28 Απριλίου, 2015

Σιγή και όχι σιωπή για τους αδικοχαμένους

Ποτάμι

Ενός λεπτού σιγή, και όχι σιωπή τηρήθηκε, χθες στο Λιμάνι του Πειραιά, σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που χάνονται καθημερινά στη Μεσόγειο αλλά και αυτούς που σβήνουν πέφτοντας θύματα trafficking ή ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ποτάμι, Φωτεινή Λεομπίλλα υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα στατιστικά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αποτυπώνουν την αυξανόμενη ένταση του ζητήματος.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει η κυβερνητική βούληση να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αλλά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός τονίζοντας την ανάγκη της κυβέρνησης να επιδιώξει διάλογο με τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.

Στις μεγάλες ευθύνες του δυτικού κόσμου στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς αναφέρθηκε ο Σπύρος Δανέλλης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο βουλευτής του Ποταμιού κατέληξε λέγοντας ότι η εκδήλωση απελευθερώνει μια δυναμική που θα βοηθήσει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε εθνικά και διεθνικά ζητήματα.

Για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα έκανε λόγο ο συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, Γιώργος Τσαούσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις 11 θέσεις που έχει επεξεργαστεί το Ποτάμι για τους μετανάστες.

«Είναι λιγότερο ελληνικό και περισσότερο ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Τα καράβια των μεταναστών καθημερινά πολλαπλασιάζονται και αυτό που θα πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει είναι τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων να μετατραπούν σε κέντρα ανάπτυξης που θα δώσουν πίσω σε αυτούς τους ανθρώπους τη χαμένη ελπίδα τους», είπε με νόημα ο εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέτ Μοάβια.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Μοχαμαντί Γιονούς, από το Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης ο Στράτος Ραυτόπουλος καθώς και οι εκπρόσωποι της Αφγανικής Κοινότητας, Χουσεΐν Τζαφαρί, της Συριακής Αμπντούλ Νταρουίς και της Σομαλικής Μάριαμ Ραγιέ.

Μετά το πέρας των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάφτηκαν κεριά συμβολικά, ενώ μοιράστηκαν στου μετανάστες λουλούδια τα οποία μετά από παράκληση των ίδιων σκορπίστηκαν στη θάλασσα.

Δείτε φωτογραφίες :

peiraias5

peiraias3

28 Απριλίου 2015