σύστημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σου αφαιρεί όμως αυτό και επιχείρημα και ψηφοφόρους όταν ο άλλος θα το πάρει το εγγυημένο εισόδημα από τον κ. Σαμαρά γιατί να ψηφίσει Σταύρο Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ είμαι υπέρ της διόρθωσης του τώρα. Δηλαδή αν ο Σαμαράς κάνει κάποια πράγματα απ’ αυτά που έχουμε πει και διορθώνουν τα πράγματα τώρα, εμείς λέμε κάντε τα, δεν είμαστε απ’ αυτούς που λένε, μη τα κάνεις για να έρθουμε εμείς κάποια στιγμή να τα κάνουμε και να εισπράξουμε εμείς το χειροκρότημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αναφέρεσαι φαντάζομαι και στις αλλαγές τις συνταγματικές. Την συνταγματική αναθεώρηση την οποία ακούσαμε πολύ πρόσφατα. Δηλαδή ήταν το ατού σου αυτό, ήταν το ατού στο Ποτάμι το μικρότερο κράτος, οι 200 βουλευτές, το μάζεμα…ήρθε και σου έριξε, σε άδειασε πλήρως, εμείς θα το κάνουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι και θα σου πω γιατί. Ή δεν έχουν διαβάσει το σύνταγμα, ή για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν. Οι διακόσιοι βουλευτές μπορούν να γίνουν τώρα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν μπορούν να γίνουν τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τώρα μπορούν να γίνουν μόνο με νόμο. Το σύνταγμα επιτρέπει να έχουμε διακόσιους βουλευτές δεν χρειάζεται αναθεώρηση του συντάγματος.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αναφέρεσαι μόνο στους 200 βουλευτές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω σ’ αυτό το συγκεκριμένο. Άρα γιατί γίνεται η κουβέντα; Εάν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα βρει με τα καλοπληρωμένα στελέχη της ας κάνει μια κουβέντα και ας ανακοινώσει αύριο ότι περνάει ένα νόμο, αν θέλει μετά τις ευρωεκλογές για να μην υπάρξει μια πολιτική αναταραχή τώρα για βουλή των 200 βουλευτών. Εμείς αυτό έχουμε πει.

Όταν βγήκαμε είπαμε ότι, δεν μπορεί ο κόσμος να υποφέρει και το πολιτικό σύστημα να είναι το πιο σπάταλο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Δεύτερον. Ο περιορισμός στα έξοδα των κομμάτων, στα έξοδα του πολιτικού συστήματος γιατί θέλει αναθεώρηση του συντάγματος; Γιατί δεν γίνεται σήμερα; Γιατί προχθές, το είδες το μονόστηλο ότι συμφώνησε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσουν πέντε εκατομμύρια στα κόμματα; 4,2 το έχω εδώ για να μην τους αδικήσω, να σας πω το ποσό πώς είναι. 4, 2 εκατομμύρια ευρώ θα μοιράσουν αυτή τη στιγμή στα κόμματα για την προεκλογική τους μάχη.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορούν να λειτουργήσουν τα κόμματα αλλιώς χωρίς χρήματα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς πώς λειτουργούμε;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό ήθελα να σε ρωτήσω, πώς λειτουργείτε εσείς; Εσύ δεν είσαι – θα χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς που σου έχουν αποδοθεί – «τσιράκι των συμφερόντων, δεν πληρώνεσαι από μεγάλα συμφέροντα; Αυτό λένε ότι είσαι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θ’ απαντήσω στο ερώτημα εάν είμαι ελέφαντας. Αυτό θ’ αποδειχθεί στην πράξη. Αλλά μπορώ ν’ απαντήσω σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Ας πάρει κάποιος την ζωή μας, την ζωή του Ποταμιού αυτό τον μήνα και τον προηγούμενο. Εμείς τα δημοσιοποιούμε τα στοιχεία. Ας πάρει και ας δει τα έξοδά μας. Εμείς θα κάνουμε προεκλογικό αγώνα μέχρι τις εκλογές υπολόγιζα γύρω στα εκατό χιλιάρικα, μπορεί να φθάσουν γύρω στα εκατόν είκοσι, έχουμε μια απόκλιση συν είκοσι τοις εκατό.

Ρωτώ λοιπόν, τα 4, 2 εκατομμύρια που θα μοιραστούν τα κόμματα για προεκλογικές δαπάνες τι είναι; Πού θα πάνε; Να μας το πουν. Δηλαδή γιατί ένα κόμμα χρειάζεται ενάμιση εκατομμύριο; Όταν το Ποτάμι που δεν έχει καμιά υποδομή, δεν είχε καν ένα τηλέφωνο, δεν είχε ένα κεραμίδι. Φτιάξαμε ένα γραφείο, πήραμε τηλέφωνα και πήραμε και συνδέσεις internet και μερικούς υπολογιστές και δουλεύουμε και παρ’ όλα αυτά τα έξοδά μας δεν έχουν ξεπεράσει τις εκατό χιλιάδες. Πού τα θέλουν τα κόμματα τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είστε ένα μικρό κόμμα, είναι ο αντίλογος, που δεν κατεβαίνει καν στις Δημοτικές Εκλογές, που δεν έχει οργανωμένη παρουσία σ’ ολόκληρη την χώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άλλο αυτό. Συγνώμη, τα λεφτά τα οκτώ συνολικά εκατομμύρια γιατί θα πάρουν και κάποια λεφτά μετά τις ευρωεκλογές, θα πάρουν άλλα 2,8 αν θυμάμαι καλά μετά τις ευρωεκλογές. Αυτά τα λεφτά τα δίνει το κράτος, τα δίνει δηλαδή ο έλληνας πολίτης, αυτός ο πολίτης που δείχνατε πριν, αυτός τα πληρώνει, αυτός που κυνηγάει τα μαρούλια, γιατί τα λεφτά δεν πέφτουν από καμιά λεφτουδιά, είναι από τα κρατικά ταμεία, κάποιος τα στερείται.

Το κόμμα λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να δώσουν αυτή τη στιγμή στους εαυτούς τους και στ’ άλλα μικρότερα κόμματα όχι στο Ποτάμι βέβαια και να μας δίνανε δεν τα θέλαμε αυτή τη στιγμή…

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ενώ αργότερα; Αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα πάρεις αργότερα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Αυτά τα λεφτά; Ποτέ. Ότι τα κόμματα πρέπει να παίρνουν μια ελάχιστη επιχορήγηση από το κράτος, πρέπει να παίρνουν. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να συνεχίζει έξι φορές από τον μέσο όρο του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έχει υποστεί το κονδύλι αυτό τεράστιες περικοπές βεβαίως Σταύρο έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν στον πρώτο χρόνο της κρίσης, ήταν απίστευτα τα λεφτά. Ακόμα και τώρα είναι απίστευτα τα λεφτά. Αυτά τα δέκα εκατομμύρια που ακούμε, τα είκοσι εκατομμύρια, είναι πολλά λεφτά παιδιά. Και πού σπαταλούνται; Στους κολαούζους της πολιτικής. Αυτούς θρέφουν.

Παρακολουθείστε και θέλουν να το κάνουν κάποιοι δημοσιογράφοι που γράφουν το παραμικρό σχόλιο για το Ποτάμι, μια περιοδεία δική μου και μια περιοδεία οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού. Εγώ θα πάω είτε με το τρένο, είτε με το λεωφορείο, είτε με αεροπλάνο σε κάποια μέρη που είναι μακρινά και πρέπει να γυρίσω αμέσως πίσω και αυτό είναι όλο. Ούτε λιμουζίνες, ούτε δέκα άνθρωποι από μακιγιέρ μέχρι κειμενογράφους, ούτε ασφαλίτες βέβαια.

Θέλω να πω ότι υπάρχει μια σπατάλη. Το πολιτικό σύστημα έχει μάθει να λέει στον κόσμο, σφίξε το ζωνάρι δεν υπάρχουν λεφτά. Αλλά το ίδιο δεν σφίγγει το ζωνάρι και εγώ είμαι απόλυτος ότι πρέπει η βουλή, αν το θέλει, όχι να περιμένει την αναθεώρηση του συντάγματος, από τώρα να περιορίσει τις δαπάνες τις πολιτικές, τις δαπάνες του κομματικού συστήματος…

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πόσα είναι; Δηλαδή μέσα στο χρόνο πόσα θα πάρουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω. Σε μια δεκαετία τα κόμματα πήραν ένα δις. Δηλαδή πήραν πεντακόσια πενήντα περίπου εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία και περίπου τριακόσια εκατομμύρια από δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν έχουν να δώσουν λεφτά στον κόσμο, τριακόσια εκατομμύρια στα κόμματα έχουν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Στα παλιά τα χρόνια. Τώρα έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις τους, έχουν κατεβάσει, έχουν συμπυκνώσει κατά πολύ το ποσό που λαμβάνουν ως επιχορήγηση, δραματικά πολύ, άρα το όφελος εάν αύριο το πρωί το μηδενίσουμε θα υπάρχει…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το δραματικά πολύ, σου είπα κάτι συγκεκριμένο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξέρεις πού θέλω να το φθάσω; Θέλω να το φθάσω στην κατηγορία που εκτοξεύουν κάποιοι απέναντί σου ότι τα βάζεις με το πολιτικό σύστημα για να γίνεσαι αρεστός στον κόσμο που σε ακούει, ενώ το ποσό δεν φαίνεται τρομερό…άρα λοιπόν σ’ αρέσει να χαϊδεύεις αυτιά, άρα λοιπόν είσαι λαϊκιστής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το εάν είμαι λαϊκιστής είναι απ’ αυτά που λέω από το σύνολο του προγράμματός μου. Εγώ από την πρώτη στιγμή βγήκα και είπα δυσάρεστα πράγματα για τον κόσμο. Θα μπορούσα να πατήσω σ’ αυτή την αγωνία του κόσμου…

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποιο είναι το πιο δυσάρεστο πράγμα που είπες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολλά πράγματα. Όταν μίλησα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάσκει έτσι όταν ακούει για αξιολόγηση και είπα υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο, όταν είπαμε για μη κρατικά πανεπιστήμια, όταν είπα για χωρισμό κράτους – εκκλησίας, αυτά είναι τα πράγματα που δεν τολμάει κανένα κόμμα σήμερα να τα πει. Και αν το ρωτήσεις σου λέει, είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάποτε. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε πολλά δυσάρεστα πράγματα, αλλά επειδή μου λες δεν είναι δραματικά τα ποσά.

Επίτρεψέ μου, τα επτά εκατομμύρια αυτή τη στιγμή που παίρνουν τα κόμματα συνολικά για να κάνουν προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές είναι πολλά ή όχι σ’ αυτή την Ελλάδα; Πού πάνε; Είναι ένα πολύ απλό ερώτημα. Πού θα πάνε αυτά τα επτά εκατομμύρια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Σε διακόπτω για να ξαναγυρίσουμε στον Κολωνό, στην διανομή των δωρεάν τροφίμων στο σημείο που στήνεται η λαϊκή αγορά παλαιότερα του Κολωνού, η Βάλια Σκούρα είναι εκεί και είδε τα όσα συνέβησαν λίγο νωρίτερα, καθώς μέσα στο κόσμο προσπάθησαν να μοιράσουν προεκλογικό υλικό από το ΣΥΡΙΖΑ και δέχθηκαν επίθεση;

Β. ΣΚΟΥΡΑ: Έτσι είναι Πόπη, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι που ήρθαμε εδώ που μοίραζαν προεκλογικό υλικό για τις περιφερειακές εκλογές για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν επίθεση όπως είπαν, από κάποιους παραγωγούς. Καταγράψαμε και το πλάνο που βλέπουμε όντως τον κύριο που μοίραζε το υλικό με ματωμένη μύτη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν δέχθηκαν επίθεση από παραγωγούς, τους χαρακτήριζαν φουσκωτούς μαυροφορεμένους που δεν τους έχουν δει σε λαϊκή αγορά, ήταν άνθρωποι που βρίσκονταν μπροστά στους πάγκους μοίραζαν τρόφιμα, υπήρξε αυτή η ένταση. Οι παραγωγοί τους είπαν ότι εδώ δεν πρέπει να καπηλεύεστε αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να βοηθήσουμε τον κόσμο, δεν έχει να κάνει με κάτι κομματικό, ή προεκλογικό, δεν έχει να κάνει καθόλου μ’ αυτό το κομμάτι και υπήρξε αυτή η ένταση η οποία τώρα έχει ηρεμήσει, ενώ συνεχίζουν να μοιράζουν οι παραγωγοί τα τελευταία υπολείμματα από τα τρόφιμα που δίνονται μέσω των δυο φορτηγών που έφεραν και τα τελευταία μαρούλια. Και πλέον σιγά – σιγά ο κόσμος αρχίζει ν’ απομακρύνεται δεν υπάρχουν πια τρόφιμα εδώ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξαναγυρνάμε στην κουβέντα μας με τον Σταύρο Θεοδωράκη, από το Ποτάμι, ο Πρόεδρος του νέου αυτού κόμματος που μπήκε στις ζωές όλων μας και για κάποιους λειτούργησε και ως μας παρέσυρε το ποτάμι θα ήθελα να σου πω. Μήπως τελικώς όμως έρχεται να σας βάλει τρικλοποδιά ο κ. Σαμαράς με τις τελευταίες του αποφάσεις; Και τι σκοπεύεις να κάνεις αν αυτά που λέει, τα κάνει πράξη. Σου αφαιρέσει δηλαδή πολλούς άσους που κρύβεις στο μανίκι σου.

Μιλάει και αυτός για θεσμικές αλλαγές πάνω στις οποίες είχες στηρίξει την πολιτική του κόμματός σου και το εφαρμόσει πρώτος το πρόγραμμα τι θα κάνεις εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίταξε, για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν υπάρχει παρθενογένεση στο πολιτικό σύστημα. Και αυτά που είπαμε εμείς κάπου αλλού τα βρήκαμε. Δηλαδή εννοώ αναζητήσαμε σύγχρονες λύσεις στην Ευρώπη, αναζητήσαμε σύγχρονες λύσεις από ανθρώπους που έχουν ειπωθεί στην Ελλάδα, τα μαζέψαμε και είπαμε, αυτό είναι το πακέτο μας. Το βασικό στην πολιτική είναι, πρώτον να έχεις τη δυνατότητα ν’ ακούς τον κόσμο, ν’ ακούς τους επαΐοντες και να συνθέτεις αυτές τις λύσεις.

Αυτή η δυνατότητα η δική μας υπάρχει και δεν εξαρτάται από κανέναν κύριο Σαμαρά, ή από κανέναν κύριο Τσίπρα. Και επίσης νομίζω ότι η δική μας πρόταση είναι πιο πιστευτή στον κόσμο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχουμε παρελθόν πολιτικό. Γιατί ξέρουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν λερώσει λίγο τα χέρια τους σ’ αυτή την υπόθεση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι αλλά βγαίνει ο Σαμαράς και λέει, θα κάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Το πετύχανε. Θα βγούμε στις αγορές. Βγήκανε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να το κάνει και όχι μόνο να το κάνει, να το χαρούμε. Δηλαδή εγώ δεν θέλω να μεμψιμοιρώ. Υπάρχουν πράγματα που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι θα είχε πετύχει πολύ περισσότερα πράγματα αν είχε σκεφθεί λίγο διαφορετικά και αν κυρίως δεν υπήρχε ένας αδηφάγος κομματικός μηχανισμός από πίσω, με ακροδεξιές αποκλίσεις πάρα πολλές φορές που δεν φρόντιζε να καλύπτει πρώτα τις δικές τους ανάγκες και μετά τις δημόσιες ανάγκες. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι, ότι τα κόμματα και μιλώ επίτρεψέ μου για όλα τα κόμματα τα παλιά, έχουν ταυτίσει το δημόσιο συμφέρον με το δικό τους συμφέρον.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Ακόμα και τώρα σ’ αυτή τη στιγμή της κρίσης, αν τους ακούσεις, όλοι θα σου πουν, εγώ έχω τη λύση, εγώ μπορώ να το κάνω, έχω τους ανθρώπους. Τώρα πόσο έχουν τους ανθρώπους το βλέπουμε, όπως το βλέπουμε όταν δεν μπορούν να φτιάξουν ένα ευρωψηφοδέλτιο της προκοπής, αλλά ας μη το συζητήσουμε αυτό.

