20 Απριλίου, 2018

Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Συνήγορο του Πολίτη

Ποτάμι

Την ανάγκη για άμεση ανακούφιση των νησιών του Βορείου Αιγαίου από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές με εξορθολογισμό της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και με επιτάχυνση σε όλες τις διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης, χωρίς εκπτώσεις στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης αφού ως γνωστόν ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πολλαπλή δραστηριότητα, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες στα hotspot και στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και ως μηχανισμός ελέγχου σε επιχειρήσεις επανεισδοχής αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Μέσα από δεκάδες αυτοψίες σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, και σε δομές κράτησης σε ολόκληρη την Ελλάδα, που διενεργεί ο Συνήγορος του Πολίτη, αντικατοπτρίζονται , τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, όλα τα χαρακτηριστικά της κακοδιοίκησης: η διαχειριστική αδυναμία των υπηρεσιών, η υποστελέχωση των δομών, η πολυνομοθεσία με συνακόλουθη προβληματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και κυρίως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των ροών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή και την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Α. Ποττάκη για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή στις σχέσεις Κράτους – Πολίτη, ιδίως αυτά που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ευχήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη κάθε επιτυχία στο έργο του, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή (πριν από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος) στάθηκε δίπλα στον θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευε η συντονίστρια τομέων πολιτικής του Ποταμιού, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη