15 Μαΐου, 2019

Σκοτεινό: το χωριό που δεν καπνίζει κανείς

Σταύρος Θεοδωράκης

Στο Σκοτεινό με τα φωτεινά πρόσωπα

Το είχα απωθημένο να επισκεφθώ το Σκοτεινό στις Γούβες του Ηρακλείου. Όπως μου θύμισε ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης, τον είχα πάρει τηλέφωνο πριν 7 χρόνια και του είχα πει ότι θέλω να κάνω μια εκπομπή «στο χωριό που κανείς δεν καπνίζει».
Την ξέρετε φαντάζομαι την ιστορία. Πριν 30 - 35 χρόνια οι κάτοικοι έπρεπε να πάνε στις Γούβες για να αγοράσουν τσιγάρα. Έτσι όποιος ξέμενε από τσιγάρα έμενε αρκετές ώρες ή και μέρες, άκαπνος. Οι γέροι άρχισαν πρώτοι να εγκαταλείπουν «τον τσιγάρο» για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα παιδιά τους.
«Σιγά – σιγά και οι επισκέπτες και οι συγγενείς τους που ερχόντουσαν από το Ηράκλειο ή την Αθήνα ένιωθαν άσχημα να καπνίζουν στους δρόμους του χωριού και τα καφενεία» μου εξηγεί ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Και φτάσαμε στο σήμερα που σχεδόν κανείς από τους 70 μόνιμους κατοίκους του χωριού δεν καπνίζει. Και στο καφενείο της κυρίας Χριστίνας και του κ.Χαρίδημου μπορείς να πιείς τσικουδιές ή καφέ στο μπρίκι αλλά δεν μπορείς να καπνίσεις.

Στο Σκοτεινό βέβαια υπερηφανεύονται για άλλα και όχι για το κόψιμο του τσιγάρου που το θεωρούν κάτι φυσιολογικό. Κυρίως για τις σπηλιές τους. Το μεγάλο σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής και την εκκλησία τους, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Χαράλαμπου, που είναι του 1639 και αυτή χωμένη σε μια σπηλιά στο κέντρο του χωριού.

Μόνο τους παράπονο oι χαμηλές τιμές του λαδιού. Ξεκίνησε φέτος από 2.80 και κατρακύλησε στα 2 ευρώ. «Πως θα ζήσουμε;», με ρωτούν αλλά δεν χάνουν το χαμόγελο τους.
«Έλα, σταμάτα να γράφεις και έλα να φάμε χοχλιούς. Μπουμπουριστούς».

Στο Σκοτεινό πήγα με τις υποψήφιες για την Ευρωβουλή, Μαρία Δαμανάκη και Μάρω Κακαβέλα.

Δείτε την ανάρτηση εδώ