4 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Ας αφήσουν τη λάσπη, τα δρομολόγια του καθενός είναι γνωστά

Ποτάμι

«Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαριλένας Κατσίμη και του Γιάννη Δάρα αναφέρθηκε στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα πίεσης χρόνου, αλλά είναι και θέμα αδυναμίας». Αναφερόμενος στα ζητήματα διαπλοκής που μαστίζουν εδώ και χρόνια τη χώρα είπε «Εμείς στο Ποτάμι είμαστε με τους περισσότερους, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Το πρώτο πράγμα ζητήσαμε στη Βουλή, ήταν να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής - media - τραπεζών». Μιλώντας για τη λάσπη που ρίχνουν κάποιοι στον ίδιο αλλά και το Ποτάμι προεκλογικά ανέφερε «Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές μαζί μου. Τους συμβουλεύω, επειδή έχουμε ακόμα 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, να τις αφήσουν στην άκρη. Γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή λοιπόν τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών και στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την παρέα του ΣΥΡΙΖΑ, να σκεφτούν πολύ αν θα επιτεθούν ξανά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:

-Αυτές οι μέρες θα είναι καθοριστικές και πιστεύω πως θα έχουμε εκπλήξεις. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε όμως ανάγκη από μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθώς οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλες. Αν οι μισοί διαμαρτύρονται ή πετροβολούν τους άλλους μισούς δεν θα τις πετύχουμε ποτέ. Ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να είχε αυτοδυναμία ένα κόμμα, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα την ήθελαν, διότι τα κόμματα όταν μένουν μόνα τους στην εξουσία σκέπτονται περισσότερο τα εσωτερικά τους θέματα και λιγότερο την κοινωνία.

-Δυστυχώς με βάση τον εκλογικό το πρώτο κόμμα θα έχει ένα προβάδισμα 50 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το πρώτο κόμμα και εκείνο είναι που έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία θα έχει έναν ηγέτη και ένα σχέδιο. Θα δούμε λοιπόν τι έχει να προτείνει το πρώτο κόμμα και με βάση τα παραπάνω και θα αποφασίσουμε. Από εκεί και πέρα με εθνολαϊκιστές, ακροδεξιούς και ανθρώπους που δεν έχουν σώας τας φρένας, δεν συζητάμε. Με ανθρώπους, επί παραδείγματι, που δεν αναγνωρίζουν την αξία των πρότυπων σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σε μια κυβέρνηση.

- Οι θεσμοί και οι θέσεις φωτίζονται από τα πρόσωπα. Η ευθύνη των προσώπων σε μια χώρα που δεν έχει δυνατούς θεσμούς είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω στα πρόσωπα που γνωρίζουν από πολιτική, και δεν μιλώ για τεχνοκράτες αλλά για επαΐοντες. Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις κι αυτό ήταν το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να σας πω όμως αν μπορώ να δεχθώ κάποια πρόσωπα είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ πρέπει να έχω μια εικόνα. Όμως Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα πίεσης χρόνου αλλά θέμα αδυναμίας. Οι σταρ - υπουργοί πολλές φορές είναι εμπόδιο για μια κυβέρνηση γιατί η έπαρση δεν σε βοηθά να δουλέψεις. Και η χώρα αυτή τη στιγμή, χρειάζεται δουλειά.

-Το Κίνημά μας ξεκάθαρα έχει πει "ο καθένας στο είδος του". Οι άνθρωποί μας υπερασπίζονται συγκεκριμένες ιδέες και είναι άνθρωποι που έχουν εφαρμόσει αυτές τι ιδέες και στη ζωή τους και έχουν πετύχει. Ο κ. Τσίπρας έβαλε έναν ηθοποιό να λύσει το ασφαλιστικό. Αντιθέτως, η δική μας πρότασή για την κυβέρνηση θα είναι να συμμετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και είναι ειδικοί τον τομέα τους.

-Το Ποτάμι έχει στις τάξεις του προοδευτικούς φιλελεύθερους, ανθρώπους από την κεντροαριστερά και βεβαίως και το ρεύμα της αριστερής μεταρρύθμισης. Όλοι προσπαθούμε να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες έπονται. Τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από δεξιές κυβερνήσεις και από αριστερές. Είναι για παράδειγμα αριστερό το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στα γηροκομεία;

-Εμείς στο Ποτάμι είμαστε με τους περισσότερους, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Το πρώτο πράγμα ζητήσαμε στη Βουλή, ήταν να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής - media - τραπεζών.

- Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα media -o κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παππάς- έχουν εξασφαλίσει μια τεράστια προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα media. O κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός εδικαιούτο τη μεγαλύτερη προβολή. Όταν όμως έγινε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπήρχε μια εφημερίδα για την οποία λένε πως είναι στο πλευρό μας, η οποία είχε επτά σελίδες για την ομιλία του κ. Τσίπρα και για εμάς έγραφε ότι "ο κ. Θεοδωράκης ανέπτυξε τις συνήθεις απόψεις του".

- Τα σάντουιτς των εργαζομένων της ΔΕΗ ξέρετε τι κόστος είχαν; Μας το είπαν στα νοσοκομεία που επισκεφθήκαμε. Αναλογούσαν σε προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και 1.000 γιατρών.

-Έχουμε μιλήσει για μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών. Στον τομέα τον προμηθειών γίνεται μεγάλο πλιάτσικο. Αυτή η Ενιαία Αρχή πρέπει να αποτελείται από τους, κατά γενική ομολογία, αδιάφθορους, οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις προμήθειες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κάθε υπουργό που θέλει προβολή να διαπραγματεύεται για να αυτοπροβάλλεται. Και στις άδειες των καναλιών θα πρέπει να μπουν κριτήρια. Ο κ. Παππάς στον νόμο που έκανε δεν έβαλε στο παιχνίδι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο νόμος λέει ότι ο υπουργός αποφασίζει αλλά το Ποτάμι στηρίζει την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο.

-Κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για τον τηλεοπτικό χρόνο που δικαιούνται τα κόμματα. Να πάρουν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο τα κόμματα με βάση τα ποσοστά τους. Το θέμα όμως είναι πότε θα του διατεθεί αυτός ο χρόνος. Στο δελτίο ειδήσεων ή στις 2:00 το βράδυ; Δεν είναι όλες οι τηλεοπτικές ζώνες το ίδιο από πλευράς τηλεθέασης. Αυτό συζητήσαμε στη διακομματική και βγήκαν κάποιοι να πετάξουν λάσπη. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές μαζί μου. Τους συμβουλεύω επειδή έχουμε ακόμα 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, να αφήσουν τις εμμονές τους στην άκρη. Γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή λοιπόν τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών και στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την προεκλογική παρέα του ΣΥΡΙΖΑ, να σκεφτούν πολύ αν θα επιτεθούν ξανά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι.

- Είμαι ο πολιτικός αρχηγός που πήγε πρώτος στα ακριτικά νησιά για να δει από κοντά τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και μάλιστα δύο φορές. Τα σύνορά μας που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, είναι δύσκολα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η Frontex πρέπει να φροντίζει τους πρόσφυγες που έρχονται, αυτοί να να ταυτοποιούνται αμέσως και να φεύγουν στη συνέχεια για την Ευρώπη. Να αναλάβει η Ευρώπη που έχει αρχές και ιστορία τις ευθύνες της. Πέρυσι είχαμε συλλήψεις δεκάδων διακινητών αλλά τους τελευταίους μήνες δεν είχαμε συλλήψεις. Γιατί; Έπαψαν να υπάρχουν οι διακινητές; Γιατί δεν κυνηγάμε ανελέητα αυτούς που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες; Θα πρέπει να ελεγχθούν με ευρωπαϊκή παρέμβαση οι μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Έχετε απάντηση γιατί ο ΟΗΕ έθεσε θέμα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να συνεννοηθούν; Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι όμως λύση το να βάλουμε φράχτες. Κάποιος όμως πρέπει να ελέγχει, διότι η “πόρτα” των συνόρων μας είναι ανοικτή. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά δεν είναι λύση να έρχονται στην Αθήνα και να περιμένουν στα συσσίτια.

Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Γ. ΔΑΡΑΣ: Μαζί μας, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τον Επικεφαλής του Κινήματος το Ποτάμι. Κύριε Θεοδωράκη καλή σας μέρα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Καλημέρα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Καλώς ήρθατε στην ΕΡΤ.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Και να ξεκινήσουμε από αυτό που συζητάνε όλοι. Θα μπούμε κατευθείαν στο ζουμί.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιο; Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση;
Γ. ΔΑΡΑΣ: Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Δημοσιογράφος είστε. Γνωρίζετε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να αφήσουμε κάτι να αποφασίσει και ο ελληνικός λαός. Εννοώ ότι είμαστε πολύ πριν τις εκλογές. Αυτές οι μέρες θα είναι καθοριστικές. Νομίζω ότι θα έχουμε εκπλήξεις και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Ούτε για το ποιος θα είναι πρώτος, ούτε για το ποιος θα είναι τρίτος. Άρα μόνο αν δεις τα αποτελέσματα μπορεί να ξέρεις ποια είναι η κυβέρνηση.
Εμείς πάντως πιστεύουμε και νομίζω ότι όχι μόνο εμείς, αλλά και ο περισσότερος ελληνικός λαός, ότι έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πλειοψηφία κοινωνική. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν με βάση και τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους, είναι πολύ μεγάλες. Άρα εάν οι μισοί είναι στο δρόμο και διαμαρτύρονται, δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε ποτέ.
Χρειαζόμαστε επιτέλους μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, που να μεταφράζεται σε μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει σε δυο χρόνια να ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Δεν μπορείς να προκαταβάλεις βεβαίως το αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον δεν θα έχουμε αυτοδυναμία, όποιο κόμμα κι αν βγει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το έχουν αποφασίσει και τα μεγάλα κόμματα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Άρα λοιπόν θα πάμε σε συνεργασίες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και έτσι πρέπει, εάν μου επιτρέπετε. Δηλαδή ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα, λέω, να πατήσουμε ένα μοχλό και να δίναμε αυτοδυναμία, νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως εάν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ. ή Ποτάμι, δεν θα έλεγαν αυτοδυναμία, γιατί τα κόμματα όταν μένουν μόνα τους, μάλλον σκέφτονται περισσότερο το εσωτερικό τους, παρά την κοινωνία, παρά τους πολίτες.
Νομίζω ότι η λύση των κυβερνήσεων συνεργασίας που έχει επιλεγεί άλλωστε και από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είναι η σωστή λύση για τη χώρα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Με ποιους θα κάνετε συνεργασία; Και είναι το ίδιο να κάνετε συνεργασία με τη Ν.Δ. μετεκλογικά, το ίδιο να κάνετε μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Έχουν το ίδιο πρόσωπο για σας;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ως κορμό δηλαδή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ.;
Γ. ΔΑΡΑΣ: Προφανώς η πρωτιά είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Δεν είναι θέμα προσωπικών σχέσεων και προσωπικής χημείας που έγραψε κάποιος δημοσιογράφος σχολιάζοντας και τη σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, με βάση τον εκλογικό νόμο, θα είχε ένα προβάδισμα τεράστιο το πρώτο κόμμα. Το πρώτο κόμμα θα είχε ένα προβάδισμα 50 έδρες. Και ξέρετε πολύ καλά ότι χωρίς το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Ας πούμε ότι συνασπιζόμαστε όλοι οι υπόλοιποι και λέμε ας μην είναι το πρώτο κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει. Και εάν θέλετε και την άποψή μου και καλώς δεν μπορεί να γίνει.
Δηλαδή στο πρώτο κόμμα δίνει ο κόσμος την πρώτη εντολή, δίνει και τις 50 έδρες, κακώς. Έπρεπε να ήταν μια πολύ λιγότερη πριμοδότηση. Άρα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ….
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Άρα όποιο βγει πρώτο κόμμα μας λέτε. Με όποιον βγει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν λέω ότι θα συνεργαστούμε με το πρώτο κόμμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Να βάλουμε τη βάση της συνομιλίας σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η βάση της συνομιλίας μας είναι ξεκάθαρη.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Δηλαδή η επόμενη μέρα, γιατί δεν είναι η 20η Σεπτεμβρίου το διακύβευμα. Είναι η 21η Σεπτεμβρίου.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Η πρώτη – και δεν το λέμε σήμερα, το λέμε από τις προηγούμενες εκλογές και εάν θέλετε και από τις ευρωεκλογές – οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση ούτε το 4-2-1 του Σαμαρά που μοίρασε τις καρέκλες χωρίς να κάνει ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα, ούτε όμως και με τη λογική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνησή του.
Δηλαδή κάποιους εγώ και κάποιους ο συνεταίρος μου. Πρέπει αυτοί που θα αποφασίσουν να κάνουν μια κυβέρνηση σωτηρίας, να συνεργαστούν και για τα πρόσωπα και για τους στόχους. Δηλαδή τι θέλουμε να πετύχουμε στη χώρα; Αυτά τα 10 πράγματα, που για μας είναι πολύ συγκεκριμένα. Ποιοι μπορεί να το κάνουν; Αυτοί. Οι οποίοι αυτοί δεν είναι ο ένας αντίπαλος του άλλου. Δεν βάζεις σε ένα υπουργείο έναν άνθρωπο που εχθρεύεται την πολιτική του άλλου.
Πρέπει να είναι μια συμπαγής ομάδα, η οποία θα έχει έναν ηγέτη και ένα σχέδιο. Αυτό ζητάμε από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό ακούγεται πολύ λογικό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Άρα εσείς θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Θα προσπαθήσετε να συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα όποιο κι αν είναι αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι και υποχρέωση όλων και του δεύτερου κόμματος. Δηλαδή όποιος είναι δεύτερος, θα πει τι; Δεν συνομιλώ; Θα δούμε το πρώτο κόμμα τι έχει να μας προτείνει, ποιους άλλους βάζει στο παιχνίδι, αν κάνει αποκλεισμούς και με βάση αυτό θα αποφασίσουμε. Και νομίζω ότι αυτό είναι το πατριωτικά σωστό αυτή τη στιγμή.
