12 Σεπτεμβρίου, 2015

Συζητώντας για τα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας

Ποτάμι

Ανοιχτή συζήτηση με φορείς και συλλογικότητες από την ΛΟΑΤ κοινότητα διοργάνωσε το Ποτάμι με αφορμή τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ άτομα στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΟΛΚΕ, των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), του Athens Pride, του Thessaloniki Pride, της Colour Youth, του Gay Hellas, και της ομάδας "Ομοφοβία & Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση". Από το Ποτάμι συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές στην Α' Αθηνών Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Μελίνα Δασκαλάκη και Γεωργία Πανοπούλου, η υποψήφια βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Παπανικολάου, καθώς και ο Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η οποία στηρίζει το Ποτάμι στις επικείμενες εκλογές, Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

Στη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά σε σημαντικά και πάγια αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας όπως το σύμφωνο συμβίωσης και ο πολιτικός γάμος, τα ζητήματα υιοθεσίας/παιδοθεσίας και η προστασία των οικογενειών Ουράνιο Τόξο καθώς και η αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού χωρίς προϋποθέσεις των τρανς ατόμων, ενώ δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τους ΛΟΑΤ πολίτες της χώρας μας.

«Είναι προφανές ότι ο φιλοευρωπαϊσμός ορισμένων κομμάτων εξαντλείται στα ΕΣΠΑ και το ευρώ, ενώ αναγνωρισμένες θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες όπως αυτές της ισονομίας, της ισότητας και της αυτοδιάθεσης αγνοούνται επιδεικτικά, ακόμα και μετά από πολλαπλές καταδίκες της χώρας μας διεθνώς. Ο κ. Μεϊμαράκης ουσιαστικά αποκάλεσε τους ΛΟΑΤ συμπολίτες μας πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν δικαιούνται ίσης μεταχείρισης. Η Νέα Δημοκρατία για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι είναι πλήρως αποκομμένη από τα κοινωνικά δρώμενα, εμμένοντας σε έναν οπισθοδορμικό συντηρητισμό που η ίδια η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού», δήλωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων του Ποταμιού.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος