28 Ιουνίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Προκαλώ τον Αλέξη Τσίπρα σε debate για ευρώ ή δραχμή

Ποτάμι

“Κατάλαβα ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα τα οποία δεν έλεγε στον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 23% ΦΠΑ για τον τουρισμό είχε γίνει 13%. Ο κ. Τσίπρας δεν το έλεγε στον ελληνικό λαό κι αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα από το κείμενο του κ. Γιούνκερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πηγαίνει στη Βουλή και να μιλάει για ένα κείμενο που υπήρχε πέντε ημέρες πριν” τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δίνοντας συνέντευξη στην εκπομπή έκτακτης επικαιρότητας του ΑΝΤ1, όπου απάντησε στα ερωτήματα του Γιώργου Κούρου και της Ρίτσας Μπιζόγλη.

20150628_193109

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας “το πρώτο κόμμα που χαιρέτησε το δημοψήφισμα ήταν η Χρυσή Αυγή. Χρυσή Αυγή-ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι τρεις θα μας βγάλουν από την Ευρώπη; Θα το δεχτούμε;”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι “είναι η στιγμή να μιλήσουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στιγμή να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να πιέσουν. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο οι συνιστώσες. Δεν μπορεί να πιέζει το λόμπυ της δραχμής και όσοι μπορεί να έχουν συμφέροντα από την είσοδο της χώρας στο μαύρο τούνελ”. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι: “ο ελληνικός λαός θα πάρει την απόφαση αν την ερχόμενη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι ευρώ ή δραχμή”, ενώ τέλος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε debate.

 

 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

- Δεν γνωρίζουμε για τη διαπραγμάτευση τίποτα παραπάνω από αυτά που γνωρίζει ο κόσμος. Η κυβέρνηση έκανε μυστική διπλωματία και θέλει να παίρνει αποφάσεις μόνη της. Κατάλαβα όμως ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα τα οποία δεν έλεγε στον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 23% ΦΠΑ για τον τουρισμό, το οποίο είχε γίνει 13%. Ο κ. Τσίπρας δεν το έλεγε στον ελληνικό λαό κι αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα από το κείμενο που δημοσιοποίησε κ. Γιούνκερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πηγαίνει στη Βουλή και να μιλάει για ένα κείμενο που ίσχυε πριν πέντε ημέρες, ενώ ο κ. Γιούνκερ λέει ότι από τότε έχουμε συζητήσει άλλα κι έχουμε καταλήξει σε νέο κείμενο. Ας πει η κυβέρνηση από αυτά που λέει η Κομισιόν τι δεν αποδέχεται ή να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο κείμενο.

- Η διαφωνία κυβέρνησης – θεσμών είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει 8 δις μέτρα και οι θεσμοί 8,5 δις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ δεν είναι καν αυτή η τελική πρόταση των Ευρωπαίων. Υπάρχει όμως ένα μεγαλύτερο ζήτημα από την απόκλιση των 500- 600 εκατομμυρίων. Νιώθει κανένας ασφαλής να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια; Να εγκαταλείψει το ευρώ; Διότι περί αυτού μιλάμε. Ο Έλληνας στηρίζεται από το χρήμα που φτάνει από την ΕΚΤ. Αποφασίζουμε την Κυριακή, αν θέλουμε να φτάνουν αυτά τα χρήματα στον Έλληνα. Ο ελληνικός λαός θα πάρει την απόφαση αν την ερχόμενη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι ευρώ ή δραχμή.

- Ο Αλ. Τσίπρας πήρε μια καλύτερη πρόταση απ’ αυτή που συζητήσαμε στη Βουλή. Αυτή η πρόταση όμως δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο και αδυναμία χειρισμού των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο κόμμα του και στην κυβέρνησή του. Ο κ. Λαφαζάνης για παράδειγμα θέλει δραχμή. Θέλει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν θέλουν τη συνεργασία με την Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κερδίσει χρόνο για να ισορροπήσει τις συνιστώσες του και δεν συμπεριφέρθηκε ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως αρχηγός του κόμματός του.

- Το ευρώ δεν είναι για τους πλούσιους. Είναι για τους φτωχούς, γιατί εκείνοι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει ΕΣΠΑ. Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί. Είπα και στη Βουλή ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα χάσουμε 42 δις ευρώ. Αυτά δεν είναι χρήματα που θα πάρουν οι ολιγάρχες, αλλά ο απλός κόσμος. Πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά στην Ελλάδα θα πέσουν οι τιμές αν πάμε στη δραχμή; Απλώς αντί για 500 ευρώ θα έχω στην τσέπη 180 ευρώ και θα πρέπει να πάρω τα ίδια τρόφιμα για την οικογένειά μου. Μιλάμε για μια μικρασιατική καταστροφή. Λένε κάποιοι ότι οι δυσκολίες θα διαρκέσουν έξι μήνες-έναν χρόνο. Δεν είναι έτσι. Διότι μια χώρα που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές θα πρέπει για πολλά χρόνια να παρακαλάει και να αγοράζει σε σκληρό νόμισμα. Μιλάμε για μια κατάσταση απόλυτης δυστυχίας.

- Για ορισμένους ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: δεν θέλουν την Ευρώπη, δεν θέλουν το ευρώ. Κατασκευάζουν ιδεολογήματα τα οποία είναι κόντρα στην πραγματικότητα. Υπάρχει απίστευτος ερασιτεχνισμός στην κυβέρνηση. Αφού είχαν καταλάβει, όπως λένε ότι τους εκβιάζουν, γιατί δεν το έκαναν ότι ήταν να κάνουν νωρίτερα; Γιατί τώρα μέσα σε πέντε ημέρες και μέσα στην τουριστική περίοδο πάνε σε δημοψήφισμα; Μιλάμε για μια παρέα ερασιτεχνών.

- Είμαστε όλοι έκπληκτοι μπροστά στην επιπολαιότητα της κυβέρνησης. Είναι όμως η στιγμή να μιλήσουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στιγμή να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να πιέσουν. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο οι συνιστώσες. Δεν μπορεί να πιέζει το λόμπι της δραχμής και όσοι πιθανότατα να έχουν και συμφέροντα από την είσοδο της χώρας στο μαύρο τούνελ. Το πρώτο κόμμα που χαιρέτησε το δημοψήφισμα ήταν η Χρυσή Αυγή. Χρυσή Αυγή-ΑΝΕΛ-και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μας θέλουν εκτός Ευρώπης. Αυτοί οι τρεις θα μας βγάλουν από την Ευρώπη; Θα το δεχτούμε;

- Προσπαθούμε και πιέζουμε τους Ευρωπαίους να κάνουν τα αναγκαία βήματα προς τα πίσω. Το έχει πει και στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μια ομάδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να πάει τη χώρα στη δραχμή. Αυτή είναι η απόφασή τους. Είτε γιατί νιώθουν ότι το κόμμα τους αντιδρά, είτε γιατί νιώθουν πως έτσι θα είναι πιο εύκολα τα πολιτικά παιχνίδια.

- Καλώ τον Αλ. Τσίπρα να συζητήσουμε. Να μας πει τι διαπραγμάτευση έκανε και να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό που υπάρχουν σκιές. Να δούμε ποιος είναι πιο κοντά στη γερμανική πολιτική και ποιος όχι. Αυτό που δεν δέχθηκε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς, να μιλήσει δηλαδή με τον κ. Τσίπρα, καλώ εγώ τώρα τον κ. Τσίπρα να το κάνει μαζί μου. Να μιλήσουμε.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

[youtube id="EYQNTqxQ0go"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πίσω στην έκτακτη ενημερωτική μας εκπομπή, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, μαζί μας είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Καλώς ήρθατε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη χτες ανάψατε φωτιές στη Βουλή με ορισμένα από αυτά που είπατε, τις τοποθετήσεις σας. Βέβαια είναι ώρα για αλήθειες και για σκληρές αλήθειες το ερώτημα είναι, μια αλήθεια που πρέπει να μάθουμε όλοι είναι για ποια συμφωνία θα πάμε σε δημοψήφισμα. Αυτή που λέει η Κυβέρνηση; Αυτή που λέει ο κ. Γιούνκερ; Με κάποια άλλη; Εσείς τι γνωρίζετε; Ποιες είναι οι πληροφορίες σας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτε παραπάνω από αυτά που γνωρίζει και ο κόσμος. Εννοώ δεν έχουμε καμία παραπάνω ενημέρωση και αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο, από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση κάνει μια μυστική διπλωματία, έκανε μια μυστική διπλωματία και θέλει να παίρνει μόνη της τις αποφάσεις.

Το θέμα είναι, αυτό επιτρέψτε μου που είπα και στη Βουλή, όταν ήμουν στις Βρυξέλλες μιλώντας με τους ανθρώπους της Κομισιόν κατάλαβα ότι η Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα με την Κομισιόν που δεν τα έλεγε στον ελληνικό λαό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι μετά από πιέσεις και δικές μας πιέσεις, μιλήσαμε με τον κόσμο του τουρισμού στην Ελλάδα, το 23 είχε γίνει 13% το ΦΠΑ και ξαφνιάστηκα πάρα πολύ που ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή και είπε ότι επιμένει η Κομισιόν για 23% ΦΠΑ και πράγματι βγαίνει ο κ. Γιούνκερ και δείχνει –μέσα από αυτό το κείμενο που βγάζει- ότι η συμφωνία που είχε γίνει με την Κυβέρνηση, μιλούσε για 13% ΦΠΑ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αν είναι άλλη η συμφωνία είναι μείζον πολιτικό θέμα. Διότι κάποιοι λένε ψέματα ή στην Κοινότητα ή κάποιοι εντός εδώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πορεία διαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πηγαίνει στη Βουλή και να λέει για ένα κείμενο, πέντε μέρες πριν και απλώς έρχεται τώρα ο κ. Γιούνκερ και λέει «από τότε έχουν μεσολαβήσει συζητήσεις, έχουν μεσολαβήσει διαπραγματεύσεις και έχουμε φτάσει σε ένα καινούργιο κείμενο» και δίνει στη δημοσιότητα το καινούργιο κείμενο. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση ή να θέσει αυτό το καινούργιο κείμενο σε δημοψήφισμα, ή να πει τι από αυτά που η Κομισιόν προτείνει, δεν αποδέχεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και οι διαφορές στα δυο κείμενα και αυτό που παρουσίασε η Κυβέρνηση και το δικό τους, δεν είναι πολύ μεγάλες. 8 δις ήταν το πακέτο της Κυβέρνηση γύρω στα 8,5 αν δεν κάνω λάθος είναι των θεσμών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το συνηθίζω και δεν είναι και εύκολο να το παρακολουθήσει και ο κόσμος, αλλά εδώ που φτάσαμε πρέπει να πούμε μερικά πράγματα παραπάνω στον κόσμο.

Υπάρχει –αυτό θα το έχετε δει ίσως- κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο, είναι ένα χαρτί –θα μπορούσε να το δείξει και η κάμερα- το οποίο είναι η πρόταση της Κυβέρνησης και η πρόταση της Κομισιόν. Τα πράσινα σημεία, είναι τα σημεία συμφωνίας και τα κόκκινα σημεία είναι τα σημεία που υπάρχει διαφωνία. Μιλάμε, όπως σωστά λες, για μια διαφωνία 500 εκατομμυρίων. Η Κυβέρνηση προτείνει χονδρικά τώρα, γύρω στα 8 δις μέτρα και η Κομισιόν λέει για 8,5 δις μέτρα.

Εγώ να δεχτώ ότι αυτή είναι η τελική πρόταση που δεν είναι, γιατί ο κ. Γιούνκερ λέει ότι «υπάρχει και πιο βελτιωμένη πρόταση», αλλά ακόμη και σε αυτή την πρόταση, μιλάμε για μια διαφορά 500 εκατομμυρίων.

Ο κόσμος ίσως να μην του λένε πάρα πολλά αυτές οι λεπτομέρειες, υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο και το οποίο θα πρέπει να το πούμε: δεν ξέρω αν είναι 500 ή 600, νιώθει κανείς ασφαλής να φύγει αυτή τη στιγμή από την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Νιώθει κανείς ασφαλής να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα άλλο νόμισμα; Γιατί περί αυτού μιλάμε και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές Τράπεζες, ο Έλληνας στηρίζεται από το χρήμα που φτάνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν είναι κάτι που λέμε εμείς, είναι κάτι που λέει η Κυβέρνηση τόσο καιρό. Άρα αποφασίζουμε την Κυριακή, εάν θέλουμε να φτάνει αυτό το χρήμα στις ελληνικές Τράπεζες στον Έλληνα, ή δεν θέλουμε.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Αλλά είναι και η στιγμή που η ευθύνη μεταφέρεται στον ελληνικό λαό. Αυτός θα πάρει την απόφαση εάν την επόμενη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι το ευρώ ή η δραχμή. Μπορεί να μην είναι μια απόφαση μιας ημέρας, μπορεί να είναι απόφαση μιας στιγμής, η οποία μετά από ένα μήνα, δυο μήνες, θα μεταφραστεί σε καθοριστική επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση ωστόσο κ. Θεοδωράκη λέει ότι η πρότασή της παραμένει στο τραπέζι …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια πρότασή της;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόταση που είχε καταθέσει αυτή που είπαμε τώρα τις ομοιότητες και τις διαφορές, το ελληνικό πακέτο και ότι θα το συζητήσει έχοντας την απόφαση του ελληνικού λαού μαζί της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας… Να σας πω πως έγιναν τα πράγματα γιατί τα πράγματα έγιναν κάπως διαφορετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια καλύτερη πρόταση από τον Γιούνκερ, είναι σαφές. Πήρε μια καλύτερη πρόταση από αυτή που συζητήσαμε στη Βουλή. Αυτή η καλύτερη πρόταση όμως, για x λόγους δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ, περί αυτού μιλάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή λέτε ότι δεν μπορούσε να την περάσει από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή τα όργανα τα συλλογικά και γι' αυτό ουσιαστικά κατέφυγε …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα έχετε καμία αμφιβολία; Όταν γύρισε, είδατε τις δηλώσεις Λαφαζάνη; Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι στο εξής αδιέξοδο: πάει στο πρωθυπουργικό γραφείο με μια καινούργια πρόταση. Έχει από τη μια μεριά που τον τραβάει κάποιος από εδώ, έχει κάποιον άλλον που τον τραβάει από εδώ, έχει κάποιον άλλον που τον τραβάει από πίσω και βρίσκεται σε μια αδυναμία χειρισμού των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν μέσα στο Κόμμα του, που υπάρχουν μέσα στην Κυβέρνησή του.

Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μέσα στην Κυβέρνηση δεν είναι κάτι μυστικό. Ο κ. Λαφαζάνης λέει δραχμή, λέει να φύγουμε, λέει ότι μπορούμε να έχουμε οικονομικές σχέσεις αλλά πρέπει να τις έχουμε με τη Ρωσία. Είναι συγκεκριμένες απόψεις, είναι δημόσιες. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς ότι κρύβεται.

Υπάρχουν άνθρωποι στην Κυβέρνηση που δεν θέλουν τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα ο κ. Τσίπρας είχε το εξής δίλημμα: ή έπρεπε να πει τολμηρά «πάω ως Πρωθυπουργός και αυτή είναι η πρότασή μου προς τον ελληνικό λαό» ή έπρεπε να κερδίσει υποτίθεται χρόνο για να ισορροπήσουν οι συνιστώσες του και αποφάσισε το δεύτερο και αυτό είναι το θλιβερό ότι αποφάσισε το ρόλο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του Πρωθυπουργού της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε και στην άποψη του κ. Λαφαζάνη για τη δραχμή, εσείς ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και πάει σε ένα άλλο, σε ένα δικό της νόμισμα, στη δραχμή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ψέμα που λένε στη Βουλή κάποιοι, ότι το ευρώ είναι για τους πλούσιους. Το ευρώ δεν είναι για τους πλούσιους, το ευρώ είναι για τους φτωχούς. Γιατί πρώτον, κάποιοι πλούσιοι μπορεί να έχουν και το πακετάκι τους στο εξωτερικό και το έχουν, είτε νόμιμα είτε παράνομα δεν συζητούμε τώρα αυτό το πράγμα.

Το πρόβλημα είναι με τους φτωχούς, το πρόβλημα είναι οι Παιδικοί Σταθμοί τον Σεπτέμβρη. Οι Παιδικοί Σταθμοί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Εάν δεν υπάρχει Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει ΕΣΠΑ. Παρουσίασα και κανείς στη Βουλή δεν είπε το αντίθετο, ότι μέχρι το 2020 θα χάσουμε γύρω στα 42 δισεκατομμύρια. Αυτά, δεν είναι λεφτά που θα πάρουν οι δέκα ολιγάρχες της χώρας, είναι λεφτά που θα πάνε στο ΕΣΠΑ, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους αγρότες. Αυτά τα λεφτά εξαφανίζονται στο σενάριο του ΟΧΙ, εξαφανίζονται τα 42 δισεκατομμύρια, εξαφανίζονται οι συντάξεις και οι μισθοί των 500.

Είδατε, δεν είναι κάτι μυστικό, μια έρευνα που έχουν κάνει κάποιοι οικονομολόγοι Αμερικανοί, η αναλογία αν σήμερα εγώ παίρνω 500 ευρώ που βεβαίως είναι πολύ λίγα, θα παίρνω 180 ευρώ. Πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα ξαφνικά, που το τραπέζι είναι κατά 60% εισαγόμενο ότι το τραπέζι θα πέσει αντίστοιχα; Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εκτοξευτεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ θα έχω στην τσέπη μου αντί για 500 ευρώ 180 ευρώ, αλλά θα πρέπει να πάρω τα ίδια φαγητά, το ίδιο γάλα, το ίδιο κρέας για την οικογένειά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάμε για ένα εφιαλτικό σκηνικό, θεωρείτε με βάση αυτά που έχετε πει μέχρι τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για εμένα αυτό είναι απόλυτο. Μιλάμε για μια Μικρασιατική καταστροφή και να σας πω κάτι. Λένε, και θα το πουν ίσως στις επόμενες ώρες, το έχουν πει πολλές φορές ιδιωτικά, «για έξι μήνες μιλάμε, για ένα χρόνο μιλάμε»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ένα μικρό διάλειμμα, ας πούμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον το «έξι μήνες» και το «ένα χρόνο» θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι καθόλου μικρό διάστημα για κάποιο άνθρωπο που θα πεινάει. Αλλά δεν θα είναι έξι μήνες και ένας χρόνος το διάλειμμα. Δεν μπορεί σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να ανασάνει η ελληνική παραγωγή όπως λέμε. Είναι φούμαρα όλα αυτά.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εξαρτημένη από εισαγωγές. Κακώς; Κακώς. Αλλά μια χώρα που είναι εξαρτημένη τις εξαγωγές, στην τυποποίηση παντού, ακόμη και για να βγάλουμε τα φρούτα μας έξω, παίρνουμε καφάσια από το εξωτερικό. Αν δεν μπορείς να πάρεις καφάσια δεν θα βγάλεις φρούτα έξω.

Άρα μια χώρα που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές, θα είναι υποχρεωμένη για πάρα πολλά χρόνια να παρακαλά να αγοράζει σε σκληρό νόμισμα και να πουλάει σε φτηνό νόμισμα. Μιλάμε για μια απόλυτη δυστυχία.

Να σας πω όμως κάτι, γιατί ο διάλογος που πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες, θα πρέπει να είναι επί αυτού: η Ευρώπη έχει πολλά κακά και έγιναν λάθη και εγώ δεν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα των 8 δισεκατομμυρίων, στο Μνημόνιο του κ. Γιούνκερ των 8,5 δισεκατομμυρίων και στο Μνημόνιο του Σαμαρά των άλλων δισεκατομμυρίων, λέω όμως ότι σε αυτά τα λάθη που έγιναν, έχουμε μια πορεία.

Ή να μπούμε μαζί με την Ευρώπη σε μια καινούργια περίοδο και ήδη και ο Ντράγκι και ο Γιούνκερ μέσα από πιέσεις κατάλαβαν, πάνε σε μια καινούργια πολιτική σε όλη την Ευρώπη και αντί να οδηγηθούμε μαζί τους σε αυτή τη νέα πολιτική, εμείς λέμε να εγκαταλείψουμε το πλοίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι υπάρχει σχέδιο ρήξης; Αφού δεν πηγαίνουμε προς τα εκεί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για μερικούς ανθρώπους στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόλυτο. Δεν θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλουμε το ευρώ. Μα κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι το ερώτημά σας είναι δημοσιογραφική αδεία, μπορείτε να μπείτε στα site αυτών των ανθρώπων να δείτε τι λένε, μιλάνε για ένα άλλο κόσμο που δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα έχουμε τους Ρώσους για να συναλλασσόμαστε, που θα έρχονται λεφτά από το Ιράν.

Αυτό είναι ιδεολογήματα τα οποία κατασκευάζουν και τα οποία είναι κόντρα στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο κόντρα στις ιδέες τις δικές μου είναι κόντρα στην πραγματικότητα. Δεν μπορούν να υπάρχουν λεφτά αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ουσία είναι τώρα με ποιο πρόγραμμα θα πάμε ουσιαστικά στο δημοψήφισμα. 30 του μηνός λήγει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι και κατ’ επέκταση τι θα γίνει και με τις Τράπεζες πιστεύετε την Τετάρτη. Γιατί ο κόσμος αγωνιά, ανησυχεί, θα είδατε τις ουρές δεν υπάρχει στα ATMs λεφτά, επομένως …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η Κυβέρνηση. Γιατί εδώ υπάρχει και κάτι άλλο: υπάρχει ο απίστευτος ερασιτεχνισμός. Δηλαδή το είπα και κατ’ ιδίαν στους Υπουργούς, «αφού είχατε καταλάβει ότι σας εκβιάζουν, γιατί δεν το κάνατε ένα μήνα πριν; Γιατί δεν προετοιμάσατε τη χώρα; Δηλαδή τι πιστεύετε ότι σε πέντε μέρες θα κάνετε δημοψήφισμα μέσα στην τουριστική περίοδο;» Σε πέντε μέρες θα κάνουν δημοψήφισμα, τώρα υπάρχει και μια μικρή κουβέντα ότι ίσως να μην προλαβαίνουμε αυτή την Κυριακή, να το κάνουμε την άλλη Κυριακή γιατί δεν μπορούμε να ορίσουμε τους αντιπροσώπους …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πέντε εργάσιμες μέρες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι απίστευτο. Μιλάμε για μια παρέα ερασιτεχνών, που από τη μια δεν έχουν προσανατολισμό την Ευρώπη, αλλά από την άλλη δεν έχουν προσανατολισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας διακόπτω τώρα, επειδή ρώτησα για τις Τράπεζες και μόλις έρχεται μια πληροφορία από το Υπουργείο Οικονομικών ότι μάλλον πάει η Κυβέρνηση αύριο σε απόφαση να μην ανοίξουν οι Τράπεζες. Τώρα μας το μεταφέρουν κι εμάς από το κοντρόλ, είναι μια άσχημη εξέλιξη σίγουρα αλλά προφανώς για να προλάβει τα χειρότερα η Κυβέρνηση. Διότι το μαξιλαράκι ουσιαστικά που έχει μείνει θα ακούσατε είναι γύρω στο 1 με 1,5 δις αφού ELA δεν ανανέωσε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη τόσους μήνες τα λεφτά για να ανοίγουν οι Τράπεζες τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη κ. Θεοδωράκη να πάμε στο Νίκο Ραγκάκο να μας πει την είδηση και συνεχίζουμε αμέσως τη συζήτησή μας. Νίκο.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε πρώτα απ' όλα εδώ το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας, οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα ανοίξουν αύριο οι ελληνικές Τράπεζες, προκειμένου το σύστημα να προστατευτεί και να προστατευτεί βεβαίως η ρευστότητα των Τραπεζών. Είναι ένα πρώτο βήμα που μας έλεγαν τραπεζίτες αποχωρώντας από εδώ.

Πρέπει επίσης να σου πω ότι όπως μας έλεγαν αυτό είναι το πρώτο βήμα και το αναμενόμενο, όπως έλεγαν, για να μπορέσει να προστατευτεί έτσι το τραπεζικό σύστημα. Επί της ουσίας δεν θα ανοίξουν αύριο οι ελληνικές Τράπεζες για να προστατευτεί το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νίκο, θα τα πούμε σε λίγο αναλυτικά στο δελτίο ειδήσεων του “Ant-1”. Μια πρώτη αντίδραση κ. Θεοδωράκη γι' αυτό που μόλις ακούσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια πριν ξεκινήσετε να πω ότι δεν θα ανοίξει και το Χρηματιστήριο, οι συναλλαγές δεν μπορούν να γίνουν επομένως, ούτε η αγορά ομολόγων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε όλοι έκπληκτοι μπροστά στην επιπολαιότητα της Κυβέρνησης, τι άλλο μπορεί να πει κανείς…

Να σας πω κάτι. Χτες είχαμε μια μαραθώνια συνάντηση στη Βουλή, στους διαδρόμους βλέπαμε Υπουργούς, βλέπαμε βουλευτές, στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη. Αυτό που εγώ ονομάζω «ευρωπαϊκό τόξο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ». Είναι η στιγμή να μιλήσουν, είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη και μετέχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, να πουν τι πρέπει να γίνει. Να ορθώσουν το ανάστημά τους, δεν θα πάμε ως πρόβατα στην σφαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνουν όμως κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, αλλά πρέπει να το κάνουν. Δεν αρκεί να το λένε σε εμένα στο διάδρομο, πρέπει να το κάνουν. Πρέπει να βγουν δυο τρεις Υπουργοί που πιστεύουν στην Ευρώπη και να πουν τι πρέπει να γίνει. Να πιέσουν. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο οι συνιστώσες, δεν μπορεί να πιέζει μόνο το λόμπι της δραχμής. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο κάποιοι που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από αυτή την είσοδο της χώρας στο μαύρο τούνελ.

Είδατε χτες το σαρδόνιο χαμόγελο του κ. Σόιμπλε, ότι «οι Έλληνες φαίνεται ότι παίρνουν τις αποφάσεις τους» ότι «απομακρύνονται μόνοι τους»;

Η ανακοίνωση του κ. Τσίπρα για δημοψήφισμα, χαιρετίστηκε αμέσως από τη Χρυσή Αυγή. Το πρώτο Κόμμα που βγήκε. Βγήκε η Χρυσή Αυγή, είπε «μπράβο, προχωράμε να κάνουμε δημοψήφισμα να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ κι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι τρεις θα πάνε εκτός Ευρώπης; Θα το αποδεχτούμε;

Και σας λέω, δεν ρωτώ για μας, τους αποφασισμένους ευρωπαϊστές, ρωτώ και τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ μέσα. Θα το επιτρέψουν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δίαυλοι κ. Θεοδωράκη έστω και στο και πέντε, όπως λέτε κι εσείς. Υπάρχουν ακόμη οι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείτε της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς προσπαθούμε και πιέζουμε μέσα από τη Σοσιαλιστική ομάδα μέσα από τις επαφές που έχουμε, τους Ευρωπαίους, να κάνουν τα αναγκαία βήματα πίσω και το έχουμε κάνει και το έχουμε καταφέρει και σε παλαιότερες στιγμές έχει αναφέρει αυτή την ενέργεια του Ποταμιού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέσα στη Βουλή. Αυτό προσπαθούμε.

Η Ευρώπη, σας είπα, έχει κάνει λάθη. Πρέπει να κάνει βήματα πίσω. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι η Κυβέρνηση, ή μάλλον μια ομάδα στην Κυβέρνηση η οποία όμως ελέγχει ουσιαστικά αυτή τη στιγμή το σύστημα, είναι αποφασισμένη για λόγους που θα καταλάβουμε τις επόμενες μέρες να πάει τη χώρα στη δραχμή.

Αυτή είναι η απόφασή τους, είτε γιατί το Κόμμα τους αντιδρά, είτε γιατί νιώθουν ότι εκεί θα είναι πιο εύκολα τα πολιτικά παιχνίδια, δηλαδή όταν είσαι σε μια οικογένεια ευρωπαϊκή με κανόνες με αυστηρό σύστημα νομισματικής πολιτικής, τα παιχνίδια είναι πιο δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να το καταλάβουν όλοι αυτό κ. Θεοδωράκη, να πάμε στο δημοψήφισμα με καθαρή εικόνα να μην υπάρχουν σκιές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως θα πάμε στο δημοψήφισμα σε πέντε μέρες με καθαρή εικόνα; Να σας πω, επειδή οι μέρες είναι πολύ λίγες, εγώ καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουμε. Έχω να του πω αυτά που μου λένε εμένα οι Ευρωπαίοι, να μας πει τη διαπραγμάτευση έκανε και να πούμε στον ελληνικό λαό που υπάρχουν σκιές, ποιος είναι πιο κοντά στη γερμανική πολιτική και ποιος είναι πιο μακριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ανοιχτή η πρόκληση και πρόσκληση λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα, από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που δεν δέχτηκε να κάνει ο Σαμαράς με τον Τσίπρα, εγώ τον καλώ να το κάνουμε. Να μιλήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

28 Ιουνίου 2015