11 Μαΐου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Η μη πληρωμή του ΔΝΤ θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το διεθνές παιχνίδι

Ποτάμι

«Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ η χώρα είναι σαν να λέει στις αγορές ότι δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτή τη μεγάλη απερισκεψία». Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο Focus Radio της Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Κώστα Βαραγιάννη.

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για θέσπιση πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, ενώ αναφορικά με το μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων απάντησε πως «πρέπει να γίνουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα, με δύο όρους: Πρώτον, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και δεύτερον, τα χρήματα να μένουν στη χώρα».

Επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, καθώς η δραχμοποίησή της την οποία ετοιμάζει το παλιό σύστημα, όπως είπε, θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως δεν προχώρησαν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ότι «είναι η επιλογή των δειλών και είναι η επιλογή αυτών που θέλουν να κυβερνούν, θέλουν να έχουν όλα τα προνόμια του ''κυβερνάω'' και να μην παίρνουν την ευθύνη της απόφασης».

Για την Ευρώπη 

Το Ποτάμι είναι το ευρωπαϊκό κίνημα της χώρας.  Εμείς από την αρχή λέμε ναι, νυν υπέρ πάντων Ευρώπη γιατί θεωρούμε ότι το επόμενο κόλπο που ετοιμάζει το παλιό σύστημα στη χώρα είναι μια δραχμοποίηση η οποία θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω αν έχετε δει τις τελευταίες μελέτες που έχουν βγει. Μιλάμε για μία σχέση χρήματος 1 προς 5 είναι κάτι τραγικό να αντιληφθεί κάποιος που σήμερα παίρνει 500 ευρώ σύνταξη και λέει πως παίρνει ελάχιστα. Βεβαίως παίρνει ελάχιστα και βεβαίως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αλλά σκέψου να έπαιρνες 100 ευρώ; Αυτός θα είναι ο κόσμος της εκτός Ευρώπης, Ελλάδας.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Το δημοψήφισμα είναι η επιλογή των δειλών και είναι η επιλογή αυτών που θέλουν να κυβερνούν, θέλουν να έχουν όλα τα προνόμια του ''κυβερνάω'' και να μην παίρνουν την ευθύνη της απόφασης. Ο κόσμος γιατί να κάνει δημοψήφισμα; Τι να αποφασίσει; Με ποιο ερώτημα θα πάμε σε δημοψήφισμα; Εάν θα είμαστε στην Ευρώπη; Εάν θα είμαστε στο ευρώ; Εάν θα κόψουμε τις συντάξεις;

Για το ασφαλιστικό

Να βάλουμε από μόνοι μας κάποια τάξη στο ασφαλιστικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν επικουρικές συντάξεις που πληρώνει το κράτος. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο σύνταξης στην Ελλάδα. Ξέρετε ότι οι ημέρες του ασφαλιστικού είναι μετρημένες, όπως λέει ο κόσμος. Πρέπει δυστυχώς να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αν εξαιρέσουμε δύο-τρία αληθινά βαριά επαγγέλματα, δεν μπορεί να παίρνει κάποιος σύνταξη στα 50. Το δικό μας μέλημα δεν είναι ό,τι φάμε ό,τι πιούμε εμείς οι σημερινοί. Το δικό μας μέλημα είναι η νέα γενιά, οι 25άρηδες.

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Δεν είναι ταμειακό το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα εμφανίζεται να μη θέλει να κάνει καμία αλλαγή. Από τη στιγμή που δε θέλει να κάνει αποκρατικοποιήσεις, από τη στιγμή που δε θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, από τη στιγμή που δε θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία και το τμήμα του κράτους που δε δουλεύει, πιέζεται για να κάνει ταμειακές υποχωρήσεις. Εμείς στο Ποτάμι λέμε ότι πρέπει να γίνουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα. Με δύο όρους. Το πρώτο είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το δεύτερο είναι τα χρήματα να μένουν στη χώρα. Και προτείναμε στον κ. Τσίπρα που νομίζω το έχει ακούσει και προσπαθεί να το θέσει. Να κρατήσει η Ελλάδα το 20%, το 30%. Να κάνουμε μια συμφωνία με αυτούς που θέλουν να κάνουν μια επένδυση να πάρουν οι επενδυτές το ρίσκο αλλά το κέρδος θα είναι και 30% για τα δημόσια ταμεία.

Για το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ

Αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ η χώρα είναι σαν να λέει στις αγορές ότι «εγώ δεν μπορώ πια να εξυπηρετήσω τις διεθνείς μου υποχρεώσεις», δηλαδή το αρνητικό μήνυμα για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσπαθούν να δανειστούν για όλο τον κόσμο που κινεί χρήμα από και προς την Ελλάδα θα είναι ένα κόκκινο σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από το διεθνές παιχνίδι. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτή την μεγάλη απερισκεψία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα παλιά κόμματα

Ο Αντώνης Σαμαράς και το παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν αυτά που πρέπει. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: γιατί καθυστέρησαν τις μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ότι ο Τσίπρας σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δεν κάνει μεταρρυθμίσεις όπως δεν έκαναν και οι προηγούμενοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα είναι ένα κόμμα συντήρησης. Η χώρα πρέπει σιγά σιγά να ζει με τις δικές τις δυνάμεις. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να λυθούν οι κοινωνικές ανισότητες πέρα από τον δρόμο της ανάπτυξης της χώρας.

Ακούστε την συνέντευξη:

[youtube id="umEVeh5DN5U"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, είναι ο Πρόεδρος του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα από τη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα τα λέγαμε και ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Καρκατσούλη για τη δημόσια διοίκηση και για το θέμα το οποίο ανεβάσατε και ορθώς ανεβάσατε ψηλά με το πώς τοποθετούνται στελέχη για τη δημόσια διοίκηση, όπως επίσης και τα θέματα παιδείας τα οποία πραγματικά έχουν ιδιαίτερη σημασία, αξία και σήμερα το απόγευμα στις 7.00 υπάρχει μια πολύ καλή εκδήλωση στην Αθήνα.

Χθες έγινε μια δήλωση από εσάς η οποία σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Δηλαδή ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει επόμενη μέρα κοντά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα ακριβώς αυτό. Τώρα το παραφράζετε λίγο. Είπα όμως ότι οποιαδήποτε λύση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δε μπορεί να νοείται χωρίς συμμετοχή και του Πρωθυπουργού. Αυτό είπα εγώ. Κανείς δεν νοείτω να πει ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα χωρίς κάποιον. Η χώρα θα συνεχίσει, αλλά δεν υπάρχει επόμενη μέρα στην υπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας αυτή τη στιγμή εάν δεν συναινέσει και ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε να είμαστε πλέον πιο κοντά σε αυτό το οποίο, το Ποτάμι σαφώς και από αρχής έχει ξεκαθαρίσει ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι είναι το ευρωπαϊκό κίνημα της χώρας. Και είναι κάτι το οποίο εμείς το λέγαμε και τις μέρες που μας χλευάζανε όπως ξέρετε, γιατί υπάρχουν και κάποιοι έξυπνοι, οι οποίοι χλευάζουν λίγο την επιλογή της Ευρώπης. Σου λέει, εντάξει, καλή είναι η Ευρώπη να μας δίνει κάποια λεφτά, αλλά με κάθε τρόπο, με κάθε δύναμη νυν υπέρ πάντων η Ευρώπη; Εμείς από την αρχή λέμε νυν υπέρ πάντων η Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι το επόμενο κόλπο που ετοιμάζει το παλιό σύστημα στη χώρα είναι δραχμοποίηση η οποία θα είναι εις βάρος του ελληνικού λαού.

Δεν ξέρω εάν έχετε δει τις τελευταίες μελέτες που έχουν βγει. Μιλάμε για μια σχέση χρήματος, περίπου 1 προς 5. Είναι κάτι τραγικό να αντιληφθεί κάποιος που σήμερα παίρνει 500 ευρώ σύνταξη και λέει παίρνω ελάχιστα. Βεβαίως παίρνεις ελάχιστα και βεβαίως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αλλά σκέψου να έπαιρνες 100; Αυτός είναι ο κόσμος της εκτός Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να το εκλαϊκεύσουμε ενδεχομένως για κάποιους που δεν το κατάλαβαν, ότι σήμερα η αναλογία, η ισοτιμία δραχμής με ευρώ αν θα άλλαζε το πράγμα και θα πηγαίναμε σε δραχμή, θα ήταν πέντε φορές χειρότερη από τη σχέση που έχουμε σήμερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά λένε οι πιο μετρημένες έρευνες. Υπάρχουν και χειρότερες, αλλά εγώ σας λέω τις πιο μετρημένες έρευνες. Άρα πρέπει να καταλάβουμε γιατί υπάρχει ένα ερώτημα στις δημοσκοπήσεις, που θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι σωστό. Λέμε στον κόσμο. Θέλεις μια συμφωνία με την Ευρώπη και να υπάρχει ρύθμιση για τα ασφαλιστικά, για τις συντάξεις κλπ ή θέλεις δραχμή; Και υπάρχει ένας κόσμος που λέει γιατί να θέλω ρύθμιση τώρα εάν είναι να χάσω και μερικά λεφτά από τη σύνταξή μου;

Αυτό που πρέπει να πούμε στον κόσμο είναι στο σενάριο της δραχμής ποια θα είναι η ζωή σου; Αυτό πρέπει να πούμε στον κόσμο. Πρέπει να πούμε στον κόσμο και μετά ο κόσμος ας αποφασίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον έντιμο συμβιβασμό στον οποίο προτίθεται εξ όσων αντιλαμβανόμαστε να προχωρήσει η κυβέρνηση, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης τον στηρίζουν χωρίς αστερίσκους; Ρώτησα προχθές τον Αντώνη Σαμαρά εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είπε ότι εμείς ήμασταν πάντα υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, θα στηρίξουμε τη συμφωνία, αλλά πρώτα να τη δούμε. Τι λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Αντώνης Σαμαράς και το παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί γιατί τόσα χρόνια δεν κάνανε αυτά που πρέπει, που κάνανε οι άλλες χώρες για να φύγει η χώρα από τη λιτότητα και από το αδιέξοδο. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Γιατί καθυστερήσανε τις μεταρρυθμίσεις; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ότι ήρθε ο Τσίπρας και σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως δεν κάνανε και οι προηγούμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά σήμερα η κοινή γνώμη αγαπητέ μου κ. Θεοδωράκη, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό που θα πω, δεν δέχεται και αυτό προκύπτει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν τις θέλει τις μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή εάν κάποιος λάβει υπόψη του αυτό που λέει και έχει δικαίωμα να το λέει ΣΥΡΙΖΑ, ότι εγώ προεκλογικά κατέβασα ένα πάπυρο στον οποίο είχα 15 σημεία. Ο κόσμος αυτά ψήφισε. Αυτά τα σημεία δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις και ο κόσμος όμως στηρίζει αυτά που δεν είναι μεταρρυθμίσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε αυτό έχεις δίκιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα συντήρησης. Δηλαδή προσπαθεί να υποσχεθεί στον κόσμο, που όλο και πιο δύσκολα τον πιστεύει ο κόσμος, ότι μπορούμε να επιστρέψουμε ξαφνικά στο 1996, στο 2005, δεν ξέρω ποια ημερομηνία έχει στο μυαλό του, όπου όλα θα είναι καλά και θα ζούμε με δανεικά. Ο κόσμος όμως έχει αντιληφθεί ότι αυτό το πράγμα έχει τελειώσει.

Η χώρα πρέπει σιγά – σιγά να ζει με τις δικές της δυνάμεις. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να λυθούν οι κοινωνικές ανισότητες πέρα από το δρόμο της ανάπτυξης της χώρας.Τα δανεικά με τη μορφή είτε με την άλλη, αγαπητοί μου φίλοι και το ξέρετε, θα τα πάρουν πίσω κάποιοι και με τόκο. Συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Δηλαδή ωραία θα σε βοηθήσουν μια, δυο, τρεις φορές οι τράπεζες. Γιατί να σε βοηθήσουν; Γιατί κάποια στιγμή θα τα πάρουν και θα πάρουν περισσότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν διατυπώνεται μια τέτοια άποψη και από εμάς εδώ στο FOCUS το επιχείρημα το οποίο πολλές φορές το θέτουμε και σε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δηλαδή εσύ τι θέλεις; Να σου μειώσουν τη σύνταξη; Εσύ τι θέλεις; Να σου βάλουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Εκεί πρέπει να απαντήσει πολιτικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Να σου πω τι θέλω. Εγώ θέλω να βάλουμε από μόνοι μας κάποια τάξη στο ασφαλιστικό. Να σου πω δυο τρία πράγματα. Δε μπορεί να υπάρχουν επικουρικές συντάξεις που πληρώνει το κράτος. Βέβαια στα επικουρικά ταμεία πρέπει να υπάρχει μηδενικό έλλειμμα. Θα πληρώνουμε δηλαδή εμείς, θα πληρώνεις εσύ τις συντάξεις του δημοσιογράφου και εγώ θα πληρώνω τις συντάξεις των δικηγόρων και ο άλλος θα πληρώνει τις συντάξεις των πολιτών; Για ποιο λόγο; Μιλάω για τις επικουρικές. Φεύγουμε απ’ αυτό.

Δεύτερο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο σύνταξης στην Ελλάδα. Εμείς τολμήσαμε και είπαμε και τολμώ και το λέω, δεν έχω κυβερνητικές ευθύνες, αλλά το λέω, να υπάρχει ένα όριο, 2.000, μπορεί να είναι 1.990 γιατί θεωρούμε ότι είναι το σωστό, ή 2.100, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λεπτομέρεια, αλλά το προσδιορίζω ως εικόνα που είναι ξεκάθαρη στον κόσμο. Γύρω στις 2.000.

Θα μου πεις, μα κάποιος παίρνει 2.500, έχει δουλέψει για να παίρνει και περίμενε ότι θα παίρνει 2.500, αλλά και κάποια παιδιά όμως δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, αν συνεχίσουμε έτσι. Και όταν λέω παιδιά, δεν εννοώ παιδιά που τώρα είναι 5 χρονών, παιδιά που είναι 25 χρονών. Ξέρετε ότι το ασφαλιστικό είναι μετρημένες οι μέρες του, όπως λέει ο κόσμος. Υπάρχει δεν υπάρχει Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου αρέσει που ξεκάθαρα με πολιτικό κόστος διατυπώνεις αυτή την άποψη Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τρίτον, να σου πω άλλη άποψή μου με πολιτικό κόστος. Πρέπει δυστυχώς, να κόψουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αν εξαιρέσουμε ίσως δυο τρία αληθινά βαριά επαγγέλματα, δεν μπορεί να παίρνει ο άλλος σύνταξη στα 50. Υπάρχουν συνταξιούχοι 47 χρονών. Υπάρχουν συνταξιούχοι στην Ελλάδα και ξέρετε τι δείχνει η στατιστική; Ότι οι μικρότερες συντάξεις είναι και οι μεγαλύτερες. Οι μικρότερες σε ηλικία δηλαδή συνταξιούχοι, παίρνουν και τις μεγαλύτερες συντάξεις. Αυτό ίσως σε ένα άλλο κράτος, που έχει πάρα πολλά λεφτά και μπορούσε να δίνει σε όποιον ήθελε οτιδήποτε, θα μπορούσε να συνεχιστεί. Σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση.

Το δικό μας μέλημα δεν είναι ό,τι φάμε- ό,τι πιούμε εμείς οι σημερινοί. Το δικό μας μέλημα είναι η νέα γενιά, οι 25άρηδες. Δηλαδή είναι φρικώδες. Θα στο πω ξεκάθαρα φίλε μου και θα το πω ξεκάθαρα γιατί αντιλαμβάνομαι και την δική σας τόλμη και μπορείτε να το κατανοήσετε.

Είναι φρικώδες ότι γυρνάνε οι κυβερνητικοί υπάλληλοι από τις διαπραγματεύσεις και λένε υπερασπιστήκαμε τις συντάξεις και νιώθουμε χαρούμενοι που λένε μόνο αυτό και δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα έθνος συνταξιούχων.Βεβαίως να υπερασπιστούμε τις συντάξεις αλλά υπάρχει και το επόμενο βήμα, να υπερασπιστούμε τις δουλειές, να υπερασπιστούμε τα παιδιά, να υπερασπιστούμε αυτούς που φεύγουν στο εξωτερικό κάθε μέρα φεύγουν άνθρωποι. Τώρα γνώρισα έναν φίλο που με σταμάτησε στο δρόμο πριν από 10 λεπτά και μου λέει έφυγε ο γιός μου για το Εδιμβούργο. Του λέω γιατί έφυγε; Μου λέει γιατί πήγαινε στο πανεπιστήμιο, δεν είχε καμία προοπτική και έφυγε. Φεύγουν τα παιδιά μας συνέχεια, όλα.

Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Και όταν κάποιος γυρνάει περιχαρής από το εξωτερικό και σου λέει, υπερασπίστηκα τις συντάξεις, πρέπει να του πεις ότι υπάρχουν και 9 εκατομμύρια που δεν είναι συνταξιούχοι φίλε μου. Θα μου πεις ότι είναι οι πιο εύκολοι συνταξιούχοι να εξαγοράσεις την ψήφο τους και πας και συνέχεια και τους λες ότι υπερασπίστηκα τη σύνταξή σου, υπερασπίστηκα τη σύνταξή σου. Για μας το σημαντικό είναι να υπερασπίζεσαι τις δουλειές. Βέβαια υπάρχει και το άλλο, ότι υπερασπίστηκες τη δουλειά για ποιο μήνα; Για ρώτησέ τον. Για ποιο μήνα; Καταλαβαίνεις τι λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θυμάσαι τι έγινε τέλος Απριλίου; Ο πανικός των 10 ωρών, που δεν μπήκανε τα λεφτά των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως δεν θυμάμαι!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Μάιο θα ζήσουμε τον επόμενο πανικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφει ο Παναγιώτης «ρώτα τον Πρόεδρο τον Σταύρο Θεοδωράκη, για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αν έχει σαφή θέση το Ποτάμι». Γιατί αυτό είναι ένα δεύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Μπράβο. Αυτό που λες είναι πολύ σωστό, γιατί προσπαθούν να μας ξεγελάσουν και μας λένε ότι το ζήτημα είναι ταμειακό. Δεν είναι ταμειακό το πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα εμφανίζεται και δεν θέλει να κάνει καμία αλλαγή. Και από τη στιγμή που δεν θέλει να κάνει αποκρατικοποιήσεις, από τη στιγμή που δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, από τη στιγμή που δεν θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία και το κράτος που δεν δουλεύει, το τμήμα του κράτους που δεν δουλεύει, όταν δεν τα κάνει αυτά, πιέζεται για να κάνει ταμειακές υποχωρήσεις.

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις στη χώρα με δυο όρους και το έχουμε πει. Το ένα είναι οι δουλειές. Έχει σημασία πόσες θέσεις εργασίας έχεις και ότι τα λεφτά που θα φορολογείσαι θα μένουν εδώ, δεν θα υπάρχει αυτό το κόλπο με τις θυγατρικές εταιρείες και τα λεφτά φεύγουν έξω. Τα λεφτά να μένουν εδώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης, προτείναμε στον κ. Τσίπρα κάτι το οποίο νομίζω ότι το έχει ακούσει λίγο και προσπαθεί να το βάλει τώρα. Ό,τι θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός πλούτος για τη χώρα και δεν θα πρέπει έστω και σε μια δύσκολη στιγμή να μπούμε σε μια αποκρατικοποίηση, να κρατήσει η Ελλάδα το 20%, το 30%. Να κάνουμε μια συμφωνία δηλαδή με αυτούς που θέλουν να κάνουν μια επένδυση, ότι κοιτάξτε θα κάνετε την επένδυση. Θα πάρετε εσείς το ρίσκο, αλλά το κέρδος θα είναι και 30% για τα δημόσια ταμεία, ανεξαρτήτως του ανταλλάγματος για να μπείτε σε αυτή την αποκρατικοποίηση. Ας κάνουμε αυτή την κίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουν ενδιαφέρον οι επενδυτές σε αυτή την περίπτωση να έρθουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν δεν έχουμε εμπλοκή με τη διοίκηση, θα έχουμε. Όταν τους ζητάνε όμως όπως ζητάνε στους Κινέζους να πάρουμε τον Πειραιά, αλλά να διοικούν οι κομματικοί υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εννοώ του παλιού ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι αυτοί που έχουν προσχωρήσει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑΜ, βέβαια θα σου πούνε οι Κινέζοι όχι. Εσύ θα έδινες αγαπητέ μου φίλε την περιουσία σου να την διοικεί το κράτος το ελληνικό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε απαντήσει νομίζω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμβολικό το ερώτημα. Καταλαβαίνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν θα δεχόταν να έρθει να συνδιαχειριστεί μια μεγάλη δημόσια επένδυση, όταν το κουμάντο το κάνει το κομματόσκυλο. Σταύρο ξεκάθαρα πράγματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και εδώ τους λένε στον Πειραιά, ότι ναι θα σας δώσουμε τον υπόλοιπο λιμάνι, αλλά η διοίκηση θα εξαρτάται από τον συνδικαλιστή που θα βάλει το κόμμα. Ε, όχι. Νέες αποκρατικοποιήσεις σε όλα. Εκτός εάν υπάρχει οσμή σκανδάλου. Εάν εκεί κάπου η κυβέρνηση λέει ο Βενιέρης ζητάει αυτό, αλλά κατηγορείται και για δυο τρία άλλα πράγματα, να το φρενάρει.

Ή εάν έχει καλή πρόταση για κάτι, επίσης να το φρενάρει. Αλλά όταν δεν έχω πρόταση για τίποτα, όταν δεν έχω οσμή σκανδάλου και μιλάμε για μεγάλες εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα, οι σιδηρόδρομοι, το Ελληνικό. Αν δεν έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο να τους προσάψουμε, να τα δώσουμε. Να τα δώσουμε. Να τα δώσουμε για να βγάλει λεφτά η κοινωνία. Να έχουμε εργατικά χέρια, να έχουμε φορολογία και επιτέλους να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα να τα δώσουμε; Και ΕΥΔΑΠ ας πούμε να δώσουμε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Εμείς είπαμε και κάποιοι φίλοι μου παραπονέθηκαν γιατί είπα σε μια εκπομπή «σε αυτό είμαι με τον Λαφαζάνη», που είπα για το δίκτυο υψηλής τάσης. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν θα δώσεις τα δίκτυα, δεν έχεις λόγο. Εκεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Όχι. Να πάμε δηλαδή από το κρατικό μονοπώλιο σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο; Εμείς διαφωνούμε σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη να το διατυπώσουμε σωστά, γιατί εδώ στο FOCUS προσωπικά δίνω μάχη γι’ αυτό. Τα παραχωρούμε, δεν τα δίνουμε, δεν τα πουλάμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να τα δώσουμε λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα παραχωρούμε. Γιατί περνάει η εικόνα στον κόσμο ότι αυτά τα δίνουμε, θα πάρουν τα μπετά και θα είναι για μια ζωή κλπ. Ας πούμε το λιμάνι, ρωτούσα και επέμενα σε μια συνδικαλίστρια πότε το 2053 ποιανού θα είναι το λιμάνι, δεν μου απάντησε ποτέ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Όταν λέω να τα δώσουμε, εννοώ να κινηθούμε σήμερα, να πάρουμε τις αποφάσεις σήμερα για να έχουμε δουλειές αύριο.

Θα με αναγκάσεις να είμαι λίγο αυστηρός. Υπάρχουν στην κυβέρνηση άνθρωποι που δεν έχουνε κοιτάξει ποτέ το ημερολόγιο αν πλησιάζει το τέλος του μήνα για να πληρωθούν. Που δεν έχουν μπει ποτέ στην ουρά να πάρουν ένα μισθό. Που δεν έχουν μπει ποτέ σε ένα ταμείο ανεργίας. Αυτοί οι άνθρωποι δε μπορεί να συνειδητοποιήσουν πόσο άμεση ανάγκη είναι να υπάρχουν δουλειές για τη χώρα. Όταν είσαι παιδί μιας οικογένειας που πάντα σε έθρεφε χωρίς να δουλεύεις και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σε αυτή την κυβέρνηση, όπως και στην προηγούμενη, καλοαναθρεμμένα παιδιά με καλές σπουδές που ποτέ δεν είχαν ανάγκη να βγούνε να κάνουν ένα μεροκάματο, δεν νοιάζονται για τον κόσμο, δεν νοιάζονται και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις τα παιδιά σου άνεργα, να βλέπεις τα παιδιά σου ότι τέλος του μήνα θα πληρωθούν με μαύρο μισθό, γιατί υπάρχει ένα παράτυπο σύστημα στην Ελλάδα, όπου και περίπου ένα εκατομμύριο, πόση είναι η μαύρη εργασία; 1.200; Κανείς δεν ξέρει. Ένας ολόκληρος κόσμος δουλεύει στη σκλαβιά εργασίας.

Αν δεν έρχεσαι από εκεί, δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι το σημαντικότερο δεν είναι να εξασφαλίσεις κάποιες συντάξεις του παππού, αλλά το σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσεις δουλειές για να έχει και σύνταξη ο παππούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος, επειδή ξέρουμε την ξεκάθαρη θέση ποια είναι του Ποταμιού, όπως και η προσφυγή σε κάλπες, διαδικαστικά η στάση θα είναι συμμετοχή και απάντηση ή αποχή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Αλλά το δημοψήφισμα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να απέχει το Ποτάμι από τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος του οποίου την διαδικασία δεν συμφωνεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντα οι λεπτομέρειες είναι πολύ καθοριστικές, αλλά προς το παρόν αυτό που έχω να σας πω είναι ότι το δημοψήφισμα είναι η επιλογή των δειλών και είναι η επιλογή αυτών που θέλουν να κυβερνούν, θέλουν να έχουν όλα τα προνόμια του κυβερνάω και να μην παίρνουν την ευθύνη της απόφασης. Ο κόσμος γιατί να κάνει δημοψήφισμα; Τι να αποφασίσει; Μπορεί να μας το πει, άκουσα τον κύριο ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μητρόπουλο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άστον τον κ. Μητρόπουλο, είναι εκτός κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Φλαμπουράρη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, τον θεωρητικό υποτίθεται της κυβέρνησης, που είπε με ένα μπλαζέ ύφος πάμε πιθανόν σε ένα δημοψήφισμα. Με ποιο ερώτημα; Μπορεί να μας το ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό; Ποιο είναι το ερώτημα; Εάν θα είμαστε στην Ευρώπη; Εάν θα είμαστε στο ευρώ; Εάν θα κόψουμε τις συντάξεις; Εμείς λοιπόν λέμε να μην κόψουμε τις συντάξεις και λέμε ότι η κατάντια της κυβέρνησης είναι ότι μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεις, γυρνάει σε κάποια πράγματα τα οποία τα είχαμε λυμένα. Τι εννοώ ότι τα είχαμε λυμένα; Το είπα και κάποιοι παραξενεύτηκαν, αλλά το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Όταν βγήκε ο Τσίπρας στην Ευρώπη πανηγύρισαν κάποιοι, και δεν εννοώ τους αριστερούς, δεν εννοώ τις ομάδες τις περιφερειακές που υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, εννοώ οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης, ήθελαν μια αλλαγή στη χώρα. Γι’ αυτό τον υποδέχτηκαν έτσι, γι’ αυτό ήταν τα χαμόγελα αυτά στη Γερμανία, στη Γαλλία, παντού αυτά τα χαμόγελα.

Αλλά πρόσεξε να δεις, γιατί το υποδέχτηκαν; Γιατί είπαν ότι είναι ένα καινούργιο κίνημα, θα χτυπήσει τη διαφθορά που σε αυτή τη χώρα είναι πολύ μεγάλη, θα χτυπήσει την ολιγαρχία, θα βάλει μια τάξη και προφανώς θα βάλει και ένα νέο αίμα στην πολιτική που έχει μια σχέση με την Ευρώπη, με τα σύγχρονα ακούσματα της Ευρώπης.

Και αντί για να συμβούν όλα αυτά που περίμεναν όλοι, μπήκαμε σε μια συζήτηση υπεράσπισης των παλιών. Αυτή ήταν η απογοήτευση της Ευρώπης και η σκλήρυνση της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Από χθες από το Υπουργικό προκύπτει ότι αν σήμερα δεν έχουμε καλή δήλωση των Υπουργών Οικονομικών δεν θα πληρώσουμε αύριο το ΔΝΤ, τα 750, τα 782, τα 745 που δεν θυμάμαι πόσα είναι ακριβώς.

Καταλαβαίνετε; Υπάρχει άνθρωπος στο Ποτάμι να σας εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάποιοι οι οποίοι έχουν ποντάρει σε αυτό ακριβώς το γεγονός; Ότι η χώρα μας μια φορά κάποια στιγμή δεν θα πληρώσει μια δόση του ΔΝΤ; Αντιλαμβάνεστε το βάρος αυτής της απόφασης τι απόφαση μπορεί να είναι αυτή; Να αποφασίσει ένας Έλληνας Πρωθυπουργός να μην πληρώσουμε; Γιατί ξέρετε ποιες είναι οι χώρες οι οποίες δεν έχουν πληρώσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Ζιμπάμπουε.

Αντιλαμβάνομαι, αλλά και εσύ πιστεύω ότι το ερώτημα είναι εικονικό για μας, γιατί ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρητορικού χαρακτήρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, με την έννοια ποια; Ότι εμείς πρώτον έχουμε μια πολύ και σε μια άλλη ευκαιρία θα το συζητήσουμε, μια πολύ καλή διαπραγματευτική οικονομική ομάδα. Έχουμε μια ομάδα η οποία δεν έχει ανακοινωθεί, που συμμετέχουν 7 κορυφαίοι και κορυφαίες άνθρωποι της Ελλάδας, που δεν ήταν όλοι Ποτάμι, για να είμαι και ακριβής. Οι 3 από τους 7 δεν ήταν Ποτάμι. Αλλά προσήλθαν όταν είδαν τη σοβαρότητα τους τελευταίους μήνες που έχει το Ποτάμι στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, έχουμε μια ομάδα από 7 στελέχη, που συζητούμε μαζί τους και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι είναι το επιζήμιο για τη χώρα.

Αυτό το να μην δώσουμε μια δόση στο ΔΝΤ, δεν τιμωρούμε την κυρία Λαγκάρντ, η οποία υποτίθεται ότι είχε γοητευθεί και αυτή από το ΣΥΡΙΖΑ, για να μην τα θυμόμαστε όλα μόνο μια φορά, θυμάστε τα προηγούμενα δημοσιεύματα, ότι η Λαγκάρντ είναι στο πλευρό μας. Εάν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, η χώρα είναι σαν να λέει στις αγορές, ότι εγώ δεν μπορώ πια να εξυπηρετήσω τις διεθνείς μου υποχρεώσεις.

Δηλαδή το μήνυμα, το αρνητικό μήνυμα για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσπαθούν να δανειστούν, για όλο τον κόσμο που κινεί χρήμα προς και από την Ελλάδα, θα είναι ένα κόκκινο σήμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από το διεθνές παιχνίδι. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτή τη μεγάλη απερισκεψία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ αγαπητέ Σταύρο Θεοδωράκη. Θα τα ξαναπούμε. Να είστε καλά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ εγώ.

11 Μαΐου 2015