Κανείς δεν πρέπει να έχει, προσέξτε, να βγω εγώ και να πω ότι δεν συνεργάζομαι με αυτόν, ή δεν συνεργάζομαι με τον άλλον ….
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Εσείς είχατε πει για τους ΑΝΕΛ ότι δεν θέλετε να συνεργαστείτε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα είναι πρώτο κόμμα οι ΑΝΕΛ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Σίγουρα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά ….
Γ. ΔΑΡΑΣ: Σε μια κυβέρνηση έτσι όπως έχετε εσείς ονομάσει εθνική σωτηρία, ή ας το ονομάσουμε όπως θέλουμε, όπου κάποια στιγμή πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εγώ θέλω να συνεργαστώ και θέλω να βάλω μέσα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Το έχει πει αυτό ότι θα συνεργαστεί.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Και θέλω να βάλω και το Ποτάμι και θέλω να βάλω και το ΠΑΣΟΚ. Υποθετικό σενάριο. Εσείς θα συμμετέχετε σε μια τέτοια κυβέρνηση, ή μάλλον θα στηρίξετε μια τέτοια κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς, σας είπα, θα μιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Από εκεί και πέρα με εθνολαϊκιστές, με ακροδεξιούς και με ανθρώπους που δεν έχουν σώας τας φρένας, δεν συζητάμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ΑΝΕΛ, αλλά έχουν υπάρξει στα ελληνικά υπουργεία άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν βήμα στην ελληνική κοινωνία σε θέση ευθύνης. Άνθρωποι δηλαδή που δεν γνωρίζουν την αξία των πρότυπων σχολείων και πώς βοηθούν τις λαϊκές περιοχές, δεν θα είναι μαζί μας σε μια κυβέρνηση.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Άρα δεν καταλαβαίνουμε, γιατί εδώ ρίχνετε διάφορα υπονοούμενα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Εσείς λέτε ότι δεν είναι μόνο κόμμα ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι υπονοούμενα. Είναι πολύ σαφές. Ότι η χώρα έχει ανάγκη από λογική, η χώρα έχει ανάγκη από αποφάσεις.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Εσείς λέτε πρέπει να συνεργαστούμε τα κόμματα μετά τις εκλογές. Είναι απαραίτητο και αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Αλλά τώρα μας λέτε ότι με τους ΑΝΕΛ δεν θα συνεργαστείτε. Εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και μπούνε και οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε κάποια πληροφορία ότι οι ΑΝΕΛ θα είναι πολύ ψηλά ώστε πρέπει να αποφασίσουμε αυτή τη στιγμή αν θα πρέπει να …..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Όχι, αλλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, έχει πει ότι θέλει οπωσδήποτε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί οι 11 δημοσκοπήσεις που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, βγάζουν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής και επιμένετε να με ρωτάτε για τους ΑΝΕΛ. Σας λέω ότι τους ΑΝΕΛ …
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Επειδή πάνε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό σας λέω. Επειδή έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εγώ τους θέλω οπωσδήποτε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι πάνε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν ξέρω εάν είναι πρόβλημα, αλλά αυτό έχουν πει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοώ η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για ένα κόμμα εκτός Βουλής ως βασικό του εταίρο, νομίζω ότι δημιουργεί προβλήματα και στην εκλογική του βάση. Εμείς λέμε όμως ότι θα συνομιλήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα στο βαθμό που έχει κερδίσει τις εκλογές για να δούμε ποια είναι η σωστή λύση που προτείνει για τη χώρα.
Και να σας πω κάτι; Δεν είναι κάτι που εμείς τώρα το λέμε και έχει σχέση με οποιαδήποτε ποσοστά. Θυμάστε ότι ακόμη και τις στιγμές που κάποιοι στη Βουλή λέγανε να βρούμε άλλον Πρωθυπουργό να συζητήσουμε, το Ποτάμι ήταν ξεκάθαρο και έλεγε, έχει εκλεγεί Πρωθυπουργός και αυτός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Σε αυτόν είναι πάντα οι πρωτοβουλίες.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Θίξατε ένα θέμα προηγουμένως και νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε σε αυτό. Ότι δεν είναι μόνο τα κόμματα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Είναι οι πολιτικές αφ’ ενός. Ένα. Και είναι και τα πρόσωπα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι και οι άνθρωποι που προτείνουν τα κόμματα. Μα, αν προτείνω εγώ στον Πρωθυπουργό ένα πρόσωπο που θεωρεί ότι είναι λάθος, ότι ο βίος του μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετεί το ηθικό και σωστό της ελληνικής κοινωνίας, θα μου πει ναι, επειδή το προτείνεις θα το δεχτώ;
Λέω ότι όταν τρεις άνθρωποι, υποτεθείσθω ότι είμαστε εμείς οι τρεις, θέλουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση, ή να κάνουμε μια επιχείρηση, ή να διοικήσουμε την ΕΡΤ, τι θα πούμε; Θα πει η κυρία Κατσίμη ότι αυτόν τον θεωρώ απαραίτητο σε αυτό το πόστο και θα πούμε τη γνώμη μας. Έτσι γίνονται οι κυβερνήσεις.
Στην Ελλάδα μόνο γίνονται. Θα πάρω εγώ πέντε υπουργεία και θα βάλω αυτούς που θέλω, θα πάρεις εσύ δύο και θα πάρει η άλλη ένα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Θεωρείτε λοιπόν ότι έχει έρθει το τέλος των ιδεολογιών και των απόψεων των πολιτικών προτάσεων που έχουν τα κόμματα, της δομημένης πολιτικής σκέψης και είναι η αρχή των προσώπων;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας κατάλαβα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Δηλαδή πρέπει να κάνουμε επιλογές. Έχει πέντε καλούς το ΠΑΣΟΚ, έχει και δυο καλούς ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει και άλλους δυο η Ν.Δ.;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι θεσμοί ξέρετε και οι θέσεις, φωτίζονται από τα πρόσωπα. Τα ίδια πρόσωπα σε ένα θεσμό μπορεί να τον βουλιάξουν ή και να τον απογειώσουν. Η ευθύνη των προσώπων σε μια κοινωνία που δεν έχει γερούς θεσμούς, που δεν έχει μια δομημένη διοίκηση, είναι πολύ σημαντική η ευθύνη των προσώπων. Κι αυτό είναι και το παράδειγμα της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Τα πρόσωπα δυναμιτίζουν, ή εκτοξεύουν μια προσπάθεια. Άρα πιστεύω πάρα πολύ στα πρόσωπα, όχι αποϊδεολογικοποιημένα. Πιστεύω στα πρόσωπα που ξέρουν από πολιτική. Δεν μιλώ για τεχνοκράτες εγώ. Μιλώ για ανθρώπους όμως της πολιτικής επαϊόντες.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Υπάρχουν πρόσωπα και ξέρετε στα κόμματα ποια πρόσωπα υπάρχουν και ξαναρωτάμε, είσαστε πιο κοντά με τα πρόσωπα που είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ή που είναι μέσα στη Ν.Δ.; Σας ρωτάω γιατί προσπαθώ να καταλάβω γιατί δεν έχω καταλάβει ακόμη σε ποιο χώρο κινείστε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω εγώ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κεντροαριστερά; Τώρα θα συνεργαστείτε με τη δράση; Κεντροδεξιά; Αριστερά δεξιά; Γι’ αυτό σας ρωτάμε για να πάμε και στη δεύτερη ερώτηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε να μου δώσετε ένα όνομα υπουργού που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν έχετε.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Από τα δικά σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πάμε από την αρχή και θα πούμε στον ελληνικό λαό ποια είναι τα καινούργια πρόσωπα που θα τον κυβερνήσουν και δεν θα είναι οι σταρ.
Θέλω να σας πω δηλαδή ότι το σενάριο είναι πολύ θολό, εύλογο. Θέλετε να μου πείτε ποιος θα κυβερνήσει με τον κ. Μεϊμαράκη; Θα είναι οι παλιοί του υπουργοί; Η ανανεωμένη Ν.Δ. θα φέρει τους παλιούς υπουργούς για να σταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν έχω απάντηση.
Και ίσως μάλλον και αυτοί δεν έχουν ακόμη απάντηση. Άρα λοιπόν για να σας πω εγώ εάν μπορώ να δεχτώ κάποια πρόσωπα, είτε από τη Ν.Δ. είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει ελάχιστα να έχουν φωτογραφήσει αυτά τα πρόσωπα οι ίδιοι οι αρχηγοί τους.
Δεν έχει συμβεί. Πάμε σε μια θολή εκλογική μάχη, όπου τα δυο κυρίαρχα πρόσωπα, ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους και νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα χρόνου. Νομίζω ότι είναι και θέμα αδυναμίας. Ο Μεϊμαράκης δεν τολμά να πει στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσει. Με ποιους θα κυβερνήσει; Με τους προηγούμενους υπουργούς που καταδικάστηκαν; Ας μας πει μερικά ονόματα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Στις λίστες τα ίδια πρόσωπα θα είναι από ότι μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ στη Νέα Δημοκρατία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, λέτε για τη Νέα Δημοκρατία.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι έχετε δίκιο. Και από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας έχει δει τους περισσότερους Υπουργούς του ή να αποστασιοποιούνται ή να πηγαίνουν με κάποιους αντίπαλους σήμερα. Άρα με ποιους θα κυβερνήσει; Χρειάζεται μια καινούρια κουβέντα δηλαδή.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Συμφωνείτε δηλαδή σε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας "δε θα είναι με σταρ η επόμενη";
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ξέρετε οι σταρ που κοιτάνε συχνότερα από όσο πρέπει τον καθρέφτη πολλές φορές είναι εμπόδιο σε μια Κυβέρνηση. Δηλαδή δεν το λέω τώρα για έναν, αλλά πραγματικά η έπαρση που έχεις όταν θεωρείς ότι όλα τα φώτα σε κάθε βήμα είναι πάνω σου, δε σε βοηθούν να κάτσεις και να κάνεις δουλειά. Γιατί η χώρα χρειάζεται δουλειά, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο με συνθήματα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Σήμερα κ. Θεοδωράκη θα ανακοινώσετε τις λίστες των υποψηφίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ανακοινώσουμε τις συνεργασίες μας ναι, θα ανακοινώσουμε. Οι τελειωτικές λίστες θα έρθουν, όπως όλα τα κόμματα το κάνουν, το Σάββατο γιατί ξέρετε είναι ένα παιχνίδι εκπλήξεων.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Επειδή το ρεπορτάζ λέει, βεβαίως εσείς θα μας πείτε και θα δούμε, είναι και το παιχνίδι των εκπλήξεων που λέτε κι εσείς και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, αλλά το ρεπορτάζ λέει ότι υπάρχουν καλαθοσφαιριστές, υπάρχουν δημοσιογράφοι, υπάρχουν λοιπόν προβεβλημένα πρόσωπα τα οποία..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Από την ΕΡΤ εδώ.
Γ. ΔΑΡΡΑΣ: Τα οποία είναι σταρ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Θεωρείτε λοιπόν όταν εσείς μόλις είπατε ότι δεν χρειάζονται αυτοί οι σταρ, αλλά χρειάζονται άνθρωποι ας πούμε που να γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Δηλαδή αντιλαμβάνομαι ας πούμε ότι ένας που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών στοιχειωδώς θα πρέπει να είναι ένας Οικονομολόγος, να έχει μια καριέρα, να μπορεί. Θα προσφέρει λοιπόν στον πολιτικό βίο ένας καλαθοσφαιριστής περισσότερο ή ένας προβεβλημένος δημοσιογράφος;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, να σας πω. Όπως γνωρίζετε το κίνημά μας είναι αυτό που πολύ έντονα έχει πει ο καθείς στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες του. Το έχουμε πει και το έχουμε κάνει στην πράξη. Στη Βουλή οι άνθρωποι που υπερασπίζονται συγκεκριμένες ιδέες είναι άνθρωποι που τις έχουν δοκιμάσει και στην πραγματική ζωή.
Ο κ. Τσίπρας έβαλε ηθοποιό για να λύσει το ασφαλιστικό, ανεξήγητα. Και δε μου έδωσε ποτέ ούτε μια προσωπική εξήγηση, που κάποια στιγμή ήταν μέρες που μιλάγαμε τότε του εξήγησα ότι δεν έχω πολιτική διαφωνία, αλλά είναι δυνατόν να βάζεις έναν ηθοποιό για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας; Έναν ηθοποιό εννοώ, που δεν έχει γνωστικό αντικείμενο σε αυτό το πράγμα που καλείται να υπηρετήσει.
Εμείς λοιπόν τι λέμε; Η πρότασή μας για την Κυβέρνηση θα είναι οι άνθρωποι που ο καθένας ξέρει τον τομέα του. Αν με ρωτάς για τον αθλητισμό, βεβαίως θα βάλω έναν καλαθοσφαιριστή Υπουργό, αν μου δοθεί η δυνατότητα. Δηλαδή ο Παταβούκας που έρχεται δεν είναι ακριβώς καλαθοσφαιριστής, είναι ένας άνθρωπος ενεργός, της επιχειρηματικότητας, με πολιτικές απόψεις πάρα πολλά χρόνια στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτός θα είναι χρήσιμος στον τομέα του αθλητισμού, αν πρέπει εμείς να κάνουμε ένα βήμα εκεί.
Ή ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να έχει ένα λόγο στα πράγματα που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ξέρει καλά τι γίνεται και μπορεί πιο εύκολα να ξετρυπώσει πολιτικές.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κύριε Θεοδωράκη επανέρχομαι στην προηγούμενη ερώτηση, σε ποιο χώρο ανήκετε, πως χαρακτηρίζετε το κόμμα σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, το ξέχασα να σας απαντήσω. Να σας πω..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Γιατί ακούμε διάφορα, κάποια πολύ αριστερά, κάποια πολύ δεξιά, κάποια στο κέντρο, έχουμε μπερδευτεί λίγο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αν ακούτε πολύ δεξιά θα ήθελα να μου τα επισημάνετε και να τα συζητήσουμε στη συνέχεια.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Στο μεταναστευτικό θα πάμε.
