16 Απριλίου, 2014

Ο ανώτατος άρχων στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα είναι ο πολίτης

Ποτάμι

«Η Ευρώπη έχει συρθεί σε μια διακρατική ένωση. Η Μέρκελ με τη Γαλλία αποφασίζει και οι υπόλοιποι ακολουθούν»

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA |

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δύσκολες ώρες μας περιμένουν, δύσκολα λεπτά, γιατί είναι φίλος μας, είναι τόσα χρόνια εδώ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εδώ μαζί μας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή τώρα θέλεις να μας πεις ότι ξύπνησες ένα ωραίο πρωί και είπες «θα κάνω κόμμα» έτσι ξαφνικά, μέσα σε μια ώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μια μέρα, αλλά δυο τρεις μέρες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα; Ο Δημήτρης πάντως σίγουρα που συνεργάζεστε στο Protagon..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, εσύ ήξερες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ δεν ήξερα σίγουρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα γραφεία μας πόσο απείχαν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δίπλα είναι. Αλλά κι ο Δημήτρης να μην ξέρει…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδες τίποτε πολιτικούς να έρχονται, τίποτα επιχειρηματίες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τίποτα, αυτό τ’ ομολογώ. Δηλαδή λες τώρα εσύ ότι σε δυο τρεις μέρες αποφάσισες να κάνεις το φοβερό βήμα από τη δημοσιογραφία στην πολιτική.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Αυτή η συζήτηση κρατούσε..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θυμάμαι που έλεγες να κάνουμε κάτι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κρατούσε η συζήτηση και αυτό που γράφω στο πρώτο κείμενό μου είναι αληθές, γιατί ξέρεις, τα κείμενα καλό είναι να τα διαβάζουμε. Είναι αληθές ότι υπήρχε ένας προβληματισμός, ότι κάτι πρέπει να γίνει. η τελική απόφαση πάρθηκε μέσα Φλεβάρη, όταν κάποια στιγμή ένιωθα ένα αδιέξοδο και ένιωθα ότι τέλος πάντων πρέπει λίγο ν’ ανατρέψουμε τα πράγματα. Πρέπει να διακόψουμε την απελπιστικά αργή ροή εξέλιξης της πολιτικής στην Ελλάδα.

Τα καινούργια πράγματα έχουν αυτό το καλό, ότι διακόπτουν ξαφνικά μια αργή ροή και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον κόσμο να ξαναγυρίσει τα μάτια του προς την πολιτική και να πει «γίνεται κάτι εδώ; μήπως πρέπει να μπω κι εγώ;». Και αυτό αποδείχθηκε από την πρώτη μέρα που εμφανιστήκαμε. Υπήρξαν κάποιοι μέχρι τότε αναποφάσιστοι ή κάποιοι που έλεγαν «δε θα ψηφίσω τίποτα», που είπαν «προσέχω το Ποτάμι, προσέχω το Θεοδωράκη». Τώρα το τι θα κάνουν στις εκλογές είναι άλλο ζήτημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι απαντούν σε σχετική ερώτηση «είναι μια λύση για μας». Έχεις δίκιο σ’ αυτό που λες αλλά από την άλλη σου λέει κι ο άλλος, ποιος νομίζεις ότι είσαι εσύ τώρα που θ’ ανατρέψεις τα πάντα και θ’ αλλάξεις τη ροή της ιστορίας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι πολίτης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή επειδή έκανες μια επιτυχημένη εκπομπή στην τηλεόραση σημαίνει ότι θ’ αλλάξεις και τον ρου της ιστορίας; Αυτό είναι που σου καταλογίζουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενώ κάποιος ας πούμε που ο πατέρας του ήταν πολιτικός και όταν τον νανούριζε με τα πολιτικά άσματα είναι πιο ικανός ν’ αλλάξει τον κόσμο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το έχω απαντήσει κι εγώ για λογαριασμό σου σε κάποιον που έλεγε τα ίδια..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ή κάποιος που γεννήθηκε μέσα σ’ έναν κομματικό σωλήνα ας πούμε, με κομματικούς προστάτες, έχει καλύτερες προσλαμβάνουσες από την κοινωνία; Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Ο ανώτατος άρχων στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα της δημοκρατίας, είναι ο πολίτης. Ένας πολίτης λοιπόν κάποια στιγμή αποφασίζει μαζί με άλλους πολίτες, να δώσουν μια πρόταση στον κόσμο. Αυτή η πρόταση πρέπει να συζητηθεί και ο κόσμος ν’ αποφασίσει τι θα κάνει στις ευρωεκλογές και μετά στις εκλογές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είσαι ο άνθρωπος που έχεις υποστεί τις περισσότερες ερωτήσεις το τελευταίο διάστημα, όλων των ειδών. Είναι φοβερό πράγμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από το πόσο κάνουν οι γαλότσες…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτή η ιστορία με τις γαλότσες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θέλεις να την ξαναπούμε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρω ‘γω; Επειδή ήταν τα 80 ευρώ οι γαλότσες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν ήταν 80 ευρώ οι γαλότσες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τα Γιάννενα λέμε.. .

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού ήταν 7 ζευγάρια, να μη νομίζουν ότι δεν παρακολουθούμε τι γίνεται..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ήταν 7 ζευγάρια. Να σου πω, τα πράγματα είναι πιο απλά: Κατεβαίνουμε από το αεροπλάνο και με περιμένουν οι αγελαδοτρόφοι οι οποίοι βέβαια είχαν έρθει από τους στάβλους, με τις γαλότσες τους κτλ. και μου λένε «πού πας; Δεν πας πουθενά, θα έρθεις να δεις τι γίνεται με το γάλα και να μας πεις την άποψή σου για το γάλα». Μπαίνουμε λοιπόν στο βανάκι, έχουμε και ξένους δημοσιογράφους μαζί μας, μια Ιταλίδα δημοσιογράφο κι όλα αυτά, και πάμε προς τα εκεί. Και στο δρόμο μας σταματάνε σ’ ένα σιδεράδικο και μας λένε «πάρτε παπούτσια», γιατί πού να πας, έχει λάσπες στους στάβλους…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι ίδιοι σας το είπαν ή εσύ ήξερες ότι χρειάζονται γαλότσες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λες να μην ήξερα; Του λέω «πού θα πάμε;» και σταματάνε εκεί και παίρνουμε 7 ζευγάρια γαλότσες για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονταν μαζί με το Ποτάμι. Μια τοπική δημοσιογράφος που είχε έρθει από τα Γιάννενα κτλ. Κι επειδή εμείς λέμε τα έξοδά μας, είπαμε μετά ότι δώσαμε 85 ευρώ για γαλότσες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν τα πιστεύουν Σταύρο τα έξοδα που βάζεις. Γιατί λες, η Κρήτη όλη στοίχισε 3.500.. Δεν το πιστεύουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν τα πιστεύουν γιατί έχουν συνηθίσει στην πολυτέλεια. Δηλαδή το ότι το ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα είναι 25 ευρώ και δεν είναι 150 ευρώ το άτομο δεν το πιστεύουν. Έτριζε λίγο ο σομιές, αλλά ήταν 25 ευρώ. Κοίτα να δεις, αυτή η υπόθεση με τα οικονομικά θέλω να σου πω πώς το αισθάνομαι, είναι εκνευριστικό να θέτουν τα ερωτήματα οι άνθρωποι που έχουν κατασπαταλήσει το χρήμα. Ξέρεις πόσα λεφτά πήρε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία τη δεκαετία του 2000;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκατομμύρια των εκατομμυρίων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 500 εκατομμύρια, μισό δις ευρώ. Όλα τα κόμματα πήραν 650 εκατομμύρια περίπου. Και πήραν και 300 εκατομμύρια δάνεια, τα οποία δάνεια βέβαια δε θα επιστρέψουν ποτέ, τα ξέρεις, Αγροτική, κρατική Τράπεζα κτλ. Λοιπόν, έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Η μία εγγεγραμμένη ψήφος στην Ελλάδα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 10 ευρώ όταν στο μέσο όρο της Ευρώπης στοιχίζει 3,5 ευρώ, στη Γερμανία στοιχίζει 3.

Έχουμε λοιπόν το ακριβότερο πολιτικό σύστημα. Γιατί έχουμε το ακριβότερο πολιτικό σύστημα; γιατί έχουν μάθει να σπαταλούν επαγγελματικά στελέχη, διορισμούς στα κομματικά γραφεία, πολυκατοικίες ολόκληρες για κομματικά γραφεία, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα.. Όλο αυτό το πράγμα εμείς δεν το σεβαστήκαμε και είπαμε ότι θα κάνουμε το ανάποδο, θα κάνουμε ένα κόμμα βιοτεχνία. Αυτό που μας κατηγορούν είναι το προσόν μας. Θα κάνουμε ένα χειροποίητο κόμμα. Έχουμε ένα γραφείο σ’ όλη την Ελλάδα, θα κρατήσουμε ένα γραφείο σε όλη την Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα μέσα από το internet.

Τώρα δε θέλω να μιλάω για πόλεις, πάω σε κάποιες πόλεις και βλέπω γραφειάρες των κομμάτων. Πώς; Για ποιο λόγο; Αν έχετε λεφτά μάγκες, να το κάνετε. Αν σας πληρώνει όμως ο Έλληνας φορολογούμενος, να το ξανασυζητήσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πες μου κάτι: Επειδή χθες έγινε ολόκληρη φασαρία πάλι με το Δήμου, με το Άγιο Φως, να πάει να μην πάει το αεροπλάνο, σε όλα τα κανάλια το Ποτάμι ήταν πρώτο θέμα ότι θέλει να μην έρθει το Άγιος Φως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι να μην έρθει το Φως, ότι δεν είναι τίποτα το Φως και το δήθεν Άγιος Φως κτλ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κάθε μέρα έχεις ένα θέμα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τώρα σοβαρά μιλάς;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ; Δεν το είδες; Δε σου λένε οι σύμβουλοί σου ότι στην τηλεόραση αυτό έπαιζαν όλη μέρα χθες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χτες το βράδυ είχαμε Συντονιστική Επιτροπή 4 ώρες, οι άνθρωποι που αποφασίζουν μερικά πράγματα και δεν είδα δελτία. Αλλά τέλος πάντων, δεν έχω καμία αντίρρηση να το συζητήσουμε αν θέλετε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το ξέρεις το θέμα όμως, κάποιος θα στο είπε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ξέρω, αλλά δεν ξέρω ότι έχει πάρει αυτή τη διάσταση που μου λέει ο Δημήτρης.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χαμός έγινε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χαμός για ποιο λόγο; Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αυτές τις απόψεις και τις οποίες έχει υποστηρίξει πολύ συχνά στην ελληνική κοινωνία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, μέχρι χθες δεν του έδιναν μεγάλη σημασία, τώρα του δίνουν..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λάθος. Είναι ένας άνθρωπος πολυδιαβασμένος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δηλαδή θέλω να σου πω, είναι ένας διανοούμενος, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει γράψει βιβλία, μην το συζητάμε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχει κάνει θριάμβους σ’ αυτό το επίπεδο. Αυτός ο άνθρωπος είπε απλώς κάποια στιγμή ότι «εγώ στηρίζω την προσπάθεια του Θεοδωράκη και το Ποτάμι». Πιστεύεις δηλαδή ότι εμείς μετά συζητάμε με το Δήμου που δεν είναι υποψήφιος και δεν είναι στέλεχος στο Ποτάμι, καθόμαστε και συζητάμε τι θα κάνουμε με τη μάχη του Μαραθώνα, με τη μάχη της Σαλαμίνας, με το Άγιος Φως, με την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά στο χρεώνουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι υπερβολή, προσέξτε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κακώς στο χρεώνουν έτσι όπως το ξεκαθαρίζεις ότι δεν είναι στέλεχος, δεν είναι εκπρόσωπος του Ποταμιού..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα είναι ξεκάθαρο. Ο ίδιος ο άνθρωπος με την ευθύτητα και την τόλμη που τον διακρίνει, το είπε νομίζω σ’ ένα κανάλι όταν τον είχαν ρωτήσει, ότι «παιδιά εγώ δεν είμαι στέλεχος στο Ποτάμι, έχω προσωπικές απόψεις τις οποίες θα συνεχίσω να έχω. Θα βγω εγώ και θα πω στον οποιονδήποτε δηλώνει ότι θα ψηφίσει το Ποτάμι και μάλιστα σ’ έναν άνθρωπο που έχει συγκεκριμένες απόψεις στην ελληνική κοινωνία «μη μιλάς γι’ αυτό, μη μιλάς για το άλλο;»

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και ο Πάγκαλος είπε ότι θα ψηφίσει Ποτάμι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θέλεις να σου πω εγώ τι θα πω στον Πάγκαλο;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέω, δεν ξέρω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρεις τι είχε πει ο Φλωράκης; Το θυμάσαι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιο απ’ όλα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τον είχαν ερωτήσει κάποια στιγμή, ότι σε ψηφίζουν και κάποιοι άλλοι κτλ. και τους λέει: «Η ψήφος δε βρωμάει, η ψήφος δε μυρίζει». Δηλαδή όποιος ψηφίζει, ψηφίζει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως και το χρήμα επίσης, αντίστοιχο είναι αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως δεν είναι σωστό και δεν ξέρω πώς παίχτηκε στα κανάλια, επίτρεψέ μου, δε θέλω να κάνω τον κριτή των πάντων, αλλά δεν είναι σωστό οι πολιτικοί να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα, είτε προς τη μια μεριά είτε προς την άλλη. Δηλαδή θα πρέπει να σεβόμαστε και ν’ απομακρυνόμαστε απ’ αυτή τη στιγμή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αφού το θέτεις έτσι λοιπόν και είναι Πάσχα, πες μου αν κατά τη γνώμη σου, επί της ουσίας της θέσης αυτής: Έχεις κανένα θέμα εσύ για το γεγονός ότι πάει ένα αεροπλάνο και φέρνει το Άγιο Φως;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάτσε, σιγά-σιγά θα τον ρωτήσουμε αν αναστήθηκε ο Χριστός, αν πιστεύει ή όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό το ερώτημα δεν το δέχομαι. Δεν πάω για μητροπολίτης, πάω για πολιτικός. Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι της εκκλησίας και υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι της πολιτείας. Έχω μια απόλυτη άποψη: Ότι δε θα πρέπει να καπηλευόμαστε τη θρησκευτική πίστη. Δηλαδή και τις γονυκλισίες κάποιων πολιτικών, εμείς δε θα τις ακολουθήσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες που πιστεύουν αυτό που έγραψε ο Δήμου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και κάποιοι άλλοι επίσης που πιστεύουν το ανάποδο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε μπορεί να είναι αντικείμενο συζητήσεως αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω, δεν είναι το χρέος των κομμάτων..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, να κάνετε μια ερώτηση στον Τσίπρα, στο Σαμαρά και σ’ εμένα να σας απαντήσουμε γραπτώς τι ακριβώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν θα πρέπει να κάνουμε την πρώτη Ανάσταση, τη δεύτερη Ανάσταση, γιατί υπάρχουν πολλά ερωτήματα επί αυτού του θέματος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό. Αλλά, πρόσεξε. Έχει δημιουργηθεί το εξής θέμα: Ότι εσείς είστε λίγο αντισυμβατικοί σ’ αυτά τα θέματα ως Ποτάμι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν είμαστε αντισυμβατικοί για να είμαστε αντισυμβατικοί. Εμείς είμαστε αντισυμβατικοί εκεί που υπάρχει λόγος να σπάσουμε το απόστημα. Και σου είπα πριν το θέμα των οικονομικών και μπορώ να σου πω άλλα δέκα θέματα που θέλουμε να είμαστε αντισυμβατικοί..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, δε σπάει το απόστημα επειδή βάζεις στο διαδίκτυο πόσο έκαναν οι γαλότσες, μην παίρνεις φόρα κι εσύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λέω αυτό, λέω το εξής: Ότι έχω διαφορετική θέση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Εκεί είναι το ζήτημα. Πιστεύω ότι το πολιτική χρήμα, το χρήμα γενικώς που πάει στα κόμματα πρέπει να μειωθεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι μόνο αυτό, και να δίνουν και λογαριασμό όπως σε μικρογραφία δίνεις εσύ εξαρχής, για το τι γίνεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς. Εμείς τέλος του μήνα έχουμε πει ότι θα καταθέσουμε στη Βουλή όλα τα τιμολόγια. Πού κοιμηθήκαμε, πού πήγαμε.. Και είναι σαφές. Ας μας πει κάποιος άλλος πού ξοδέψαμε λεφτά. Εγώ δηλαδή λέω, προχθές που πήγα στη Ρόδο, ότι ξοδέψαμε μόνο τ’ αεροπορικά εισιτήρια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε κερνάγανε από δω κι από κει..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μας κέρασε ένας φίλος το φαγητό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή είπες για τη Συντονιστική Επιτροπή, τελικά το Ποτάμι είσαι εσύ; Είναι κι άλλοι; Ποιοι είναι τέλος πάντων; Γιατί ένα άλλο θέμα που συζητιέται είναι «ο Σταύρος και ο Σταύρος και ο Σταύρος».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα όμως, κάποια στιγμή κάποιος παίρνει μια απόφαση να τραβήξει μπροστά. Εμείς δεν αρνούμαστε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά δε μπορεί να προχωρήσει έτσι όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, τρία πράγματα: Εμείς, πρώτον έχουμε τους υποψηφίους μας, τους 22 και θα δείτε άλλους 20, σας επιφυλάσσουμε κάποιες ωραίες εκπλήξεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πότε θα τους ανακοινώσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μετά το Πάσχα. Μέχρι τέλος του μήνα θα τους ανακοινώσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν λες ωραίες εκπλήξεις; Για δώσε μας ένα παράδειγμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιοι, περίμεναν μέσα στους 22 που ανακοινώσαμε να έχουμε και κάποια ονόματα που να παραπέμπουν στο παλιό σύστημα. Και ξαφνιάστηκαν που βρήκαμε 22 διαλεχτούς, επίτρεψέ μου, ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν φανερή εμπλοκή σε ηγετικά πεδία. Όλοι ψηφίζαμε κάπου αλλά δεν ήταν σε υπουργικά γραφεία, δεν ήταν σε γραφεί αρχηγών.

Υπάρχει αυτή η κοινωνία. Αν ψάξεις, είναι λίγο πιο κουραστικό. Το πιο εύκολο είναι να κοιτάζεις ποιοι ήταν Υπουργοί, ποιοι ήταν Βουλευτές και να βρίσκεις από κει, άσε που δεν είναι ανάγκη να κοιτάζεις, έρχονται και σου χτυπάνε την πόρτα ξέρεις. Κι εμείς βάλαμε μια μεγαλύτερη, σκληρότερη πόρτα γιατί ερχόταν πάρα πολύς κόσμος, πλάκωσε κόσμος, «παιδιά εγώ Διοικητής υπήρξα εκεί και τώρα μπορώ να σας βοηθήσω».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και που’ σαι ακόμα.. Μετά τις εκλογές θα δεις αν θα είσαι όπως λένε οι δημοσκοπήσεις..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν έχουμε μια άλλη μέθοδο. Βάλαμε ένα ερώτημα στο internet, έχουμε περίπου 200 προτάσεις τεκμηριωμένες για κάποια πρόσωπα, διαλέξαμε 4-5 πρόσωπα από αυτή τη λίστα και μέσα από τη σχέση μας με τις τοπικές κοινωνίες, βρήκαμε ανθρώπους δημιουργικούς, θετικούς, πετυχημένους, προοδευτικούς, οι οποίοι λένε «πάμε». Αυτή λοιπόν είναι η μία δεξαμενή, οι υποψήφιοί μας.

Κι από κει και πέρα υπάρχει μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή που κάνει όλα αυτά τα ταξίδια και ό,τι άλλο χρειάζεται και υπάρχει και μια προσωρινή πολιτική Επιτροπή. Είναι άνθρωποι που τους έχετε δει, που έχουν βγει, ο Τσακιράκης κτλ., μην επαναλαμβάνω ονόματα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, το κεντρικό πρόσωπο και καλά είπες σε κάποια συνέντευξή σου που διάβαζα χτες το βράδυ, ότι μην κοροϊδευόμαστε κιόλας, προφανώς είσαι εσύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι γίνεται. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να προσποιηθούμε μερικά πράγματα, σε όλους τους τομείς. Θα μπορούσαμε ας πούμε να βρίσκαμε αυτούς τους 40 φίλους μας, να τους κάναμε μια Κεντρική Επιτροπή και να λέγαμε ότι η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει το Σταύρο, λέει αυτό. Δε μας ενδιαφέρει να ξεκινάμε με ψέματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μια και το είπες, δεν είναι λίγο καβάλημα καλαμιού το να κάνεις δελτία Τύπου και να λες «ο Σταύρος πήγε εκεί, ο Σταύρος πήγε εδώ»; Με το μικρό όνομα, έτσι όπως το είπες.. Αυτό που σου καταλογίζουν είναι πολύ life style ρε παιδί μου, τι είναι αυτό το πράγμα; Ο Σταύρος και ο Σταύρο και ο Σταύρος…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σταύρος ήμουν πάντα, δηλαδή και στη δημοσιογραφία είτε ήταν ένα πρεζάκι, μια πόρνη, ένας Υπουργός κτλ., εγώ τον προσέγγιζα με τον ίδιο τρόπο και γενικά για τον κόσμο ήμουν ο Σταύρος. Υπήρχε αυτή η αντίληψη στον κόσμο. Δε θα το αλλάξω ξαφνικά αυτό το πράγμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτή η ομαδοποίηση ήταν κουφή που έκανες… Είπες ένα πρεζάκι, μια πόρνη κι ένας Υπουργός..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Γιατί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί, ο Σαββόπουλος δεν έλεγε ρουφιάνοι, εταίρες και προφήτες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί ο καθένας βρίσκει κάτι. Είναι κάποιοι δεξιοί που έχουν αρχίσει μια κριτική στο internet, ότι «σας ζητά την ψήφο αυτός που μιλούσε με τις πόρνες και αυτός που μιλούσε με τα πρεζάκια και αυτός που μιλούσε με τους μετανάστες».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, αυτό δεν είναι επιχείρημα σοβαρό..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι επιχείρημα, υπάρχει. Ο άνθρωπος του περιθωρίου, που ξαφνικά θέλει να γίνει πολιτικός. Και υπάρχει και η άλλη κριτική, ότι «εσύ που μιλούσες με τους Υπουργούς». Μα, δημοσιογράφος είμαι 30 χρόνια. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους έχω φωτογραφίες.. Αλλά προσέξτε, δεν έχω φωτογραφίες να χαριεντίζομαι σε πάρτι και σε οικογενειακά τραπέζια. Έχω δημοσιογραφικές φωτογραφίες.

Όταν έκανα μια συνέντευξη, έβγαζα μια φωτογραφία. Μετά από ένα μήνα που έχω βγει ως πολιτικός, αυτό που έχουν να πουν είναι κάποιες φωτογραφίες με πολιτικούς σε πολιτικές στιγμές. Μα, αυτό έχουν να καταλογίσουν στην πορεία μου;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, η Δάφνη Σημίτη είναι θεία σου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δόθηκε η απάντηση με την τούρτα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εσύ ρωτάς τώρα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω τον πατέρα σου και τη μάνα σου και το χωριό σου αλλά ξέρω ‘γω; Ξέρεις πόσος κόσμος τ’ ακούει απ’ έξω; Εγώ το ξέρω γιατί ήμαστε κοντοχωριανοί και ξέρω τους ανθρώπους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί, η Δάφνη Σημίτη είναι από κει;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, ήδη το κανιβάλισε και δόθηκε απάντηση νομίζω..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, να μην ενοχοποιούμε τις συγγένειες, έτσι; Θα μπορούσε η ξαδέρφη της μάνας μου να έχει μια θεία που να έχει βαφτίσει τη Δάφνη ή τη Νατάσσα Καραμανλή. Δε μπορώ ν’ απολογηθώ γι’ αυτό. Αλλά πάντως όσο και να ψάχνω τα γενεαλογικά μου δέντρα, ή τα δικά μου ή της γυναίκας μου, δεν υπάρχει καμία σχέση με κάποιον από τους ηγέτες ή τέλος πάντων με τις γυναίκες των ηγετών.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για το «Σταύρο» το κλείσαμε; Θα συνεχίσει έτσι η αναφορά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είναι «ο Σταύρος». Και είναι ο «Σταύρος» και στις συγκεντρώσεις. Μη λες μόνο τα δελτία Τύπου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά ξέρω, δεν έχω έρθει σε συγκέντρωσή σου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοώ: Υπάρχει κάτι πιο τολμηρό..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το δελτίο Τύπου σημαίνει ότι το υιοθετείς κι εσύ και στην πολιτική μέχρι τώρα μπορεί να καταφέρετε να τ’ αλλάξετε όλα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει δελτίο Τύπου αρχικά, εννοείς..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τις εγγραφές στο internet, στο Ποτάμι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν λες ότι γράφω ένα κείμενο, εγώ συνεχίζω και γράφω λοιπόν κάποια κείμενα στο potami.gr ως Σταύρος και θα συνεχίσω έτσι. Και υπάρχει κάτι σημαντικότερο: Ότι το «Σταύρος» δε σταματάει στα χαρτιά, Τόλμησα να το τολμήσουν κι άλλοι πολιτικοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δε θέλουν να τολμήσουν, δε μπορούν να το τολμήσουν, δεν έχουν την τόλμη να το κάνουν, πηγαίνω σ’ ένα χώρο που έχω προαναγγείλει στην πλατεία τάδε ή στο θεατράκι τάδε της Χαλκίδας, της Πάτρας κτλ., είναι ο κόσμος απέναντι, που δεν ξέρω ποιοι είναι και λέω «είμαι ο Σταύρος και ήρθα να μιλήσουμε».

Και αρχίζει ο ένας να είναι επιθετικός, αρχίζει ο άλλος να είναι φιλικός, αρχίζει η άλλη και με κανακεύει, αλλά υπάρχει όλη η γκάμα των αντιδράσεων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή μπορεί να σου έρθει κι οποιοσδήποτε στημένος εκεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Να έρθει και να πάρει τις απαντήσεις του. Αλλά λέω ότι αυτό είναι ένα δείγμα, πιστεύω, διαφορετικού πολιτικού πολιτισμού. Να μην πηγαίνεις στο βήμα με τη φρουρά σου που κάθονται δίπλα και προστατεύουν τον κόσμο, να πάρεις μια ομιλία την οποία προφανώς στην έχουν γράψει κάποιοι άλλοι, να τη διαβάζεις την ομιλία και να λες «λαέ της Λάρισας, λαέ της Καρδίτσας» με τις ίδιες απόψεις που λες στην Αθήνα, με τις ίδιες απόψεις που λες σε κάθε πόλη και να περιμένεις ένα χειροκρότημα.

Εγώ δε λέω τίποτα, πάω στη Ρόδο και λέω «πείτε μου τι θέλετε» κι ένας με ρωτάει για το αεροδρόμιο, ο άλλος με ρωτάει για τη μαρίνα, σε κάποια λέω «παιδιά ξέρω», αυτή είναι η απάντησή μου και σε κάποια άλλα λέω «δεν ξέρω, θα μάθω και θα σας πω».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μέχρι να διαμορφωθεί πλήρως μια πολιτική γραμμή πιο εξειδικευμένη, διότι εντάξει, τώρα ξεκίνησε, έχει όμως μεγάλη διαφορά από τις πρώτες μέρες μέχρι τώρα, εγώ ακούω διάφορα: Ακούω ας πούμε εσένα που είπες: Παίρνουμε κι από δεξιά ιδέες, παίρνουμε κι από αριστερά ιδέες και φτιάχνουμε ένα άλλο πράγμα το οποίο είναι λίγο σοκαριστικό στην αρχή να το ακούς, γιατί είχαμε μάθει ότι η Αριστερά με τη Δεξιά δε συμπλέουν, τελείωσε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σοκαριστικό γιατί έχουμε μάθει και κάποιοι το θεωρούν και προσόν, εγώ το θεωρώ πολύ μεγάλο μείον, ότι τα πράγματα είναι άσπρο μαύρο και υπάρχει ο πάνσοφος πολιτικός που έχει τις λύσεις στο τσεπάκι του. εγώ πιστεύω λοιπόν ότι δεν υπάρχει. Και θα σου πω κάτι: Το manual της πολιτικής εμείς δεν το έχουμε. Δε θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Έχουμε αρχές, έχουμε ήθος και έχουμε βασικές θέσεις.

Αλλά τώρα, σ’ ένα ειδικό πρόβλημα, κάνουμε τι: Λέμε ότι θα συμβουλευθούμε τους ανθρώπους που ξέρουν και θα βγάλουμε απαντήσεις. Δεν είναι πρέπον το 2014 να λες σε μια πολύπλοκη χώρα, σ’ ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, να λες ξαφνικά ότι είμαι ο μάγος Μέρλιν κι έχω λύσεις για όλα τα προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όμως πρόσεξε, βλέπω κάποιοι οι οποίοι λένε «θα πάμε μόνοι μας», κάποιοι οι οποίοι λένε «θα δούμε», κάποιοι οι οποίοι λένε –κι εσένα- «παιδιά ο λαός θα ψηφίσει ποιος θα είναι πρώτος, ποιος θα είναι δεύτερος, ποιος θα είναι τρίτος και θα καθορίσει τους συσχετισμούς», αλλά άκουγα προχθές το Γραμματικάκη ο οποίος έλεγε ότι «ξέρετε, εντάξει, κι δεξιά κι αριστερά αλλά εγώ προσωπικά θα μπορούσα να κάνω μια χαρά κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ».

Δηλαδή ο καθένας έχει την άποψή του εκεί μέσα. Δηλαδή δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα πλήρως. Εσύ λες «παιδιά, με το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν πάω», ο Γραμματικάκης είπε «προτιμώ με το ΣΥΡΙΖΑ παρά με το Σαμαρά».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να σου πω τι είπε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, είπε όμως ο κ. Θεοδωράκης ότι θα εξαρτηθεί από το ποιους θα βάλουν τα κόμματα πρώτο, δεύτερο, τρίτο και θ’ αποφασίσουν τότε αν θα συνεργαστούν. Εγώ το βρίσκω πολύ λογικό. Εκείνο που δε βρίσκω λογικό είναι το να σε ρωτάνε με ποιον θα συνεργαστείς κι εσύ ν’ απαντάς «μα εμείς θα κυβερνήσουμε». Είναι λίγο πρόωρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πώς δεν το είπες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα «εμείς θα κυβερνήσουμε» αλλά σε άλλο ερώτημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, δεν ξέρω αν ήταν στο ίδιο ερώτημα ή σε άλλο. .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω ποια είναι η διαφορά. Ναι, εμείς θα κυβερνήσουμε. Τι σε ξαφνιάζει δηλαδή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το βρίσκω πρόωρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα εγώ δεν είπα πότε θα κυβερνήσουμε, αλλά υπήρξε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και άκουσέ με: Υπήρξε ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Γιατί το κάνατε το κόμμα; Για να βοηθήσετε αύριο τη Νέα Δημοκρατία; Ή για να βοηθήσετε αύριο το ΣΥΡΙΖΑ;». Και υπάρχουν και οι δυο εκδοχές, ανάλογα τι site διαβάζεις, είμαστε είτε ανάχωμα για το ΣΥΡΙΖΑ είτε ανάχωμα για τη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας λέει τη δική του άποψη.

Είπα λοιπόν ότι εμείς δε θέλουμε να γίνουμε δεκανίκι του παλιού πολιτικού συστήματος, εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε. Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει «εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε»; Ότι εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, μετά τις ευρωεκλογές θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και μετά τις ευρωεκλογές, όταν πια θα έχουμε καταγραφεί, γιατί τώρα είναι και λίγο λόγια του αέρα, εμείς μπορεί να εξαφανιστούμε στις ευρωεκλογές, δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, αλλά αν δεν εξαφανιστούμε και ο κόσμος πει «μείνετε εδώ, είστε 3η δύναμη» όπως δείχνουν τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις, γιατί σ’ αυτό συμφωνούν όλοι, τότε εμείς θα πούμε ότι προσέξτε, αυτή είναι η πρότασή μας.

Δε θα το πούμε μετά τις εθνικές εκλογές, πριν τις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η πρότασή μας. Όχι η πρότασή μας γενικώς και αορίστως, ανάπτυξη, δημοκρατία και αλληλεγγύη, γιατί σε αυτά όλοι συμφωνούμε. Αλλά αυτό θα κάνουμε με τα Πανεπιστήμια, αυτό θα κάνουμε με την ανάπτυξη, αυτό θα κάνουμε με τις εξαγωγές.

Το καταθέτουμε και καλούμε τα άλλα κόμματα να συζητήσουμε αυτή την πλατφόρμα, ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης δηλαδή, ένα ελληνικό Σχέδιο Δράσης και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και τα προγράμματά τους, θα δούμε ποιους συμμάχους έχουμε για την επόμενη μέρα. Και βέβαια είναι αυτό που είπε ο Γιώργος, ότι ο κόσμος στις εθνικές εκλογές θα δείξει με ποιους πρέπει να συνεργαστούμε.

Δηλαδή αν εμείς είμαστε πολύ χαμηλά κι έχει φύγει ένα κόμμα πολύ μπροστά, εμείς θα πούμε ότι συνεργαζόμαστε με όλους τους άλλους εναντίον του πρώτου κόμματος που επιλέγει ο κόσμος; Ο κόσμος θ’ αποφασίσει με ποια σειρά..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν κάποιοι αποκλεισμοί σ’ αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκτός από την προφανή απάντηση. Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστείς με τη Νέα Δημοκρατία; Αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείς με το ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια κυβέρνηση του 51%. Δεν είναι ευφυολόγημα. Η χώρα δε μπορεί να τα βγάλει πέρα με 25% Δεξιά ή 25% Αριστερά. Γιατί βλέπετε τι γίνεται, κερδίζει ο ένας ας πούμε με 30%, 25%, 27%, μην το συζητάμε αλλά μιλάμε για τέτοια ποσοστά πια. Δεν έχουμε κανένα κόμμα που παίρνει 45%.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε ένα κόμμα λοιπόν που παίρνει ένα 25%. Και θα πάρει, εγώ σου λέω κάποια δάνεια από κάποιους και θα κάνει κυβέρνηση. Είναι πιστευτή αυτή η κυβέρνηση στον κόσμο;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, θέλει 51%, έχεις δίκιο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Είναι πιστευτή αυτή η κυβέρνηση στην κοινωνία την ελληνική και την ευρωπαϊκή; Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ωριμάσουμε και να πούμε: Παιδιά, έχουμε διαφορές. Εγώ γράφω με κόκκινο στυλό, ο άλλος γράφει με μπλε στυλό. Αλλά δεν είναι το βασικό αυτή τη στιγμή. Το βασικό ποιο είναι: Ότι υπάρχουν 20 πράγματα τα οποία πρέπει ν’ αλλάξουν στη χώρα. Ελάτε να συζητήσουμε αυτά τα 20 πράγμα και όταν  συζητήσουμε γι’ αυτά, όταν τα λύσουμε αυτά, μαλώνουμε και για το τι χρώμα πρέπει να είναι η ζαρντινιέρα στο δρόμο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το στυλό δε διακρίνω, κόκκινο είναι τελικά ή μπλε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κόκκινο είναι..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπλε και κόκκινο κάνουν μωβ..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με το χέρι στην καρδιά και είναι τελείως αυθαίρετη και η ερώτηση και η απάντηση που πιθανό να δώσεις: Αυτή τη στιγμή πόσο πιστεύεις ότι έχετε σαν τάση στο εκλογικό σώμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε 3οι και είμαστε καθαροί διψήφιοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν λοιπόν το νιώθεις, το πιστεύεις κι έτσι δείχνουν κι οι δημοσκοπήσεις, μιλάμε για διψήφιο προσδοκώμενο αποτέλεσμα ας το πω έτσι, σημαίνει ότι κάποιον πήχη μέσα σου έχεις βάλει. Υπάρχει ένα σημείο που έχεις εσύ μέσα σου βάλει για τις ευρωεκλογές, που θα πεις ότι «δεν έχει νόημα αυτό που κάνω» ή «έχει νόημα και προχωράω»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το σκέφτομαι ακριβώς έτσι. .

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που λέγαμε παλιά «πήχης», το αποφεύγω απλώς ..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι αυτό το πράγμα που κάνουμε θα έχει ανταπόκριση στον κόσμο. Δεν ξαφνιάστηκα δηλαδή απ’ αυτά που άλλοι ξαφνιάζονται. Και είχα τα μηνύματα. Υπάρχει ένα στοιχείο στις δημοσκοπήσεις που είναι σημαντικότερο από την πρόθεση ψήφου. Είναι πώς οι άνθρωποι θεωρούν ότι ήταν καλό που ιδρύθηκε το Ποτάμι. Υπάρχουν δυο δημοσκοπήσεις που το έχουν μετρήσει. Το 40% του κόσμου περίπου, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει, μπορεί να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, θεωρεί ότι κάναμε καλά που το κάναμε.

Και να σου πω κάτι; Δες ήδη τις συνέπειες. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων βελτιώνονται προς το κοινωνικό, λόγω του Ποταμιού. Δε θέλω να γίνω πολύ κακός..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι όχι μόνο αυτό, δεν υπήρχε άλλη κίνηση που πρωτοεμφανίστηκε, που να έχει αποτελέσει τόσο αντικείμενο συζητήσεως κι από τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δες τις δηλώσεις κάποιων αρχηγών πριν βγει το Ποτάμι που έλεγαν ότι «θα κάνουμε ένα κομματικό ψηφοδέλτιο γιατί πιστεύουμε ότι το κόμμα μας έχει τις λύσεις» κτλ. και μόλις εμφανίστηκε το Ποτάμι είπαν «εννοούμε ότι το μισό ψηφοδέλτιο θα είναι κομματικό και το άλλο θα είναι από την κοινωνία».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, υπάρχει ένα σημείο βρασμού όμως για σένα; Εννοώ κάτι που ή να σ’ ενθαρρύνει ή να σε απογοητεύσει μέσα σου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να είμαστε η μαγιά του νέου πολιτικού συστήματος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, και με 3% μπορείς να είσαι μαγιά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, με 3% πας σπίτι σου. Με 5% πας σπίτι σου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είδες που το υφάρπαξα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την πάτησα, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την πάτησες..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοώ πας σπίτι σου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρόνο να χτίσουμε κάποιες λύσεις για μετά από 10 χρόνια, μετά από 20 χρόνια. Εγώ είμαι λίγο ξεκάθαρος και νομίζω ότι αυτή την αίσθηση έχει και η ίδια η κοινωνία. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε τη δεύτερη πολιτική παρουσία του Θεοδωράκη ή του οποιουδήποτε για να κάνουμε κάτι. Πρέπει να γίνουν τα πράγματα τώρα.  Ή να μη γίνουν.. Ή δηλαδή να πει ο κόσμος ότι «φίλε, αυτό που κάνεις δεν έχει ενδιαφέρον, εμείς θα ταυτιστούμε με το τάδε ή με το τάδε κόμμα». Κι αυτό είναι μια τίμια λύση. οπότε λες πάω στα Χανιά..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στα Χανιά θα πας; Δε ξαναγυρίσεις στη δημοσιογραφία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο να γυρίσεις στη δημοσιογραφία..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν γυρισμό..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χτες μιλούσα μ’ έναν Υπουργό και μου λέει, «καλά τα λέει ο Σταύρος, ωραία είναι, με το σακίδιό του, με τον κόσμο κτλ. Για να τον βάλεις απέναντι στη Μέρκελ να κουβεντιάσει για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Γιατί απ’ έξω ωραία τα λέει, για να τον φέρεις απέναντι να τα βάλει…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί ο συζητητής μας είναι η Μέρκε; Πες αυτού του Υπουργού. Γιατί περιόρισαν τόσο πολύ..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έγινε διότι ήταν την ημέρα που ήταν η Μέρκελ εδώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αν είναι η Μέρκελ εδώ θα την κεράσουμε και μια τσικουδιά και θα τα πούμε. Αλλά γιατί η Μάρκελ είναι ο συζητητής της χώρας. Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι η Ευρώπη έχει συρθεί σε μία διακρατική Ένωση. Δηλαδή η Μέρκελ, άντε καμιά φορά και με τη Γαλλία αποφασίζει και οι υπόλοιποι εκτελούν. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές και οι συζητήσεις που έχω κάνει στις Βρυξέλλες μου δίνουν το περιθώριο να ελπίζω γι’ αυτό, να επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη που θ’ αποφασίζει η Ευρώπη

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συντηρητική θα είναι πάλι η Ευρώπη πάλι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι., μην το λες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν φλέγοντα θέματα στην Ευρώπη που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν άμεσα. Δηλαδή το θέμα της ανεργίας, το οποίο τους έθεσα, τους τρομοκρατεί. Τους λέω «παιδιά, με 30% ανεργία στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Ισπανία, πόσον καιρό πιστεύετε ενωμένη Ευρώπη; Δηλαδή όταν η νέα γενιά μεγαλώνει με μια λογική ότι «θα είμαι άνεργος»..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δίκιο έχεις, αλλά μην αγνοείς το θέμα ότι αυτή τη στιγμή η Μέρκελ είναι το αφεντικό. Τι θα πεις στο αφεντικό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δε σέβομαι τ’ αφεντικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν τα σέβεσαι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση συμμαχίας με την Ευρώπη και πρέπει η Μέρκελ, η κάθε Μέρκελ, είναι κακό να την προσωποποιούμε αλλά ίσως έχεις ένα δίκιο γιατί η Μέρκελ εκφράζει κι ένα συντηρητικό πρόσωπο πολύ συγκεκριμένο και σαν άτομο, αλλά η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ πρέπει να σεβαστεί ότι πάνω απ’ όλα είναι οι πολίτες της Ευρώπης, ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία λάθη του παρελθόντος είναι και δικά μας λάθη, πολλά από αυτά τα λάθη είναι δικά μας λάθη, αλλά κάποια από τα λάθη είναι δικά τους λάθη.

Δεν εξόπλιζε ο Ταϊλανδός τους Έλληνες. Ο Γερμανός τους εξόπλιζε. Η Γερμανία και η Γαλλία δημιουργούσαν ένα κλίμα ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παγκοσμίως η πρώτη δύναμη στα όπλα και παίρναμε ας πούμε 7 δισεκατομμύρια όπλα , μια χώρα που δε μπορούσε να θρέψει τους ανθρώπους της, τα Πανεπιστήμιά της, έπαιρνε όπλα λες και θα έκανε παγκόσμιο πόλεμο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί έπαιρνα και τη μίζα από πίσω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Και γιατί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν μέσα απ’ αυτό το φόβο που δημιουργείται, να παίρνουν κάποια λεφτά, βίλες και καταθέσεις. Το έχουμε δει αυτό. υπάρχει ένα συλλογικό έγκλημα στο θέμα των πολεμικών δαπανών. Ελλήνων και ξένων. Αλλά δε μπορούμε να ξεχνάμε τα λάθη των ξένων. Ούτε να τα υπερπροβάλλουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν ερχόταν η Μέρκελ εδώ θα της έβαζες θέμα αποζημιώσεων, που το βάζουν όλο και κατηγορούν το Σαμαρά ότι δεν το βάζει; Είναι ένα θέμα αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Μέρκελ και η γερμανική πολιτική ελίτ, πρέπει ν’ αποφασίσει ότι υπάρχει η ανάγκη να λυθεί δικαστικά το θέμα του κατοχικού δανείου. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, αποδεικνύεται, αυτό που μένει είναι να πούμε πόσο αντιστοιχεί σήμερα. άρα πάμε σ’ ένα Δικαστήριο ή τέλος πάντων σ’ ένα Οικονομικό Συμβούλιο γιατί ούτε εγώ μπορώ να το πω ούτε η Μέρκελ, να μας πουν πόσα είναι τα λεφτά που πήρατε σε ευρώ .

Η γενική κουβέντα όμως που λέει, «φέρε πίσω τα λεφτά» κτλ., δε βοηθάει  στην επίλυση του προβλήματος. Ακούω διαφόρους πολιτικούς που έχουν κάποιες άναρθρες κραυγές. Αυτό δεν είναι περιβάλλον όπου θα δώσει λύσεις. Εμείς θέλουμε λύσεις. Άρα οι γερμανικές αποζημιώσεις έχουν ένα σημείο αιχμής: Το κατοχικό δάνειο. Σε αυτό θα πρέπει ν’ απαντήσει Γερμανία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μια άλλη κατηγορία που υπάρχει, το θίξαμε την προηγούμενη ώρα, είναι ότι είσαι βαλτός από το σύστημα, είτε από το μεγάλο κεφάλαιο είτε από το σύστημα, από επιχειρηματίες, για να κόψεις ποσοστά κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος. Τι απαντάς σ’ αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον, ότι πρέπει να διαβάζουν καλύτερα τις δημοσκοπήσεις όλοι αυτοί που τα λένε αυτά. Γιατί οι δημοσκοπήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις, φανερώνουν κάτι άλλο, ότι το Ποτάμι είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που παίρνει και από τη Νέα Δημοκρατία, παίρνει και από το ΣΥΡΙΖΑ…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άλλο αυτό, εσύ μπορεί να έχεις κάνεις μυστικές συμφωνίες από κάτω, αυτό σου λένε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί η πρόθεσή σου να ήταν αυτή σου λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω το τι ανακόπτεις.. Φαίνεται τι ανακόπτεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι δείχνει ότι τους βρέχεις όλους ως ποτάμι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τους βρέχω όλους, αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι εγώ είμαι του συστήματος. Ο κόσμος ξαφνικά δεν έχει ένστικτο; Ο κόσμος που τον θεοποιούμε στις υπόλοιπες επιλογές του και λέμε «να, ο κόσμος εμάς μας δίνει 20%, μας δίνει 25%, ξαφνικά ο κόσμος που δίνει 15% στο Ποτάμι ή 12% στο Ποτάμι, αυτός ποιος κόσμος είναι; Είναι ένας κόσμος εξαγορασμένος; Ενοχοποιούμε δηλαδή ένα τμήμα της κοινωνίας ότι δεν έχει καμία αντίληψη, να διακρίνει το καλό και το κακό σε σχέση με το Θεοδωράκη, αλλά διακρίνει το καλό και το κακό σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτά είναι αστειότητες. Ένας άνθρωπος που έχει μια συγκεκριμένη διαδρομή για την οποία υπερηφανεύομαι και δεν έχω ν’ απολογηθώ σε τίποτα, δε μπορεί να είναι αχυράνθρωπος του οποιουδήποτε εκδότη, του οποιουδήποτε επιχειρηματία, του οποιουδήποτε ξένου παράγοντας γιατί έχω ακούσει κι αυτά, ότι μ’ έβαλαν οι Πρεσβείες γιατί ανησυχούν για τη χώρα. Είναι ο Θεοδωράκης και οι σύμμαχοί του στην κοινωνία. Και να σου πω κάτι; Πού τον κρύβουμε το δράκο;

Δηλαδή περίμεναν να τον κρύβαμε στους 22, αύριο θα τον κρύβουμε στους άλλους 20. Πού τον κρύβουμε; Δηλαδή ξαφνικά ο Γραμματικάκης είναι ο δράκος; Οι άνθρωποι που έχουμε πίσω μας; Η Ευφραιμίδου είναι ο δράκος; Ποιος είναι ο δράκος;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να σε ρωτήσω για την απόφασή σου να ιδρύσεις κόμμα, υπήρξε κάποιος μεγαλοπαράγων οικονομικός; Ή πολιτικός που είχε ενημερωθεί, που το ήξερε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ουδείς. Και αυτό φάνηκε από την έκπληξη, επίτρεψέ μου, και του καναλιού μας. Πέρα από την τυπική μου υποχρέωση την οποία σεβάστηκα, να ενημερώσω λίγες ώρες πριν τον Παναγιωτόπουλο, σαν Διευθυντή, όλοι έμειναν άφωνοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τους μετόχους δεν τους είχες ενημερώσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η συμπεριφορά τους στις εφημερίδες, εσύ πιστεύεις ότι τους είχα ενημερώσει; Η μία εφημερίδα έκανε τρεις μέρες να γράψει κάτι και η άλλη εφημερίδα βρήκε την επόμενη μέρα και έλεγε «ο καραγκιόζης», σχεδόν κάτι τέτοιο έλεγε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ώρες είναι να μας πεις ότι έχεις και παράπονο τώρα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω παράπονα, αλλά αυτή δεν ήταν η συμπεριφορά; Η συμπεριφορά των media ήταν πολύ επιφυλακτική στο Ποτάμι. Το ότι το Ποτάμι υπήρχε ως πρώτο θέμα, δεν ήταν ότι υπήρχε ως πρώτο θέμα «ζήτω ο Θεοδωράκης, ζήτω το Ποτάμι», ήταν ως τι συμβαίνει με το Ποτάμι..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, δεν τις είχες ανάγκη πολύ. Ανεξάρτητα όμως από αυτό..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το παιχνίδι που παίχτηκε στο internet, είναι γνωστό ότι άρχισαν κάποια στιγμή και έγραφαν όλοι για το Ποτάμι, γιατί παίχτηκε; Γιατί αν δεις στα sites τα πιο διαβασμένα θέματα έχουν σχέση με το Ποτάμι. Ο κόσμος αναζητά μια πληροφόρηση με το Ποτάμι. Το ότι οι δημοσιογράφοι λοιπόν ασχολήθηκαν με το Ποτάμι, δεν ήταν η άνωθεν εντολή, ήταν η αίσθησή τους ότι κάτι συμβαίνει στην κοινωνία. Και για μένα συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μπουν μπροστά. Θέλουν να παραμερίσουν τα σκουπίδια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ποιους λες σκουπίδια τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο σκουπιδαριό στη δημόσια ζωή, έτσι; Υπάρχουν και σεβαστοί άνθρωποι στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει λοιπόν όλοι, εμείς και κάποιοι άλλοι, στα κόμματα, να κάνουν την επανάστασή τους, να βγουν μπροστά και να βρουν λύσεις για τη χώρα. Όχι για το κομματικό σύστημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κρίμα που δεν έχουμε άλλο χρόνο, ελπίζω ότι θα το επαναλάβουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε θα το επαναλάβουμε. Δεν έχουμε χρόνο, μέχρις τις ευρωεκλογές τουλάχιστον δε θα προλάβουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μετά τις ευρωεκλογές..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επί των αποτελεσμάτων. Καλές γιορτές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.