Εμάς η διαφορά μας ποια είναι; Ότι εμείς λέμε ότι έχουμε αρχές, έχουμε ήθος, έχουμε κάποιους στόχους και σας λέμε, ελάτε να φτιάξουμε μαζί ένα πρόγραμμα και θα το κάνουμε πολύ συγκεκριμένο μετά τις ευρωεκλογές, για να κυβερνήσουμε μαζί την χώρα.

Όταν λέω να κυβερνήσουμε την χώρα δεν λέω να μοιράσουμε τα υπουργεία που δεν μας ενδιαφέρουν. Εννοώ να κάνουμε ένα σχέδιο αρχών αλλά κυρίως ένα σχέδιο λύσεων. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέλει 20 λύσεις, σε 20 κεφαλαιώδη ζητήματα για να πάει μπροστά. Να κάνουμε αυτά τα είκοσι πράγματα και μετά να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς θα γίνει αυτό τώρα για κάντο λίγο πιο σαφές, θα γίνει με σένα πρωθυπουργό; Θα γίνει με τον Σαμαρά πρωθυπουργό και εσένα να τον στηρίζεις στη θέση του ΠΑΣΟΚ; Θα γίνει σε συνεργασία δική σου με τον Τσίπρα; Πώς όλο αυτό θα γίνει πράξη;

Μιλάς για ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας, το οποίο οι πιθανότητες να συγκροτηθεί με τις διαφορετικές αντιλήψεις και τις ιδεολογίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι μετρημένες, αλλά πες μου λίγο πώς το οραματίζεσαι; Πώς πρακτικά θα βγει κάτι τέτοιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω. Δεν είναι δύσκολο να γίνει.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να σε πάω σε σενάριο πραγματικό; Γίνονται εκλογές τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εθνικές εκλογές;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εθνικές εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, πρέπει πρώτα για να μην μεγαλοπιανόμαστε, να δούμε τι θα κάνουμε εμείς στις ευρωεκλογές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ας πούμε ότι πάτε πολύ καλά στις ευρωεκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί εάν ο κόσμος μας πει, ότι ωραία παιδιά αυτά, αλλά εμείς δεν σας θέλουμε, τελειώνει η ιστορία εδώ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάμε στο θετικό σενάριο, ούτως ή άλλως εθνικές εκλογές. Εδώ μιλάμε για λύσεις στην εθνική οικονομία, μιλάμε για λύσεις και για διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, για αλλαγές στη βουλή μέσα είναι εθνικά θέματα αυτά, δεν είναι θέματα ευρωβουλής.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά δεν προέχουν. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ελάφρυνση κάποιου κόσμου και είναι η ανασύνταξη της αγοράς. Δηλαδή η Ελλάδα έχει μια λύση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ενδεχομένως όσο χρόνο μιλάμε εμείς, να έχει εξαγγείλει ελάφρυνση του κόσμου με μείωση φορολογικών συντελεστών στο μεσοπρόθεσμο αυτό. Μπορεί να σε έχει προλάβει δηλαδή ο Σαμαράς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ο κόσμος δεν ακούει τα προεκλογικά τερτίπια. Αυτά είναι λίγο προεκλογικά κόλπα. Και ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι ν’ απαγορεύσουμε τις προεκλογικές παροχές. Εμείς το πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είσαι κατά του μερίσματος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είμαι κατά των προεκλογικών παροχών. Δηλαδή τι εννοώ; Έχεις δει τι γίνεται στην Αθήνα τώρα; Έχεις δει. Όλα τα πεζοδρόμια τα φτιάχνουν, ξαφνικά η Αθήνα, η Κηφισιά, όλες οι πόλεις αποκτούν καινούργια πεζοδρόμια και καινούργιους φανοστάτες. Τι πιστεύεις εσύ δηλαδή ότι είχαν κάνει κανένα προγραμματισμό, ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2014 θα ξαναφτιάξουμε τις πόλεις μας; Όχι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, αλλά δεν πιστεύεις ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει πια αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ένα προεκλογικό κόλπο, γι’ αυτό λέω, επειδή το καταλαβαίνει ο κόσμος λοιπόν και επειδή τον κόσμο δεν τον νοιάζεσαι είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, εμείς λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται προεκλογικά. Το βασικό πρόγραμμα που θέτεις είναι το εξής, εδώ μέχρι σήμερα, μέχρι να εμφανιστεί το Ποτάμι είχαμε δυο κυρίως προτάσεις. Η μια πρόταση είναι, ότι παιδιά κάντε υπομονή και κάποια στιγμή θα μας ελεήσει η Μέρκελ, η μια πρόταση. Και η άλλη πρόταση, παιδιά κάντε υπομονή και κάποια στιγμή θα γίνει η παγκόσμια επανάσταση και θα φάτε και εσείς ψωμί.

Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε την Μέρκελ, ούτε την παγκόσμια επανάσταση. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τώρα την χώρα μας. Άρα τι κάνουμε; Στο συγκεκριμένο ερώτημα που με ρωτάς. Πάμε καλά – εσύ το είπες – στις εθνικές εκλογές, υποθετικά. Τα πράγματα θα έχουν καθοριστεί πριν τις εθνικές εκλογές.

Δηλαδή τι εννοώ; Ότι εμείς το σχέδιο για την σωτηρία της χώρας, το εθνικό σχέδιο το συγκροτούμε. Θα το έχουμε έτοιμο πολύ πριν τις εθνικές εκλογές. Και θα βγούμε δημοσίως, όχι στις καμαρίλες, όχι πίσω από τις κάμερες, μπροστά από τις κάμερες και θα πούμε, αυτές είναι οι είκοσι δικές μας προτάσεις. Είναι λάθος; Να το συζητήσουμε. Αλλά αυτές είναι οι είκοσι προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο.

Πάρτε τις κύριε Σαμαρά, πάρτε τις κ. Τσίπρα και συζητήστε δημοσίως μαζί μας σε ποια απ’ αυτά διαφωνείτε. Γιατί πιθανόν, δεν είμαστε αλάθητοι, κάπου να έχουμε κάνει εμείς ένα λάθος. Και ο Τσίπρας να μας πει το σωστό σε ένα πράγμα, ή να μας πει ο Σαμαράς άλλο.

Εάν λοιπόν γίνει αυτός ο διάλογος και αν η κοινωνία υποχρεώσει τα κόμματα να κάνουν αυτό τον διάλογο και να συνταχθεί μια καινούργια χάρτα που θα λέει ότι τα επόμενα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές αυτή η χώρα σε δυο χρόνια θα κάνει αυτές τις είκοσι μεγάλες αλλαγές, αυτό θα είναι το Ποτάμι, αυτή θα είναι η νίκη του κόσμου. Και νομίζω ότι αυτό εγώ μπορώ να το επιβάλω, γιατί ξέρω τους νόμους τους επικοινωνιακούς των άλλων κομμάτων και ξέρω ότι μπροστά σε ένα φανερό δίλημμα στο κόσμο, δεν θα μπορέσουν να κάνουν πίσω.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα έχεις απαντήσεις μέσα στο πρόγραμμα αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως θα έχω απαντήσεις.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το τι θα γίνει στην αρνητική περίπτωση, ξέρεις η ερώτηση η περίφημη που παίζει όλα αυτά τα χρόνια όταν εξαρτάσαι από τους δανειστές σου και όταν έχεις δεσμευθεί έναντι αυτών και μάλιστα με δίκαια που σε έχουν ψιλοδέσει χειροπόδαρα, η ερώτηση είναι και αν δεν το δεχθούν; Αν δεν το δεχθούν την συγκροτημένη έστω πίεση που θα τους ασκήσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα κόμματα;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι οι δανειστές σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι ξένοι; Λοιπόν, πάμε στους ξένους.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς ένα χρέος το οποίο είναι υπέρογκο και το οποίο όλοι λένε ότι δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αν δεν βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουμε οι ξένοι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο. Εκπλάγηκα για την υποδοχή πολιτική που είχε το Ποτάμι στην Ευρώπη. Είναι ένα κόμμα ανύπαρκτο, δεν έχει κατέβει στις εκλογές και ξαφνικά πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλανε να μας δουν οι εκπρόσωποι όλων των ομάδων, θέλανε να συζητήσουν όλοι μαζί μας και περίπου μετά από κάποιες συνομιλίες, όλοι μας λέγανε, επιτέλους, κάποιοι άνθρωποι από την Αθήνα να μιλήσουμε σοβαρά. Είναι λίγο πιστεύεις αυτό;

Δηλαδή πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να καταλάβει ότι ο Έλληνας έχει ξεφύγει από τα αμαρτήματα του παρελθόντος, δεν έχει σκοπό να κυνηγήσει μακρινά οράματα που δεν τον οδηγούν πουθενά και θέλει να τακτοποιήσει τα πράγματα στη χώρα του.

Δηλαδή πιστεύω, γι’ αυτό ακριβώς είπαμε ότι η ρύθμιση του χρέους είναι πολύ σημαντικό θέμα αλλά δεν πρέπει να τεθεί τώρα. Πιστεύω λοιπόν ότι μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα πατάει στα πόδια της, θα είναι λογική, θα είναι προοδευτική, η Ευρώπη θα συνταχθεί μαζί της.

Η Ευρώπη αυτό που φοβάται με την Ελλάδα είναι, ο ξαφνικός της θάνατος, δηλαδή που κάποιοι πολιτικοί λένε, θα φύγω, θα σκίσω, θα πατήσω ένα κουμπί και θα γυρίσουμε στο παρελθόν, αυτό φοβάται.

Άρα εάν βρεθούν άνθρωποι που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Ευρώπη οι οποίοι πηγαίνουν με την λογική ότι ξαναφτιάχνουμε την χώρα μας και είσαστε υποχρεωμένοι να μας βοηθήσετε γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη, θα μας βοηθήσουν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μου λένε ότι αυτό που λέγαμε λοιπόν πριν από λίγο, ότι παρουσιάζουμε το νέο μεσοπρόθεσμο και δεν αποκλείεται ν’ ανακοινώσουν κλίμακες φορολογίας πολιτών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το έκαναν. Μας λέει ο Σπύρος Δημητρέλης ότι αφήνουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα;

Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Πόπη ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας, μάλλον στην ενημέρωση που είχαμε of the record ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών μας ενημέρωσε, επιβεβαίωσε και αυτός αυτό που γράφει η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ότι όταν θα φανεί πώς πηγαίνει ο προϋπολογισμός του 2014 και αν υπερκαλύπτονται οι στόχοι για τα έσοδα, τότε θα επανεξεταστούν φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.

Η ερώτηση αφορούσε το πετρέλαιο θέρμανσης. Μας άφησαν λοιπόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρέμβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης πιθανότατα και εντός του 2014. Όμως η ενημέρωση που είχαμε έχει βγάλει και άλλες ειδήσεις σημαντικές Πόπη.

Να πούμε ότι στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου και ειδικά στα δυο έτη στο 2015 και στο 2016 η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει όπως έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει η ανάγκη λήψης μέτρων αυτή τη στιγμή αλλά δεν θα ληφθούν τώρα.

Τα μέτρα αυτά είναι, 911 εκατομμύρια για το 2015 και 1 δις 927 εκατομμύρια για το 2016. Ο ανώτερος αξιωματούχος που μιλήσαμε του Υπουργείου Οικονομικών μας διαβεβαιώνει όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να ληφθούν μέτρα γιατί αυτή η δημοσιονομική απόκλιση που υπάρχει θα καλυφθεί με τους εξής τρόπους: Θα καλυφθεί με παρεμβάσεις υπέρ της ανάπτυξης της οικονομίας με την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων για το ΕΣΠΑ, με την σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία καθώς οι τράπεζες όπως μας είπαν σταδιακά βγαίνουν στις αγορές. Με την ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα και με την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Γενικά με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και θ’ αποδώσουν. Ωστόσο Πόπη η συζήτηση για το εάν τελικά υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015-2016, θα γίνει με την Τρόικα τον Σεπτέμβριο όπως μας είπε ο ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Δηλαδή θα δούμε πώς πηγαίνει ο προϋπολογισμός μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα συζητήσουμε με την Τρόικα εάν υπάρχει ανάγκη μέτρων το Σεπτέμβριο για το 2015 και αυτά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Τώρα να πούμε και κάποια μεγέθη. Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεκινούν από τα 55,4 δις ευρώ το 2014 και φθάνουν στα 57,4 δις ευρώ το 2018, χωρίς μέτρα μας λένε από το Υπουργείο Οικονομικών με τις παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστεί.

Μένει βέβαια να δούμε εάν θα επαληθευτούν όλα αυτά και έχουμε μια σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών από τα 42,6 δις το 2014 μειώνονται στα 40,9 δις το 2018.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι απαντήσεις σε όσα λέει το ποτάμι. Να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ Σπύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι συγκεκριμένο. Νομίζω ότι υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος τελικά στη χώρα, να διορθώσουμε μερικά πράγματα σήμερα. Όταν λέω σήμερα, εννοώ τις επόμενες μέρες. Εάν οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι ανεβαίνει θα έχουμε και άλλες παροχές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα φοβούνται νομίζεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, φοβούνται ότι ο κόσμος πλέον έχει μια εναλλακτική λύση σοβαρότητας. Αυτό φοβούνται. Δεν φοβούνται το Σταύρο. Φοβούνται ότι ξαφνικά πάνε στις γειτονιές, πάνε σε μέρη που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αλλάξανε, το λέω για κάποιες επαρχίες που πηγαίνω εγώ που λένε κάποιοι, μη πας εκεί γιατί είναι πολύ συντηρητικός ο κόσμος, ή μη πας εκεί γιατί είναι πολύ ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος. Και πάω εγώ εκεί και ο κόσμος έρχεται και συζητάει μαζί μας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι αλλά κάθε φορά που κάποιος βγαίνει απέναντί σου, κάθε φορά που σου κάνει κάποιος μια ερώτηση τον καταγγέλλεις ότι είναι ΣΥΡΙΖέος και ότι έρχεται εκεί επίτηδες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι ποτέ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι εσύ προσωπικά, το κόμμα σου, στελέχη σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποτέ, ποτέ. Αυτό έγινε σε δυο συναντήσεις που ήταν συγκεκριμένο, δεν ήταν φαντασιοπληξία των παιδιών που είναι στο internet. Βγήκαν κάποιοι άνθρωποι στις πρώτες συναντήσεις, κάνανε ερωτήσεις ως απλοί πολίτες και μετά στα face book και στα twitter της περιοχής εκείνης έβγαιναν ότι ο ένας ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος ήταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το παραμύθι όμως σταμάτησε. Σταμάτησε πάρα πολύ γρήγορα και γίνονται πολύ ουσιαστικές συζητήσεις εκεί που πηγαίνουμε. Γιατί κάνουμε και αυτό το καινούργιο το οποίο είναι φοβερό για το πολιτικό σύστημα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν θα έπρεπε να είναι περισσότερος ο κόσμος σ’ αυτές τις συζητήσεις που κάνεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι γιατί; Τα τετρακόσια άτομα;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κάποιοι λένε ότι μαζεύονται λίγοι δεν είναι πολλοί αυτοί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας μαζέψουν τους αντίστοιχους ανθρώπους. Στην Κέρκυρα ήταν μια συνάντηση που έγινε στο πουθενά, εννοώ ξέρεις, σχεδόν όλες τις κάνουμε υπαίθριες, γιατί δεν έχουμε λεφτά να νοικιάζουμε αίθουσες. Στην Κέρκυρα ήταν τετρακόσιοι άνθρωποι. Πότε έχει γίνει πολιτική συγκέντρωση στην Κέρκυρα χωρίς μεταφερόμενους, χωρίς τίποτα, με 400 ανθρώπους οι οποίοι κάθισαν 2,5 ώρες στον αέρα να συζητούν μαζί μας;

Γιατί το βασικό που έχουμε εισάγει σ’ αυτές τις συναντήσεις, θα ξέρεις είναι ότι δεν μιλάμε, δεν κάνω ομιλία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σου κάνουν; Το πού θα βρείτε τα λεφτά δεν είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Μη μας προδώσεις είναι η πιο συχνή.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αυτό είναι παράκληση. Ερώτηση που σου έχουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος είναι λίγο περισσότερο θυμωμένος απ’ ότι το περίμενα με το παλιό σύστημα και προσπαθώ να το κατευνάσω αυτό. Δεν πιστεύω ότι ο θυμός πρέπει να είναι οδηγός μας σ’ αυτή την νέα εποχή. Θυμώσαμε, αγανακτήσαμε, αλλά πρέπει πια ν’ αποφασίσουμε ότι πάμε σε μια δημιουργική πορεία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μακάρι να υπάρχει μια καινούργια ματιά στα πράγματα και είναι και κακό που κάθομαι και τοποθετούμαι και εγώ, αλλά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Από την άλλη μεριά όμως Σταύρο νιώθω ότι μου χαϊδεύεις τ’ αυτιά πάρα πολύ, με πιάνεις στο συναίσθημα, με πιάνεις και λίγο στο φιλότιμο, μου λες και πράγματα που θα ήθελα ν’ ακούσω, μου λες ότι να μωρέ εγώ είμαι το καινούργιο και το καινούργιο είναι πάντα αλλιώς και δεν μου λες πώς θα τα κάνεις όλα αυτά;

Δηλαδή, θα μου μειώσεις την φορολογία που είμαι μέχρι εδώ και δεν μπορώ ν’ αναπνεύσω; Θα μου δώσεις δωρεάν παιδεία για τα παιδιά μου όταν εσύ μου λες ότι πρέπει το κράτος να το μαζέψεις, με τι λεφτά θα συντηρήσεις την παιδεία; Θα μου κάνεις ιδιωτικά τα πανεπιστήμια; Άρα τα παιδιά μου θα βλέπουν με το κιάλι την ανώτερη παιδεία; Θα μου κάνεις την ασφάλεια ιδιωτική και δεν θα ξέρω τι να κάνω όταν αρρωστήσω; Θ’ αφήσεις τα Σκόπια να τα πουν Μακεδονία; Τι θα κάνεις γενικότερα στα μεγάλα θέματα;

Πάμε σ’ ένα διάλειμμα για διαφημίσεις και ερχόμαστε για να πάρουμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Εδώ έχουμε επιστρέψει και έχουμε στο τραπέζι της εκπομπής και βεβαίως ενώπιόν σας τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, από το ΠΟΤΑΜΙ Πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Το liveU.gr πάντα στη διάθεσή σας για να μεταφέρουμε τις δικές σας ερωτήσεις τις οποίες θα δεχτούμε βεβαίως εκεί. Πρέπει να σου πω ότι είναι πολύς ο κόσμος Σταύρο που ρωτά συγκεκριμένα πράγματα, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σε είχα ρωτήσει και πριν ξεκινήσαμε να το συζητάμε τι γίνεται στην περίπτωση των εθνικών πια εκλογών που μπαίνεις στη Βουλή, που σου δίνει ένα καλό ποσοστό ο ελληνικός λαός πείθεται δηλαδή από αυτά που του λες σήμερα και είσαι μπροστά στην περίφημη προσπάθεια που γίνεται για συγκρότηση Κυβέρνησης. Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε στο τέλος δηλαδή όχι στην αρχή.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Στην αρχή. Από εκεί ξεκινούν όλα, ρεαλιστικά μιλώντας. Την επομένη των εκλογών τι κάνεις; Ποιους στηρίζεις; Στηρίζεις τον Σαμαρά που οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν πρώτο Κόμμα; Πηγαίνεις μαζί του; Του δίνεις χείρα βοηθείας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν δίνουμε σε κανέναν χέρι βοηθείας και δεν είμαστε τσόντα του παλιού πολιτικού συστήματος. Δηλαδή αλίμονο αν η φιλοδοξία μας ήταν να δώσουμε πέντε ψήφους στον Σαμαρά ή πέντε ψήφους στον Τσίπρα. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας.

Η φιλοδοξία μας είναι να ανατρέψουμε το παλιό σκηνικό και να φτιάξουμε μαζί με τους πολίτες κάτι καινούργιο. Να γίνει και από τα άλλα Κόμματα συνείδηση ότι ο παλιός δρόμος είναι λάθος και να υπάρξει μια συνεννόηση. Πιστεύω, για να στο πω, στους μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς, πιστεύω δηλαδή ότι η επόμενη Κυβέρνηση που θα κάνει κάτι γι” αυτή τη χώρα, θα είναι μια Κυβέρνηση του 51%.

Δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια σε μια περίοδο κρίσης και δεν το κάνουν πουθενά στην Ευρώπη να είναι ο καθένας κλεισμένος στο κομματάκι του, στο κουβούκλιό του και να λέει «εγώ θα σώσω τη χώρα, εγώ θα σώσω τη χώρα». Δεν γίνεται αυτό. Άρα η δική μας προσπάθεια θα είναι για μια Κυβέρνηση των πολλών, ώστε να γίνει συνείδηση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι τα ψέματα τελειώσανε.

Ούτε το 25 Δεξιά ούτε το 25 Αριστερά θα σώσει την Ελλάδα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός! Κυβέρνηση του 51%;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτά δείχνουν παρελθόν σε μια χώρα που τώρα οι τελευταίες της εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν ότι ζητά ο κόσμος τις συνεργασίες, ζητά ο κόσμος τις συμμαχίες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα αυτό λέω. Κυβέρνηση συνασπισμού του 51%. Μα δεν λέω ότι θα υπάρξει ποτέ …

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό σε ρωτώ λοιπόν κι εγώ σε αυτή την Κυβέρνηση συνασπισμού, σε αυτή την Κυβέρνηση συνεργασιών ποιιο ρόλο θα παίξεις εσύ; Θα στηρίξεις τον κ. Σαμαρά αν είναι πρώτος στην κάλπη όπως τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις που σου δίνουν μεγάλο και διψήφιο ποσοστό έχει πρώτο Κόμμα τη Νέα Δημοκρατία η επόμενη εθνική κάλπη. Τι κάνεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Αρκετές δημοσκοπήσεις είναι και αντίστροφα, δηλαδή δείχνουν πρώτα το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Σαμαρά και μετά εμάς. Εάν μπορούσε κάποιος να με διαβεβαιώσει για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα του έδινα τη λύση στο παζλ. Αυτή τη στιγμή όμως είναι επιπόλαιο να συζητάμε για κάτι, το οποίο είναι τόσο μακρινό και τόσο απροσδιόριστο.

Αλλά σημασία έχει ότι εμείς δεν θα πάμε στη Βουλή προοαποφασισμένοι να μην κάνουμε Κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα πάμε πριν από τις εθνικές εκλογές, θα έχουμε προετοιμάσει το έδαφος μαζί με την κοινωνία για να πάμε να κάνουμε Κυβερνήσεις συνεργασίας, με αυτές τις δυνάμεις αυτών των Κομμάτων που θέλουν να γυρίσουν σελίδα στη χώρα.

Είναι πολύ απλό. Η Γερμανία που είναι μια πανίσχυρη χώρα και οικονομικά πανίσχυρη εννοώ, γιατί προχώρησε σε ένα μεγάλο συνασπισμό, αφού μπορούσε να τα βγάλει πέρα η Μέρκελ μόνη της; Γιατί το έκανε; Γιατί πλέον οι λύσεις στο δυτικό σύστημα και το λέω έτσι γιατί είναι ένα σύστημα που κλονίζεται, ένα σύστημα σε κρίση, απαιτούν συμμαχίες. Συμμαχίες στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και τα άλλα Κόμματα.

Και αντί αυτάρεσκα να κοιτούνται στον καθρέφτη και να λένε «θα κυβερνήσουμε μόνοι μας», ακούω δηλαδή μερικές φορές και τον άκουσα κα προχθές τον Αλέξη Τσίπρα και λέει «θα κυβερνήσω». Με ποιους θα κυβερνήσει; Μπορεί να μου πει κάποιος με ποιους θα κυβερνήσει; Να βρεθεί ένας άνθρωπος να μου πει με ποιους θα κυβερνήσει; Στην καλύτερη εκδοχή οι δημοσκοπήσεις πόσο δίνουν; Πες εσύ, για να μην εκτεθώ εγώ. 25%; Θέλεις 27%;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Το μάξιμουμ 27%;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, παίρνουμε την καλύτερη δημοσκόπηση. Πως θα κυβερνήσει με 27%; Ποιον θα κυβερνήσει με 27% όταν το ΚΚΕ αρνείται, που θα μπορούσε να ήταν σύμμαχος.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν ζητήσει από το ΠΟΤΑΜΙ να τον πλαισιώσει στην Κυβέρνηση αυτή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ ευχαρίστως εάν έχουμε συμφωνήσει σε όλα αυτά που έχω πει. Εάν έχουμε συμφωνήσει στα είκοσι σημεία και αν υπάρχουν άνθρωποι που δημοσίως μας πουν ότι «εμείς σε αυτό συμφωνούμε», αυτός είναι ο μεγάλος σχηματισμός.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Η μεγαλύτερη διαφωνία σου με τον Τσίπρα ποια είναι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι δεν έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό δείχνει εκ των προτέρων ένα γύρισμα της πλάτης, όχι άπλωμα του χεριού για συνεργασία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λάθος. Είναι ένας άνθρωπος καθαρός καταλαβαίνεις τι εννοώ, δεν έχει αναμιχθεί είναι καθαρός.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν έχει βάρος δηλαδή πολιτικό βάρος από το παρελθόν, αυτό εννοείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Αλλά ο κόσμος του είναι το Κόμμα του και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είπα και έμαθα ότι θύμωσε. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος σου, δεν μπορεί να είναι το Κόμμα σου. Δεν μπορεί να είναι οι πέντε άνθρωποι που γνώρισες στο αμφιθέατρο του Κόμματός σου.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό που σου προκύπτει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα φαίνεται.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μισό, τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στον Τσίπρα που λες ότι είναι ο κόσμος του, το Κόμμα του ενώ του αναγνωρίζεις το γεγονός ότι δεν έχει πολιτικά βαρύδια να κουβαλάει μαζί του. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί; Και γιατί δεν αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στον κόσμο; Όσες περιοδείες κάνεις εσύ, άλλες τόσες κάνει και ο ο Τσίπρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα μπούμε σε αυτή την κουβέντα τι περιοδείες κάνω εγώ και τι περιοδείες κάνει ο Τσίπρας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι, σου λέω πως είναι μέσα στον κόσμο, τον αφουγκράζεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σου είπα πριν να παρακολουθήσεις τι περιοδείες κάνω εγώ και τι περιοδείες κάνει ο Τσίπρας και τι περιοδείες κάνει –αν κάνει- ο Σαμαράς και να δούμε ποιες είναι οι διαφορές. Αλλά δεν θα το κάνω εγώ αυτό, δηλαδή δεν είναι έντιμο να μιλώ για τέτοιες λεπτομέρειες. Ο κόσμος βλέπει όμως πως κινείται ο καθένας μέσα στον κόσμο.

Το πρόβλημα δεν είναι να πας μια βόλτα, γιατί τώρα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που στήνουν και ανθρώπους έχω μάθει στο δρόμο, κάνουν μια βόλτα και βγάζουν μια φωτογραφία στο δρόμο και λένε «κυκλοφορώ στο δρόμο» και ξέρουμε αν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν και χτες στο δρόμο και δεν αναφέρομαι βέβαια στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρομαι σε άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι να προσποιηθείς δηλαδή κάποια στιγμή ότι ακούς τον περιπτερά ή ακούς το μανάβη, αυτό σου συστήνουν και οι διαφημιστές, τους το έχουν συστήσει και θα το κάνουν.

Το θέμα είναι αν πραγματικά η πηγή πληροφόρησής σου εάν η δύναμή σου πηγάζει από τον κόσμο και νομίζω ότι στα παλιά Κόμματα, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσουμε για τα δυο Κόμματα εξουσίας, ζουν σε ένα μικρόκοσμο και αποδεικνύεται συνεχώς από τα λάθη τους.

Τι διδάσκει το φιάσκο της Κυβέρνησης με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου; Αυτό δεν διδάσκει;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή κάποιος να είναι συνεργάτης με αυτόν τον άνθρωπο και να μην ξέρει τι πρεσβεύει; Να μην ξέρει ότι είναι ακροδεξιός; Γιατί τον χρησιμοποίησε; Γιατί χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις αυτός ο άνθρωπος;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μικρότερες λοιπόν οι πιθανότητες συνεργασίας σου με τον Τσίπρα, περισσότερες με τον κ. Σαμαρά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο. Δεν είπα εγώ ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες είπα ότι νιώθω ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν άνθρωποι, όχι πολλοί αλλά υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουμε τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και ίσως να πρέπει να γίνει και μια προσπάθεια στα Κόμματα να πάρουν το πάνω χέρι αυτοί οι άνθρωποι.

Να παραμερίσουν κάποιες έξαλλες φωνές και στα δυο Κόμματα, που περιθωριοποιούν τη χώρα, γιατί βέβαια αυτός που στο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για δραχμή, περιθωριοποιεί τη χώρα. Δεν κάνει κακό στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει κακό στη χώρα. Αυτός πρέπει να περιοριστεί.

