28 Σεπτεμβρίου, 2018

Σημαντική η πρωτοβουλία από τον Σταύρο Θεοδωράκη και Το Ποτάμι

Θόδωρος Τσίκας

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι ανέλαβαν πρωτοβουλία να προσκαλέσουν προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό δημιουργικό Συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου, και συγκρότησαν «Επιτροπή Κοινής Πορείας» για επαφές με εκπροσώπους Κινήσεων και Ομάδων του χώρου. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέστειλε σήμερα επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο σε πολίτες του χώρου, τους οποίους καλεί να συμμετέχουν στο Συνέδριο ως συνδιοργανωτές, και όχι μόνο ως σύνεδροι ή παρατηρητές.

Δυστυχώς το εγχείρημα για κοινή έκφραση όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, για το οποίο αρκετοί είχαμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια, δεν ευοδώθηκε. Επομένως τώρα ο καθένας και η καθεμιά από εμάς πρέπει να κάνει μια επιλογή, με βάση όμως τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του παρόντος και όχι με τα κριτήρια του παρελθόντος. Το πώς θα προωθηθούν νεωτεριστικές και καινοτόμες προτάσεις, η ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε Οικονομία, Διοίκηση και κοινωνικό κράτος, πρωτοποριακές απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις, η προοπτική μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Με μέτωπο εναντίον του λαϊκισμού και του συντηρητισμού, κάθε μορφής και προέλευσης.

Με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί, η πρωτοβουλία σε αυτό το πλαίσιο είναι θετική για τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο και χρήσιμη για το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Συνεπώς είναι καλοδεχούμενη. Το γεγονός ότι με περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών αξιόλογων προσώπων, την καθιστά τιμητική για μένα. Αναγκαίος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου στον «ενδιάμεσο» χώρο, με σχήματα και πρόσωπα της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του προωθημένου ευρωπαϊσμού, που είναι σήμερα διάσπαρτα.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