13 Νοε, 2018

Σηκωμένες γροθιές, ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα να τις στηρίζει, κόκκινο χρώμα παντού

Μίλτος Κύρκος

Εδώ βλέπετε τις θέσεις του S&D για τις νέες εργασιακές σχέσεις: σηκωμένες γροθιές, ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα να τις στηρίζει, κόκκινο χρώμα παντού. Τα κάνουμε όλα σωστά αλλά οι πολίτες δεν μας εμπιστεύονται πιά!

Έτσι ξεκίνησε ο Μίλτος Κύρκος την τοποθέτησή του στο φετινό συνέδριο με θέμα «Greece Forward» και 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που διοργάνωσαν το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μαζί με το Think Tank Προοδευτικής Πολιτικής FEPS, με τίτλο: "Προοδευτικές Πολιτικές για μία Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση". Οι ομιλητές διερεύνησαν τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή επανάσταση και οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζεται, μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού επικεντρώθηκε στην αντίκτυπο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην απασχόληση και στις αναγκαίες πολιτικές για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ψηφιακής μετάβασης:
"Η επικείμενη ψηφιακή ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αλλά προς το παρόν και αμηχανία, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μόνο επιδερμικά ασχολούνται με τα αποτελέσματα της αναδυόμενης ψηφιακής και αυτοματοποιημένης εργασιακής πραγματικότητας. Το όνειρο των 80’s κατέρρευσε πρώτα με την άναρχη παγκοσμιοποίηση και τώρα με τις νέες μορφές οικονομίας που επιφέρει η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στη σιγουριά του 8ωρου, στη μια εργασία δια βίου, στη σύνταξη όσο είμαστε ακόμα ενεργοί. Δεν πρέπει, όμως, ούτε να οδηγηθούμε στην αποδοχή του αναπόφευκτου της εργασιακής ζούγκλας, μισθολογικά ή αναφορικά με τα βασικά δικαιώματα αξιοπρεπούς απασχόλησης (μητρότητα, ασφάλεια, σύνταξη κτλ). Πώς όμως δεν θα φτάσουμε εκεί; Μέσω της διασφάλισης της συνεχιζόμενης διαρκούς εκπαίδευσης των εργαζομένων στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της νέας οικονομίας με προγράμματα αυστηρά αξιολογούμενα και σχεδιασμένα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις του αύριο. Και για τους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν; συνεργατική οικονομία, οικονομία διαμοιρασμού, αναπτυξιακά έργα που αναζητούν προνομιακά μακροχρόνια ανέργους πάντα μέσω θεσμών διαφάνειας και παραγωγικής στήριξης."

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία του συνεδρίου ως προσπάθεια να συζητείται η υλοποίηση λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής κι όχι απλώς η περιγραφή τους. Σημείωσε πως η πρωτοπορία της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, όπως το έκαναν κ άλλες μικρές χώρες αντίστοιχου μεγέθους, υλοποιώντας συγκεκριμένα βήματα: Την σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής που θα προκύψει από διακομματική συναίνεση η οποία θα εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα.

Στο συνέδριο μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αν. Υπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων (Microsoft, TAXI Beat), Καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του ΣΕΒ και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.