Αυτή η ανόητη πολιτική πρόταση ότι η χώρα αυτή μπορεί να έχει μέλλον εκτός Ευρώπης εκτός ευρώ, πρέπει να περιοριστεί, πρέπει να εκμηδενιστεί στα Κόμματα. Όπως επίσης κάποιες ακροδεξιές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να εξαφανιστούν.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στο μέλλον. Αυτές οι υπερβολές που υπάρχουν και στα δυο μεγάλα Κόμματα, πρέπει να γίνουν τιποτένιες μειοψηφίες, να μην τις λαμβάνει κανείς υπόψη του.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια να μείνει η χώρα στο επίκεντρο να μην περιθωριοποιηθεί, να μπει δηλαδή σε μια ασταθή πολιτική περίοδο, να σε οδηγήσει στο να συμφωνήσεις και να σχηματίσεις Κυβέρνηση μαζί με τον κ. Σαμαρά την επομένη των εκλογών, αν τα αποτελέσματα έρθουν έτσι όπως δείχνουν δημοσκοπικά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι θα πουν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που μας ακούν;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα σε έκανε δηλαδή λίγο Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μοιάζω. Μοιάζω με τον Βενιζέλο;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Όχι δεν έχεις ιδιαίτερες τουλάχιστον εμφανισιακά ομοιότητες. Θα μπορούσες όμως πολιτικά να σας συνδέσει αυτό στο μέλλον; Να ακολυθήσεις την ίδια πορεία που ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ στο σχηματισμό Κυβέρνησης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Για ένα και μόνο λόγο: γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι να αποδεχτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία τα κάνει καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει καλά και δίνουμε ένα χέρι βοηθείας.

Το πρόβλημα της χώρας είναι η άλλη ματιά. Εμείς φέρνουμε μια άλλη ματιά, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, πολύ ευρωπαϊκή, πολύ δημιουργική. Η χώρα δεν θα αλλάξει με μικρές αποφάσεις προεκλογικού σκοπού, όπως συμβαίνει τώρα, που ξαφνικά ευφευρίσκουμε ελαφρύνσεις και τα λοιπά.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα έλεγες όχι στον Σαμαρά, ακόμη κι αν έπρεπε η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές; Ακόμη κι αν δεν υπήρχε πιθανότητα σχηματισμού Κυβέρνησης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις Πόπη τι θα πουν οι δημοσιογράφοι αύριο που μας ακούν; Ότι αναλώσαμε όλη τη συζήτηση με ένα Θεοδωράκη μεγαλοπιασμένο που λέει «πως θα κυβερνήσω», εννοώ ότι αυτή η κουβέντα είναι πολύ μακρινή. Εμείς αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη των ευρωεκλογών.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Οι κάλπες όμως οι εθνικές Σταύρο, μπορεί να μην είναι πολύ μακριά. Μπορεί να είναι αύριο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Αύριο δεν θα είναι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν ακολουθήσουμε τις δημοσκοπήσεις μπορεί εσύ να βρεθείς σε αυτή τη θέση. Άρα θα πρέπει ο κόσμος που θα σε εμπιστευτεί στις ευρωεκλογές, να ξέρει τι θα κάνεις και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το καταλαβαίνω. Εγώ έχω σχέδιο, το θέμα είναι ότι δεν θέλω να ξεχνιέμαι μερικές φορές και να μετράω το μπόι μου σε σχέση με τη σκιά μου. Ας αφήσουμε τις ευρωεκλογές, ας καταγραφεί το ΠΟΤΑΜΙ όντως τρίτη δύναμη με μικρή ελπίζω απόσταση από τα δυο άλλα μεγάλα Κόμματα και μετά να είσαι σίγουρη ότι υπάρχει σχέδιο.

Δεν κάναμε όλη αυτή την ιστορία, δεν αφήσαμε όλοι εμείς οι άνθρωποι τις δουλειές μας, τη ζωή μας και μάλλον μια καλή ζωή εννοώ για τους 42 τώρα υποψηφίους, για να κάνουμε ένα πείραμα στις ευρωεκλογές. Έχουμε σχέδιο για τη χώρα. Έχουμε σχέδιο για το πώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΠΟΤΑΜΙ είναι δυνατό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα επιμείνω λίγο περισσότερο: Δεν πρέπει ο ψηφοφόρος που θα εμπιστευθεί τώρα το Ποτάμι στις ευρωεκλογές να ξέρει ποια στάση θα κρατήσει το Ποτάμι και στις εθνικές εκλογές και μετά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί όχι;.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί αυτό που μας εγκαλούν όλοι, είναι πολύ σαφές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι η αναξιοπιστία που λες ότι βαραίνει τ’ άλλα κόμματα, το πισωγύρισμα, αυτά που ξέχασαν κτλ., μπορεί να το εμφανίσεις εσύ αύριο το πρωί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί; Κανένα κόμμα αυτή τη στιγμή δε μιλάει με ποια κυβέρνηση θα λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Γιατί να το απαντήσουμε εμείς αυτό; όταν εμείς δεν έχουμε καν καταγραφεί; Πάμε στις ευρωεκλογές, άλλωστε εμείς οριοθετηθήκαμε, είπαμε πώς είναι τα πράγματα, είπαμε πού έχουμε συγγενείς, είπαμε πώς θ’ αναζητήσουμε αυτούς τους συγγενείς και πώς θ’ αναζητήσουμε αυτές τις λύσεις. Ας κάνουν το αντίστοιχο βήμα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά η πολιτική δεν είναι αυτό το πλαίσιο το αυστηρό που βάζεις εσύ «εγώ είμαι εδώ μέσα κι όποιος θέλει έρχεται μαζί μου. Είναι πολύ ευέλικτο πράγμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Άρα λοιπόν τη δική σου την ευελιξία προς ποια κατεύθυνση θα την επιδείξεις στη συνέχεια; Είχες κατηγορηθεί τις πρώτες μέρες, το θυμάσαι; Για το ότι δεν έχεις σχέδιο που να το πεις στον κόσμο. Δηλαδή είσαι «ψηφίστε με και θα σας πω μετά τι θα κάνω». Αυτό λες ακόμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα που μπορεί να πει ένας δημοσιογράφος αν μελετάει λίγο τα γραπτά. Μπες σήμερα στο internet, εννοώ να πας στο potami.gr στο nea.dimokratia.gr και στο syriza.gr και πάρε τις θέσεις αυτών των τριών κομμάτων για τις ευρωεκλογές.

Τα άλλα δύο κόμματα, κινούνται σε ευχολόγια, σε τοποθετήσεις που δεν τις αντιλαμβάνομαι καν, δεν τις αντιλαμβάνομαι καν αυτές τις γενικεύσεις, γιατί για να λες στο ευρωπαϊκό σου πρόγραμμα «είμαι με τον άνθρωπο, είμαι μια άλλη Ευρώπη», δε λες τίποτα. Εμείς είπαμε με ποια Ευρώπη είμαστε. Εμείς λέμε πώς θα γίνει δίκαιη η Ευρώπη, έχουμε μιλήσει στο ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα κιόλας για τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών. Έχουμε μιλήσει για συγκεκριμένα πράγματα..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θέλω να σου κάνω την ερώτηση λίγο διαφορετικά γιατί θα επιμείνω ακόμα περισσότερο: Μπαίνεις στη Βουλή, στις εθνικές εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα θα κάνουμε εκπομπή και μετά τις ευρωεκλογές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μα έχει σημασία να ξέρει ο ψηφοφόρος. Δεν έχει νομίζεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν ψηφίζουμε για τις εθνικές εκλογές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δηλαδή δεν τελειώνουν τα πάντα μετά τις ευρωεκλογές. Θα υπάρχετε και μετά, έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ, ότι δεν τελειώνει

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αν δεν υπάρχετε, αν δε σας εμπιστεύεται ο κόσμος και δε σε βάζει στην Ευρωβουλή, έχεις δηλώσει ότι τα παρατάς και τελειώνει η ιστορία. Αν όμως σας βάλει στην Ευρωβουλή έχει μέλλον αυτή η ιστορία. Αν σ’ εμπιστευθεί ο κόσμος θα θέλει ο κόσμος να ξέρει τι θα συμβεί στην επόμενη εθνική πια αναμέτρηση.

Η ερώτησή μου είναι: Μπαίνετε στη Βουλή, μιλάμε πάντα υποθετικά, στις εθνικές εκλογές παίρνετε ένα καλό ποσοστό και μπαίνετε στη Βουλή. Σε ικανοποιεί το να είσαι μέσα στη Βουλή και ν’ αποχωρείς κάθε φορά που η κυβέρνηση ψηφίζει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνείς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δε θέλεις να παίξεις ένα ρόλο εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε προαποφασίσει κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο έκανε έκπληξη μάλιστα και στους ξένους δημοσιογράφους που ήρθαν και με συνάντησαν και μου λένε «αν αυτό το πετύχεις θ’ αλλάξεις ίσως τον τρόπο που σκέφτονται τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών». Ποιο είναι αυτό; Είναι πολύ συγκεκριμένο: Ένα κόμμα πάει στη Βουλή με κάποιες αρχές, οι οποίες είναι 3-4 αρχές. Από κει και πέρα ο κάθε Βουλευτής έχει ατομική πολιτική ευθύνη.

Δηλαδή τα νομοσχέδια δεν είναι a priori κακά και δεν είναι a priori καλά. Η πρόταση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτομάτως αρνητική ή αυτομάτως θετική. Αυτοί οι αυτοματισμοί, οι άρρωστοι αυτοματισμοί του κομματικού μας συστήματος που ό,τι λέει η Δεξιά το αρνείται η Αριστερά κι ό,τι λέει η Αριστερά το αρνείται η Δεξιά, δεν έχουν σχέση με το Ποτάμι.

Το Ποτάμι θα βρει γλώσσα συνεννόησης και για τις από δω προτάσεις και για τις από κει προτάσεις, γιατί έτσι είναι η ζωή. Δηλαδή επειδή το έχουμε ζήσει, έχουμε παιδευτεί, έχουμε κάνει επιχειρήσεις, έχουμε κάνει δουλειές, έχει παιδευτεί το μυαλό μας, ξέρουμε ότι μέσα από συνέργειες αλλάζει ο κόσμος.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ναι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε μιλάμε για επιχείρηση, μιλάμε για πολιτική. Οι προμηθευτές σου λοιπόν που μπορεί όταν έχεις μια επιχείρηση έξω να τους αλλάξεις γιατί δεν είσαι ευχαριστημένος, μέσα στη Βουλή είναι συγκεκριμένοι. Και να στο πω διαφορετικά: Ξέρεις τι φοβάται ο κόσμος που έχει καεί και στο χυλό, να φυσάει και το γιαούρτι; Ότι έχουμε έναν Σαμαρά που πέρασε από δυο Ζάππεια και τελικά τα γύρισε, έχουμε έναν Παπανδρέου νωρίτερα που είπε ότι «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια «τα λεφτά ήταν όλων μας»..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι τα γύρισαν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γιατί εσύ δε θα τα γυρίσεις στο μέλλον; Γιατί εσύ που λες ότι «δε θα συνεργαστώ με το Σαμαρά αν δε δεχτεί τις δικές μου προτάσεις», να γυρίσεις στη συνέχεια να πεις «Παιδιά μπαίνουμε σε περίοδο συνεχώς εκλογικών αναμετρήσεων, η χώρα δεν το αντέχει, θα συνεργαστώ και θα γίνω..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω ένα λόγο; Πρώτον γιατί ο κόσμος νομίζω ότι έχει ένστικτο και μετά από τόσα χρόνια επαφής μαζί μου καταλαβαίνει αν λέω ψέματα ή όχι κα το έχω αποδείξει, και το δεύτερο που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό, είναι ότι εμείς δεν έχουμε να θρέψουμε κάποιο κομματικό στρατό, εγώ δηλαδή αν μπω αύριο στη Βουλή δε θα είναι η πρώτη μου σκέψη τι θα κάνω με τους υπαρχηγούς μου, ποια Υπουργεία πρέπει να πάρουν, πού πρέπει να βολέψω ανθρώπους, πού πρέπει να διορίσω ανθρώπους. Άρα ας μπω, όπως το σκέφτηκαν κάποια κόμματα και ας κάνουμε μια κατανομή εδρών, 4-2-1, να πάρουμε κι εμείς ένα κομματάκι να διορίσουμε έναν Γενικό Γραμματέα, να ξέρουμε ότι είμαστε στα πράγματα.

Εμείς δεν έχουμε τέτοια ανάγκη, δεν έχω κομματικό στρατό να θρέψω. Και δε θα έχω. Έχω πει ότι δε θα έχουμε επαγγελματικό κόμμα. Δηλαδή πέρα από το επιτελείο μου, που θα είναι 10-20 άνθρωποι που πρέπει να δουλεύουμε, οι υπόλοιποι θα είναι στις δουλειές τους. Δεν έχουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια στρατιά κομματικών στελεχών που θα τραφούν. Άρα οι δελεαστικές προτάσεις «έλα κι εσύ στο κόλπο Σταύρο για να βολευτείς», δε θα υπάρχουν σ’ εμάς.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πεις και όχι δηλαδή στις προτάσεις συνεργασίας. Μια τελευταία ερώτηση: Αποφεύγεις την αντιπαράθεση; Αποφεύγεις τη σύγκριση και τη σύγκρουση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι κατάλαβες σήμερα;

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Καθόλου, ερώτηση είναι. Είσαι ανοιχτός σε κόντρες και σε αντιπαραθέσεις; Φωνάζεις πολύ για debate κατ” αρχάς, έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Μα νομίζω ότι πρέπει αντί να παίρνουμε τα λεφτά τ ουσιαστικά ελληνικού λαού και να τα ξοδεύουμε σε περιοδείες και σκηνικά πολυδάπανα, νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε debate. Και άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι θέλουμε να κάνουμε debate. Λοιπόν, είμαι εδώ. Ορίστε τους όρους, εννοώ εσείς οι δημοσιογράφοι, εγώ δε θέλω να έχω καμία ανάμειξη, δηλαδή το Ποτάμι δεν έχει καμία άποψη στο πώς πρέπει να γίνουν αυτά..

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ούτε στο ποιοι δημοσιογράφοι θα έρθουν να κάνουν τις ερωτήσεις;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Ας το καθορίσουν οι δημοσιογράφοι, τα Μέσα, η ΕΣΗΕΑ, όποιος πρέπει να το αποφασίσει. Είμαι υπέρ του να γίνουν συζητήσεις. Και να γίνουν συζητήσεις για να καταλάβουμε τι λέει ο καθένας και προσωπικές αντιπαραθέσεις, αυτό που γίνεται πια σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή δίδυμα. Να έρθει ο κ.Σαμαράς, να έρθει ο κ. Τσίπρας, ανά δύο ή ανά τρεις να συζητήσουμε. Να δώσουμε ένα δείγμα στον ελληνικό λαό ότι δε φοβόμαστε να συζητήσουμε μεταξύ μας όσο και αν είναι άγνωστο το τοπίο. Δηλαδή όσο και αν δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι.

Εγώ λοιπόν τους καλώ και από δω και θα το λέω μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές. Ας έρθουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουμε για όλα αυτά και που μας ενώνουν, και αυτά που μας χωρίζουν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι το οποίο δε ρώτησα και θα μπορούσε να μου δώσει και μια είδηση επιπλέον που δεν την άκουσα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτές τις μέρες σχεδιάζουμε και το συνέδριό μας, το οποίο δε θα γίνει στην Αθήνα. Ξέρεις γιατί; Παρακολούθησα όλες αυτές τις ημέρες τη συζήτηση για τη Θράκη. Δεν είναι εθνικό να συζητάς για τη Θράκη σε σχέση με τις μειονότητες. Εθνικό είναι να κάνεις το συνέδριό σου στη Θράκη. Σου λέω λοιπόν ότι χτες το βράδυ αργά, κατά τη 1 η ώρα αποφασίσαμε ότι το συνέδριό μας, το δικό μας συνέδριο τον Ιούνιο θα γίνει στη Θράκη και όχι στην Αθήνα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είσαι καλά, καλή συνέχεια.