22 Σεπ, 2015

ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει εθνικός κ' εν μέρει χριστιανίζων

Μίλτος Κύρκος

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος βρέθηκε σε ενημερωτική εκπομπή στην ΕΡΤ, την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

O τέως πρωθυπουργός μας οδήγησε σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει τον χώρο του. Φάνηκε πως το πέτυχε. Το κομμάτι, το οποίο απευθύνθηκε στο 68%, δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα. Ίσως γιατί επιτέθηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό - τον τέως πρωθυπουργό- κι όχι μόνο στην πολιτική του. Και φάνηκε πως οι ψηφοφόροι ψήφισαν Τσίπρα πάλι.

Όσον αφορά στον Σύριζα της επόμενης μέρας, βρήκα ένα πολύ ωραίο ποίημα του Καβάφη, από τον κ. Παπασαραντόπουλο.

Είπε ο Μυρτίας, εν μέρει εθνικός, κ’ εν μέρει χριστιανίζων·

«Αν και Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω,

— στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό.»

Θα ήθελα να πω στον ΣΥΡΙΖΑ, ας μην δώσει πολύ το σώμα του στις ηδονές, ας μη διορίσει και τους υπόλοιπους συγγενείς, ας μη βάλει υπουργούς οι οποίοι δεν θα κάνουν -πάλι- την δουλειά τους.

Ας προσπαθήσει να βγει το παλιό το πνεύμα, το ασκητικό, αυτό που τον οδήγησε ίσως να κάνει μία κυβέρνηση, υπηρεσιακή, που ήταν τις δυο βδομάδες καλύτερη από τους επτά μήνες.

Και να προσπαθήσει αυτό το μέτωπο, το οποίο υπήρξε υπέρ των ευρωπαϊκών απόψεων, αυτό το μέτωπο που οδήγησε στο μνημόνιο που υπέγραψε και έφερε η κυβέρνηση, αλλά στηρίχθηκε από τόσα κόμματα που σήμερα, αθροίζοντάς τα, το βγάζω γύρω στο 80%, αυτό το μέτωπο μην το διαρρήξει, ας αγκαλιάσει αυτό που όλοι έχουμε φέρει στην Βουλή και έχει πάρει την ψήφο μας, ας προσπαθήσει να το υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν ευχόμαστε λοιπόν απλά ‘καλή επιτυχία’ στην κυβέρνηση. Θα είμαστε και τώρα, όπως και προηγούμενα, με λιγότερους βουλευτές αλλά το ίδιο δυναμικά, να στηρίξουμε ο,τιδήποτε θετικό φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή. Και να είμαστε αντίθετοι, σε οτιδήποτε αρνητικό.

Τώρα γιατί το Ποτάμι έχασε αυτό το ποσοστό;

Έχασε το ποσοστό, το οποίο είχε πάρει τις δύο τελευταίες ημέρες των προηγούμενων εκλογών. Τις δύο τελευταίες ημέρες πήραμε 2% τον Γενάρη. Αυτό το 2%, επειδή και οι δημοσκοπήσεις αυτή την φορά ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή στήθος με στήθος, ένα μέρος των ψηφοφόρων μας κρίνοντας την κυβέρνηση από τους τραγικούς επτά μήνες είπε: “όχι, δεν αντέχει η χώρα τέτοια διαχείριση”. Αυτό το ποσοστό λοιπόν, μετακινήθηκε.

Εμείς ως Ποτάμι δώσαμε την μάχη, αυτό το ποσοστό να παραμείνει και να αυξηθεί. Γιατί ξέρουμε: μην μετράτε έδρες, κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλά μνημονιακά μέτρα που πρέπει να περάσουν. Ο Σύριζα δεν είναι ομοιογενής και ήδη πολλά στελέχη έχουν υπογράψει αντίθετα. Και θα χρειαστεί πάλι η αντιπολίτευση να στηρίξει, να σώσει και να δώσει ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση.