2 Φεβρουαρίου, 2017

Συνάντηση μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών με τον​ επικεφαλής του Ποταμιού

Ποτάμι

Συνάντηση μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών με τον​ επικεφαλής του Ποταμιού​ Σ​ταύρο Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/1 στα γραφεία του Κινήματος.

Εντός της πρόσφατης βροχής "τροπολογιών" για θέματα του Υπουργείου Υγείας προβλεπόταν η ένταξη των οπτικών στο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει με αρκετούς παρόχους υπηρεσιών υγείας (βρίσκεται σε εξέλιξη και το θέμα των επαγγελματιών ειδικής αγωγής). Η αιφνιδιαστική εξέλιξη δημιούργησε αντιδράσεις από τους συλλόγους οι οποίοι εκπροσωπούν τους επαγγελματίες οπτικούς-οπτομέτρες, οι οποίοι μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι ενώ οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας στους οποίους προτείνει συμβάσεις ο ΕΟΠΠΥ παρέχουν υπηρεσίες (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματίες ειδικής αγωγής) οι ίδιοι παρέχουν προϊόντα (γυαλιά) και μάλιστα σε καταστήματα που πωλούν λίγα είδη.

Η ένταξη των οπτικών στις συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ όπως οι εκπρόσωποι τους επισημαίνουν θα είναι καταστροφική για τον κλάδο στον οποίο απασχολούνται 2500 επαγγελματίες. Επισημάνθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά οφειλές 3 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2009 στους οπτικούς, από τα οποία θα λάβουν τελικά 2.5 εκ. καθώς οι περισσότεροι συμφώνησαν με κούρεμα πάνω από 10% (με δήλωση παραίτησης από ένδικα μέσα και από απαιτήσεις τόκων υπερημερίας).

Το Ποτάμι έχει ήδη καταθέσει ερώτηση ​μέσω του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα​​ στον Υπουργό Υγείας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα σύναψης συμβάσεων μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που θα βοηθήσουν τον κλάδο να αναπτυχθεί. Μεταξύ αυτών τέθηκαν τα χρόνια αιτήματα των οπτικών για δημιουργία Νομικού Προσώπου της συλλογικής τους εκπροσώπησης καθώς και η απόδοση τω​ν​​ επαγγ​ε​λμ​α​τικών δικαιωμάτων της οπτομετρίας, η οποία ενώ αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης τους δεν αποτελεί επαγγελματικό δικαίωμα το οποίο κατέχουν αποκλειστικά οι ειδικευμένοι ιατροί της οφθαλμολογίας.​ ​
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ των οπτικών - οπτομετρών οι​ ​Γεώργιος​ Κλάδος, Ολυμπία Ντούρμα, Θανάσης Μπίρλης και ​εκ μέρους του Τομέα Υγείας του Ποταμιού, ο ​πολιτικός υπεύθυνος Σωτήρης ​Κουπίδης.

Δείτε παρακάτω φωτογραφία από την συνάντηση:

IMG_1230