15 Οκτωβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει»

Ποτάμι

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μακροημερεύσει έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Star Κεντρικής Ελλάδας και τη δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει». «Δεν εννοώ αυτή η Βουλή», εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «εννοώ αυτή η κυβέρνηση». «Δηλαδή μόλις φανεί ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα στοιχειώδη πράγματα, θα συρθούμε σε καινούργιους ανασχηματισμούς, σε καινούργιες κυβερνήσεις με την ελπίδα να πάρει χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι η επόμενη κυβέρνησή του δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ποτάμι «στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής» και κάλεσε όλα τα κόμματα να ενωθούν και να στηρίξουν τ’ αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η Ευρώπη για τη φοροδιαφυγή. «Έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε ν’ αποκρούσουμε κάποια πέναλτι της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μάχη στη Βουλή, να υπερασπιστούμε κάποιες τάξεις» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εξήγησε δε ότι «η εξειδίκευση των μέτρων δεν μας ικανοποιεί πάντα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει για παράδειγμα επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες, σ’ αυτούς που έρχονται αυτή τη στιγμή και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Τους νέους δικηγόρους, τους νέους γιατρούς και τους νέους μηχανικούς». Αυτό, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια εξειδίκευση που αποφάσισαν να κάνουν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απορρέει από το μνημόνιο και την οποία το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει γιατί το Ποτάμι έλεγε από τον Μάρτιο στον Πρωθυπουργό να φέρει μια συμφωνία ώστε να κλείσει το θέμα με την Ευρώπη. «Αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν ήξερε τι να κάνει με το κόμμα του, θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πολλά λεφτά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φοροκαταιγίδας που έρχεται, έχει να κάνει μ ‘αυτή την πεντάμηνη καθυστέρηση. Θα ήθελα λοιπόν αυτοί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που γελούσαν στη Βουλή όταν τους έλεγα το Μάρτιο ‘’φέρτε τη συμφωνία να τελειώνουμε’’, θα ήθελα τώρα να γελάσουν μπροστά στον ελληνικό λαό και να του πουν πόσο μας στοίχισε αυτή η καθυστέρηση των 5 μηνών» σημείωσε. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «εμείς θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία γιατί έχουμε και καλύτερους ανθρώπους και έχουμε την αίσθηση του χρόνου που στην πολιτική είναι πολύ σημαντική. Θα κάναμε λοιπόν μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες, πριν γίνουν τα capital controls».

Τέλος επεσήμανε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή που βγήκε είπε ότι αυτή η χώρα δεν αλλάζει με 10% και με 20% και με 30% και ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το Ποτάμι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκφράσει τη χώρα. Τι λέμε όμως: Λέμε ότι θα πρέπει να κάνουμε έναν διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροδεξιά και με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροαριστερά και με όλους αυτούς να βρούμε κοινά βήματα προς την κοινωνία. Δεν είμαστε υπέρ της συμμαχίας των μηχανισμών, δηλαδή να πάμε εμείς, να κολλήσουμε σ’ ένα άλλο κόμμα, ή να κολλήσει ένα άλλο κόμμα σ’ εμάς».

Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Σταύρο Θεοδωράκη. Δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναφερθώ ούτε στο βιογραφικό του ούτε να πω κάτι περισσότερο, άλλωστε τον είχα προλογίσει από την αρχή του δελτίου με την ευκαιρία της συζήτησης με τον Γιώργο Σιμόπουλο από τις Βρυξέλλες.
Καλησπέρα, καλώς ήρθατε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Λαμία, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, συζήτηση με φίλους μετεκλογικά, δεν έχουμε ένα μήνα ακόμη από τις εκλογές. Ποιο είναι το κλίμα και τι σας λένε οι φίλοι σας;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, μπορεί ο κόσμος να έχει λίγες ενοχές που δε μας ψήφισε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το μετάνιωσε;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιθανόν. Σημασία έχει ότι οι Οργανώσεις του Ποταμιού δυναμώνουν, δηλαδή έρχεται αρκετός κόσμος, έρχονται πρόσωπα που είχαμε χάσει το τελευταίο διάστημα, τέλος πάντων είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση στη Λαμία με περισσότερα από 50 στελέχη, συζητήσαμε διάφορα πράγματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που μας έχει επιβάλει η συνθήκη των ημερών.
Δηλαδή από τη μία να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόμμα που το έχουμε ανάγκη γιατί αν δεν αλλάξουμε τα κόμματα δε θ’ αλλάξουμε και τη χώρα αλλά από την άλλη να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον ελληνικό λαό απ’ όλα αυτά που θα συμβούν τους επόμενους μήνες, που θα είναι πολλά, που θα είναι δυσάρεστα και θα και είναι και κακά για την τσέπη του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία με δεδομένο τον ρόλο που θα έχετε ως αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο με μέτρα, με προαπαιτούμενα, με το 3ο μνημόνιο που ήρθε, δεν έρχεται, ήρθε, είναι μπροστά μας κι αν έχετε το περιθώριο και τον χρόνο ν’ ασχοληθείτε παράλληλα και με τα δύο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε. Και δίνουμε προτεραιότητα πρώτα στην κοινοβουλευτική μας δουλειά. Και το ξέρουν και τα στελέχη μας και συμφωνούν. Ξέρεις, το να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόμμα είναι σαν το βραδινό σιγύρισμα. Θα γίνεται, θα το κάνουμε. Αλλά από κει και πέρα το πρωί θα είμαστε έτοιμοι για να δίνουμε τη μάχη της Βουλής.
Ήδη οι Βουλευτές έχουν, δυο μέρες τώρα, δώσει τη μάχη στις Επιτροπές για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και αύριο και μεθαύριο θα ολοκληρώσουμε αυτή την τοποθέτησή μας γιατί σας είπα, προέχει να προσπαθήσουμε έστω μ’ αυτό το 4% που μας έταξε ο ελληνικός λαός να εξασφαλίσουμε ει δυνατόν τα περισσότερα για τον ελληνικό λαό. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και θα γίνουν περισσότερο όταν θα έρθει ο λογαριασμός, γιατί ακόμη δεν τον έχουμε πληρώσει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: Όταν το Ποτάμι έλεγε το Μάρτιο στον Αλέξη Τσίπρα «φέρε μια συμφωνία να κλείσει το θέμα της Ευρώπης», πολλοί αντίπαλοί μας έλεγαν «μα τις λες, γιατί το λες;». Το «γιατί το λες;» θα το καταλάβει σήμερα ο ελληνικός λαός. Γιατί αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν ήξερε τι να κάνει με το κόμμα του, γιατί τώρα ξέρουμε γιατί έγινε αυτή η καθυστέρηση, αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πολλά, πολλά λεφτά.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φοροκαταιγίδας που έρχεται, έχει να κάνει μ ‘αυτή την πεντάμηνη καθυστέρηση. Θα ήθελα λοιπόν αυτοί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που γελούσαν στη Βουλή όταν τους έλεγα τον Μάρτιο «φέρτε τη συμφωνία να τελειώνουμε», θα ήθελα τώρα να γελάσουν μπροστά στον ελληνικό λαό και να του πουν πόσο μας στοίχισε αυτή η καθυστέρηση των 5 μηνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται ότι έχουν χρεώσει αυτό το διάστημα τη χώρα και όλο αυτό το σκηνικό, δεν είναι κάτι που θ’ αναλύσουμε τώρα. Εγώ θέλω ν’ αναφερθούμε στη στάση που κρατήσατε εσείς, επειδή σας παρακολουθώ στενά, όπως κι όλα τα κόμματα λόγω της δουλειάς μας.