Γ. ΔΑΡΡΑΣ: Ναι, θα το συζητήσουμε.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μετά, ένα-ένα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το συζητήσουμε αναλυτικά, αλλά νομίζω ότι το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Θεοδωράκη για το μεταναστευτικό είναι ότι είναι ακροδεξιά. Μπορούμε να μιλήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Θα το συζητήσουμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι έχει μέσα του και προοδευτικούς φιλελεύθερους και ήρθε και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δράσης, του Στέφανου Μάνου κάποτε, του Θοδωρή Σκυλακάκη σήμερα, που είπε ότι "στηρίζουμε το Ποτάμι σε αυτή τη μάχη".
Έχει ανθρώπους από την Κεντροαριστερά, ήρθε όλη αυτή η ομάδα των παιδιών οι Μπροστά, που τόσα χρόνια δρουν στην καινοτομία, παράγουν καινούριες απόψεις, οι οποίοι θα είναι στα ψηφοδέλτιά μας και κάποια νέα παιδιά από αυτούς που θα είναι επικεφαλείς σε περιφέρειες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε στη Βουλή νέους ανθρώπους.
Και βεβαίως είναι όλο αυτό το ρεύμα της Αριστερής Μεταρρύθμισης, ο Λυκούδης και μια πολύ-πολύ μεγάλη παρέα σε όλη τη χώρα, όπου προσπαθούμε όλοι, ας μου επιτραπεί και οι τρεις από δω, δηλαδή φιλελεύθεροι, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, που προσπαθούμε να βάλουμε στο κέντρο τον άνθρωπο.
Εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι το αριστερό βιβλίο ή το δεξιό βιβλίο δεν αρκεί για να ερμηνεύσει τα πράγματα σήμερα, χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο. Οι ιδεολογίες είναι από πίσω και να σας πω και κάτι, ειδικά σε αυτή την περίοδο πείτε μου ένα πρόβλημα που είναι αριστερό και πείτε μου ένα πρόβλημα που είναι δεξιό. Θα σας πω λοιπόν εγώ ότι όλα τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από δεξιές Κυβερνήσεις, από αριστερές Κυβερνήσεις και οι λύσεις πρέπει να δοθούν από πραγματιστές, από λογικούς ανθρώπους.
Είναι αριστερός ο φόρος 23% που έβαλε ο Τσίπρας στα γηροκομεία; Με ποια λογική;
Γ. ΔΑΡΑΣ: Εννοείτε και στην ιδιωτική εκπαίδευση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό επειδή έχει συζητηθεί πάρα πολύ δεν το θέτω καν, γιατί και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το παίρνει πίσω, έτσι;
Γ. ΔΑΡΑΣ: Ναι τώρα το πήραν βεβαίως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 23% φόρος στα ιδιωτικά σχολεία και κάποιοι τις πρώτες μέρες λέγανε ότι μα ποιοι είναι στα ιδιωτικά σχολεία; Και τώρα συνειδητοποιήσανε.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Όχι κ. Θεοδωράκη όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν απέξω μεγάλα ιδιωτικά σχολεία που ουσιαστικά πλήττονταν φροντιστήρια, ΙΕΚ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, τα ωδεία, τα επαρχιακά, τα παιδιά μας που πηγαίνουν για ενίσχυση σε περιφερειακά. Αυτό λοιπόν είναι αριστερό ή δεξιό;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Άρα δεν έχετε ιδεολογικό πρόσημο, είσαστε..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, δεν έχω ιδεολογικό πρόσημο. Η αρχή μου είναι ότι η χώρα είναι σε μία κατεστραμμένη κατάσταση, πρέπει να ανορθωθεί και μετά να αποφασίσουμε.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και όλοι μαζί μπορούμε, αυτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και όλοι μαζί μπορούμε, αλλά το «όλοι μαζί μπορούμε» έχει πολλές εξαιρέσεις, επιτρέψτε μου. Το «όλοι μαζί μπορούμε» δεν σημαίνει ότι παίρνεις μαζί σου, όπως σας είπα πριν, κάποιους εθνολαϊκιστές, δεν παίρνεις μαζί σου κάποιους δογματικούς, δεν παίρνεις μαζί σου κάποιους που πιστεύουν και πιστεύανε μέχρι χθες στη δραχμή. Τέτοια λάθη εμείς δεν έχουμε κάνει, είμαστε μια συμπαγής «όλοι μαζί μπορούμε».
Γ. ΔΑΡΑΣ: Παρόλα αυτά θέλω να σας πω κ. Θεοδωράκη ότι δεν έχει να κάνει μόνο με ποιους θα πας και θα συνεργαστείς, αλλά και για ποιους.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Και μάλλον αυτό είναι το σημαντικότερο απ΄ όλα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, σωστό.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Άρα λοιπόν στο θέμα των ιδεολογιών δεν μπορείς να είσαι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Στο θέμα του κόσμου είναι πολύ απλό, είσαι με τους περισσότερους, είσαι με την κοινωνία.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Να ολοκληρώσω αν θέλετε, θέλω να πω ότι υπάρχουν αντίπαλα συγκρουόμενα συμφέροντα, δεν μπορείς να είσαι και με αυτόν..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, τα οποία δεν είναι αριστερά ή δεξιά όμως.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Και δεν μπορεί να είσαι και με αυτόν τον κακό επιχειρηματία, ο οποίος λέει απολύσεις, δε θέλω να πληρώνω στην Εφορία, θέλω να έχω μισθούς Πακιστάν Ινδίας, δε θέλω να με ελέγχει κανένας και ταυτόχρονα να λες όμως ας πούμε ότι είμαι και με τον εργάτη. Δε γίνεται, δε γίνεται.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Δε γίνεται, πρέπει να πάρεις θέση σε αυτό το πράγμα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, είσαι με τους περισσότερους, είσαι με την πλειοψηφία, είσαι με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είσαι με τα συμφέροντα και με τις συντεχνίες. Αυτή είναι η αντίθεσή μας σε σχέση με τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Θα σας πουν κάποια κόμματα ότι «εγώ δεν είμαι με τα συμφέροντα» και εννοούν «θα φτιάξω τα δικά μου συμφέροντα». Θα σας πουν κάποια άλλα κόμματα "εγώ δεν είμαι με τις συντεχνίες".
Εμείς λοιπόν σας λέμε: Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και δεν είμαστε με τα συμφέροντα και ειδικά με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα, με αυτούς δηλαδή τους λίγους που τόσα χρόνια, εννοώ κυρίως τώρα επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κάνανε τα αδύνατα δυνατά για να κερδίζουν αυτοί να βγάζουν τα λεφτά τους έξω και ο κόσμος να υποφέρει.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Όχι λοιπόν με τις συντεχνίες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το χτύπημα όμως, το χτύπημα δεν ήρθε. Ο κ. Τσίπρας είχε άλλες προτεραιότητες. Από το Φλεβάρη στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή του είπα ότι είναι προτεραιότητα να βάλουμε μία λογική σχέση με την επιχειρηματικότητα, να σπάσουμε το τρίγωνο της αμαρτίας, media-Πολιτικοί-τράπεζες. Ήταν η πρώτη μου ομιλία στα μέσα Φλεβάρη στη Βουλή.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάντως σας κατηγορούν, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι "είσαστε προϊόν των media κι ότι από πίσω κρύβεται διαπλοκή" και όλα αυτά, οι οποίοι τα λένε εδώ, προηγουμένως μας το είπε και ο κ. Σκουρλέτης. Εσείς από την άλλη τώρα λέτε..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ απλό, θα σας συμβούλευα να κάνετε το εξής, θέλουμε να κάνουμε ένα πείραμα;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μισό λεπτό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα με τις εφημερίδες που έχετε μπροστά σας;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μισό λεπτό, ακριβώς. Λέτε τώρα ότι "όχι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με τα media" και τη διαπλοκή διότι..
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια, λέω πολύ ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι διαπραγματευτές..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Διότι έχουν πάρα πολλές συνεντεύξεις τους οι εφημερίδες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω κάτι πολύ απλό, οι μεγάλοι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα media, ο κ. Σκουρλέτης, ο κ. Παππάς, έχουν εξασφαλίσει μια τεράστια προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα media. Πάρτε αν θέλετε..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν είναι λογικό το κόμμα που είναι στην Κυβέρνηση να έχει;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου λογικό, καθόλου λογικό δεν είναι. Προσέξτε, ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ήταν. Και δικαιούται τη μεγαλύτερη προβολή, έτσι;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Έτσι, γι΄ αυτό το λέω. Και το κόμμα του, επειδή είναι Κυβέρνηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τις μέρες της αντιπαράθεσής μας, να σας πω κάτι, να σας απαντήσω συγκεκριμένα.
Όταν έγινε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, εννοώ τότε η μία και μοναδική αντιπαράθεση Αρχηγών μέσα στη Βουλή, υπήρχε μία εφημερίδα που τη φωτογραφίζουν ότι είναι στο πλευρό μας, που είχε εφτά σελίδες στον κ. Τσίπρα και για την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη έγραφε «ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέπτυξε τις συνήθεις απόψεις του».
Λοιπόν, επειδή είστε παλιοί δημοσιογράφοι, εγώ σας συνιστώ να ξεφυλλίσετε τις εφημερίδες αυτές που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκή, να δείτε αν υπάρχει το Ποτάμι και σε ποια θέση είναι το Ποτάμι και σε ποια θέση όχι είναι ο Τσίπρας, είναι τα στελέχη του Τσίπρα.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Είπατε κ. Θεοδωράκη και σημείωσα εδώ πέρα "όχι στις συντεχνίες", έχετε αναφερθεί στο παρελθόν "όχι στα κλειστά επαγγέλματα" κι έχετε αναφερθεί και "σε μεταρρυθμίσεις".
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, όταν λέω συντεχνίες, είναι δύσκολο να το λέει ένας Πολιτικός Αρχηγός.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Προφανώς.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Συγκεκριμένα να μας πείτε.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Όχι, εγώ θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα συγκεκριμένα, είπα ότι η παραχώρηση της Κυβέρνησης στον κ. Φωτόπουλο, που μάλιστα τώρα είναι με τον κ. Λαφαζάνη και βρίζει τον κ. Τσίπρα..
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Όχι θέλουμε μια ερώτηση άλλη να σας κάνουμε.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Όχι παρακαλώ απαντήστε σε αυτό, παρακαλώ.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η παραχώρηση του κ. Λαφαζάνη, ο κ. Λαφαζάνης νομίζω το έχει κάνει ως Υπουργός, τα σάντουιτς που λέμε, τα σάντουιτς του Φωτόπουλου, των εργαζομένων της ΔΕΗ, έτσι; Ξέρετε τι πρόσθετο ήταν; Ήταν, όπως μας τα παρουσίασαν στα νοσοκομεία τα στοιχεία, ήταν δύο χιλιάδες νοσοκόμοι και χίλιοι γιατροί.
Τι έχει ανάγκη αυτή η χώρα; Όλοι πρέπει να πάρουμε σάντουιτς, όλοι πρέπει να πάρουμε αυξήσεις, με την ευρύτερη έννοια, έτσι; Αλλά τι έχει ανάγκη αυτή η χώρα, ποια έχει προτεραιότητα; Για μένα λοιπόν λέω ότι προτεραιότητα δεν είναι η συντεχνία, είναι οι δύο χιλιάδες νοσηλευτές και οι χίλιοι γιατροί.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Μάλιστα, άρα λοιπόν όχι στις συντεχνίες, όχι στα κλειστά επαγγέλματα, ναι στις μεταρρυθμίσεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του καναλάρχη με την έννοια μιας συντεχνίας κλειστής;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια. Να σας πω δυο προτάσεις;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Είσαστε υπέρ του νομοσχεδίου αυτού που ήταν να έρθει αλλά δεν προλάβαμε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω δύο συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουμε εμείς για τη διαφθορά; Το ένα είναι ότι έχουμε πει ενιαία Αρχή Προμηθειών. Το ξέρετε ότι γίνεται μεγάλο πλιάτσικο με τις προμήθειες.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπουργοί που πλουτίζουν, Γενικοί Γραμματείς που πλουτίζουν, Διευθυντές νοσοκομείων που πλουτίζουν, και ξαφνικά τα πόθεν έσχες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δεν είναι ανάγκη να πούμε λεπτομέρειες, τα έχουμε ζήσει για 10ετίες. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια νέα αρχή προμηθειών, η οποία θα είναι πάνω άνθρωποι με διακομματική συναίνεση, με μια ευθύνη, ότι τέλος πάντων είναι οι κατά κοινή ομολογία αδιάφθοροι, οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις μεγάλες προμήθειες της χώρας, αρχίζοντας από τα μικρά και τελειώνοντας στα μεγάλα.
Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον κάθε υπουργό που αύριο θέλει να εκλεγεί ξανά βουλευτής. Άρα τι θέλει; Θέλει προβολή. Να διαπραγματεύεται με εσάς, το λέω παραδειγματικά, την υποψηφιότητά του, άρα να βοηθάει τον ξάδελφό σας που έχει μια τεχνική εταιρεία.
Εμείς λέμε ενιαία αρχή προμηθειών. Το βάλαμε στη Βουλή, δεν συζητήθηκε. Έπρεπε αυτούς τους 7 μήνες να κάνουμε βήματα για τα κανάλια.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Για τα κανάλια, γιατί είναι σημαντικό να σταθούμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει να μπούνε κριτήρια και θα πρέπει να δοθούν άδειες εκπομπής σε ανθρώπους που τηρούν αυτά τα κριτήρια. Έχουμε μια διαφωνία με τον κύριο Παππά πρώτον, ότι ο νόμος είναι πολύ υπουργοκεντρικός. Δηλαδή δεν βάζει στο παιχνίδι το ΕΣΡ. Δεν βάζει στο παιχνίδι μια ανεξάρτητη αρχή, μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπου συμβαίνει. Λέει ότι ο υπουργός αποφασίζει. Αυτό θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα, γιατί οι υπουργοί είναι και καλοί είναι και κακοί.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Θα το ψηφίζατε αυτό το συγκεκριμένο κ. Θεοδωράκη όταν έρθει σε διαβούλευση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα ότι κάνουμε συγκεκριμένες τροπολογίες. Το ένα είναι αυτό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Αλλά το στηρίζετε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το στηρίζουμε. Στηρίζουμε την αλλαγή στα κανάλια.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ωραία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα και να μου πείτε εσείς ως δημοσιογράφοι αν συμφωνείτε ή όχι.
Το μοναδικό κριτήριο για να πάρει αύριο κάποιος μια άδεια τηλεοπτικής εκπομπής σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι το χρήμα. Είναι το χρήμα το μοναδικό κριτήριο; Σε ποια χώρα είναι μόνο το χρήμα;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Δεν είναι μόνο το χρήμα. Υπάρχει μια σειρά κριτηρίων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε. Είναι πλειστηριασμός. Λέει να έχει δημοσιογράφους ….
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Λέει εάν πληρούν τα κριτήρια.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Να πληρούν κάποια κριτήρια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν υπάρχει κανένα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ε, πώς δεν υπάρχει! Κι εμείς το διαβάσαμε και υπάρχουν ένα σωρό κριτήρια.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η τελική απόφαση είναι με βάση τον πλειστηριασμό. Αυτό λέει.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Αν πληρούν τα κριτήρια, όποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, δηλαδή εάν εσείς δώσετε 1 εκατομμύριο και εγώ δώσω 800.000, σημαίνει ότι εσείς είσαστε καλύτεροι στα κανάλια;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Όχι, αλλά και οι δυο θα πληρούν τα κριτήρια και όποιος δώσει τα περισσότερα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην Ισπανία ξέρετε τι κάνανε; Κάνανε άλλα πράγματα. Βάλανε μέσα σε ένα τμήμα του ελέγχου τους μαζικούς φορείς. Πρέπει να πάμε δηλαδή σε πρότυπα, όπου δεν θα παράγουμε καινούργιους μιντιάρχες. Έρχεται, δεν θέλω να σας πω ονόματα γιατί δεν υπάρχει λόγος, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν πάρα πολλά λεφτά; Υπάρχουν.
Θα έρθουν να πάρουν απλώς μια καινούργια άδεια, να εκπέμψει ένα καινούργιο κανάλι; Εμείς λέμε ότι η πολιτεία δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είναι μόνο το χρήμα η όλη προϋπόθεση.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Όλοι οι νοήμονες συμφωνούν σε αυτό και θέλω όμως σε αυτό το πράγμα με το χρήμα, γιατί θέλω να μας ξεκαθαρίσετε, γιατί δεν το πολυκαταλάβαμε τι έγινε, σε σχέση με το διαφημιστικό χρόνο των κομμάτων. Είπατε εσείς ότι πρέπει να αποτιμηθεί αυτός ο χρόνος σε χρήμα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω τι γίνεται. Να σας πω. Κάποια στιγμή η Διακομματική Επιτροπή είπε μοιράζουμε το χρόνο στην τηλεόραση. Πώς μοιράζεται ο χρόνος στην τηλεόραση; Είπανε θα πάρουν το 80% τα δυο μεγάλα κόμματα και το 20% τα υπόλοιπα κόμματα.
Ωραία θα πάρει το 40% παραδειγματικά λέω ο ΣΥΡΙΖΑ και το 5% το Ποτάμι. Ωραία. 5% το Ποτάμι σε ποιο; Στο δελτίο ειδήσεων; Μετά το δελτίο ειδήσεων; Πριν το δελτίο ειδήσεων; Εκεί υπήρξε ένα χάος. Πώς θα αποτιμηθεί το 5λεπτο; Γιατί όπως ξέρετε, άλλο να μου δώσεις ένα 5λεπτο στην δική σας εκπομπή που έχει θεαματικότητα και άλλο στις 12 το βράδυ, ή μετά το βράδυ. Συμφωνούμε;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μάλιστα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί λοιπόν ειπώθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση από εμάς. Ότι θα πρέπει να αποτιμηθεί με βάση τη μόνη διαδικασία που ήδη υπάρχει. Ότι η κάθε ζώνη τιμολογείται. Εσείς έχετε ένα τιμολόγιο ακριβό και το βράδυ.
Και είπαμε ότι στην απόφαση θα μπει συγκεκριμένη διάταξη που θα λέει ότι αυτό δεν γεννά καμία υποχρέωση του κράτους απέναντι στην πολιτεία, γίνεται μόνο για πρακτικούς λόγους. Συμφωνήσανε όλοι στη Διακομματική και μετά βγήκε ένας άνθρωπος, δεν θέλω να τον ξαναναφέρω, γιατί δεν θέλω να το κάνω προσωπικό το θέμα και έκανε δηλώσεις εναντίον μου.
Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές εναντίον μου. Τους συμβουλεύω επειδή έχουμε ακόμη 15 μέρες, να αφήσουν τις εμμονές τους στην άκρη, γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών, στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την προεκλογική παρέα του ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν πολύ εάν θα ξαναεπιτεθούν στο Σταύρο Θεοδωράκη.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Θέλω να πάμε στο θέμα του μεταναστευτικού. Εσείς λέτε όχι ανοιχτά σύνορα, αλλά να έρθει η FRONTEX. Τι εννοείτε δηλαδή; Τι κάνει η FRONTEX; Γιατί μπορεί ο κόσμος να μην γνωρίζει. Δεν κλείνει τα σύνορα πάντως η FRONTEX.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι κάνει. Να θυμίσουμε βέβαια στον κόσμο ότι είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχω πάει δυο φορές στα νησιά τις τελευταίες εβδομάδες. Εννοώ ότι αλλιώς να τα βλέπεις και αλλιώς να σου τα λένε, ή να διαβάζεις εφημερίδες. Εγώ ήμουνα εκεί. Πήγα δυο φορές και θα έχετε δει τις φωτογραφίες μου. Είδατε τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, την αστυνομία, το λιμενικό, τους κοινωνικούς φορείς. Μίλησα με όλους.
Τι πρόβλημα υπάρχει στα νησιά; Τα σύνορά μας είναι δύσκολα. Είναι θαλάσσια. Εμείς είχαμε πει από πριν ότι είναι τεράστιο κόστος για την Ελλάδα αυτό. Δεν μπορεί η Ελλάδα. Γιατί δεν είναι ελληνικά σύνορα μόνο αυτά. Είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι τα ίδια που λέει ότι έχω η Ιταλία με τη Γαλλία. Άρα τι λέμε εμείς; Ότι η ευθύνη των συνόρων, εκτός από το στρατιωτικό μέρος, είναι της FRONTEX. Είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και με λεφτά και με καράβια και με ανθρώπους.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Η FRONTEX τι κάνει;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω τι κάνει.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Γιατί το παρουσιάζετε σαν η FRONTEX να φυλάει τα σύνορα, που δεν κάνει αυτό η FRONTEX.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου. Η FRONTEX τι κάνει; Η FRONTEX πρέπει να φροντίζει τους πρόσφυγες που έρχονται, και τώρα γίνεται, αλλά γίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Να φροντίζει τους πρόσφυγες και εμείς έχουμε ζητήσει το εξής: οι πρόσφυγες πρέπει να ταυτοποιούνται αμέσως. Ει δυνατόν σε πλοία της FRONTEX. Έχει συμβεί να ταυτοποιούνται σε πλοία, να υπάρχει εκεί όλη η διαδικασία και να φύγουν αμέσως οι πρόσφυγες. Μιλώ για πρόσφυγες και δεν τους μπερδεύω με τους μετανάστες, όπου τους μπερδεύουν κάποιοι.
Να αναλάβει την ευθύνη η Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ιστορία, έχει αρχές. Πρέπει να το θυμηθεί. Έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ένα λεπτό. Ξέρετε γιατί είπα για δεξιά ρητορική; Γιατί λέτε όχι ανοιχτά σύνορα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Τι σημαίνει κλειστά σύνορα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι σημαίνει κλειστά σύνορα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Να βάλουμε ένα φράχτη δηλαδή, όπως βάλαμε στον Έβρο, να βάλουμε και στη θάλασσα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν βάζεις φράχτη στη θάλασσα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Τι κάνεις; Γιατί όπως είπατε, η FRONTEX αυτοί που έρχονται μέσα τους τακτοποιεί και κάνει screening. Αυτό κάνει η FRONTEX.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ελέγχεις ποιοι μπαίνουν στη χώρα σου. Αποτρέπεις τους μετανάστες. Η άποψή μας είναι ….
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πώς τους αποτρέπεις;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω πώς τους αποτρέπεις. Ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε σύλληψη κάποιων δεκάδων διακινητών, αυτά τα καθάρματα που εμπορεύονται τις ψυχές των ανθρώπων, που βάζουν τον κόσμο στις βάρκες και πνίγεται. Τώρα δεν είχαμε αυτούς τους μήνες. Γιατί δεν είχαμε; Πάψανε να υπάρχουν; Τι σημαίνει αυτό; Ότι η προσοχή μας απέναντι σε αυτούς που διακινούν τους ανθρώπους μειώθηκε.
Για ποιο λόγο μειώθηκε; Γιατί δεν κυνηγάμε ανελέητα αυτούς που εμπορεύονται αυτούς τους ανθρώπους; Και κάνεις κάτι άλλο για τα σύνορα που μου λες. Οι μεταναστευτικές ροές είναι τεράστιες. Δεν μπορούν να δεχτούν όμως οι Έλληνες όλους τους μετανάστες όλου του κόσμου.
Άρα κάνεις μια μεγάλη συμφωνία, όπως έχουμε πει, με την Τουρκία, μπροστά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι μεταναστευτικές ροές να ελεγχθούν στα εδάφη της Τουρκίας. Η λογική ότι μπορούν να έρθουν όλοι εδώ στην Αθήνα και εδώ κάποια στιγμή να κάνουμε εμείς τον διαχωρισμό να τους βάλουμε στα τρένα και να τους στείλουμε στην Ευρώπη, δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ακόμα πιο δύσκολο απ’ ό,τι αυτό που γίνεται τώρα να γίνει στην Τουρκία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι καθόλου δεν είναι, γιατί γινόταν χρόνια. Και γιατί μπορεί να γίνει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ….
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Με τέτοιες ροές εκατομμυρίων μεταναστών.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε απάντηση στο ερώτημα, επειδή βλέπω ότι το θέμα το κινείτε με μια απαξία, επιτρέψτε μου.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Τι εννοείτε απαξία;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Για το θέμα το προσφυγικό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για τις θέσεις μας λέω για το μεταναστευτικό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Όχι καθόλου. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε απάντηση γιατί ο ΟΗΕ που δεν είναι Ποτάμι, έθεσε θέμα στην κυβέρνηση επιτέλους να μας δώσετε έναν άνθρωπο να συνεννοηθούμε; Πιστεύετε ότι είναι δάχτυλος δικός μας;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Εμείς το λέμε συνέχεια στην κυβέρνηση, ότι δεν έχουν καν συντονισμό.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα μην μου λέτε λοιπόν …
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα, δεν σας λέω. Εσείς λέτε όχι ανοιχτά σύνορα. Τα σύνορά μας έτσι είναι. Θα μπαίνουν οι άνθρωποι ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν είναι έτσι.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα, πώς δεν είναι έτσι; Τα κλειστά σύνορα είναι να μπει φράχτης; Ή να μπούνε πλοία; Γιατί το λένε πάρα πολλοί και ο κόσμος δεν ξέρει. Λένε FRONTEX και η FRONTEX νομίζουν ότι είναι πλοία που έρχονται. Δεν είναι έτσι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε την εικόνα ενός σπιτιού μπροστά μας. Υπάρχουν δυο λύσεις. Στο σπίτι να βάλεις φράχτες και ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην μπορεί να πλησιάζει κανείς και δεν είναι αυτό που θέλουμε.
Και η άλλη είναι ότι την πόρτα του σπιτιού κάποιος την ανοίγει και κάποιος την ελέγχει. Αυτό λέω εγώ. Αυτή η πόρτα σήμερα είναι διάπλατα ανοιχτή και δεν πρέπει να είναι διάπλατα ανοιχτή γιατί είναι εις βάρος των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες πρέπει να βοηθηθούν από εμάς. Εννοώ τους Ευρωπαίους. Πρέπει να κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον και το ανθρωπιστικό μας καθήκον δεν είναι να τους φέρουμε στην Αθήνα για να είναι στα συσσίτια.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ούτε θέλουν κιόλας. Θέλουν να φύγουν.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Σταύρος Θεοδωράκης.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι; Ένας κουρασμένος πολιτικός, γιατί ξέρεις το κόμμα μας είναι και λίγο χειροποίητο.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Προβεβλημένος πάντως πολύ και ίσως επειδή είσαστε και δημοσιογράφος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το οφείλω σε μια νομίζω χρήσιμη καριέρα που έκανα σαν δημοσιογράφος, αλλά δεν έχω υπογράψει κανένα συμβόλαιο μονιμότητας με την πολιτική. Έχω πει ότι για λίγα χρόνια θα είμαι στην πολιτική.
Θα είμαι στην πολιτική όσο μπορώ να είμαι χρήσιμος. Δεν θα πάρω σύνταξη δηλαδή από τη Βουλή. Άλλωστε εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να πάρει κανείς σύνταξη από τη Βουλή και είμαστε ενάντια στους βουλευτές τους ισόβιους. Πρέπει να γίνει μια τροπολογία στο σύνταγμά μας. Δυο θητείες είναι αρκετές. Τέσσερις σε όλη τη ζωή.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και να μην παίρνουν και συντάξεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να παίρνουν τις συντάξεις του επαγγέλματός τους.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, του επαγγέλματός τους.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική χρειάζεται κάποιους σαν κι εμάς. Αυτό είναι η εκτίμησή μου. Δεν εννοώ κάποιους στο Ποτάμι. Δηλαδή χρειάζεται κάποιους ανθρώπους ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ που αφήνουν τη ζωή τους, αφήνουν τη βόλεψή τους και μπαίνουν για μερικά χρόνια να βοηθήσουν την πολιτική.
Ελπίζω ότι ο κόσμος θα ωθήσει τέτοιους ανθρώπους, τέτοιους νέους παίκτες, για να πω ένα ποδοσφαιρικό όρο, να παίξουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογές.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Γ. ΔΑΡΑΣ: Κατάλαβες γιατί τους έκανε δύσκολη τη ζωή; Μονολεκτικές ερωτήσεις. Με το ίδιο νόμισμα όμως τον πληρώνεις.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο κόμμα σας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