Σας έχω ακούσει πολλές φορές ν’ αναφέρεστε στους λόγους για τους οποίους ψηφίσατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να μη βγούμε από την Ευρωζώνη, να μη βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην κινδυνεύσουμε ως χώρα σε σχέση με τα όσα είχαμε μέχρι τώρα. Τώρα όμως, όλα αυτά που προψηφίσατε, θα πρέπει να τα δείτε ένα-ένα και σας καλεί η κυβέρνηση να τα ψηφίσετε και να τα στηρίξετε. Έχετε πει πολλά πράγματα επ' αυτού το τελευταίο διάστημα. Έχει αλλάξει κάτι στο ενδιάμεσο;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει το εξής: Αυτή η συμφωνία όπως ξέρετε δεν ήταν δική μας. Εμείς θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία γιατί έχουμε και καλύτερους ανθρώπους και έχουμε την αίσθηση του χρόνου στην πολιτική που είναι πολύ σημαντικό. Θα κάναμε λοιπόν μια συμφωνία πριν κλείσουν οι Τράπεζες, πριν γίνει αυτό το capital control.
Τέλος πάντων, κάναμε αυτή τη συμφωνία. Ψηφίσαμε όντως το μνημόνιο του κ. Τσίπρα γιατί ήταν η μόνη λύση εκείνη τη στιγμή, αλλιώτικα θα πηγαίναμε στη δραχμή. Και το κάναμε με υπεύθυνη στάση. Από κει και πέρα η εξειδίκευση των μέτρων δε μας ικανοποιεί πάντα. Επί παραδείγματι, στη Βουλή θα ψηφίσουμε τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και καλούμε όλα τα ελληνικά κόμματα να ενωθούμε εκεί και να πούμε, είναι καρκίνωμα αυτή η φοροδιαφυγή, να ψηφίσουμε λοιπόν τ’ αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η Ευρώπη για τη φοροδιαφυγή.
Αλλά για ποιο λόγο να ψηφίσουμε επί παραδείγματι – και σας ρωτώ: Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα πρέπει να βάλει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες, σ’ αυτούς που έρχονται αυτή τη στιγμή και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Τους νέους δικηγόρους, τους νέους γιατρούς και τους νέους μηχανικούς. Δεν εννοώ τους παλιούς που μπορεί να πει κάποιος ότι είχαν βγάλει κάποια λεφτά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν περάσει και κάποιες χρυσές δεκαετίες επαγγελματικά…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Τους νέους επιστήμονες; Αυτούς που εγκαταλείπουν τη χώρα; Και τους αυξάνει την ασφαλιστική εισφορά; Αυτό δεν είναι απόφαση του μνημονίου. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βεβαίως.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μια εξειδίκευση που αποφάσισαν να κάνουν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα συμφωνήσουμε. Έχουμε άλλα μέτρα, άλλα σταθμά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Ευρωπαίοι βέβαια δανειστές για πολλά θέματα έχουν πει ότι «δεν έχουμε εμείς δώσει εντολή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για το δανεισμό να γίνει αυτό», δεν είναι το μόνο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Εμείς λοιπόν, και σωστά το επισημαίνετε, έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε ν’ αποκρούσουμε κάποια πέναλτι της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μάχη στη Βουλή, να υπερασπιστούμε κάποιες τάξεις. Για τους αγρότες έχουμε μια συγκεκριμένη αντιπρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να την ακούσω κάποια στιγμή, να την αναλύσουμε. Και σας το λέω αυτό γιατί είστε στη Στερεά Ελλάδα, εδώ μιλάμε για μια Περιφέρεια 5 νομών που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αγροτικός. Αυτή η φοροκαταιγίδα θα μαραζώσει τα χωράφια...
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φορολογούν τις επιδοτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι όχι μόνο…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα, γι’ αυτό τα λέω. Να σας πω τι είπαμε εμείς, συγκεκριμένα πράγματα: Οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 2,5 δισ.. Και η κυβέρνηση αποφάσισε να τις φορολογήσει όλες οριζόντια.
Εμείς τι είπαμε: Τα 800 από τα 2,5 δισ. τα εισπράττουν άνθρωποι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή ουσιαστικά τα εισπράττουν ιδιοκτήτες γης. Άρα εμείς λέμε ότι σε αυτούς, στα 800 δηλαδή εκατομμύρια, βάλε φόρο 50%. Είναι λογικό. Γιατί αυτοί δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κι άλλα εισοδήματα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Και ελάφρυνε αντιστοίχως τους υπόλοιπους αγρότες. Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση. Θα το δεχτεί η κυβέρνηση; Θα κάνει αυτό τον ελιγμό; Ή επειδή δε θέλει να τα χαλάσει με τους ιδιοκτήτες γης θ’ αφήσει την ίδια φορολογία σ’ έναν απλό αγρότη στο επίδομα που παίρνει και στο επίδομα που παίρνει ένας ιδιοκτήτης γης; Άλλη τροποποίηση. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει οι αγρότες να μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κάλυψη, είτε την κατώτατη είτε την ανώτατη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με βάση αυτό να πάει και η σύνταξή τους.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ακριβώς. Δεν είναι δυνατόν, γιατί υπάρχουν αγρότες, αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες περιουσίες, που σου λένε, αντί ν’ αποταμιεύω εγώ, θα πάω στο μεγαλύτερο κλάδο ασφάλισης για να πάρω μια μεγαλύτερη σύνταξη. Αλλά υπάρχουν και αγρότες που θα επιλέξουν μια μικρότερη, ακριβώς επειδή δεν έχουν λεφτά, ασφαλιστική κάλυψη. Να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα;
Εμείς λοιπόν λέμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα. Εννοώ ότι ακόμα και για τους αγρότες, το μείζον θέμα, υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψίες δε θα κάνει τη σωστή πολιτική, θα κάνει ισοπεδωτικά μέτρα. Το Ποτάμι δε θα στηρίξει ισοπεδωτικά μέτρα για την αγροτιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το διευκρινίζουμε γιατί σας είπα, είμαστε μια αγροτική περιοχή με πολύ μεγάλη αναστάτωση σε αναβρασμό αυτό το διάστημα κι όπως είπατε θα βάλω πρώτα τον επιστημονικό κλάδο κι εγώ, αν έχουμε να ελπίζουμε και να επιδιώκουμε ανάπτυξη, θα βάλω όμως και τον πρωτογενή τομέα όπως και τον τουρισμό γιατί αν αυτά δε στηριχτούν δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο.
Θέλω να μου πείτε έτσι από καρδιάς τι προβλέπετε για το επόμενο δίμηνο μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε σχέση με την οικονομία, τον δανεισμό, το μνημόνιο…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι θα πηγαίνουμε σε μικρές λάθος αποφάσεις, θα πηγαίνουμε και σε κάποιες αναγκαίες αποφάσεις, γιατί αναγκαστικά κάποια πράγματα που έχει πει το μνημόνιο θα υποχρεωθούν να τα κάνουν, αλλά θα πηγαίνουμε και σε πολλές άλλες μικρές, λάθος αποφάσεις. Όλα αυτά θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα υπάρχει η αξιολόγηση του Δεκέμβρη.
Δε θέλω να κάνω το μάντη κακών, αλλά νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα μακροημερεύσει. Δεν εννοώ αυτή η Βουλή, εννοώ αυτή η κυβέρνηση. Δηλαδή μόλις φανεί ότι δε μπορεί να φέρει εις πέρας τα στοιχειώδη πράγματα, θα συρθούμε σε καινούργιους ανασχηματισμούς, σε καινούργιες κυβερνήσεις με την ελπίδα να πάρει χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι η επόμενη κυβέρνησή του δε μπορεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό αναφερθήκατε σήμερα; Όταν λέτε ναι στη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, είναι κάτι που προβλέπεται μέσα από αυτή τη διαδικασία;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εμείς όταν βγήκε το Ποτάμι είχε πει από την πρώτη μέρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας θυμίσω κάτι για να γελάσουμε; Τη μία μέρα βραβευτήκαμε στην Αθήνα μαζί στο Ίδρυμα Καλλιγά και μετά από δυο τρεις μέρες ανακοινώσατε το Ποτάμι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Για δυο ημέρες ακόμα δημοσιογράφος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σας πω ότι δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα συσχετισμών, αν θα σας ακολουθούσα τότε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, ήμασταν μαζί στη βράβευση, σκέφτηκαν ότι μπορεί να είμαστε μαζί και στο κίνημα.
Θα σας πω τι γίνεται με το Ποτάμι: Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή που βγήκε είπε ότι αυτή η χώρα δεν αλλάζει με 10% και με 20% και με 30%, ότι χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Εμείς ποτέ δε μιλήσαμε ότι το Ποτάμι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκφράσει τη χώρα. Τι λέμε όμως: Λέμε ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροδεξιά και με προοδευτικές δυνάμεις που είναι στην Κεντροαριστερά και με όλους αυτούς να βρούμε κοινά βήματα προς την κοινωνία.
Δεν είμαστε υπέρ της συμμαχίας των μηχανισμών, δηλαδή να πάμε εμείς, να κολλήσουμε σ’ ένα άλλο κόμμα, ή να κολλήσει ένα άλλο κόμμα σ’ εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να έχετε στην κυβέρνηση δυο Υπουργούς ας πούμε…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε μας ενδιαφέρει αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει να συνομιλήσουμε με ανθρώπους φιλελεύθερους, προοδευτικούς, αριστερούς, μεταρρυθμιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Μπορούμε να το κάνουμε; Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ανοιχτό κόμμα, έχουμε αποδείξει και με τα ψηφοδέλτιά μας ότι δεν έχουμε να θρέψουμε κάποιο κομματικό μηχανισμό και ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα πληθύνουν όλοι αυτοί που λένε ότι πάμε με το Ποτάμι, πάμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, αυτή τη στιγμή μέσα από ένα νέο εκλογικό Συνδυασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Στερεά Ελλάδα δεν εκλέξατε Βουλευτή στην Περιφέρειά μας, όμως έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Ευρωβουλευτές σας, γιατί σαν περιφερειακό μέσο, το μοναδικό εδώ στην Περιφέρεια, επικοινωνούμε…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Γραμματικάκης κι ο Κύρκος κάνουν μια εξαιρετική δουλειά. Το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί μας. Είναι Ποτάμι. Τι εννοώ: Ότι ένα μέρος του Ποταμιού είναι να κάνει αντιπολίτευση, αλλά κάνουμε και δουλειά. Και αυτό κάναμε και τους 7 μήνες τους προηγούμενους. Δηλαδή σε κάθε νομοσχέδιο που ήρθε, ακόμα και για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα είδατε ότι κάναμε μια πλήρη πρόταση. Όποτε η κυβέρνηση έφερνε ένα νομοσχέδιο δεν είναι θέμα να φωνάζεις εναντίον της κυβέρνησης, αυτό μπορείς να το κάνεις, να βγεις στα παράθυρα και να πεις ότι «αυτό είναι λάθος».
Εμείς όμως κάναμε δουλειά. Και αυτό κάνει και ο Μίλτος και ο Γιώργης στην Ευρωβουλή. Το κάνουν συνεχώς. Κάνουν δουλειά, γι’ αυτό έχουν αποσπάσει τα εύσημα και από αντίπαλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου κι όχι μόνο να τα ξαναπούμε σύντομα. Θέλω πολύ να σας ευχαριστήσω που στο πλαίσιο ενός κεντρικού δελτίου, ο χρόνος παρ’ ότι είναι περιορισμένος, είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ, χάρηκα που τα είπαμε από κοντά. Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.